Repové koláče
Repové koláče

Polabské „řepánky“

Jarmila Horváthová
mesačník Varecha, 19. mája 2023
Polabské „řepánky“
Foto: Středočeská centrála cestovního ruchu
6
porcií
30 (+ kysnutie) minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

800 g
160 g
 štipka
1 ks čerstvé
500 ml
200 g
3 ks
Plnka:
1 ks (stredná)
1 ČL
250 g mletý
150 ml
Na potretie:
80 g
Na posypanie:




Postup

  1. 1

    Múku preosejeme do misy, pridáme cukor a soľ. Premiešame a do vytvorenej jamky rozdrobíme droždie, zalejeme vlažným mliekom. Keď sa droždie aktivuje a vzíde kvások, pridáme rozpustené maslo, vajcia a vymiesime cesto. Cesto miesime tak, aby sa do neho dostal vzduch a tak dlho, kým sa nelepí na steny misy.

  2. 2

    Vymiesené cesto zľahka poprášime múkou, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť asi hodinu.

  3. 3

    Na plnku umyjeme buľvu cukrovej repy, ošúpeme a uvaríme. Uvarenú cviklu nastrúhame a chvíľu restujeme na masti. Zomletý mak povaríme s mliekom. Repu a mak zmiešame.

  4. 4

    Vykysnuté cesto vyklopíme na múkou zľahka posypanú pracovnú dosku, odkrajujeme dieliky, ktoré plníme plnkou. Zabalíme a tvarujeme bochníček, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

  5. 5

    Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút dozlatista. Hneď po upečení potrieme roztopeným maslom. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

chemik
Tuhle hrůznou věc dělali v rodině mé ženy, chuť cukrové řepy je ještě zemitější než u řepy červené, ale ta se dá pečením potlačit.
1x zolik
ivan14
Opravdu hrůzné - já když jsem jich pekl dva plechy pro rodinu, musel jsem si dát dva kousky stranou, aby se na mě vůbec dostalo. :-))) No fakt horror. :-)
1x zolik
evanaaa
Nepoznám, ani neviem, ako by som sa dostala k cukrovej repe, možno uchmatnúť priamo z poľa? :-) Ale rada by som ochutnala.....a posúdila, kto má z vás dvoch pravdu :)
kucharka
Very ja by som si dala…. Veľmi ich mám rada. Sto rokov som nejedla :-(
Vyzerajú ohromne dobre!
bugout
U nás sa také nerobilo nič, nevidel som, nepoznám a nejedol som... Ochutnať sa tiež nebránim.
ivan14
evanaaa, po sklizni vždycky něco na poli zůstane, stačí sebrat. Nebo něco spadne z náklaďáku při odvozu. Snad to, probůh, někdo nepovažuje za krádež.
helena64
...niekedy dávnejšie sa cukrovou repou nadstavoval cviklový šalát /z červenej repy,na Zemplíne/ na veľkonočné sviatky, ak už bolo málo cvikly. Repové koláče sme nerobili, bolo by treba vyskúšať, ale kde vziať repu. Ale pre istotu si ukladám a ďakujem za nahliadnutie a že si ho môžem uložiť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia