Foto: Shutterstock.com
Naše staré mamy a dnes už aj odborníci z New Yorku tvrdia, že stačí jedno jablko denne, aby sme boli zdraví. Je to teda nielen overené rokmi, ale aj serióznym výskumom. Jablká okrem vitamínov, minerálov a ďalších výnimočných látok obsahujú veľa vody. Prvý predpoklad, ako byť zdravým, je mať dostatočné množstvo tekutín. Obsahujú až 30 % vlákniny, čo prospieva najmä nášmu tráveniu. Práve táto jedinečná kombinácia vlákniny a ovocných kyselín má za následok schopnosť predchádzať zápche. Naopak, ak jablko jemne podusíte, môže zastaviť hnačku.
Tento seriál sme pre vás pripravili v spolupráci so známym šéfkuchárom Jaroslavom Žídekom. Budeme sa v ňom venovať témam, ktoré nám pomôžu predchádzať problémom s trávením a zápchou. Predstavíme vám suroviny a postupy vhodné pre prirodzenú reguláciu trávenia.
Sme to, čo jeme – správnym výberom vhodných surovín dokážeme dať nášmu telu presne to, čo potrebuje. Rovnako dobrou stravou vieme predchádzať nielen obezite, ale predovšetkým mnohým ochoreniam.
Sme to, čo jeme – správnym výberom vhodných surovín dokážeme dať nášmu telu presne to, čo potrebuje. Rovnako dobrou stravou vieme predchádzať nielen obezite, ale predovšetkým mnohým ochoreniam.
Nakrájané, postrúhané, posypané s orechmi. To je jedno. Ja som vždy zástancom, aby sa ovocie jedlo surové. Samozrejme mamin tradičný jablkový koláč by som nevymenil za nič na svete, ale to chrupnutie pri zahryznutí do čerstvého jablka – čo sa tomu vyrovná? V múdrych knihách píšu, že surové jablká obsahujú veľa tráviacich enzýmov, ktoré sú dobým prostriedkom proti vzniku hemoroidov. A okrem toho, budete aj dlho mladí a krásni. Tak to aby ste začali deťom dávať na desiatu jedno jablko už teraz.
Pri jablku je tá výhoda, že naše telo ho veľmi dobre dokáže spracovať, jednoducho ho kúpite a aj deti ho rady zjedia (teda ak práve nedopozerali rozprávku o Snehulienke a zlej macoche). Okrem koláčov a kompótov si môžete pripraviť aj jablkové čatní. Spracované jablká už neobsahujú toľko výživných látok, ale je to vždy lepšie ako si dať hranolky v rýchlom občerstvení.
Pri mojich potulkách po Slovensku som bol aj na jablkovom festivale, kde sa varili rôzne jablkové špeciality. Dúfam, že jablká okrem dlhej tradície budú mať u nás aj dlhú budúcnosť.
Foto: Jaroslav Židek
Jablková žemľovka
- veka klasická 2 dni stará 2 ks alebo klasické rožky cca 12 ks
- mlieko 0,5 l
- vajcia 4 ks
- cukor kryštál 200 g / 100 g na sneh
- jablká cca 600 g
- tvaroh 400 g
- strúhanka 4 lyžice
- maslo 4 lyžice
- cukor múčka
- mletá škorica 1,5 čajovej lyžičky
- citrón – dôkladne umytý 1 ks
- strúhanka
- jablková marmeláda (najlepšie domáca) podľa chuti
- hrozienka (pred použitím namočené v teplej vode)
- orechy podľa chuti
Najskôr oddelíme žĺtky od bielkov. K žĺtkom pridáme 3 vrchovaté lyžice cukru, škoricu a metličkou vyšľaháme. Keď máme vyšľahanú hustú penu, pristrúhame do nej kôru z citróna. Prilejeme mlieko, zamiešame.
Staré rožky nakrájame asi na 1 cm hrubé plátky, dáme ich do mliečnej zmesi a necháme nasiaknuť. (Rožky ale nesmú byť úplne rozmočené.)
Maslom vymastíme zapekaciu misu, vysypeme dookola strúhankou. Namočené rožky vyskladáme do misy, prázdne miesta vyplníme roztrhnutými kúskami rožka, spodok musí byť celistvý. Potrieme jablkovou marmeládou.
Tvaroh zmiešame v mise s citrónovou kôrou, hrozienkami, lyžicou cukru, trochou mlieka a zmes vylejeme na marmeládu.
Ďalšou vrstvou budú strúhané jablká.
TIP: Jablko rozštvrtíme, vyrežeme jadro. Šupku nemusíme olúpať, ale jablko nastrúhame tak, že nám šupka ostane v ruke. Jablko môžeme pokvapkať citrónovou šťavou, aby nezhnedlo. Šťavu z jablka nechávame, aby bola žemľovka šťavnatá.
Pri ďalšej vrstve postupujeme rovnako: rožky, marmeláda, tvaroh, jablká a na povrch opäť rožky, ktoré polejeme zvyškom vaječnej zmesi. Dáme zapiecť do rúry na 180°C. Necháme asi 20 minúť zapekať.
Z bielkov s lyžicou cukru vyšľaháme tuhý sneh a dáme ho na povrch žemľovky a ešte necháme zapiecť, kým sneh nebude sfarbený do zlatista.
Jaroslav Žídek
ambasádor seriáluPochádza z Prahy, už niekoľko rokov však žije na Slovensku. Ako šéfkuchár pôsobil v Čechách, Španielsku a na Slovensku, počas pracovných stáží pôsobil v mnohých európskych krajinách. Je autorom knihy Šéfkuchár v paláci a Nebíčko v papuľke 1 a 2. V televízií ste ho mohli vidieť v relácii Nebíčko v papuľke alebo Moje máma vaří líp. V súčasnosti vedie svoju reštauráciu ALBRECHT v Bratislave.
Diskusia k článku