
Foto: Shutterstock
Už ste to určite zažili. S nadšením ste sa pustili do pečenia - vybrali ste recept, pripravili všetky ingrediencie, lenže chyba lávky - nemáte správnu formu na pečenie. Nevzdávajte to, máme pre vás tipy, ktoré vás zachránia.
Oprášte matematiku
Ak nemáte formu presne podľa receptu, neznamená to, že sa musíte pečenia vzdať. Ak máte okrúhlu formu a potrebujete obdĺžnikovú alebo naopak, vyrátajte objem pôvodnej formy udanej v recepte a svojej náhradnej formy a porovnajte ich.Pri obdĺžnikovej forme použite vzorec: šírka × dĺžka × výška
Pri okrúhlej forme použite vzorec: 3,14 × polomer² × výška
Upravte čas pečenia
Ak má vaša forma väčší objem, cesto sa v nej rozleje a bude nižšie. Môžete teda pridať viac cesta alebo pečenie skrátiť o 5 až 10 minút.Naopak, pri menšej a hlbšej forme potrvá pečenie dlhšie. Znížte teplotu o 10–15 °C a predĺžte pečenie - či je cesto prepečené nezabudnite kontrolovať pomocou špáradla, to by po zapichnutí do koláča malo zostať suché a čisté.

Foto: Shutterstock
Hustejšími, ťažšími cestami môžete zaplniť až ⅔ formy, zatiaľ čo ľahšie, nadýchanejšie cestá by mali zaplniť iba polovicu, pretože pri pečení viac narastú.
Malá forma a veľa cesta
Čo robiť, ak máte príliš veľa piškótového cesta na svoju formu? Ak formu preplníte, cesto môže počas pečenia pretiecť, čo určite nechcete. V prípade, že vám ostane nejaké cesto, jednoducho ho vlejte do foriem na mafiny a upečte, budete mať chutnú desiatu či olovrant.
Foto: Shutterstock
Veľká forma a málo cesta
Ak ste pripravili oveľa menej cesta, formu na pečenie môžete zmenšiť pomocou preloženého alobalu a papiera na pečenie. Pozrite si v tomto videu, ako na to:Zdroj: YouTube/@UlkerKSA
Diskusia k článku