Foto: Shutterstock
Pesto poznáme ako prísadu na cestoviny, je ale oveľa viac - je výrazom talianskej kuchárskej kultúry a radosti zo života. Hoci sa výraz pesto používa pre akúkoľvek zmes byliniek, oleja, orechov a syra, za klasické pesto sa považuje pesto alla genovese - a to je s bazalkou.
Pozrite si video, ako pripraviť bazalkové pesto
Aby malo dokonalú chuť
Aby bolo pesto ako talianske, použite naň naozaj kvalitné suroviny. Napríklad pri syre sa oplatí kúpiť parmezán (nie Grana Padano) a nastrúhať ho až tesne pred spojením s ostatnými prísadami.Do pesta zásadne patria píniové oriešky a žiadne iné. Netreba ich veľa, takže vás nezruinujú. Rozhodujúce je ich rovnomerné opraženie, čo sa lepšie darí v rúre, ako na panvici. Najmä preto, že sa tým znižuje riziko, že niektoré oriešky sčernejú.
Jednoducho ich dajte piecť do rúry pri teplote 160 stupňov s ventilátorom (alebo pri 180 stupňoch bez neho) na približne desať minút. Počas tohto času plechom občas zatraste.
Foto: Shutterstock
Aby nestratilo farbu
Bazalka môže veľmi rýchlo zošednúť. Ak chcete, aby vaše pesto malo skutočne žiarivo zelenú farbu ochlaďte olivový olej, s ktorým bazalku zmiešate – dajte ho najprv približne na 30 minút do mrazničky.Nikdy nie je na škodu pridať do mixéra aj hrsť baby špenátu. Je chuťovo neutrálny a pesto získa naozaj sýtu zelenú farbu.
Aby nezoxidovalo
Aby si pesto zachovalo svoju krásnu farbu a rýchlo neoxidovalo, malo by sa skladovať mimo dosahu svetla. To znamená mať ho v chladničke. Poháriky možno tiež obaliť alobalom.Foto: Shutterstock
Ak ho dáte do pohárikov, z ktorých ho používate postupne, vždy po odobratí zalejte zvyšok v poháriku novou vrstvu oleja. Tak je pesto chránené pred kyslíkom. Okrem toho že nezoxiduje, zabráni sa aj tomu, aby na povrchu nesplesnivelo.
Diskusia k článku