4. V parnom alebo v zaváracom hrnci
Para je tiež skvelý spôsob sterilizácie skleneného riadu. Čisté poháre a viečka položte na mriežku alebo perforovanú vložku. Je dôležité, aby sa poháre navzájom nedotýkali. Varte ich v pare pri teplote 100 °C 15 minút. Pred vybratím ich nechajte v parnom hrnci vychladnúť.
Výhody: Ide o rýchly spôsob sterilizácie, aj keď o niečo pomalší než v hrnci či v rúre, keďže poháre musia vychladnúť.
Nevýhody: Dá sa tak sterilizovať malé množstvo pohárov a nie naraz poháre a viečka.
Samozrejme, že poháre, viečka a všetko, čo používam pri zaváraní musí byť čisté, ale sterilné? Moji rodičia mali veľkú záhradu s množstvom ovocných stromov, takže u nás sa zaváralo celú sezónu. Začalo sa jahodami a končilo jablkami, ale nikdy sme poháre nesterilizovali.
Pripájam sa k tvojmu názoru. Robievam domáce kompóty a džemy už roky, v podstate veľmi primitívnym spôsobom. Nemám zavárací hrniec. Používam len skutočne nevyhnutné množstvo cukru, žiadne chemikálie, ani len želírovací cukor nie. Používam čisté dobre umyté poháre a viečka, ale nie sterilné. Kompót sa mi za tie roky nepokazil ani jeden (kompóty robím veľmi jednoducho: čisté, umyté, nepoškodené, prípadne odkôstkované a pokrájané ovocie uložím tesne do pohárov, zasypem v pomere cca 3PL cukru na 1l obsahu a dolejem čistou vodou cca 1-2 cm od okraja. Vložím poháre do hrnca vystlaného na dne kuchanskou utierkou a zalejem do cca 3/4 výšky pohárov, privediem do varu a varím niekoľko minút podľa druhu ovocia) a džemy sa mi tiež nekazia, výnimočne až po otvorení. Džemy pritom v naplnených pohároch už nesterilizujem: čisté poháre naplním vriacim džemom, uzatvorím viečkom, postavím hore dnom na textilnú podložku, prikryjem hrubšou textíliou a nechám takto vychladnúť. Nikdy sa s touto prácou "neprplem" ani o minútu viac, ako je potrebné, keďže výsledné produkty sú bezchybné.
Robievam však aj veci "nasurovo" bez tepelnej úpravy aj bez chemikálii /surový džem z č. ríbezlí, fermentovane uhorky na zimu / a tam vyvarím poháre aj vrchnáky lebo je to samozrejme citlivejšie na pokazenie..