Herečka Zuzana Tlučková:
Čo si navarí, keď si potrebuje zlepšiť náladu?

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 3. marca 2023     14 minút čítania

Obľúbená herečka nás roky rozosmieva v televíznych seriáloch a divadelných predstaveniach. Vedeli ste však, že už ako dieťa pripravovala nedeľný obed? Aj to nám prezradila v našom rozhovore.



V hre Klimaktérium hviezdia spolu so Zuzkou Tlučkovou aj ďalšie skvelé herečky Katka Brychtová a Zuzka Vačková.

Foto: Profimedia


Ako mamina dvoch synov ste museli aj vy doma vyvárať?

Keď boli deti menšie, varila som často, no teraz sa už mladší syn odsťahoval a starší pracuje, preto sa často doma míňame. Aspoň sa snažím, aby bola plná chladnička a mohol si čo–to pripraviť, dokonca mi hovorieva, že kvôli nemu variť nemusím. A ja ho veľmi rada poslúchnem. Keď už sa denne nemusím starať o to, aby mali deti čo jesť, cítim sa voľnejšia, radšej sa idem prejsť so psom do lesa alebo si pozriem nejaký dobrý film.

Nedávno som vás v repríze videla ešte ako mladučkú v televíznej relácii o varení. Vyvárali ste odjakživa?

Áno, bola som k tomu vedená. Keď moji rodičia počas víkendov chodievali do práce, bolo na mne, aby som sa postarala o mladšieho súrodenca. Preto som ešte ako dieťa chystala veru aj nedeľný obed. Pamätám sa, ako ma počas vyprážania rezňov oprskal olej a povedala som si, že to už robiť nikdy nebudem. A mama mi vtedy povedala, ale veru budeš... Ako deti sme pomáhali v kuchyni, s domácnosťou, vždy v sobotu sme vysávali, utierali prach, prezliekali postele a poobede sme obaja s bratom umývali a utierali riad. Šúpali sme aj zeleninu, zemiaky a popri tom pozerali, ako sa čo pripravuje. Preto môj brat vie variť rovnako dobre ako ja.

Rovnako dobre aj pečiete?

Moja mama pekávala len bublaninu, občas bábovku či šišky, no klasické zákusky ani kysnuté koláče nerobievala. Vždy, keď sme drankali, aby nám niečo dobré upiekla, dala nám radšej desať korún a povedala, aby sme išli do cukrárne. Aj preto, že sa u nás doma veľa nepieklo, mám pred tým rešpekt. Vždy musím mať dobrý recept a aj tak mám obavy, ako to dopadne. Zatiaľ sa vždy všetko zjedlo, ale predsa len v pečení nemám až takú prax ako vo varení.

„Keď som doma sama, najradšej si varím kurací perkelt a k nemu ryžové cestoviny. To je pre mňa „topka“.“

Čo mali radi chlapci, keď boli malí?

U nás doma sa vždy jedálny lístok prispôsobil deťom a ako sa vyvíjali, rástli, niekedy mávali aj zvláštne chute. Úplne najextrémnejšie obdobie, ktoré si pamätám, bolo, keď sme museli uprostred horúceho leta zháňať krvavnice s kyslou kapustou, lebo mali na ne chuť. Doteraz majú chlapci najradšej cestoviny s kuracím mäsom, s brokolicou a so syrovou omáčkou. Už tretie Vianoce dokonca nerobievam rybu, ale rezne a namiesto zemiakového šalátu cestovinový. Som rada, keď môžeme byť počas víkendu všetci spolu, vtedy pripravím klasický obed, na aký si pamätám od detstva: vývar s mrkvou, kalerábom a pečené kura so zemiakmi.

Ešte ako školáčka ste účinkovali v televíznej Zlatej bráne. Po kom ste zdedili herecký aj komediálny talent?

Vôbec netuším, odkiaľ sa to vo mne nabralo, lebo nikto z rodiny k herectvu neinklinoval. Mama bola účtovníčka, otec maliar a natierač. Naozaj nechápem, kde sa to vo mne vzalo. Keď som videla vyrastať svojich synov, ktorí ešte v puberte nevedeli, akému povolaniu sa budú venovať, pozastavila som sa nad tým, že ja som už ako osemročná kráčala za svojím cieľom. Herectvo je povolanie, ktoré si ma skrátka vybralo a môžem povedať, že patrím k šťastným ľuďom, pretože robím celý život to, čo mám veľmi rada.

To je perfektné, že máte stále chuť hrať a pracovať na sebe. Mnohí ľudia už len čakajú na dôchodok, aby mohli konečne robiť to, čo ich baví.

Také chvíle, keď si poviem, že ešte trochu vydržím a potom už skončím, mávam aj ja. Ale potom stačí jedno predstavenie, úžasná reakcia ľudí v publiku a opäť ma to nakopne, mám radosť a hrám ďalej. Povolanie som si vybrala veľmi dobre a som šťastná, že mi to v živote vyšlo a môžem ho toľké roky robiť.

Spomínali ste, že so synmi sa veľa nasmejete, majú tiež komediálny talent v krvi?

Deti so mnou často chodievali na skúšky v divadle aj na predstavenia. Najmä mladší býval rád v zákulisí a pozoroval, ako predstavenie funguje, ako sa rýchlo prezliekame, ako sa pripravujú rekvizity a mení sa scéna. Všimla som si, že má komediálny šmrnc, keď nám napríklad doma niečo rozprával, vedel to podať veľmi vtipne. Hrať som ho videla na stužkovej v študentskom predstavení, aj tam bol vtipný a dokonca som si myslela, že v tom bude pokračovať. Nikdy som ho do ničoho nenútila a on sa nakoniec rozhodol pre masmediálnu komunikáciu. Prekladá a upravuje dialógy do dabingu a v rozhlase má reláciu pre mladých Na vlastné nohy.





Diskusia k článku







 



TOPlist