Gurmánske cesty:
Ako chutí Znojemsko

Jarmila Horváthová, 27. júla 2024     11 minút čítania

Navštívte český región, ktorý je ako stvorený pre kratšie aj dlhšie výlety.



Foto: Ondřej Bednařík

Voľakedy to bol kraj, kde sa, obrazne povedané, otáčali vrany – a to na našej, vtedy československej, ale aj na rakúskej strane. Znojemskom totiž, lebo o ňom hovoríme, do novembra 1989 prechádzala neslávne známa železná opona, dokonca ešte aj na vstup na svoje pole alebo vinohrad bolo treba špeciálne potvrdenie.

Ale aj tu platí, že všetko zlé je na niečo dobré, a to najmä z hľadiska turizmu a prírody. Keďže to bol región blízko vtedy nepriateľského územia, nebudoval sa tu priemysel a krajina zostala čistá a neporušená.

Zo západu Slovenska sa sem však chodievalo aj pred desiatkami rokov, pretože je to blízko, do hodiny a pol cesty, a tento kraj bol už vtedy známy svojím vínom. Populárna bola aj Vranovská priehrada, zo západu Slovenska je to vlastne najbližšia veľká vodná nádrž, ktorá má aj rekreačné využitie.

Za vínom

Znojemsko je desaťročia známe svojím vínom. Vinohrady tu na mnohých miestach určujú charakter krajiny, keď ste na vyvýšenom mieste a zahľadíte sa na zvlnenú krajinu pokrytú vinicami napríklad pri západe slnka, je to ako balzam na dušu.



Foto: Ondřej Bednařík

Dnes miestni využívajú vinice a vinárstvo nielen na výrobu vína, ale aj na vínny turizmus. Napríklad v najväčšej vinohradníckej obci v regióne, vo Vrbovci, oživili vinársku tradíciu vďaka vzkriesenej legende o starobylom patrónovi vinohradov – „hroznovom kozlovi“.

Koza je hlavným motívom nenáročného náučného chodníka Hroznovej kozy po vinohradoch, ktorý tu vyznačili. Je dlhý 5 km, trasu zvládnu aj deti a počas prechádzky na ňom nájdete niekoľko informačných panelov s hravými úlohami. Robia tu množstvo akcií, ale aj keď sa náhodou žiadna nekoná, smädní tu nezostanete. Vždy je nejaká pivnica otvorená a spoznáte to tak, že pri vchode stojí opretý žltý bicykel. Voľakedy sa totiž k pivniciam a do vinohradov jazdilo na bicykli.

Vrbovec má vyše 400 hektárov viníc, ale rozdelené sú medzi 90 vinárov, niektorí majú len pár riadkov. Na Znojemsku sú však aj veľké, známe a úspešné vinárstva, ako je napríklad Lahofer. Nedávno otvorili nové sídlo uprostred vinohradov v Dobšiciach a okrem vín dostávajú ocenenia aj za architektúru stavby. Okrem toho, že sa tu víno vyrába, degustuje a predáva, stalo sa centrom rôznych podujatí, pretože strecha slúži ako terasa, ale aj ako amfiteáter.

Aj ďalšie tunajšie miestne vinárstvo Thaya sídli v novom komplexe a okrem výroby vína tu tiež stavili na originálnu architektúru a vínny turizmus. Zo strechy bývalej sýpky, ktorá je dominantou vinárstva, je úžasný panoramatický výhľad na okolie, neďaleko je totiž aj Národní park Podyjí. Práve toto vinárstvo sa momentálne môže pýšiť titulom Vinárstvo roka, získalo ho v roku 2023.

Víno sa dokonca vyrába nielen okolo, ale aj v samom centre Znojma, a to vo Vinárskom dome z 15. storočia. Je tu malé vinárstvo a jeho majiteľ Vlastimil Nešetřil hovorí, že robiť víno uprostred mesta je náročné, ale aj výhodné. Je totiž blízko tým, ktorí ho radi pijú, a až polovicu svojej produkcie predá vo svojej vinotéke spojenej s reštauráciou.

Za pivom

Víno sa na Znojemsku vyrába stáročia, ale v posledných rokoch sa Znojmo a okolie stáva aj krajom remeselného piva a malých pivovarov. Ten najnovší otvorili v historickej budove pod bývalým znojemským hradom.



Červené pípy v tvare kohútích pazúrov.
Foto: Ondřej Bednařík


Majiteľ ho chcel nazvať podľa svojho priezviska – Alt Hahn, čo znamená Starý kohút, ale keďže pivovar rovnakého mena v Nemecku existuje, zvolil anglický variant a nazval ho Old Cock s plným vedomím toho, že v angličtine toto slovné spojenie znamená aj nelichotivú nadávku. Keď prekročíte prah pivovaru, ocitnete sa akoby v kráľovstve kohúta, ešte aj pípy sú červené a v tvare kohútích pazúrov.

Chutné remeselné pivo si môžete dať, aj keď pôjdete na výlet na hrad Bítov. Takmer 10 rokov je tu Hasičský pivovar, kde môžete sledovať výrobu piva na vlastné oči. Keďže majitelia, manželia Tesařovci, majú v susedstve aj penzión a reštauráciu, pivo, ktoré robia, sa stalo súčasťou viacerých gastrošpecialít, ktoré si nikde inde nekúpite. Napríklad robia pivné krekry a nealkoholické pivné limonády, pivné želé aj pivné škvarky. Vyznačili aj cyklotrasu „Pivovarská 12“, ktorá na 12 km dlhej trase spája najvýznamnejšie miestne pivné, historické a prírodné ciele.

Za hradmi

Ísť na Znojemsko len za vínom a pivom by bolo, samozrejme, škoda. Aj tadiaľto kráčala história, takže určite treba navštíviť aspoň hrad Bítov a zámok Uherčice.



Krásny hrad Bítov
Foto: Ondřej Bednařík


Bítov je jeden z najromantickejších hradov v Českej republike a pravdepodobne najstarší hrad v celom moravsko–rakúskom Podyjí. Majitelia boli veľkí cestovatelia a milovníci zvierat, založili jednu z prvých súkromných zoologických záhrad v monarchii a v hrade si pripadáte ako v prírodovedeckom múzeu. Sú tu desiatky vypreparovaných zvierat vrátane exotických vtákov a vraj tu majú jednu z najväčších expozícií vypreparovaných kolibríkov na svete. Človek žasne, koľko času musel stáť odchyt či ulovenie toľkých zvierat v časoch, keď neexistoval nijaký rýchly spôsob prepravy na druhý koniec sveta.

Bítov má aj ozajstnú raritu – najväčšiu zbierku vypreparovaných psov na svete. Môže to znieť morbídne, ale posledný majiteľ, barón Jiří Haas ml., bol ich veľkým milovníkom a každého, ktorý odišiel do psieho neba, dal vypreparovať.

Kým Bítov je zaujímavý pre svoje zbierky a polohu, zámok Uherčice sa oplatí navštíviť z iného dôvodu – ako dokážu eurofondové peniaze oživiť pamiatku, ktorá bola v takom stave, že ju určili na zbúranie. Keď vidíte fotografie a aj pôvodný stav, keďže zámok ešte nie je kompletne zrenovovaný, a potom prechádzate obnovenými priestormi, žasnete, čo tu dokázali...



Zámok v Uherčiciach
Foto: Ondřej Bednařík


Zámok v Uherčiciach bol jedným z najväčších zámockých komplexov na Morave a kedysi bol obľúbenou zastávkou šľachty na ceste z Prahy do Viedne. Lenže mal smolu, pretože po roku 1945 práve tadiaľto, presnejšie kilometer od zámku, viedla rakúsko–československá hranica.

Takže keď zámok skonfiškovali, vyhodnotili, že je vhodný len pre miestnych poľnohospodárov, ako tábor nútených prác pre „ľahké devy“ a tiež pre pohraničnú jednotku, ktorá si čas krátila aj tým, že z okien strieľala do barokových sôch. Zámok bol v takom zlom stave, že v roku 1985 ho chceli zbúrať, no našťastie zistili, že je taký rozsiahly, že demolácia by bola príliš drahá.

Za múzeami a kuriozitami

Ak máte radi múzeá a technické pamiatky, môžeme odporúčať renesančný vodný mlyn v dedinke Slup. Je výnimočne zachovaný, má štyri funkčné vodné kolesá a všetko sa tu naozaj točí, trasie a klope tak, ako za starých čias. Ak máte radi ľudové veselice a dobré jedlo k tomu, určite sem treba prísť na slávnosti chleba, ktoré sa tu konajú vždy v prvú septembrovú sobotu.



Renesančný vodný mlyn v dedinke Slup
Foto: Ondřej Bednařík


Ak ste fanúšik zbierok kuriozít, potom si určite prídete na svoje v múzeu Terra Technica v Chvaloviciach-Hatě. Ak je vám toto miesto povedomé, tak možno preto, že tu, na hraniciach s Rakúskom, otvorili pred rokmi prvé outletové centrum v Česku. To tu stále je, ale postupne k nemu pribúdajú atrakcie pre rodinnú zábavu.

Terra Technica je pre tých starších, ktorí majú stále v sebe kúsok dieťaťa. Je tu totiž najväčšia zbierka elektronických hudobných a zábavných zariadení na svete – ako sú jukeboxy, stolné hracie automaty, uvidíte prierez celou ich históriou, najstarší kúsok je z roku 1880. Nachádza sa tu viac ako 3 500 exponátov a čo je najlepšie, počas prehliadky sa dajú niektoré vyskúšať.

A aby toho nebolo málo, je tu aj unikátna zbierka áut, uvidíte napríklad Batmobil z filmov o Batmanovi a budete žasnúť nad tým, aký bol veľký, ale nájdete tu aj limuzínu, ktorá patrila jednému z dvojice komikov Laurel a Hardy a ďalšiu, v ktorej sa vozili Elvis Presley a Marilyn Monroe.

Do mesta a k vode

Ak ste milovníci histórie, určite nevynechajte aj samotné mesto Znojmo, najmä jeho historické centrum. Je mestskou pamiatkovou rezerváciou a napočítali tu 214 kultúrnych pamiatok. Prehliadku mesta možno absolvovať nielen peši, ale ak ste v Znojme v júli alebo v auguste, povozia vás po meste elektrobusom Znojmáček. Dokonca pri tom môžete na mestských hradbách, odkiaľ je krásny výhľad na zelenú časť mesta a najvýznamnejšie pamiatky, aj degustovať vína z tohto regiónu – moravské aj z opačnej strany hranice.

Už sme spomínali Vranovskú priehradu, tej hovoria aj Moravský Jadran a je jednou z najteplejších a najčistejších vodných nádrží v Českej republike.



Vranovská priehrada
Foto: Ondřej Bednařík


Hoci ide o dielo postavené človekom, pôsobí – zakliesnená medzi skaly a lesy – akoby tu bola odjakživa. Pritom tento rok oslavu - je 90. výročie postavenia a pri tej príležitosti tu bude počas celého leta množstvo rozličných akcií. Možností, čo robiť pri priehrade, je naozaj nepreberné množstvo a okolie priehrady si možno pozrieť aj z lode, premávajú tu pravidelné linky Vranovskej lodnej dopravy.

A keď náhodou nie je počasie na kúpanie, v neďalekých Želeticiach sa možno ísť pozrieť do manufaktúry manželov Marcely a Karla Davidovcov, ktorí tu vyrábajú papier tradičným, ručným spôsobom. Od apríla do októbra tu robia aj prehliadky, kde sa dozviete nielen to, ako sa papier vyrábal, ale aj predvedú, ako sa ručne robí teraz a ako na jedinom mieste v Česku vám dovolia vyrobiť si vlastný hárok. Dobrý bod programu, ak sa nachádzate neďaleko alebo hľadáte na Znojemsku aj niečo iné ako víno, pivo či pamiatky a múzeá.

Pripravte si pivné škvarky zo Znojemska:







ANKETA: Radi počas leta navštevujete aj Česko?

92,9%



7,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist