Marcipánový koláč
Marcipánový koláč

Battenberg cake (šachovnicový koláč)

Katarína Lešková
šéfcukrárka hotela Devín v Bratislave, 1. novembra 2021
Battenberg cake (šachovnicový koláč)
Foto: Pravda - Robert Hüttner
25-30 minút
na 160-180 °C

Suroviny

Mandľová piškóta:
175 g
175 g
140 g
50 g mleté
3 g
3 ks
3 g
3 g
Okrem toho do kakaovej piškóty:
30 g
Na potretie:
200 g
Navrch:
300 g (kupovaný)




Postup

  1. 1

    Predhrejeme rúru na 160–180 stupňov a dno a boky štvorcovej formy (rozmer 20 x 20 cm) vyložíme papierom na pečenie.

  2. 2

    Na prípravu mandľovej piškóty dáme do veľkej misy veľmi mäkké maslo, cukor, múku, mleté mandle, prášok do pečiva, vajce, vanilkový a mandľový extrakt. Šľaháme elektrickým šľahačom, kým cesto nie je hladké. Cesto prelejeme do formy, zarovnáme a pečieme 25–30 minút, keď zapichneme špajľu, mala by vyjsť čistá.

  3. 3

    Upečenú piškótu necháme vo forme 10 minút. Potom ju presunieme na mriežku a necháme úplne vychladnúť, kým pripravíme farebnú piškótu.

  4. 4

    Pri kakaovej piškóte postupujeme rovnako ako pri svetlej, len do cesta primiešame ešte kakao. Keď je upečená a vychladnutá, tak obidve piškóty nakrájame na kocky.

  5. 5

    Džem zohrejeme, aby sa ľahšie natieral, a potom ním kocky šachovnicovo spojíme do väčšieho celku.

  6. 6

    Pripravíme biely marcipán, ktorý rozvaľkáme na hrúbku asi 0,5 cm. Zostavený šachovnicový koláč potrieme džemom, naň dáme rozvaľkaný marcipán. Pripravený koláč nakrájame na asi 2 cm plátky a môžeme servírovať.

  7. 7

    TIP: Samokypriacu múku môžeme kúpiť (predáva sa pod anglickým názvom self rising flour) alebo pripraviť doma. Na 100 g hladkej múky dáme 3 g prášku do pečiva, 1 g soli a preosejeme tak, aby sa ingrediencie rovnomerne premiešali.

Diskusia k receptu