Kapustnica fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 16. novembra 2013
Kapustnica (fotorecept)
Foto: babkamt

V sobotu sme mali k obedu túto kapustnicu.Syn povedal , nech počkám , že mi prinesie údené kolienko a čerstvý chlieb z pekárne.Inak zvyknem Zobraziť celý popisV sobotu sme mali k obedu túto kapustnicu.Syn povedal , nech počkám , že mi prinesie údené kolienko a čerstvý chlieb z pekárne.Inak zvyknem variť všetko v jednom hrnci , no dnes som varila vo viacerých a napokon som to všetko spojila v jednom veľkom hrnci :-)

Suroviny

2 kg
1,5 kg
1 ks
5 ks
3 hrste
2 ks
3 ks
1 čl
1 pl
1 čl
3 strúčiky
100 ml
1,5 pl




Postup

  1. 1

    Pripravila som si potrebné suroviny na kapustnicu.Bravčové pliecko , údené kolienko,klobásky a kyslú kapustu s cibuľou.Hríby som namočila do vody.

    Kapustnica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu som opiekla do sklovita .Pridala som bravčové mäso.Opiekla som ho , kým zbelelo.Potom som hrniec odstavila z ohňa a pridala som sladkú a štipľavú papriku , soľ , korenie .Mäso som uvarila v tlakovom hrnci asi za 25 minút.

    Kapustnica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Uvarené bravčové mäso som pridala ku kapuste.

    Kapustnica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tu som v tlakovom hrnci v ľavo varila bravčové mäso , vpravo sa varí údené kolienko.

    Kapustnica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do veľkého hrnca som dala variť kapustu s klobáskami a bobkovým listom .Pridala som aj namočené hríby.

    Kapustnica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Uvarené kolienko som vybrala , nechala vychladnúť .

    Kapustnica (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mäso som obrala , pokrájala .

    Kapustnica (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Vývar z kolienka som pridala ku kapuste aj s mäsom z kolienka.Zároveň som vybrala z kapusty uvarené klobásky.

    Kapustnica (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridala som aj udusené bravčové mäso.Hrniec sa mi pekne naplnil.Teraz som do kapustnice pridala aj pretlačený cesnak.

    Kapustnica (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Syn priniesol ešte horúci chlieb.

    Kapustnica (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vychladnuté klobásky som pokrájala,

    Kapustnica (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a šup s nimi do hrnca.Kapustnicu som zahustila tak , že som asi do 100 ml mlieka pridala 1,5 pl múky , vymiešala som to a naliala do kapustnice.Nechala som ju ešte asi 15 minút prevariť ,nech sa všetky chute dobre spoja.

    Kapustnica (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Medzitým , čo sa kapustnica ešte varila , som nakrájala ešte teplý chlieb a môžeme ísť obedovať.Dobrú chuť.

    Kapustnica (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Okrem mňa si všetci dali dupľu :-) Vnučka prišla o dva dni a pýtala sa , či z nej ešte zostalo.

    Kapustnica (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

methi
mnaaam, robis mi chute. skus pridat par susenych slivie, to je dobrota :)
1x trogar
manya
takto kombinujem aj ja, len na zahustenie dávam strúhaný zemiak a u nás ide niekoľko porcií do mrazničky, raz musím vyskúšať aj so sušenými slivkami.
tiginko
my varíme veľmi podobne, len namiesto mlieka sa dáva smotana. Sušené slivky idú do vianočnej, ktorú varíme z kapustovej šťavy, bez vody.
mariamka
velmi chutna kapustnica, udene, klobaska, huby, tiez davam sladku smotanu, nevieme sa jej dojest, coskoro bude :)
methi
Pravdu mas @tiginko u nas sa kapustnica tusim len na Vianoce varievala, preto tie slivky :) Ale tento rok som mala Vianocnu v maji, len mi stromcek nepostavili a darcek nedali :D





babkamt
@methi tiež dávam aj sušené slivky hlavne do vianočnej kapustnice.
@manya varila som pre dve rodiny. Tiež som dala aj do mrazničky.To mlieko použité na zahustenie mám podľa receptu kuchára , ktorý varí v reštaurácii v Slovenskom Grobe , kde pečú husi.Inak zahusťujem strúhaným zemiakom ako ty.
mesiar50
@Babkamt
Už pri čítaní úvodu tvojho receptu sa mi zbiehajú slinky.
Takto by mala vyzerať jedna parádna a chutná kapustnica.Milá Babkamt si naozaj šikovná kuchárka.Prajem ti všetko dobré.
manya
@babkamat , teraz sa z mojich mozgových závitov uvolnila spomienka uložená z detstva, môj otec zbožňoval kapustnicu s mliekom a samozrejme aj s údeninkou, ja som kapustnicu varievala málo, lebo dcéry nechceli a mužovi sa kvačkala po rebrách, len posledných pár rokov jej prišiel na chuť. Len čo mi vykvasí kapusta uvarím ako ty.
tiginko
my nazývame kapustnicou len tú vianočnú, ktorá sa varí inak a bez mäsa, s klobásou, so slaninkovo-cibuľovou zápražkou a veeeľa hríbami. Tá sa traduje z generácie na generáciu. Vraj pôvodne z Liptova, ale podľa mňa už zrejme upravená. Počas roka varievame "kapustové polievky", podobné ako je táto od @babkamt. Pripomenula si mi @methi ako raz môj syn, keď mal asi 12 rokov, dostal práve v období pred Vianocami mononukleózu a mal prísnu diétu 3 mesiace. Musela som mu odložiť kapustnicu do mrazničky, aby si ju po skončení "pôstu" mohol vychutnať, aj keď už dávno po Vianociach
tatranocka
U nás aj zemiaky,ale bez kolena a nezahusťujeme.A v chladnejšom počasí nemá chybu kedykoľvek.V tlakovom hrnci za 25 min. uvarená.
pusta
vynikajúca kapustnica, nemá žiadnu chybu. je ako má byť :-)
perfektne si navarila.
bez diskusií za 5*****
eviana
@babkamt , joooj... ja by som chcela byť Tvojim stravníkom, veru by som sa s tanierom aj dvakrát otočila pre takúto skvelú kapustnicu, je v nej všetko čo mám rada, varievam ju tiež podobne, zemiaky určite do nej nedávam...už sa veru teším na tú našu vianočnú, mňam. 5*
babkamt
@mariamka vonku je počasie nanič , takáto kapustnica veru dobre padne.
@tiginko predtým som zahusťovala len s vodou , teraz robím s mliekom. Je jasné , že smotana je lepšia.Sušené slivky som kúpila , no moja hlava stará ich zabudla pridať.
@methi a prosím ťa , kde ja tá kapusta ? Ja na tanieri vidím lem samé mäso a klobásky :-)Tiež som nedostala darček , ale ako vravíš , to len preto , že sme nepostavili stromček.Ani sa nenazdáme a vianoce sú tu. Hádam sa mám potom čosi pod stromček dostane.
babkamt
@recept árka navar keď si dostala chuť.Na druhý deň taká odstáta je ešte lepšia.
@mesiar50 pochvala od takého šikovného chlapa vždy poteší :-)
@manya tento rok som ešte nestihla naložiť kapustu. Z domácej bude ešte lepšia.
@tiginko neviem prečo , takto varím kapustnicu po celý rok , no tá vianočná je predsa len najlepšia.Do nej nikdy nezabudnem dať sušené slivky.Je to asi tou vianočnou atmosférou,že mám dojem ,že na sviatky chutí naj.
methi
@babkamt vies, pridem domov tak raz za tri roky, tak mi mama dopraje a nalozi mi ako drevorubacovi, hlavne masa :)
babkamt
@eviana povedz kedy dobehneš.Ešte mám v mrazničke :-) Za dva taniere z nej určite ešte bude. Verím , že sa nevieš dočkať vianočnej kapustnice.
babkamt
@methi ja som tiež taká mama ako tvoja.Verím , že si svojej mamine veľmi vzácna. Ale určite ste v spojení aspoň cez skype. Keď si doma , tak ti splní všetky tvoje želania :-) Prídeš tento rok domov?
methi
Presne tak :)
Nie, tento rok som uz doma bola v maji, takze zasa o tie tri.
janger
@babkamt , ukazala som obrazok muzovi, tak mnamkal :-)...Iste vyborna. Ja robievam kapustnicu len na Vianoce, tym nam je vzacnejsia. Na Stedry den tu rozvoniava ako doma, na Slovensku. Robim tiez so smotanou, pouzivam aj kapustovu stavu, ale aj vodu. @tiginko , ak sem este nahodou nakuknes.....pises, ze pouzivas cisto len stavu, nie je potom moc kysla? A ten tvoj receptik na kapustnicu z Liptova sem nepridas? Tiez sa zda vyborna :-).
kimlo
Takejto dobroty by som si aj ja dal aspon zo dva krat nalozit... 5*
elysa
veru, ani tí moji by neodolali a pýtali by dupľu...:)) pre môjho syna existujú len tri druhy polievok- kapustnica, guláš a nedeľná, ostatne "konzumuje" ,lebo musí a len tieto vychutnáva...:)
boxik
Keď dá niekto do kapustnice , bravčové mäso , údené koleno a klobásky nemusí dať viac nič , alebo všetkého koľko chce , výsledok musí byť vždy na jedničku.Po receptoch na vareche , ktoré začínajú slovkami falošný , zdravý , dietný a neviem ešte akými nadávkami čo nám chlapom spôsobujú zimomriavky na tele a uvádzajú do stavu eufórie doktora Bukovského konečne poriadne jedlo.
babkamt
@janger viem , že tí ľudia , čo sú mimo Slovenska sa snažia dodržiavať naše zvyky.Aj ty píšeš , že na sviatky varíš našu tradičnú kapustnicu.Takže už onedlho si tvoj manžel na nej pochutí.
@trnovec no čochvíľa bude kapusta voňať v každej domácnosti.
babkamt
@kimlo vidím , že veľa ľudí má rado jedlá z kapusty.Ďakujem za milé slová a za hviezdičky.
@u nás je to podobné.Vnučka preferuje slepačiu polievku s domácimi slížikmi. Na druhom mieste je kapustnica a tie ostatné moc nemusí.
@boxik máš pravdu. Ale myslím si , že keby som mu naložila a postavila pred neho tanier s kapustnicou , len by sa zalizoval. Určite by neodolal :-)
kamk
Takto som kapustnicu este nevarila, zaujala ma a vyskusam, mne to pride dost huste aj bez mlieka, ale kedze vam chutila takto, tak sa toho budem drzat :)))
babkamt
@kamk jeden deciliter mlieka nie ja tak mnoho. Vyskúšaj , napíš , či ti chutilo.
evanaaa
Ja takúto kapustu robím tak dvakrát do roka - na Vianoce a Veľkú noc, ale všetko robím v jednom hrnci, teraz už mám veľký, 10 l, som si kúpila aby sa mi lepšie aj miešalo. Minulý rok som stihla z nej dať aj do pohárov a zasterilizovať, len posledné dva boli, neviem prečo, kyslé ako ocot, myslím že boli skysnuté, radšej som ich vyhodila, aj keď nechápem, robila som ich naraz. Ja nedávam mlieko ani smotanu a zemiakom len zahusťujem.
kgromanova
Aj ja robím takúto kapustnicu na Vianoce a Veľkú noc!Ale, keď som sa sem naklikla a vyletela mi slinka, už bubloce na sporáku len tak...A mne vyhrávajú husle v žalúdku ako sa už nemôžem dočkať. Navariť sa toho málo nedá!Bude na 3 dni...Hovorí sa, že na siedmy deň prihrievaná kapusta je najlepšia,nepoznám...nikdy nevydrží.Vonia celý dom-suchohríby som si nazbierala sama-bola tento rok bohatá úroda!
babkamt
@kgromanova vianočné sviatky si bez nej neviem predstaviť. Zvyčajne robím túto na Vianoce a na Nový rok si robievam kapustu s kapustovými listami plnenými mäsom. To je tiež dobrota. Píšeš, že už kapustnicu varíš a nemôžeš sa jej dočkať:-) Tiež si myslím, že ohrievaná je najlepšia. Mám rada, keď klobáska trochu štípe.Tiež som bola tento rok na hríboch, ale len raz. Doniesla som si za košík suchohríbov a pár dubákov. No kapusta je teraz večer navarená, ochutnaná, tak len oddychuj, Prejem ti príjemný nedeľný večer.
zolik
@babkamt prave ju variiim (a pozeram fotbal) sice bez pliecka a s dubakmi. Kamaratka mi doniesla slovensku kyslu kapustu a cabajky. Udene koleno a udeny krk som kupila tu. Uz rozvoniava. Super recept. Vdaka.
babkamt
@zolik vždy ma poteší, keď si niekto vyberie môj recept .Dúfam, že ti chutilo. Už som dlhšiu dobu navarila kapustu. Dostala som na ňu chuť:-)
mimka946
Už dlho hladam nejaky dobry recept,kapusnicu velmi nemusim ale tato vyzera skvele az mi slina vyletela,vyzera chutne :) Hned zajtra skúšam :) dakujem za receptiik
babkamt
mimka946 je tu veľa dobrých receptov na kapustnicu. Ďakujem za vyskúšanie receptu. Som zvedavá, či budeš spokojná. PF 2015
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Kapustnica je vynikajúúúúúca. Už ju robím asi 3x a stále je taká dobrá. Všetky ostatné som vymazala. Ešte že mám 2 kuchty.

Ďakujem za vynikajúci recept
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Hallóóóó. haló, ide silvester, varíme kapustnicu. Dúfam, že bude znovu taká vynikajúca.


babkamt
@esi (29.12.2019 20:33)

Poslúchnem tvoju výzvu, kapustnicu uvarím:-) Tak ako každý rok, ani teraz nesmie chýbať na našom stole.
yakuza
Prečo kaziť dobrú kapustnicu slivkami a hrybmi alebo hubami
trogar
Presne takú robievam a zajtra je ten čas!!!! Novoročná, respektíve Silvestrovská! Prajem PF 2021.
vcelar
Dnes som varil kapustnicu ale bez toho mlieka a múky ,bŕŕŕ.Inak všetky ingrediencie ako vpríspevku no však každý má svoje zabehane chute . Sused ma pozval na kapustnicu ,kyslú vody bez ničoho že vraj vianočná luteranska, veľmi rýchlo som sa odporúčal.Prevážna vätšina nás fajnšmekrov si chce pochutnať a nie pokaziť sviatky .
vcelar
Mlieko a múka do kapustnice ? Ani náhodou!
Na zahustenie zemiak alebo hrsť rýže a máte krásnu glejovitost . Rýža alebo zemiak- neutrálna chuť. Mlieko a múka- pachuť !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia