Foto: Izraelské veľvyslanectvo
Šišky sú tradičnou pochúťkou počas Chanuky.
Zatiaľ čo vo väčšine slovenských domácností gazdinky horlivo rozmýšľajú, aké dobroty pripravia počas Vianočných sviatkov, židovská komunita sa pripravuje na svoj vlastný sviatok.
Chanukové dobroty
Aj Chanuka má svoje typické jedlá, ktoré sa počas oslavy tohto osemdňového sviatku zvyknú pripravovať a konzumovať. Pred pár dňami ich mohli dokonca naživo vidieť a vyskúšať aj návštevníci bratislavského nákupného centra na Vajnorskej ulici v Bratislave, kde Izraelské veľvyslanectvo na Slovensku predstavilo chanukové tradície či jedlá s ňou spojené. “Chanuka trvá osem dní,” vysvetlila pre Varechu.sk hovorkyňa Izraelského veľvyslanectva na Slovensku Zuzana Kizáková.
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Hovorkyňa Izraelského veľvyslanectva
na Slovensku Zuzana Kizáková.
„Najmä šišky, na Slovensku plnené lekvárom a v Izraeli čímkoľvek,” potvrdila Zuzana Kizáková. “A takisto ich v Izraeli rôzne ozdobujú, počas chanukových sviatkov je to veľká móda. Populárne sú aj latkes, zemiakové placky, ale rozmerom menšie, ako tie, ktoré poznáte na Slovensku. Robia sa rôzne druhy, od výmyslu sveta, cesnakové, mrkvové... Väčšinou podľa toho, aké dodržiava rodina tradície.”
Chutí najmä deťom
Foto: Shutterstock
Latkes, typické chanukové jedlo.
Pri otázke, ako si židovské ženy pri tejto sladkej pochúťke môžu udržať svoju líniu, sa Zuzana Kizáková iba pousmiala: „Nie sú to hlavné jedlá, skôr akási pochúťka. Šišky obľubujú najmä deti. Je to niečo ako dezert po večeri, ktorá je spojená so sviatkom. Pri večeraní nie je daná nejaká striktná tradícia, čo sa týka jedálneho lístka, ako pri kresťanskej Štedrej večeri. Deti si pochutnajú na šiškách a dospelí na plackách...”
Šišky mávajú rôzne náplne – džemy, lekváre, rôzne čokolády, sú posypané ozdobami aj cukrovými Dávidovými hviezdami. V kuchárkach moderných židovských gazdiniek nájdete dokonca aj „perníčky“ v tvare Dávidovej hviezdy alebo chanukového svietnika.
Foto: Varecha.sk - Sandra Támerová
Izraelský veľvyslanec na Slovensku
Alexander Ben-Zvi.
Šišky obľubuje aj izraelský veľvyslanec na Slovensku Alexander Ben-Zvi. “Mám ich rád,” smeje sa, “ale mojím problémom je diéta. Viac si pochutím na zemiakových plackách v oleji a na všetkom, čo s olejom súvisí.”
Pán veľvyslanec má prácu v kuchyni výrazne podelenú s manželkou. “Recepty s mliečnymi surovinami zvláda manželka, mäso a šaláty zasa ja. Rád varím a snažím sa vyskúšať všetky nové recepty, aj na Slovensku sa snažím pripravovať niečo z vašej kuchyne.”
Zvládne napríklad aj pečenú kačicu? „S tým je veľa práce. To radšej zájdem do Slovenského Grobu,” smeje sa a hneď dodáva: “Robím halušky, ale nie s bryndzou, ale s kyslou kapustou. To mám rád. A chutia mi aj koláče. Medovníky, makovníky, rôzne štrúdle... aj višňové a aj jablkové. Ale to je viac práca pre manželku, ja som skôr mäsový typ.”
Osem sviečok na svietniku
Foto: Izraelské veľvyslanectvo
Symboly sviatku svetiel Chanuky -
osemramenný svietnik a šišky.
A stromček? „To záleží od zvykov v jednotlivých rodinách. My sme mali vždy Chanuku, deti so zmiešaných židovsko-kresťanských manželstiev majú aj Chanuku aj Vianoce. Kto si to ako zariadi.“ Hoci sa Izrael nazýva „židovským štátom“, nie všetci v ňom striktne dodržiavajú všetky duchovné nariadenia spojené so sviatkami. „Izrael je veľmi sekulárny už od svojho vzniku. Sú tam pravdaže štvrte, kde žijú ortodoxní Židia, ale majoritná spoločnosť žije úplne normálny život. To je ako so Slovenskom, je kresťanskou krajinou, ale nie každý chodí v nedeľu do kostola a dodržiava sviatky. Počas veľkých sviatkov sa však rodina zíde pokope.
Kóšer? Ťažšie...
Čo sa týka klasickej židovskej kóšer kuchyne, tá je dosť prísna a dodržiavať jej zásady aj na Slovensku býva problémom. „Je to ťažšie,” priznáva hovorkyňa, „pretože tu nie je obchod s kóšer potravinami. Kto chce dodržiavať kóšer stravovanie, musí ísť do obchodu vo Viedni či v Budapešti. Na sviatky je možné objednať niektoré tradičné potraviny aj cez židovské obce, no a na slovenskom trhu sú značky, ktoré rabín uznal ako kóšer. V súčasnosti tu nie je ani kóšer reštaurácia, takže jediných, ktorí varia kóšer vo veľkom, musím spomenúť Židovskú náboženskú obec v Bratislave, kde sa dá stravovať. Niekto to rieši tak, že je vegetarián a dodržiava kóšer, v slovenských podmienkach neje bravčové mäso, len hydinu a nemieša mliečne a mäsové výrobky. To je semi kóšer, aspoň čiastočné dodržiavanie.”
Potraviny v slovenských obchodoch, ktoré sú kóšer.
Ak sme vám článkom urobili chuť, môžete si chanukové jedlo skúsiť pripraviť. Pridávame dva recepty židovskej kuchyne.
Latkes (zemiakové placky)
Potrebujeme: 6 ks väčších zemiakov, 2 dcl oleja na vysmážanie, 1 lyžičku soli, ¼ lyžičky čierneho korenia, 1ks vajíčka, 1 lyžička majoránky alebo bazalky, 2-3 ks strúčikov cesnaku a 2 lyžice macesovej múky
Postup:Zemiaky nastrúhame na jemnom strúhadle. Prelisujeme do nich cesnak, pridáme soľ, koreniny a celé vajíčko a dobre premiešame. Pridáme múku a opäť dobre premiešame. Na panvici si rozpálime olej na vysmážanie (môže byť aj olivový, určený na tepelnú úpravu) v primeranom množstve, ale v zásade len toľko, aby sa nám placky nelepili na panvicu. Potom naberačkou dávkujeme zemiakové cesto na panvicu tak, že cesto na panvici roztiahneme do tvaru placky a do zlatista opekáme na oboch stranách. Postupne takto pripravíme niekoľko kusov latkes.
Sufganijot (Chanukové šišky)
Potrebujeme: 1 kg polohrubej múky, 200 g cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lyžička soli, 1 ks vajíčka, 60 gramov kvasníc, voda alebo sójové mlieko, olej na vysmážanie
Postup: Zmiešame všetky ingrediencie okrem vody a kvasníc. Z kvasníc si pripravíme kvások v teplej vode s troškou cukru. Kvások pridáme do cesta a začneme ho pomaly miesiť. Ak používame elektrický mixér, používame metličky (háky) na miesenie cesta. Postupne pridávame vodu alebo sójové mlieko, až kým nevypracujeme cesto, ktoré sa dá ľahko dostať z misy, ale už trochu lepí. Cesto necháme vykysnúť do dvojnásobného objemu, potom ho stlačíme naspäť na spodok misy (stačí úder rukou do stredu cesta) a necháme ho opäť vykysnúť na dvojnásobný objem. Medzitým si rozpálime olej na teplotu vhodnú pre vysmážanie. Keď už cesto druhýkrát vykyslo, začneme tvarovať šišky ľubovoľného tvaru a fritujeme ich na oleji do zlatista z oboch strán. Po vysmažení ich vyberieme a ukladáme na pijavý papier, aby sa z nich odstránil prebytočný olej.
Diskusia k článku