Battenberg cake (šachovnicový koláč)
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 1. novembra 2021
Foto: Pravda - Robert Hüttner
na 160-180 °C
Suroviny
Mandľová piškóta: | |
175 g |
|
175 g |
|
140 g |
|
50 g mleté |
|
3 g |
|
3 ks |
|
3 g |
|
3 g |
|
Okrem toho do kakaovej piškóty: | |
30 g |
|
Na potretie: | |
200 g |
|
Navrch: | |
300 g (kupovaný) |
|
Postup
-
1
Predhrejeme rúru na 160–180 stupňov a dno a boky štvorcovej formy (rozmer 20 x 20 cm) vyložíme papierom na pečenie.
- 2
Na prípravu mandľovej piškóty dáme do veľkej misy veľmi mäkké maslo, cukor, múku, mleté mandle, prášok do pečiva, vajce, vanilkový a mandľový extrakt. Šľaháme elektrickým šľahačom, kým cesto nie je hladké. Cesto prelejeme do formy, zarovnáme a pečieme 25–30 minút, keď zapichneme špajľu, mala by vyjsť čistá.
- 3
Upečenú piškótu necháme vo forme 10 minút. Potom ju presunieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť, kým pripravíme farebnú piškótu.
- 4
Pri kakaovej piškóte postupujeme rovnako ako pri svetlej, len do cesta primiešame ešte kakao. Keď je upečená a vychladnutá, tak obidve piškóty nakrájame na kocky.
- 5
Džem zohrejeme, aby sa ľahšie natieral, a potom ním kocky šachovnicovo spojíme do väčšieho celku.
- 6
Pripravíme biely marcipán, ktorý rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Zostavený šachovnicový koláč potrieme džemom, naň dáme rozvaľkaný marcipán. Pripravený koláč nakrájame na asi 2 cm plátky a môžeme servírovať.
- 7
TIP: Samokypriacu múku môžeme kúpiť (predáva sa pod anglickým názvom self rising flour) alebo pripraviť doma. Na 100 g hladkej múky dáme 3 g prášku do pečiva, 1 g soli a preosejeme tak, aby sa ingrediencie rovnomerne premiešali.
Tiež marcipánový koláč:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu