Citróny, limetky, pomaranče:
Ako dobre umyť citrusy, keď chcete použiť ich kôru?

Veronika Lucáková, 19. februára 2023     3 minúty čítania

Toto by ste mali spraviť skôr, než nastrúhate citrusovú kôru do koláča.



Foto: Shutterstock

Ak do jedál a pri pečení radi používate čerstvo nastrúhanú citrónovú, limetkovú alebo pomarančovú kôru, ideálne je použiť chemicky neošetrované plody v biokvalite. Nie vždy však také máme doma. Poradíme vám, ako sa o citrusy pred ich použitím správne postarať.

Najprv namočiť do šikovného roztoku

Ako prvé je potrebné ovocie aspoň na 15 minút ponoriť do zmesi vody, octu a soli. Rovnako možno použiť aj vodu so sódou bikarbónou. Na liter vody pridajte asi pol pohára octu a za lyžicu soli. Ak použijete namiesto soli sódu, pridajte do litra vody okrem octu aj 3 lyžice sódy. Všetko premiešajte, vložte citrusové ovocie (alebo aj iné druhy ovocia či zeleniny) a nechajte 15 minút ponorené.



Foto: Shutterstock

Dobre umyť, vyšúchať a osušiť

Potom plody ešte dôkladne umyte pod teplou tečúcou vodou. Jednotlivé plody môžete vyšúchať jemnou špongiou či kefkou, ale musí byť úplne čistá a zbavená akýchkoľvek zvyškov mydla. Použitie kuchynskej špongie, ktorú bežne používate na umývanie riadu sa neodporúča, aby sa na ovocie neprenášali nielen zvyšky mydla ale aj rôznych baktérií. Po umytí citrusy dobre dosucha vyutierajte. A teraz už môžete jemnú vrstvu citrusovej kôry nastrúhať do cesta na koláče, či do omáčky aj dresingu.

Domáci octový čistič v spreji

Nielen na citrusy (z ktorých chcete použiť len dužinu, prípadne šťavu a nie kôru) ale aj na iné druhy ovocia s pevnou šupkou môžete používať na čistenie šikovný sprej. Pripravíte si ho jednoducho tak, že do fľaše s rozprašovačom nalejete 250 ml vody, 2 lyžice octu a 1 lyžicu citrónovej šťavy. Potom stačí nastriekať na ovocie a dobre vyšúchať.



Foto: Shutterstock

Preč aj s voskom

Citrusové ovocie, najmä citróny, sa v obchodoch niekedy predávajú aj takzvane „navoskované“, aby vydržali dlhšie čerstvé. Na odstránenie vosku stačí preliať plody horúcou vodou, potom ich vyšúchať kefkou na zeleninu, umyť pod tečúcou vodou a potom dosucha vyutierať.



ANKETA: Kupujete citrusy, z ktorých chcete použiť aj kôru, zásadne v biokvalite?

29,3%



70,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist