Dokonale čisté:
5 spôsobov, ako vyvariť poháre na zaváranie

Jarmila Horváthová, 21. júla 2023     6 minút čítania

Zaváracia sezóna je v plnom prúde. Základom, aby vaše domáce dobroty nepodľahli skaze, sú perfektne čisté zaváraninové poháre a fľaše. Ako ich pred použitím správne vysterilizovať?

5. V mikrovlnnej rúre

Poháre sa dajú sterilizovať aj v mikrovlnnej rúre, tento spôsob je najrýchlejší. Do pohárov nalejte trochu vody, približne do tretiny. Vložte ich do mikrovlnnej rúry pri výkone 600 W a počkajte, kým voda zovrie. Nechajte ju vrieť ešte 60 sekúnd.



Foto: Shutterstock

Výhody: Je to najrýchlejší spôsob sterilizácie.
Nevýhody: Dá sa naraz vložiť len malé množstvo pohárov a nedajú sa sterilizovať aj s viečkami.

A čo s viečkami?

Čo sa týka viečok, tie treba vyvariť vo vode - vložte ich do vriacej vody na 10 minút. Ak máte uzávery s gumovými krúžkami, tie treba vždy dať preč, pretože ich nemožno vyvárať tak dlho ako poháre, zničili by sa. Varte ich samostatne v octovej vode asi 3 minúty. Tým sa zachová ich pružnosť.






ANKETA: Sterilizujete vždy poháre a fľaše pred zaváraním?

32,9%



67,1%







Diskusia k článku

mamec
Toto mi pripadá ako zbytočné plytvanie energiou. Do vysterilizovaných pohárov budem vkladať, síce čistými, ale nie sterilnými rukami umyté, ale určite nie sterilné ovocie, alebo zeleninu a následne to budem sterilizovať. Nemá to žiadnu logiku!
Samozrejme, že poháre, viečka a všetko, čo používam pri zaváraní musí byť čisté, ale sterilné? Moji rodičia mali veľkú záhradu s množstvom ovocných stromov, takže u nás sa zaváralo celú sezónu. Začalo sa jahodami a končilo jablkami, ale nikdy sme poháre nesterilizovali.
farbuska
@mamec (21.7.2023 11:49)

Pripájam sa k tvojmu názoru. Robievam domáce kompóty a džemy už roky, v podstate veľmi primitívnym spôsobom. Nemám zavárací hrniec. Používam len skutočne nevyhnutné množstvo cukru, žiadne chemikálie, ani len želírovací cukor nie. Používam čisté dobre umyté poháre a viečka, ale nie sterilné. Kompót sa mi za tie roky nepokazil ani jeden (kompóty robím veľmi jednoducho: čisté, umyté, nepoškodené, prípadne odkôstkované a pokrájané ovocie uložím tesne do pohárov, zasypem v pomere cca 3PL cukru na 1l obsahu a dolejem čistou vodou cca 1-2 cm od okraja. Vložím poháre do hrnca vystlaného na dne kuchanskou utierkou a zalejem do cca 3/4 výšky pohárov, privediem do varu a varím niekoľko minút podľa druhu ovocia) a džemy sa mi tiež nekazia, výnimočne až po otvorení. Džemy pritom v naplnených pohároch už nesterilizujem: čisté poháre naplním vriacim džemom, uzatvorím viečkom, postavím hore dnom na textilnú podložku, prikryjem hrubšou textíliou a nechám takto vychladnúť. Nikdy sa s touto prácou "neprplem" ani o minútu viac, ako je potrebné, keďže výsledné produkty sú bezchybné.
1x mamec
violah
U mňa je to pol/pol - len umyté poháre a viečka používam na lekváre a kompóty s tým, že lekváre tiež len za horúca uzavriem a dám do druhého dňa pod deku, ani ich neprevraciam, nie je to potrebné pri tej teplote sa viečka tak či tak pritiahnu a keď aj náhodou jedno nie, zjeme ho s radosťou ako prvý..
Robievam však aj veci "nasurovo" bez tepelnej úpravy aj bez chemikálii /surový džem z č. ríbezlí, fermentovane uhorky na zimu / a tam vyvarím poháre aj vrchnáky lebo je to samozrejme citlivejšie na pokazenie..






 



TOPlist