Bazalkové, špenátové i medvedie:
3x pesto z jarných byliniek

Jana Štrbková, mesačník Varecha, 19. apríla 2022     3 minúty čítania

Tradičné talianske pesto alla Genovese je špecialita, ktorá kraľuje kuchyniam severného Talianska už vyše tisícročia. Neodolateľnú arómu mu dodáva čerstvá bazalka, chuť kvalitný olivový olej, píniové oriešky a typické zrejúce syry, ktoré sú pýchou krajiny, parmezán a pecorino. Najlepšiu textúru má vtedy, keď sa pripravuje ručne v mažiari.



Pesto natrieme na rozpolené a nasucho na panvici opražené kúsky bagety alebo chlebíka. Posypeme píniovými orieškami a nastrúhaným parmezánom.
Foto: Shutterstock


Hoci zelenú časť pesta tvorí tradične bazalka, vynikajúce sú aj jeho variácie s čerstvým baby špenátom a medvedím cesnakom. Vyskúšajte všetky tri.

Bazalkové pesto

V mažiari trieme strúčik cesnaku posypaný trochou hrubej soli, pridáme 30 umytých a osušených lístkov bazalky a pokračujeme, kým nevznikne zelená pasta. Postupne pridávame 1 PL píniových orieškov a dôkladne zapracujeme. Nasleduje 30 g strúhaného syra pecorino, 70 g strúhaného parmezánu a 100 ml olivového oleja. Na prípravu môžeme použiť aj ručný mixér.

Špenátové pesto

Do mixéra vložíme 2 hrste umytých a odkvapkaných listov špenátu, zalejeme olivovým olejom a mixujeme dohladka. K špenátovej paste pridáme pretlačený cesnak podľa chuti, 50 g najemno nasekaných mandlí, 80 g strúhaného parmezánu, premiešame a dochutíme soľou.

Pesto z medvedieho cesnaku



Využite aktuálnu sezónu medvedieho cesnaku na prípravu zeleného pesta.
Foto: Shutterstock


Dve hrste čerstvých lístkov medvedieho cesnaku umyjeme, osušíme, natrháme na kúsky a rozmixujeme. Pridáme 50 g najemno nasekaných mandlí, 50 g strúhaného parmezánu a mixujeme dohladka, primiešame olivový olej, dochutíme 1 PL citrónovej šťavy, soľou a čerstvo zomletým čiernym korením.



Urobte si domáce pesto podľa receptov našich Varecháčov. Tu nájdete 10 inšpirácií:






ANKETA: Robíte si domáce bylinkové pesto?

85,7%



14,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist