Bratislavské pajgle fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 5. decembra 2012
Bratislavské pajgle (fotorecept)
Foto: babkamt

U nás doma nikdy nesmeli chýbať na vianočnom stole. Hoci som ich popichala vidličkou , predsa mi trochu pukli. No na chuti im to Zobraziť celý popisU nás doma nikdy nesmeli chýbať na vianočnom stole. Hoci som ich popichala vidličkou , predsa mi trochu pukli. No na chuti im to nič neubralo.

28 minút
na 210 - 17070 °C

Suroviny

300 g
200 g
250 g
2 ks
170 ml
30 g
štipka
50 g
Na potieranie :
1 ks
1 PL
1 PL
PLNKA:
250 g
100 g
1 ks
1 hrsť
150 ml
3 - 4 pl
Plnka orechová:
250 g
120 g
1 ks
150 ml
trochu




Postup

  1. 1

    Ako prvé si zarobím kvások.Do vlažného mlieka dám 1 pl cukru, 1 pl múky .Premiešam.Nechám vykysnúť. Odvážim si múky.Pridám štipku soli , preosejem múky.

    Bratislavské pajgle (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V miske vymiešam zvyšok cukru s 2 žľtkami a maslom.Na to nasypem múku a vykysnutý kvások.Vypracujem cesto. Nechám cesto vykysnúť.

    Bratislavské pajgle (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kým cesto kysne , pripravím si plnky.Ja som robila makovú a orechovú. Mlieko som dala variť s cukrom. Potom som pridala mak, vanilkový cukor , strúhanú citrónovú kôru , slivkový lekvár,hrozienka namočené v rume.

    Bratislavské pajgle (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na orechovú plnku som dala variť mlieko s cukrom a vanilkou , pridala som mleté vlašské orechy, nechala som ich chvíľu spariť,pridala som strúhanú citrónovú kôru .Niekedy pridám aj trochu anízu a rum. ;

    Bratislavské pajgle (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vykysnuté cesto som trochu premiesila.Rozdelila som ho na 4 časti.

    Bratislavské pajgle (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Každú časť som rozvaľkala na obdľžnik, ktorý som natrela vlažnou plnkou.Cesto som zrolovala. Uložila som ho na mierne vymastený plech.

    Bratislavské pajgle (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na potretie rozmiešam žľtok s 1 pl vody a 1 pl práškového cukru. Touto zmesou natriem pajgle . Potom ich dám pod otvorené okno , aby sa poleva uschla. Toto opakujem , kým neminiem celú polevu. Pred vložením koláča do rúry ich popichám vidličkou. Rúru nastavím na 210 stupňov. Na tejto teplote pečiem koláč asi 10 minút , kým nechytí farbu. Potom znížim teplotu na 170 a pečiem ešte asi 17 - 20 minút.

    Bratislavské pajgle (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

afataga
toto su jedny z mojich najoblubenejsich kolacikov, v rodine mojej mamy sa to vola ryby :-) neviem preco
lavacka
Uzasne, fakt ako pisala marijanka 712, nestacim sledovat. Presne ako piekla moja svokra vzdy na Vianoce,odisla bez odovzdania receptu aj skusenosti z pecenia. Vdaka za recept, vyskusam, budem pri nich na nu s laskou spominat, a budu mi ju pripominat.
jerica
@babkamt - tak to veru voní Vianocami , to je to pravé aké mám rada , veľa plnky , nemusí byť vidieť ani cesto, krásne ich máš ! mám otázočku: to máš takú veľkú rúru? Mne sa vidí , že stricle sú na dlhom plechu.
babkamt
@lavacka vraví sa , že keď je nevesta dobrá , tak je dobrá aj svokra. Ja som tiež mala so svokrou dobrý vzťah.Kým žil môj otec , tak na vianoce piekol on. Robil maličké koláčiky z rôzneho cesta a plnil viacerými plnkami. Boli sme štyri deti s rodinami. Každá rodina dostala svoju výslužku. V tom čase som sa nemusela starať o pečenie. Všetko som dostala hotové na tanieri. Teraz ľutujem , že som sa viac nezaujímala o otcove skúsenosti. Dnes by som to veru vedela oceniť. Daj vedieť ako si pochodila. Držím palce.
babkamt
@aroooo pekne sa ti vydarili. Moje napriek tomu , že som ich aj popichala sa mi trošku popukali.Ale to na chuti nič nemení.@jerica piekla som ich na klasickom plechu s rozmerom 44 x 35 cm.Teraz som si kúpila 65 litrovú rúru. Ešte som v nej nepiekla. Tam sú väčšie plechy.Ďakujem aj ostatným dievčatám za komentáre.
kimlo
Mňam! Konečne poriadny kus koláča!...
trencanka
Okrem vianocky chcem piect tieto zaviny na Vianoce. Ked ich zabalim do alobalu, kolko vydrzia?
V peceni na Vianoce sa vraciam ku klasickym vianocnym receptom. Vianocka, zavin orechovy a makovy, vanilkove rozky, medovnicky a linecke. Urobim este aj na ziadost rodiny nieco ozaj s dobrou cokoladou, ziadny stuzeny tuk, nejake kosicky. A nepecene hrozienkove gulky. To bude vsetko. Neviem, ci ma nezlomia na plnene orechy a to by bolo jedine s plnkou.
elena
Takéto isté robili na ČT v relácii Kluci v akci. Nejaká mladá umelkyňa, ktorá tvrdila, že má babku Maďarku. A že takto sa to u nich robí.
elian44
Tá maďarská babička bola iste pôvodom Slovenka:) Tiež ich pekávam, len to poznám pod názvom bratislavský závin, je to úžasné cesto:) A tvoje vyzerajú krásne.
evanaaa
Veľmi pekné záviny, krásne prepečené, veľa plnky. A také mierne popukané sa mi páčia viac ako hladké, pripomínajú - a iste tak aj chutia - bratislavské rožky.
lavacka
babkamt, presne ako Ty od otca aj som si nosila zakusky a kolace od mojej uzasnej svokry. Este ze, existuje varecha, podla Tvojich receptov na vareche verim, ze sa mi podaria.Nie som vobec technicky zdatna, takze foto nebude, iba slovny komentar. Vdaka.
aroooo
@trencanka , toto nie je klasický kysnutý závin, tento je taký tvrdší,chrumkavý a v chlade vydrží aj 2-3 týždne-no ako kde, lebo sa skôr zje.
babkamt
@tren čanka ja z nich dávam do mrazničky a potom nám aj na Silvestra. Keby som z nich neodložila , musela by som ich piecť znovu. Teraz je zima aj vonku. Koláče zvyknem ukladať do plastových nádob a vyložím ich na dvor .
janger
@babkamt , vyborna klasika, s bohatou plnkou. Asi ich spravim k sviatkom. Vyhodou je, ze okrem toho, ze su velmi dobre, ozaj vydrzia dlhsie.
janger
@babkamt , tak robila som ich k Vianociam, som velmi spokojna, boli vyborne. Este mam kusok v mraznicke. Len plnku som robila trosinku inac, nie s mliekom, ale s cukrovym sirupom. Dakujem za dobry recept.



babkamt
@janger máš ich krásne. Som rada , že si sa ozvala. Mne sa tento rok nepodarilo dať z nich niečo do mrazničky. Ako si robila tem sirup do plnky?
janger
@babkamt , takmer tak isto, ako ty. Len namiesto mlieka som dala varit vodu s krystalovym cukrom. A potom mak (orechy) do toho, atd.... Pridala som aj trosku pernikoveho korenia. Hrozienka som nedavala, lebo dcera to nema rada. Ten lavy mi trosku po boku praskol, ale to nic. Na chuti to neubralo :-).
babkamt
@janger Máš pravdu. To , že koláč trochu praskol nevadí.Občas sa to stáva. Popichala si ho vidličkou ?
babkamt
@janger to , že ho budeš ešte piecť je znakom toho , že si spokojná. To ma hreje pri srdiečku.
lavacka
Prosim o odpustenie, az teraz odpovedam od Vianoc, ako vtedy aj teraz na Velku noc pajgle fantasticke. A nielen pajgle, ale aj medvedie dlapky, ( deti vraveli, ze lepsie, ako z mojho receptu),a vsetko co od Teba varim, alebo peciem, manzel dokonca vravel,pajgle, ako mamine. Ver mi , bola to pre mna najvacsia poklona lebo je dost trohy na pochvaly. Vdaka Ti za medvedie dlapky a vsetky recepty, ktorymi prispievas
babkamt
@lav áčka som rada , že si sa ozvala . Aspoň viem , že nepíšem nadarmo recepty . Oceňujem spätnú väzbu . Tie pajgle - recept je starý , osvedčený . Ďakujem za milé slová. Prajem ti všetko dobré , veľa chuti skúšať nové recepty.
alena45
podarili sa, tak ako aj minulý rok. Pokojné vianočné sviatky prajem.
babkamt
@alena45 asi si s receptom spokojná, keď sa k nemu vraciaš. ďakujem za hodnotenie. Tiež ti prajem pokojné vianočné sviatky v kruhu rodiny.
alena45
znovu som robila tieto bajgle, mramorovanie sa mi nepodarilo, trochu som to zanedbala, robíla som dve orechové nohy, jednu makovú a jednu marhuľovo kakaovú, ktorú má dcéra najradšej. Ďakujem za skvelý recept a prajem krásne a pokojné vianočné sviatky.
babkamt
@alena45 veľmi si ma potešila, že si tomuto receptu zostala verná. Veď je tu veľa podobných skvelých receptov. Upútala ma tvoja kakaovo marhuľová plnka. Aby bolo pekné mramorovanie, musí sa po každom natretí závinu nechať uschnúť a až potom ho znovu natrieť. No verím, že bol dobrý. Prajem ti veselé sviatky a PF 2016
zuzanka1367
Milá @babkamt , tu som aj s napečenými pajgľami :) nemajú také pekné mramorovanie ako Tvoje ale to im na chuti neubralo, sú parádne! Ďakujem pekne za Tvoj veľmi užitočný recept a dúfam, že si ho niekto v komentoch všimne a tento skvost napečie...


babkamt
@Zuzanka1367 (30.9.2017 14:05)

Ospravedlňujem sa, že sa neskoro ozývam. Máš ich pekné, štedro naplnené. Cesto treba hľadať lupou:-) Hneď by som z oboch ochutnala. Ďakujem za fotku.
janger
Znovu boli u nas na Vianoce tieto tvoje kolace, @babkamt. Takze je to stalica, dakujem.
babkamt
@janger (30.12.2019 21:20)

Tvoj oznam ma potešil. K dobrým receptom sa aj ja rada vraciam. PF 2020




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia