Herečka Zuzana Tlučková:
Čo si navarí, keď si potrebuje zlepšiť náladu?

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 3. marca 2023     14 minút čítania

Obľúbená herečka nás roky rozosmieva v televíznych seriáloch a divadelných predstaveniach. Vedeli ste však, že už ako dieťa pripravovala nedeľný obed? Aj to nám prezradila v našom rozhovore.



S výbornou herečkou Martou Sládečkovou sú priateľky a rady spolu cestujú po svete. Na snímke s režisérom Petrom Bebjakom.

Foto: Profimedia


Svojim chlapcom ste vyvárali každý deň. Nalepilo sa na nich niečo z kuchárskeho umenia?

Myslím si, že nič. Majú nejaké základy, vedia si pripraviť praženicu aj chlebík vo vajíčku. Starší syn chodil na hotelovú školu, kde mali aj hodiny prípravy jedla, no ja som v živote od neho nič nejedla. Dokonca sme si ho spolu s mladším synom doberali, aby nám uvaril aspoň polievku, no dodnes to neurobil. Varechy sa chytí skôr ten mladší, robí napríklad vynikajúce špagety.

Čo si najradšej varíte, keď ste doma sama?

Keď som doma sama, najradšej si varím kurací perkelt a k nemu ryžové cestoviny. To je pre mňa „topka“.

Prezradíte recept?

Na oleji opražím nakrájanú cibuľku, pridám trochu nakrájanej papriky, paradajku, chvíľu podusím. Pridám kuracie stehná, dochutím soľou, mletým čiernym korením, mletou červenou paprikou, trochou štipľavej papriky, premiešam, podlejem vodou a nechám dusiť. A keď je mäsko mäkké, vyberiem ho z hrnca, šťavu prepasírujem cez sitko, vrátim naspäť mäso, uvarím ryžové cestoviny a hotovo.

Praktický recept, človek sa o hrniec, kým sa jedlo uvarí, ani nemusí starať.

Absolútne nie, môžem vyprať alebo vyvesiť bielizeň či povysávať. A v hrnci to zatiaľ buble. Kedysi som robievala aj výborné domáce maslové halušky. Ale preto, že sa Lukáš stravuje bezlepkovo, objavili sme ryžové cestoviny, chlapci ich volajú skrúcané. Obaja sú Skrúcaní a tak sa ich vždy pýtam, či si dajú skrúcané s mäskom... Myslím si, že sú aj trochu diétnejšie ako maslové halušky.

Keď sme pri tom diétnejšom jedle, pochvaľujete si ajurvédsku stravu, kde ste sa s ňou stretli?

Ajurvédska strava je výborná. Boli sme s kamarátkami pred časom na špeciálnom pobyte na Srí Lanke, cvičili sme jogu, mali sme pri tom výhľad na oceán a stravovali sme sa podľa ajurvédy. Bolo to úžasné. Počas dvoch týždňov som nejedla mäso, ktoré mi ani nechýbalo, nevypila som ani jednu kávu – a tá mi tiež nechýbala. Bolo to pre mňa neuveriteľné, lebo doma, keď ráno otvorím oči, hneď si zalievam kávu. Mali sme len dvakrát rybu, inak sme jedli zeleninu, ovocie, ryžu, cestoviny a všetko bolo vynikajúce. Veľmi mi prospievalo aj cvičenie jogy, rozhýbala a uvoľnila mi celé telo.

Rada cestujete spolu s priateľkou herečkou Martou Sládečkovou. Kam sa chystáte najbližšie?

Dlhšie sa cestovať nedalo a teraz si dávame aj my dobrovoľne stop, pretože máme obe veľa predstavení a ja mám predsa len pred lietadlom veľký rešpekt. V lete sme síce cestovali, no bolo to do Chorvátska a mojím autom, aby sme si trochu užili more. Ale že by sme sa vybrali niekde lietadlom alebo sa vydali na poznávací zájazd, to sme už dlho neurobili. A veru ani neviem, či pôjdem, lebo ja sa fakt bojím lietadla a čím väčšiu mám v lietaní pauzu, tým sa strach viac zväčšuje. Hoci s kolegyňou herečkou Katkou Ivankovou, s ktorou sme boli aj na ajurvédskom pobyte na Srí Lanke, sme si hovorili, že by sme ešte chceli vidieť Kóreu. Neviem, či to zvládnem, pretože je to „údesná“, dlhá dvanásťhodinová cesta lietadlom.

Máte také jedlo, ktoré vám vie zlepšiť náladu?

Niekedy si urobím lievance alebo palacinky, inokedy mi stačí aj čokoláda. Hoci veľa nepečiem, milujem kysnuté tvarohové koláče, tie som si ochotná ešte pripraviť.

Ktoré z vašich predstavení je teraz pre vás srdcovou záležitosťou?

Veľmi rada mám Klimaktérium, preto, že sme tam fantastická partia dievčat. „Srdcovkou“ je aj hra Horúca sprcha, je o páre, ktorému sa rozpadá manželstvo. Hrám tam psychologičku, ktorá radí ľuďom, ako si udržať manželstvo, no jej vzťah je jedna veľká katastrofa. Nedávno sme hrali obnovenú premiéru predstavenia Pi čaj, miláčik, je to výborná komédia z divadelného prostredia. Diváci majú možnosť vidieť, ako sa hra skúša a potom ako to dopadne, keď sa všetko, čo sa len dá, domrví. Nedávno sme hrali Horúcu sprchu a skutočne sa nám diali také veci, že sa na nás diváci poriadne nasmiali, počas predstavenia sa nám nečakane zlomilo kreslo, takmer sa zbúrala kulisa a rekvizita, ktorú sme potrebovali, zrazu nebola na mieste. Koncom novembra sme mali premiéru nového divadelného predstavenia Pozvánka, už máme za sebou aj šesť repríz, ktoré sme odohrali na východe Slovenska a stretli sa s veľkým úspechom. Myslím, že aj toto predstavenie bude patriť k mojim srdcovkám.

A so všetkými štyrmi predstaveniami cestujete?

Áno. Kedysi boli herci kočovníci, tak na staré kolená som aj ja takou kočovníčkou.

Čo chystáte tento rok?

Ak bude všetko fungovať, mali by sme pripraviť Klimaktérium 2, veľmi sa na to teším, hoci si hovorím – neteš sa, nech to dobre dopadne. A čo sa týka cestovania, chcela by som ešte vidieť kúsok sveta, lebo je plný zaujímavých kultúr a ľudí a videla som z neho možno len omrvinku. Určite by som chcela navštíviť Kóreu, no a potom sme s Martou hovorili aj o Južnej Amerike, láka ma aj Afrika, Zanzibar, no uvidíme. Sny, chvalabohu, sú, no veľmi ma limituje spomínaný strach z lietania. Keď sa vrátim z veľkej, dlhej cesty, hovorievam si, už stačilo. Veď môžem cestovať po našom krásnom Slovensku a okolí. Ale potom vždy príde Marta so slovami, počúvaj, a nešli by sme... A nedá sa jej odolať.

Zuzana Tlučková nám prezradila aj recept na svoj obľúbený zákusok:







Diskusia k článku







 



TOPlist