Polabské „řepánky“
mesačník Varecha, 19. mája 2023
Foto: Středočeská centrála cestovního ruchu
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
800 g |
|
160 g |
|
štipka |
|
1 ks čerstvé |
|
500 ml |
|
200 g |
|
3 ks |
|
Plnka: | |
1 ks (stredná) |
|
1 ČL |
|
250 g mletý |
|
150 ml |
|
Na potretie: | |
80 g |
|
Na posypanie: | |
|
Postup
-
1
Múku preosejeme do misy, pridáme cukor a soľ. Premiešame a do vytvorenej jamky rozdrobíme droždie, zalejeme vlažným mliekom. Keď sa droždie aktivuje a vzíde kvások, pridáme rozpustené maslo, vajcia a vymiesime cesto. Cesto miesime tak, aby sa do neho dostal vzduch a tak dlho, kým sa nelepí na steny misy.
- 2
Vymiesené cesto zľahka poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.
- 3
Na plnku umyjeme buľvu cukrovej repy, ošúpeme a uvaríme. Uvarenú cviklu nastrúhame a chvíľu restujeme na masti. Zomletý mak povaríme s mliekom. Repu a mak zmiešame.
- 4
Vykysnuté cesto vyklopíme na múkou zľahka posypanú pracovnú dosku, odkrajujeme dieliky, ktoré plníme plnkou. Zabalíme a tvarujeme bochníček, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.
- 5
Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút dozlatista. Hneď po upečení potrieme roztopeným maslom. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Tiež koláče:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Vyzerajú ohromne dobre!