Foto: babkamt
U nás doma nikdy nesmeli chýbať na vianočnom stole. Hoci som ich popichala vidličkou , predsa mi trochu pukli. No na chuti im to Zobraziť celý popisU nás doma nikdy nesmeli chýbať na vianočnom stole. Hoci som ich popichala vidličkou , predsa mi trochu pukli. No na chuti im to nič neubralo.
na 210 - 17070 °C
Suroviny
300 g |
|
200 g |
|
250 g |
|
2 ks |
|
170 ml |
|
30 g |
|
štipka |
|
50 g |
|
Na potieranie : | |
1 ks |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
PLNKA: | |
|
|
250 g |
|
100 g |
|
1 ks |
|
1 hrsť |
|
150 ml |
|
3 - 4 pl |
|
Plnka orechová: | |
250 g |
|
120 g |
|
1 ks |
|
150 ml |
|
|
|
trochu |
|
Postup
-
1
Ako prvé si zarobím kvások.Do vlažného mlieka dám 1 pl cukru, 1 pl múky .Premiešam.Nechám vykysnúť. Odvážim si múky.Pridám štipku soli , preosejem múky.
-
2
V miske vymiešam zvyšok cukru s 2 žľtkami a maslom.Na to nasypem múku a vykysnutý kvások.Vypracujem cesto. Nechám cesto vykysnúť.
-
3
Kým cesto kysne , pripravím si plnky.Ja som robila makovú a orechovú. Mlieko som dala variť s cukrom. Potom som pridala mak, vanilkový cukor , strúhanú citrónovú kôru , slivkový lekvár,hrozienka namočené v rume.
-
4
Na orechovú plnku som dala variť mlieko s cukrom a vanilkou , pridala som mleté vlašské orechy, nechala som ich chvíľu spariť,pridala som strúhanú citrónovú kôru .Niekedy pridám aj trochu anízu a rum. ;
-
5
Vykysnuté cesto som trochu premiesila.Rozdelila som ho na 4 časti.
-
6
Každú časť som rozvaľkala na obdľžnik, ktorý som natrela vlažnou plnkou.Cesto som zrolovala. Uložila som ho na mierne vymastený plech.
-
7
Na potretie rozmiešam žľtok s 1 pl vody a 1 pl práškového cukru. Touto zmesou natriem pajgle . Potom ich dám pod otvorené okno , aby sa poleva uschla. Toto opakujem , kým neminiem celú polevu. Pred vložením koláča do rúry ich popichám vidličkou. Rúru nastavím na 210 stupňov. Na tejto teplote pečiem koláč asi 10 minút , kým nechytí farbu. Potom znížim teplotu na 170 a pečiem ešte asi 17 - 20 minút.
ja robím tento mamin závin, je chrumkavý, uložím si však aj tvoj
V peceni na Vianoce sa vraciam ku klasickym vianocnym receptom. Vianocka, zavin orechovy a makovy, vanilkove rozky, medovnicky a linecke. Urobim este aj na ziadost rodiny nieco ozaj s dobrou cokoladou, ziadny stuzeny tuk, nejake kosicky. A nepecene hrozienkove gulky. To bude vsetko. Neviem, ci ma nezlomia na plnene orechy a to by bolo jedine s plnkou.
Ospravedlňujem sa, že sa neskoro ozývam. Máš ich pekné, štedro naplnené. Cesto treba hľadať lupou:-) Hneď by som z oboch ochutnala. Ďakujem za fotku.
Tvoj oznam ma potešil. K dobrým receptom sa aj ja rada vraciam. PF 2020