Battenberg cake (šachovnicový koláč)
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 1. novembra 2021

Foto: Pravda - Robert Hüttner
na 160-180 °C
Suroviny
| Mandľová piškóta: | |
| 175 g |
|
| 175 g |
|
| 140 g |
|
| 50 g mleté |
|
| 3 g |
|
| 3 ks |
|
| 3 g |
|
| 3 g |
|
| Okrem toho do kakaovej piškóty: | |
| 30 g |
|
| Na potretie: | |
| 200 g |
|
| Navrch: | |
| 300 g (kupovaný) |
|
Postup
-
1
Predhrejeme rúru na 160–180 stupňov a dno a boky štvorcovej formy (rozmer 20 x 20 cm) vyložíme papierom na pečenie.
- 2
Na prípravu mandľovej piškóty dáme do veľkej misy veľmi mäkké maslo, cukor, múku, mleté mandle, prášok do pečiva, vajce, vanilkový a mandľový extrakt. Šľaháme elektrickým šľahačom, kým cesto nie je hladké. Cesto prelejeme do formy, zarovnáme a pečieme 25–30 minút, keď zapichneme špajľu, mala by vyjsť čistá.
- 3
Upečenú piškótu necháme vo forme 10 minút. Potom ju presunieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť, kým pripravíme farebnú piškótu.
- 4
Pri kakaovej piškóte postupujeme rovnako ako pri svetlej, len do cesta primiešame ešte kakao. Keď je upečená a vychladnutá, tak obidve piškóty nakrájame na kocky.
- 5
Džem zohrejeme, aby sa ľahšie natieral, a potom ním kocky šachovnicovo spojíme do väčšieho celku.
- 6
Pripravíme biely marcipán, ktorý rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Zostavený šachovnicový koláč potrieme džemom, naň dáme rozvaľkaný marcipán. Pripravený koláč nakrájame na asi 2 cm plátky a môžeme servírovať.
- 7
TIP: Samokypriacu múku môžeme kúpiť (predáva sa pod anglickým názvom self rising flour) alebo pripraviť doma. Na 100 g hladkej múky dáme 3 g prášku do pečiva, 1 g soli a preosejeme tak, aby sa ingrediencie rovnomerne premiešali.
Tiež marcipánový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2








Diskusia k receptu