Babkamt:
Na Vianoce na stole nesmeli chýbať pajgle

Babkamt, spracovala Andrea Červenková, 29. decembra 2015     7 minút čítania

Naši Varecháči píšu o tom, aké zvyky sa tradovali cez vianočné sviatky kedysi a aké dnes. Prečítajte si o Vianociach Babkamt z Chorvátskeho Grobu.






Kým žil môj otec, tak si týždeň pred Vianocami postavil Betlehem. Chodili sme na polnočnú omšu. Otec sa celý deň postil. Večera sa začínala modlitbou. Vždy bolo prestreté o jeden tanier viac. Ako prvé sa podávali oplátky s medom a orechmi. Potom nasledoval kapor s cibuľovým šalátom. Všetci sme sa tešili na otcove linecké koláče. Boli menšieho tvaru s rôznymi plnkami. Na stole nesmeli chýbať pajgle. Po večeri sa rozdávali darčeky.

Ja som najspokojnejšia, keď sú všetci moji blízky počas sviatkov pri mne. Žiaľ, ten rok mi zomrela aj mama. Takže si pri večeri spomenieme aj na svojich zosnulých. Vtedy sa celá rodina zíde pri jednom stole. Deti sú nedočkavé, tešia na darčeky. Nevedia sa dočkať.


Foto: Babkamt
Na Štedrý deň varievam k obedu kapustnicu. Jednu s hríbmi, údeným, bravčovým mäsom, klobáskou, sušenými slivkami. Pre seba varievam kapustu s guľkami. Zdá sa mi, že tá vianočná kapustnica je najlepšia. K oplátkam dávam med, orechy, cesnak, čerstvé hrozno. Nasleduje kapor, vždy robím aj iný druh ryby okrem neho. Tento rok bude aj losos. K rybe pripravujem cibuľový šalát a majonézový šalát.

Väčšinou sa chystám dať po večeri tortu. No tú si nikto neprosí, všetci sa chcú ísť pozrieť, či je niečo pod stromčekom. Syn mi cez okno podá darčeky, ktoré sú v garáži. Dedko zatiaľ zabaví deti. Potom zazvoníme na zvonček a ideme sa pozrieť, či sú už darčeky pod stromčekom. Čo sa týka darčekov: vekom detí sa darčeky menia. Knihy nesmú chýbať pod stromčekom. Vnúčatkám žijúcim v Austrálii posielam knihy v slovenčine. Samozrejme, že im pribalím aj hračku.

Myslím si, že Vianoce sú v poslednom čase viac o komercii, no u nás sa snažíme, aby prevládala súdržnosť a radosť, že môžeme byť všetci spolu v zdraví. Radi sa s vnučkou pozeráme na staré rozprávky. Chodíme aj na vychádzky. Keď je sneh, tak sa chodíme sánkovať, lyžovať. Na dvore postavíme snehuliaka, guľujeme sa. Hrávame sa s deťmi spoločenské hry. Navštevujeme rodinu, alebo oni prídu na návštevu k nám.

Niečo z vianočného stola sa voľakedy dávalo aj domácim zvieratám. Aj našim sa vždy niečo ujde. No a aby som nezabudla. Aj naše psi si nájdu darček pod stromčekom.

Prajem všetkým príjemné sviatky a PF 2016.





























Ako trávia Vianoce naši zahraniční Varecháči si prečítate v nasledujúcich článkoch:
















Ako slávia Varecháči VianoceAko slávia Varecháči Vianoce »prečítajte si ďalšie články






Diskusia k článku

tinca
prvé vianoce bez maminky sú vždy smutné,úprimnú sústrasť a veľa krásnych spomienok
babkamt
@tinca ďakujem za milé slovíčka. Na rodičov nám zostali len pekné spomienky. Mama sa dožila 87 rokov. Pekný deň ti prajem.






 



TOPlist