Dobré rady nad zlato:
Všetko, čo potrebujete vedieť o správnom sterilizovaní

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 28. júla 2022     4 minúty čítania

Je u vás doma zaváranie na programe dňa? Robíte dobre, veď v lete je dostatok zeleniny a ovocia a je múdre, odložiť si niečo do komory na „horšie časy“. Ak chcete plody uchovávať dlhšie a mať istotu, že sa nepokazia, sterilizácia je namieste. Máme pre vás niekoľko dobrých rád, ktoré by ste mali dodržať, aby vaše dobroty prežili bez ujmy do nasledujúcej úrody.



Foto: Shutterstock

Dôkladne umývajte


Poháre aj viečka pred použitím dôkladne umyjte horúcou vodou s prípravkom na riad a potom dobre opláchnite v teplej vode. Nechajte ich dôkladne uschnúť, môžete ich dať osušiť do teplej rúry. Nikdy poháre neutierajte látkovou alebo papierovou kuchynskou utierkou, aby na nich nezostali zvyšky látky či papiera, ktoré môžu byť príčinou neskoršieho pokazenia zaváraniny.

Používajte špeciálne hrnce


Na sterilizovanie používajte hrnce na zaváranie s mriežkou, na ktorú sa ukladajú poháre, s teplomerom a pokrievkou. Môžete použiť aj obyčajný veľký hrniec s drevenou mriežkou alebo jeho dno vysteľte staršou utierkou. Poháre nesmú stáť priamo na dne hrnca, mohli by popraskať. Pokrievka by mala mať otvor, ktorým prestrčíte do hrnca teplomer, pretože správna teplota je pri sterilizovaní dôležitá.

Správne zahrievajte


Poháre do hrnca rozostavujte tak, aby sa navzájom nedotýkali. V jednej dávke určenej na sterilizovanie by mali byť poháre s rovnakým objemom aj obsahom. V zaváracom hrnci ich zalejte teplou vodou, aby ste celý proces urýchlili. Pomalým ohrievaním totiž dochádza k veľkým nutričným stratám, najmä vitamínu C.



Foto: Shutterstock

Pomaly ochladzujte


Po sterilizácii preneste hrniec do drezu so studenou vodou a pomaly ho ochladzujte. Nikdy neochladzujte priamo sklenené poháre, mohli by popraskať. Poháre so skrutkovacím uzáverom vyberte ešte z horúcej vody pomocou kuchynskej chňapky a viečka pre istotu ešte poriadne podoťahujte, aby dobre držali.

Zaváraniny oštítkujte

Každá zaváranina by mala mať svoj štítok s názvom aj dátumom prípravy. Vychladnuté poháre uskladnite v chladnej a tmavej miestnosti.


Spotrebujte do roka


Všetky zavárané výrobky zo zeleniny, ale aj ovocia by ste mali spotrebovať do nasledujúcej úrody, pretože dlhším skladovaním strácajú chuť aj kvalitu.

2 tipy na zavárané pochúťky, ktoré by ste si mali toto leto určite urobiť:








ANKETA: Robíte si cez leto domáce zaváraniny?

93,2%



6,8%







Diskusia k článku







 



TOPlist