
Foto: Shutterstock
1. Používate nezrelé čučoriedky
Na veľkosti nezáleží, ale na farbe áno! Ak sú bobule bledé, zelené alebo ružové, ešte nie sú pripravené na kuchynské dobrodružstvá. Zrelé čučoriedky majú tmavomodrú až fialovú farbu a pevnú konzistenciu. Zimné čučoriedky, ktoré dostať v obchodoch, však bývajú bez chuti. V zime je lepšou voľbou kúpiť mrazené – tie sa zbierajú v sezóne a ihneď zamrazia. Alebo si v lete urobte zásobu do mrazničky sami.2. Neumývate ich
Čučoriedky môžu obsahovať zvyšky stoniek, listov a sem-tam aj nejaký hmyz. Pred použitím ich opláchnite v studenej vode, môžete do nej pridať aj trocha octu, potom dobre osušte – ideálne v odstredivke alebo pomocou papierovej utierky.
Foto: Shutterstock
3. Prevaríte ich
Ak pripravujete čučoriedkovú omáčku na sladké knedličky alebo ako náplň do torty či rezov, nevarte ich pri príliš vysokej teplote, rozpadnú sa na kašu. Namiesto varu ich radšej len jemne zahrievajte. Ak potrebujete hustú štruktúru zmesi, rozpučte ich vidličkou neskôr, keď už budú mäkké.4. Neochutnávate ich pred varením
Nie každá nazbieraná či kúpená várka je rovnako sladká. Pred spracovaním čučoriedok si ich chuť vždy najprv overte – ak sú kyslé, pridajte do receptu viac cukru.5. Pridávate veľa vody
Viac vody znamená menej chuti. Pri džemoch či omáčkach začnite s malým množstvom vody, ktoré čučoriedkam len pomôže “pustiť” šťavu, ale nerozriedi chuť.6. Zabúdate na zahusťovanie
Koláč, z ktorého po nakrojení vytečie tekutina, nikoho nepoteší. Použite kukuričný škrob, tapioku alebo arrowroot (prášok z tropickej rastliny maranta, ktorý funguje podobne ako kukuričný škrob), aby ste šťavu z čučoriedok premenili na lahodný gél.7. Zle ich skladujete
Vlhkosť a čučoriedky nejdú dokopy. Neumývajte ich skôr, než ich idete použiť. Uchovávajte ich v chladničke v originálnom obale, ak je otvorený, prekryte ho papierovou utierkou.8. Používate ich len nasladko
Čučoriedky sa dajú použiť nielen do koláčov, ale aj do omáčok či k mäsu. Skúste ich pridať do barbecue omáčky, šalátového dresingu alebo ako súčasť omáčky k divine či bravčovine.
Foto: Shutterstock
9. Nepridávate bylinky a koreniny
Čučoriedky si rozumejú s bazalkou, mätou, kardamómom či škoricou. Dokonca aj trocha levandule dokáže urobiť zázraky.10. Nemacerujete
Posypte čerstvé čučoriedky trochou cukru a nechajte ich 30 minút odležať. Vytvoria sladký sirup a zmäknú bez varu – skvelé do pohárov, koláčov či len tak s jogurtom.11. Vmiešavete ich do cesta príliš energicky
Ak čučoriedky vmiešate do cesta príliš intenzívne, popraskajú a zafarbia ho na sivomodro. Pridávajte ich jemne, na konci a pomocou stierky. Ak pečiete koláč alebo muffiny, obaľte čučoriedky najprv v troche múky. Zabránite im, aby spadli na dno.
Foto: Shutterstock
Diskusia k článku