Foto: Shutterstock
Dukkah: Kráľovská zmes orieškov a korenín
Dukkah (niekedy písané aj ako dukka) pochádza z Egypta a jeho názov je odvodený od arabského slova "duqqa", čo znamená "rozdrviť".Táto zmes je kombináciou pražených orieškov, semien a korenín, ktoré sa tradične podávajú s chlebom a olivovým olejom. Základné zložky dukkah zmesi sú lieskové oriešky alebo mandle, sezamové semienka, koriander, rasca a soľ.
Recept na domácu dukkah zmes
Suroviny: 1 šálka lieskových orieškov (alebo mandlí), 1/2 šálky sezamových semienok, 2 PL koriandrových semienok, 2 PL rasce, ½ až 1 ČL mletého čierneho korenia, 1 ČL soli1. Lieskovce nasucho opečieme na panvici, vysypeme do utierky, pošúchame, aby sme odstránili šupky. V rovnakej panvici opečieme sezamové, koriandrové aj rascové semienka, kým nezačnú voňať.
2. V mixéri alebo mlynčeku rozomelieme oriešky spolu s opraženými semienkami, čiernym korením a soľou na hrubú zmes. Dbáme na to, aby sme zmes nerozomleli príliš jemne – dukkah by mala mať hrubú, chrumkavú textúru. 3. Dukkah skladujeme v uzavretej nádobe na chladnom a suchom mieste. Používame ako posýpku na chlieb s olivovým olejom, na zeleninové šaláty, grilované mäso alebo varenú či pečenú zeleninu.
Za´atar: Aromatický bylinkový poklad
Za´atar je zmes korenín populárna najmä v Libanone, Sýrii, Jordánsku a Palestíne. Táto zmes má základ v sušenom tymiane alebo majoráne, sezamových semienkach a korení sumak, ktorý dodáva kyslastú chuť.Za´atar je často používaný ako posýpka na chlieb (najmä na tradičné placky zvané mana´ish), ale aj ako prísada do marinád, šalátov a omáčok.
Foto: Shutterstock
Recept na domácu za´atar zmes
Suroviny: 1/4 šálky sušeného tymianu (alebo majoránu), 2 PL sezamových semienok, 2 PL korenia sumak (kyslasté tmavočervené korenie), 1 ČL soli, 1/2 ČL sušeného oregana (voliteľné)1. Na panvici nasucho opražíme sezamové semienka, kým nezačnú voňať a zľahka zhnednú. V miske zmiešame opražené sezamové semienka, sušený tymian, sumak, soľ a prípadne sušené oregano.
2. Skladujeme v uzavretej nádobe na chladnom a suchom mieste. Používame na chlieb s olivovým olejom, do šalátov, na grilované mäso, zeleninu alebo aj na dochutenie jogurtu, hummusu a iných nátierok.
Aký je medzi nimi rozdiel?
Hoci sú obidve zmesi výrazné a aromatické, majú svoje jedinečné vlastnosti a použitie. Obidve tieto koreninové zmesi sú skvelým spôsobom, ako priniesť kúzlo Blízkeho Východu do vašej kuchyne.
Diskusia k článku