Fedor Malík:
Čo chutí (nielen) Záhorákom

Fedor Malík, 30. apríla 2019     3 minúty čítania

Vzal som do rúk útlu knižku od autoriek E. Antalíkovej, I. Jurovatej a J. Vaňkovej Čo zachutilo Záhorákom. Listujem v nej a hľadám recept na špargľu. Som sklamaný. Medzi šesťdesiatimi záhoráckymi skvostami o špargli nie je ani slovíčka.



Pátram ďalej a „gotcajtdank", už je to veselšie. „Chresťové" polievky, v zátvorke „špárgové", varí už pred sto rokmi aj Terézia Vansová. Recept na jej „supu" je vynaliezavý. Tvrdé časti špargle varí i s kosťami. Do tohto vývaru pridáva na záver muškátový orech, petržlen a mäkké časti špargle. Horúcu polievku podáva v miske so žĺtkom, smotanou a s kúskom čerstvého masla...

Polievka vás však nezasýti. Treba pripraviť aj hlavné jedlo. Najlepšie opäť zo špargle. Ako chcete z bielej či zelenej. Navrhujem rizoto. „Risotto agli asparagi" podľa návodu skvelého talianskeho šéfkuchára Alvareza Momiho. Potrebujete 300 gramov ryže, pol kila špargle, kúsok slaniny, cibuľu, cesnak, petržlenovú vňať, olej, soľ a sto gramov polotvrdého syra. Špargľu opracujeme, odstránime jej tvrdé časti a varíme ju v osolenej vode. Keď je „al dente", akurát na zub, vyberieme ju z hrnca. Cibuľu, cesnak a petržlenovú vňať nasekáme a speníme na horúcom oleji. Do hrnca dáme ryžu a dávkujeme do nej špargľový vývar. Všetko to trvá štvrťhodinku. Hrniec odstavíme z ohňa a do ryže pridáme hlavičky špargle a syr nakrájaný na malé „šuflíky".

Výber syrov u nás je dostatočný. Môžete použiť mladší parmezán, náš volovec alebo anglický čedar. Ten jemne smradkavý syr z „ostrovov" bežne dostať aj u nás. Použil som ho nedávno pri príprave veľkonočného špargľového rizota a musím napísať, že to bolo skvelé.

Ostáva už len zodpovedať otázku, čo do čaše. Navrhujem starší Sauvignon blanc, tak dvoj–, trojročný. Ten tak trochu „smrdká" po prevarenej špargli. A to je ono, to je príklad skvelého „manželstva" vína a jedla. Brillant–Savarin by mal radosť...



Diskusia k článku







 



TOPlist