Múzeum Chodska v Domažliciach približuje celú svojráznu oblasť aj jej tradície.
Foto: Shutterstock
Plzenský kraj je gurmánov raj
Okrem výborného piva, ktoré má osemstoročnú tradíciu, odporúčame ochutnať v Plzenskom kraji originálne chodské koláče, „vošouchy“, „toče“ alebo gurmánmi milovaný plzenský guláš.Vynikajúce pivo ochutnáte v množstve pivovarov a lahodné farmárske pokrmy zasa na niektorej z malebných fariem. Gurmánskym skvostom svojrázneho Chodska sú koláče nesúce meno tohto regiónu a ľudové tradície pripomína v kraji aj množstvo múzeí.
Skvost svojrázneho Chodska - kysnuté koláče, ktoré sa v tomto českom regióne pečú na slávnostné príležitosti.
Foto: Josef Nejedl
Odporúčame Múzeum techniky a remesiel v Kolovči, ktoré je známe „mlynom na premieľanie starých báb“, v Postřekove si môžete prezrieť krásne kroje, v Domažliciach je Múzeum Chodska približujúce celú svojráznu oblasť, národopisné expozície objavíte v Múzeu Dr. Hostaše v Klatovách a Západočeskom múzeu v Plzni.
Malebný hrad Točník
Foto: Shutterstock
Sladké cestovanie srdcom Čiech
Zoznámte sa s najlepšími gastrotipmi stredných Čiech. V Beroune ochutnajte tradičné koláče „vočepáky“, ktoré sú z jednej strany naplnené makovou plnkou a z druhej tvarohom alebo slivkovým lekvárom. Kúpite ich v období, keď sa v meste usporadúvajú tradičné hrnčiarske trhy.Zájdite sa pozrieť aj do neďalekých Všeradic, rodiska českej spisovateľky Magdalény Dobromily Rettigovej, ktorú preslávila kuchárska kniha aj kurzy varenia. Práve jej životu a dielu je venovaná výstava v miestnom Dvore Všerad s reštauráciou a pivovarom.
Ak sa chcete dozvedieť viac o spracovaní cukrovej repy, nevynechajte Dobrovické múzeá s expozíciou cukrovarníctva, liehovarníctva a repárstva. Za chuťou kysnutých bochníčkov s plnkou z cukrovej repy sa vydajte do Dobrovíc neďaleko Mladej Boleslavi. Miestnu špecialitu pod názvom „řepánky“ si však môžete pripraviť aj doma:
Diskusia k článku