Pesto natrieme na rozpolené a nasucho na panvici opražené kúsky bagety alebo chlebíka. Posypeme píniovými orieškami a nastrúhaným parmezánom.
Foto: Shutterstock
Hoci zelenú časť pesta tvorí tradične bazalka, vynikajúce sú aj jeho variácie s čerstvým baby špenátom a medvedím cesnakom. Vyskúšajte všetky tri.
Bazalkové pesto
V mažiari trieme strúčik cesnaku posypaný trochou hrubej soli, pridáme 30 umytých a osušených lístkov bazalky a pokračujeme, kým nevznikne zelená pasta. Postupne pridávame 1 PL píniových orieškov a dôkladne zapracujeme. Nasleduje 30 g strúhaného syra pecorino, 70 g strúhaného parmezánu a 100 ml olivového oleja. Na prípravu môžeme použiť aj ručný mixér.
Špenátové pesto
Do mixéra vložíme 2 hrste umytých a odkvapkaných listov špenátu, zalejeme olivovým olejom a mixujeme dohladka. K špenátovej paste pridáme pretlačený cesnak podľa chuti, 50 g najemno nasekaných mandlí, 80 g strúhaného parmezánu, premiešame a dochutíme soľou.
Pesto z medvedieho cesnaku
Využite aktuálnu sezónu medvedieho cesnaku na prípravu zeleného pesta.
Foto: Shutterstock
Dve hrste čerstvých lístkov medvedieho cesnaku umyjeme, osušíme, natrháme na kúsky a rozmixujeme. Pridáme 50 g najemno nasekaných mandlí, 50 g strúhaného parmezánu a mixujeme dohladka, primiešame olivový olej, dochutíme 1 PL citrónovej šťavy, soľou a čerstvo zomletým čiernym korením.
Využite aktuálnu sezónu medvedieho cesnaku na prípravu zeleného pesta.
Foto: Shutterstock
Dve hrste čerstvých lístkov medvedieho cesnaku umyjeme, osušíme, natrháme na kúsky a rozmixujeme. Pridáme 50 g najemno nasekaných mandlí, 50 g strúhaného parmezánu a mixujeme dohladka, primiešame olivový olej, dochutíme 1 PL citrónovej šťavy, soľou a čerstvo zomletým čiernym korením.
Diskusia k článku