Foto: babkamt
Robila som naraz dva šaláty. Jeden majonézový a druhý cibuľový. Nie každý má rád majonézu. Šaláty som robila ešte v auguste.
Suroviny
1 kg uvarené v šupke |
|
400 g |
|
250 ml (alebo jogurt smotanový) |
|
1 ks malá |
|
400 g varená |
|
200 g |
|
200 g |
|
140 g |
|
4 ks |
|
1 PL |
|
|
|
1 PL |
|
1 PL |
|
(alebo ocot) |
|
1 ČĽ |
|
Cibuľový šalát: | |
600 g varené v šupke |
|
4 ks |
|
80 g |
|
1 PL |
|
|
|
|
|
2 PL |
|
|
|
1 ČL |
|
1 ks varená |
|
Postup
-
1
Zemiaky na obidva šaláty som varila spolu.
-
2
Očistila som si mrkvu, petržlen, zeler. Uvarila som ich v slanej vode.
-
3
Tri väčšie cibule idú do cibuľového šalátu. Manžel má rád v tomto šaláte veľa cibule. Vždy ma upozorní, že som jej dala málo:-) Menšia ide do majonézového - nadrobno nakrájaná.
-
4
Na cibuľový šalát som dala variť deci vody, pridala som do nej cukor, ocot. a soľ. Nechala som ho zovrieť.
-
5
Horúci nálev som naliala na 3 nakrájané cibule. Zakryla som misku, aby sa cibuľa sparila.
-
6
Pridala som k nej jednu kyslú uhorku, Nakrájala som do nálevu zemiaky a jednu mrkvu. Nakoniec ešte mleté čierne korenie , 2 pl oleja , soľ. Šalát som zamiešala,nechala som ho vychladnúť. Kým som spravila cibuľový šalát, vychladla mi varená zelenina.
-
7
Na majonézový šalát som očistené zemiaky začala krájať na malé kocky. No tlačil ma čas.
-
8
Už mi zostalo nakrájať len trochu zeleniny.
-
9
Potom som si spomenula na strúhadlo. Je to dlhé roky môj verný pomocník.
-
11
Hrášok som sparila a nechala okvapkať a vychladnúť.
-
12
V druhej miske som zmiešala majonézu s kyslou smotanou. Pridala som cukor, soľ, mleté biele korenie a trochu nálevu zo zaváraných uhoriek, pár kvapiek worchestrovej omáčky.Ochutenú majonézu som zamiešala do zeleniny. Podľa potreby som šalát ešte ochutila.
-
13
Trochu z neho zostalo od obeda. Na druhý deň som spravila poobede ruské vajcia.
-
14
Tak som sa pohrala.
-
15
a za chvíľku bolo na stole niečo iné. Mala som doma ešte aj malú fľašku majonézy. Trochu som z nej odobrala, rozmiešala s kyslou smotanou a poliala vajíčko na šaláte.
ja mam rada jeden aj druhy, kolko davas octu do toho cibuloveho? a to struhadlo mam aj ja uz asi 100 rokov a stale struhadluje :-)
@medovnicek kým máme zeleninu zo záhrady, tak používam čerstvú. Surová cibuľa mi v šaláte vadí, hoci ju mám rada. Sme asi z jednej starej školy:-)
@salinka tiež mám rada obidva šaláty.
ale ked vidím teraz tvoj šalat, lutujem,že som nespravila.
@afataga :-) ja též to strúhadlo už sto dva rokov
@jozka2 ja mám len základnú výbavu. Na vlnkové som si musela zvlášť dokúpiť struhák. Ale nie túto značku. Dá sa s ním najemno nakrájať zelenina. Ale veď ty to vieš.
Všetko ukladam do KK, cenne informácie treba uložiť. :-)
@afataga :-)