Gurmánske cesty:
Ako chutí Budapešť

Jarmila Horváthová, mesačník Varecha, 25. septembra 2022     14 minút čítania

Budapešť mala vždy pre nás nádych svetovosti. V časoch pred vyše troma desaťročiami, keď sa dalo bežne cestovať len do „spriaznených“ krajín, bola návšteva maďarskej metropoly akýmsi okienkom do veľkého sveta. Už vtedy sme tu zažívali inú atmosféru ako v oveľa menšej Bratislave. V podstate sa na tom nič nezmenilo dodnes. Ako chutí toto krásne mesto, zisťovala Jarmila Horváthová.



Foto: Shutterstock

Budapešť s jeden a trištvrte milióna obyvateľmi a ďalšími státisícmi turistov je európskou metropolou s osobitým šarmom a vkusom. Hoci z veľkej časti Slovenska je sem naozaj blízko, keďže sa sem dostanete za niečo vyše dve hodiny, je škoda ísť do Budapešti len na otočku. Rozhodne sa oplatí stráviť tu aspoň víkend. Samozrejme, ak sem nejdete len na nákupy a nič iné vás nezaujíma.

Mesto histórie aj relax


Možností, čo tu robiť, je nepreberné množstvo a sú popísané v každom bedekri. Či už návšteva budovy parlamentu, hradného kopca v časti Buda s krásnym výhľadom na mesto, Rybárskej bašty, Baziliky svätého Štefana, Veľkej synagógy, najväčšej v Európe – ak by sme poňali návštevu Budapešti ako návštevu historických pamiatok. Ak by ste absolvovali prehliadku maďarského hlavného mesta aj so sprievodcom, pri výklade histórie by ste si možno zaspomínali na hodiny dejepisu a uhorských kráľov (napríklad Mateja Korvína), o ktorých sme sa učili.

Budapešť však – hoci je európske veľkomesto – možno vnímať aj ako miesto vhodné na víkendový relax. Mesto leží na termálnych prameňoch, je tu niekoľko termálnych kúpalísk, najznámejšie sú určite Széchenyiho kúpele. Ich návšteva je vhodnejšia v zime ako v lete. Vtedy polihujete v teplej vode a okolo vás je okolo nuly, pripadne jemne sneží, ako sme to zažili pred rokmi my. Centrom letného oddychu je Margitin ostrov s jedným z najkrajších parkov v meste. Rozsiahla oáza zelene ukrýva stredovekú zrúcaninu, rozárium, bazén a dokonca aj divadlo a je obľúbenou destináciou pre vyznávačov rekreácie a športu. Budapešť je aj miestom, kde sa nachádza najväčšie stredoeurópske Tropikárium a oceánium s hlavnou atrakciou, žraločím akváriom s 11 metrov dlhým vyhliadkovým tunelom. Ďalšou atrakciou je malý tropický prales.

Maďarský gastronomický zázrak


A do tretice – Budapešť gurmánska a labužnícka. Maďarsko bolo vždy vnímané ako krajina chutného jedla a v posledných rokoch na tom postavilo svoj imidž a atraktivitu pre návštevníkov. Do rozvoja gastronómie maďarská vláda naliala neuveriteľné peniaze a podporu maďarskí kuchári využili na to, aby miestnu gastronómiu zveľadili a pozdvihli na minimálne európsku úroveň. Mnohí z nich sa vrátili domov zo zahraničia a výsledkom je to, čomu sa hovorí maďarský gastronomický zázrak. Budapešť bola pred rokmi prvou metropolou z postsocialistických krajín, ktorú si všimol bedeker Michelin a udelil jej prvú hviezdičku. Aj keď vtedy ešte v reštaurácii Costes, ktorá ju dostala, varil zahraničný šéfkuchár.

„Veľmi sympatické na maďarskej gastronomickej revolúcii je, že ju šéfkuchári založili na miestnych kulinárskych tradíciách.“

Odvtedy maďarský kuchársky tím pravidelne obsadzuje popredné pozície na najvychytenejších svetových kuchárskych súťažiach. Budapešť sa pravidelne stáva ich dejiskom, hviezdičky od Michelina utešene pribúdajú, momentálne ich má sedem reštaurácií a získavajú ich maďarskí šéfkuchári. Maďarská vláda, samozrejme, dobre vie, prečo to robí – kvalitné jedlo a reštaurácie sem priťahujú návštevníkov celého sveta a ich peniaze, ktoré v Maďarsku nechajú.

Veľmi sympatické na maďarskej gastronomickej revolúcii je, že ju šéfkuchári založili na miestnych kulinárskych tradíciách. Tým dávajú súčasný šmrnc, ale zároveň dávajú pozor, aby ich základ zostal zachovaný. Takže aj v tých najvychytenejších reštauráciách nájdete v menu guláš, perkelt či somlói halušky...

Gundel Café Patisserie Restaurant


Keď prechádzate centrom Budapešti, aj tu vidíte množstvo podnikov, ktoré ponúkajú pizzu a burgery. Paleta tých, kde si môžete vychutnať výbornú kuchyňu, či už maďarskú, alebo s medzinárodným šmrncom, je však bohatá. Čo poteší peňaženku, sú sympatické ceny. Ak hovoríme o tradičnej maďarskej kuchyni, nemôžeme nespomenúť jej vlajkovú loď Gundel Café Patisserie Restaurant.



Foto: Archív reštaurácie Gundel Café Patisserie Restaurant

Nachádza sa na okraji jedného z budapeštianskych parkov, v susedstve populárnej zoologickej záhrady. Hoci v najznámejšom gurmánskom bedekri medzi „ohviezdičkovanými“ podnikmi nefiguruje, v Maďarsku je to asi najznámejšia reštaurácia. Legendárna reštaurácia, založená pred 127 rokmi Károly Gundelom, sa za roky svojho fungovania stala doslova národnou inštitúciou. Ak aj niekto nepočul o reštaurácii Gundel, určite počul napríklad o Gundel palacinkách. Maďari o nich hovoria, že sú vraj slávnejšie ako Sacherova torta.

Všetky hviezdy showbiznisu


Keď prídete z ulice do reštaurácie, prvé, čo každého návštevníka určite ohromí, je krásny secesný interiér. Minulý rok, počas lockdownu, ho zrekonštruovali, takže po znovuotvorení, ktoré bolo v decembri 2021, máte skutočne pocit, akoby ste sa zrazu ocitli na začiatku minulého storočia. Celý komplex je rozsiahly, je tu reštaurácia, kaviareň s cukrárňou, budova má aj poschodie s početnými salónikmi a veľký dvor s terasou. Ak vstupujete z druhej strany, teda z terasy, pri dverách si nemôžete nevšimnúť stojan s nenápadnou tabuľkou. Je na nej rozmiestnenie stolov a na každom meno. Keď sa prizriete bližšie, vidíte mená ako Pitt, Havel, Walesa, Ján Pavol II., Jolie... to všetko sú hostia, ktorí Gundel navštívili. Ich zoznam sa číta ako who is who svetového šoubiznisu a politiky.

Sláve a povesti podniku zodpovedali do pandémie koronavírusu aj ceny a dresscode. Bez kravaty ste sem ani nemohli vstúpiť, deti pri stoloch boli nemysliteľné a účet za večeru sa rátal v stovkách eur. To všetko už je minulosťou. Prišiel lockdown, ale najmä – z Budapešti zmizli turisti. Reštaurácia v máji minulý rok zmenila majiteľov a tí zaviedli nové „poriadky“. To hlavné, že Gundel je „inštitúciou“ tradičnej maďarskej kuchyne, zostalo zachované, zmenila sa však cenová politika. Nóbl interiéry sprístupnili všetkým, ktorí majú záujem stráviť tu čas a minúť peniaze – už to nemusia byť stovky eur, najete sa tu podstatne lacnejšie, degustačné 4–chodové menu stojí okolo 50 eur, ceny hlavných jedál do 20. Deti už nemajú vstup zakázaný, naopak, sú vítané, teda aspoň počas dňa. Majú vlastné menu s veľmi kreatívnym vzhľadom a dokonca tu majú celý týždeň aj animátorov či babysitting, ak by sa rodičia chceli v pokoji najesť sami.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Samozrejme, kto si chce užiť noblesu a atmosféru „starého“ Gundelu, má priestor večer, po 18.00, keď sa podáva troj– alebo štvorchodové menu. Po zmene majiteľov prišiel aj nový šéfkuchár – Viktor Moldován. Ten niekoľko rokov propagoval a varil maďarskú kuchyňu v Japonsku a len nedávno vymenil krajinu vychádzajúceho slnka za Budapešť. Hovorí, že najväčšou inšpiráciou preňho vždy bola a stále zostáva kuchyňa jeho mamy. Len pri svojich receptoch používa modernejšie technológie a jedlá podľa súčasných trendov odľahčuje. Základ jedálneho lístka však nebolo potrebné prepisovať, pretože je napísaný už viac ako 80 rokov.

Reštaurácia Costes Downtown


Ak by ste chceli v Budapešti vyskúšať, ako chutí Michelin, môžete si vybrať napríklad reštauráciu Costes Downtown v centre mesta, na prízemí hotela Prestige. Je mladšou „sestrou“ slávnej Costes, prvej reštaurácie v Budapešti ocenenej michelinskou hviezdou. Downtown je o niečo ležérnejšou verziou svojej sesterskej prevádzky: namiesto klasického fine diningu tu tón udáva elegantný, moderný dizajn s otvorenou kuchyňou a drevenými stolmi bez obrusov.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Reštaurácia má od roku 2016 tiež michelinskú hviezdu. Štvorchodové menu cez obed so snackom a petite fours (malé ručne robené bonbóny alebo keksíky) vyjde asi 60 eur. Tiež je založené na kombinácii tradičných maďarských surovín s moderným šmrncom, ktoré im dodáva šéfkuchár Márk Molnár, ktorý sa do Budapeštii tiež vrátil zo zahraničia – z Vietnamu.



Reštaurácia Stand25 na hradnom kopci
Foto: Archív Reštaurácie Stand25


Ak navštívite časť Buda a hradný kopec, cestou z neho je podnik s názvom Stand25. Ten patrí dvojici šéfkuchárov Szabina Szulló a Tamás Széll, ktorí varili v Michelinom ovenčenej reštaurácii Onyx a ich vlastná reštaurácia Stand sa tiež môže už chváliť hviezdičkou. Stand25 je jej cenovo prístupnejší súrodenec s cenami, ktoré sa podobajú tým v bežných bratislavských podnikoch. Môžete tu vyskúšať, ako vyzerá maďarská klasika na tej najvyššej úrovni – Tamás Széll bol totiž jedným z nositeľov maďarskej gastrorevolúcie a doviedol maďarský tím k prvému víťazstvu v európskom kole najprestížnejšej kuchárskej súťaže – Bocuse d ́Or.

Filozofiou Szabiny Szulló a Tamása Szélla je pripravovať miestne jedlá vo vlastnej interpretácii, takže na jedálnom lístku je napríklad terina z kačacej pečene, teľací guláš, aj klasické somlói halušky.

Sladká bodka z roku 1827


A sladká bodka na záver: nemôžeme hovoriť o Budapešti pre labužníkov a nespomenúť budapeštianske cukrárne. Mesto je nimi posiate, my sme si vybrali cukráreň s nemaďarským názvom Ruszwurm. Bola založená v roku 1827 a je najstaršou maďarskou cukrárňou. Jej interiér je doteraz v biedemeierovskom štýle a z tých čias sa zachoval aj čereňový pult a hodiny. Cukráreň sa nachádza na hradnom kopci, neďaleko Matiášovho kostola a Rybárskej bašty. Zvonku vyzerá úplne nenápadne, sú to vlastne len dvere s názvom nad nimi, bez vitríny. Keď však vstúpite do neveľkého priestoru, opantá vás hneď omamná vôňa čokolády, piškótového cesta, vanilky.



Foto: Shutterstock

V ponuke je celá maďarská klasika – krémeše, ktoré cukráreň preslávili, dobošky, Eszterházyho rezy, na jeseň gaštanové pyré a koláče – človek až ľutuje, že nemá ako Alf z populárneho televízneho seriálu deväť žalúdkov, aby všetky tie dobroty ochutnal. A z centra mesta, kde čas v Budapešti väčšina ľudí trávi, je predsa len Ruszwurm ďaleko. Veď v hlavnom meste Maďarska je aj toľko iného, čo treba ochutnávať. A rozhodne na to nestačí jedna návšteva.

Haldy mäsa aj bazén na streche



Foto: Jarmila Horváthová

Ak vás nezaujíma maďarská kuchyňa na tej najvyššej úrovni, len si chcete dať poriadny kus pečeného mäsa, klobásu či langoš, odporúčame prísť do Budapešti na Svätoštefanské slávnosti. Tie sa konajú na sviatok sv. Štefana, na počesť Štefana Veľkého alebo sv. Štefana, prvého uhorského kráľa. Vychádzajú vždy na víkend okolo 20. augusta.

Vtedy sa Budapešť premení na jednu veľkú samoobslužnú reštauráciu. Na námestiach v centre mesta aj pri Dunaji sú všade stánky a posedenia s jedlom, guláš sa varí v obrovských kotloch a milovníci mäsa vo všetkých možných podobách sa tu môžu cítiť ako v raji. Kto neholduje mäsu, môže si dať zemiakové placky či langoše – také dobré ako v Bude, na dunajskej promenáde pod hradom, sme veru ešte nejedli. K jedlu vám vyhrávajú miestne súbory a v sobotu večer vrcholia oslavy pompéznym polhodinovým ohňostrojom nad Dunajom.

Budapešť je vtedy plná ľudí, preto si treba ubytovanie zabezpečiť s dostatočným predstihom. Možnosti sú nepreberné, od izieb a bytov cez airbnb až po 5-hviezdičkové hotely svetových sietí. Ani jeden z nich však nemá to, čo 4–hviezdičkový Continental Hotel Budapešť, vzdialený asi 450 m od Veľkej synagógy. Je jediným budapeštianskym hotelom, ktorý má na streche bazén. Hotel je výnimočný aj svojím štýlom – sídli v pamiatkovo chránenej secesnej budove bývalých kúpeľov Hungaria, ktoré prerobili na hotel. Duch secesie na vás dýchne hneď, ako prejdete cez ťažké dobové dvere – lobby, reštaurácia a kaviareň sa nachádzajú v krásnom, veľkolepo pôsobiacom priestore, kde dominujú oblúky, sklo, vitráže. Aj keď sa tu človek neubytuje, už len návšteva vstupných priestorov je zážitkom.



Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Hotel je hviezdou fotografií na sociálnych sieťach: riaditeľ Zoltán Géher, ktorý ho vedie od jeho otvorenia v roku 2010, hovorí, že návštevníkov, ktorí sem prídu napríklad na kávu či obed a jeho priestory si vo veľkom fotia a zverejňujú na sociálnych sieťach, je ako maku.


Pripravte si slávny maďarský dezert:






ANKETA: Už ste niekedy navštívili Budapešť?

90,6%



9,4%







Diskusia k článku







 



TOPlist