Dobre vedieť:
Petržlen či paštrnák? Ako ich rozoznať a na aké jedlá použiť?

Jarmila Horváthová, 2. januára 2023     5 minút čítania

Vyzerajú rovnako, no je medzi nimi výrazný rozdiel. Odhaľte ho s nami.



Foto: Shutterstock

Paštrnák je krížencom petržlenu a mrkvy. Preto chutí inak, je sladší a jemnejší, petržlen je zas omnoho výraznejší a pikantnejší.

Hoci paštrnák sa stáva populárnejším až v posledných rokoch, nie je to nijaký nový objav. Patrí medzi zeleniny, ktoré sa na stoloch objavovali už pred stáročiami. Jeho popularita prudko klesla v období, keď sa v Európe rozšírili zemiaky. Vytlačili ho z jedálnych lístkov a tak postupne upadol do zabudnutia. Paštrnák má pritom príjemnú sladkú, orieškovú chuť a množstvo zdravotných benefitov.

Čím menší, tým lepší

Paštrnák patrí medzi typické zeleniny neskorej jesene a zimy, sezónu má od októbra až do polovice marca. Ak budete túto koreňovú zeleninu kupovať, nezabúdajte na základnú radu – čím menší, tým lepší. Tá istá zásada platí aj pri petržlene, pri nákupe tiež uprednostňujte malé plody. U obidvoch majú jemnú štruktúru aj chuť, veľké môžu byť drevnaté.

Povrch plodov má byť nepoškodený a čistý, bez zvyškov zeminy, ktorá by mohla v chladničke spôsobiť vznik plesní. Tá sa potom veľmi ľahko prenáša aj na inú zeleninu. Je vhodné, ak sa paštrnák predáva aj s vňaťou. Mala by byť zelená a vyzerať čerstvo. Ak je už zvädnutá a žltá, také plody radšej nekupujte.

Ako ich skladovať

V minulosti sa paštrnák aj petržlen skladovali celú zimu v chladných pivniciach alebo vonku, prikryté vrstvou zeme. Keďže v súčasnosti veľa domácností záhrady a chladné pivnice nemá, vhodným miestom na skladovanie je oddelenie zeleniny v chladničke. Mali by tam putovať neumyté, nezabalené, môžete ich však prekryť vlhkou (nie mokrou) utierkou, aby nevyschli. Pri dlhšom skladovaní ich treba pravidelne skontrolovať, či ich nenapadla pleseň. Ak sa na nich objavia napríklad čierne škvrny, je lepšie ich vyhodiť.

Paštrnák aj petržlen možno aj zamraziť – koreň očistíme a ošúpeme, nakrájame na kocky a 1-2 minúty blanšírujeme v slanej vode. Necháme odkvapkať v site, naplníme do nádobiek a zmrazíme. V mrazničke vydržia bez zmeny kvality asi rok.

S mrkvou aj s krevetami

V gastronómii sa paštrnák používa všade tam, kde sa v jedle nachádza aj mrkva či zemiaky. Môžete ho s nimi výborne kombinovať, no aj nahrádzať. Paštrnák výborne chutí ako pyré, ale aj v krémových polievkach, nákypoch, môže sa gratinovať, vyprážať aj piecť. Výborná je kombinácia s „nóbl“ prísadami ako sú krevety, tie sa pridávajú do krémových paštrnákových polievok.


Keďže paštrnák je príbuzný mrkvy, má aj trochu podobnú chuť. Preto sa s ňou zvyčajne kombinuje aj v šalátoch, odporúčame k týmto koreňovým zeleninám ešte pridať aj strúhané jablká.

Výhodou paštrnáku je, že dokáže nasýtiť na pomerne dlhý čas, pretože obsahuje relatívne veľa cukru, škrobu a pektínu. Zároveň je ľahko stráviteľný, preto je vhodný aj pre ľudí, ktorí majú problémy s trávením, alebo citlivý žalúdok. Možno ho dokonca ponúkať už bábätkám spolu s mrkvou, alebo hráškom.

Nielen do polievky

Petržlen poznáme najmä ako zeleninu do polievky, jeho využitie však môže byť oveľa širšie. Glazovaný s medom je rafinovanou prílohou k divine alebo k hydine. Stačí ho nakrájať, povariť a potom podusiť v troche medu zmiešanom s vínnym octom. Tiež ním možno ozvláštniť klasické zemiakové pyré.

Ako každá zelenina, aj petržlen má množstvo pozitívnych účinkov na zdravie – vedeli ste napríklad že jedna 200 g porcia obsahuje až 80 percent dennej dávky vitamínu C?





ANKETA: Rozoznáte rozdiel medzi petržlenom a paštrnákom na prvý pohľad?

63,3%



36,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist