Foto: Shutterstock
Pri sušení si uchovávajú huby svoju arómu, oveľa lepšie sa skladujú a vydržia aj niekoľko rokov. Nie všetky huby sú však vhodné na sušenie. Hríb dubový, smrekový, či sosnový, suchohríby, kozáky a masliaky sú najvhodnejší kandidáti na sušenie. Sušiť môžete aj bedle, ale nečakajte žiadnu výraznú vôňu a chuť.
Ušetrite si prácu
Foto: Shutterstock
Ak mienite huby sušiť, myslite na to už pri ich zbieraní. Do košíka dávajte len zdravé huby. Snažte sa ich čo najviac očistiť od hliny, lístia a ihličia už v lese, aby sa zbytočne v koši jedna od druhej nešpinili. Najlepší je na to špeciálny hubársky nožík, ktorý má na opačnom konci rukoväte malú kefku.
Foto: Shutterstock
1. Sušenie na ráme s pletivom
Huby v žiadnom prípade neoplachujte - dočistite ich nožíkom a nakrájajte na jemné, 3 až 5 milimetrov hrubé plátky. Tie rovnomerne rozložte na rám s pletivom. Ak nemáte poruke takéto rámy, huby môžete sušiť aj na staršej záclone či na nefarbenej sieťke proti hmyzu. Musia byť, samozrejme, čisté. Sieťku alebo záclonu preveste cez sušiak na bielizeň a môžete sušiť.Rám alebo sieťku s hubami umiestnite na teplé a suché miesto, najlepšie do polotieňa s miernym prúdením vzduchu. Na noc huby radšej presuňte do vnútorných priestorov. Ak sušíte huby v interiéri, pozor na alergikov. Tí ich väčšinou netolerujú.
Diskusia k článku