Chutné popoludnie:
Čaj o piatej ako v Anglicku

Katarína Lešková, šéfcukrárka Hotela Devín v Bratislave , 20. novembra 2021     3 minúty čítania

Skracujúce sa jesenné dni si treba nejako spríjemniť. Čo poviete na čaj o piatej? Hoci to názov evokuje, zďaleka nejde len o čaj a v skutočnosti sa ani nezačína podávať o piatej...



Foto: Pravda - Robert Hüttner

Originálny anglický názov je afternoon tea, teda popoludňajší čaj. Je to vlastne ľahké jedlo, ktoré sa zvyčajne konzumuje medzi 15.30 a 17.00. Tradičný popoludňajší čaj (a tak to pripravujeme aj my) je tvorený troma chodmi.

Prvý chod je vždy slaný a tvoria ho sendviče – od vajíčkového, uhorkového až po lososové tramezzini, čo sú talianske sendviče do ruky. Druhý chod tvorí tradičné anglické pečivo scones, ktoré môže byť klasické a tiež ovocné. K pečivu sa v Anglicku vždy podáva tzv. pečená šľahačka (po anglicky clotted cream) a domáci džem. Ďalšia vec, ktorá nemôže chýbať, je koláč Battenberg, ktorý sa niekde nazýva podľa vzhľadu aj domino alebo šachovnicový koláč. Posledný, tretí, chod sú minikoláčiky – my sme zvolili punčový rez, minipavlovky, minimadeleines (madlenky) a makrónky.

Inšpirujte sa receptmi od Kataríny Leškovej:










Diskusia k článku







 



TOPlist