Dukkah a Za´atar:
Urobte si domáce koreninové zmesi, ktoré do vašej kuchyne prinesú nové chute

Veronika Lucáková, 26. augusta 2024     4 minúty čítania

Blízkovýchodná kuchyňa je známa bohatými chuťami, ktoré pochádzajú z rozmanitých zmesí korenín. Dve z najobľúbenejších zmesí sú dukkah a za´atar. A tie si poľahky môžete vyrobiť aj doma.



Foto: Shutterstock

Dukkah: Kráľovská zmes orieškov a korenín

Dukkah (niekedy písané aj ako dukka) pochádza z Egypta a jeho názov je odvodený od arabského slova "duqqa", čo znamená "rozdrviť".

Táto zmes je kombináciou pražených orieškov, semien a korenín, ktoré sa tradične podávajú s chlebom a olivovým olejom. Základné zložky dukkah zmesi sú lieskové oriešky alebo mandle, sezamové semienka, koriander, rasca a soľ.

Recept na domácu dukkah zmes

Suroviny: 1 šálka lieskových orieškov (alebo mandlí), 1/2 šálky sezamových semienok, 2 PL koriandrových semienok, 2 PL rasce, ½ až 1 ČL mletého čierneho korenia, 1 ČL soli

1. Lieskovce nasucho opečieme na panvici, vysypeme do utierky, pošúchame, aby sme odstránili šupky. V rovnakej panvici opečieme sezamové, koriandrové aj rascové semienka, kým nezačnú voňať.
2. V mixéri alebo mlynčeku rozomelieme oriešky spolu s opraženými semienkami, čiernym korením a soľou na hrubú zmes. Dbáme na to, aby sme zmes nerozomleli príliš jemne – dukkah by mala mať hrubú, chrumkavú textúru. 3. Dukkah skladujeme v uzavretej nádobe na chladnom a suchom mieste. Používame ako posýpku na chlieb s olivovým olejom, na zeleninové šaláty, grilované mäso alebo varenú či pečenú zeleninu.

Za´atar: Aromatický bylinkový poklad

Za´atar je zmes korenín populárna najmä v Libanone, Sýrii, Jordánsku a Palestíne. Táto zmes má základ v sušenom tymiane alebo majoráne, sezamových semienkach a korení sumak, ktorý dodáva kyslastú chuť.

Za´atar je často používaný ako posýpka na chlieb (najmä na tradičné placky zvané mana´ish), ale aj ako prísada do marinád, šalátov a omáčok.



Foto: Shutterstock

Recept na domácu za´atar zmes

Suroviny: 1/4 šálky sušeného tymianu (alebo majoránu), 2 PL sezamových semienok, 2 PL korenia sumak (kyslasté tmavočervené korenie), 1 ČL soli, 1/2 ČL sušeného oregana (voliteľné)

1. Na panvici nasucho opražíme sezamové semienka, kým nezačnú voňať a zľahka zhnednú. V miske zmiešame opražené sezamové semienka, sušený tymian, sumak, soľ a prípadne sušené oregano.
2. Skladujeme v uzavretej nádobe na chladnom a suchom mieste. Používame na chlieb s olivovým olejom, do šalátov, na grilované mäso, zeleninu alebo aj na dochutenie jogurtu, hummusu a iných nátierok.

Aký je medzi nimi rozdiel?

  • Dukkah pochádza z Egypta, zatiaľ čo za´atar je typický pre východné Stredomorie – Libanon, Sýriu, Jordánsko a ďalšie.
  • Dukkah je zmes orieškov a semien, za´atar je zmes byliniek a semien.
  • Zatiaľ, čo dukkah má chrumkavú textúru a orechovú chuť, za´atar je viac aromatický a kyslastý vďaka koreniu sumak.

    Hoci sú obidve zmesi výrazné a aromatické, majú svoje jedinečné vlastnosti a použitie. Obidve tieto koreninové zmesi sú skvelým spôsobom, ako priniesť kúzlo Blízkeho Východu do vašej kuchyne.



    ANKETA: Radi doma experimentujete s rôznymi koreninami?

    82,4%



    17,6%







  • Diskusia k článku







     



    TOPlist