Linecké cesto fotorecept

babkamt - fotkababkamt, 5. decembra 2012
Linecké cesto (fotorecept)
Foto: babkamt

Aj tento recept mám od švagrinky. Je to dosť veľká dávka . Z jedného cesta robím rôzne koláčiky.Záleží od tvaru a plnky.

10 minút
na 160 °C

Suroviny

750 g
250 g
500 g
3 ks
1 ks
150 g
80 g




Postup

  1. 1

    Z preosiatej múky a práškového cukru ,3 žľtkov , citrónovej kôry z jedného citróna a Hery vypracujem cesto. Dám ho do chladu aspoň na 3 hodiny.

    Linecké cesto (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom si po častiach vyvaľkám cesto . Vykrajujem z neho rôzne tvary. Tie dám na vymastený plech. Kolieska budem potrebovať aj pod kokosky.

    Linecké cesto (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Rúru vyhrejem na 160 stupňov. Pečiem ich asi 10 minút.

    Linecké cesto (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tieto budem zlepovať len lekvárom.

    Linecké cesto (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Tu som na linecké kolieska dala aj zo strojčekového orechového pečiva prstenec .Po upečení som do stredu dala pikantný lekvár.

    Linecké cesto (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Niektoré som po zlepení lekvárom posypala len práškovým cukrom. Druhé som robila s krémom a poliala čokoládou.

    Linecké cesto (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ďalšie som zlepovala lekvárom a poliala čokoládou.

    Linecké cesto (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tieto som plnila čučoriedkovým lekvárom.

    Linecké cesto (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tu je daný marhuľový lekvár , čo som v lete varila.

    Linecké cesto (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do časti cesta som pridala aj kakao.

    Linecké cesto (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Povykrajujem rôzne tvary.

    Linecké cesto (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Tu sú upečené.

    Linecké cesto (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Potom , keď je všetko upečené , môžem v kľude rozmýšľať nad plnkami.

    Linecké cesto (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

3sandra3
teda obdivujem... toľko si dnes napiekla a linecké ešte k tomu z akej veľkej dávky... sú krásne, ....
1ariana
Parádne, ale z takej dávky by som ja mala lineckých koláčikov do veľkej noci. Ja robievam z polovičnej dávky.
iva63
stará, dobrá klasika - linecké...musí byť vždy na vianoce...máš ich krásne-:)
ivava1
margarín nahraď klasickým maslom - potom to budú naozaj pravé linecké koláčiky .
magda13
Výborný receptík, koláčiky sú upečené, ďakujem :-)
babkamt
@magda13 som rada , že sa ti koláče vydarili a si s nimi spokojná. Teší ma táto spätná väzba.
anina6
cesto mám odpočinuté a hor sa do vykrajovania a pečenia.
babkamt
@anina6 robila si z celej dávky ?Ja som v nedeľu skoro vstala , navarila som a potom som chcela piecť. V piatok som si zarobila cestá. Ešte nemám po maľovke všetko vybalené. z krabíc. Zabudla som , že už nemám dvadsať. Celý dom na jednu stvoru je veľa na upratovanie. Išla som do špajze ako na hotové pre formičky. Našla som jednu krabicu , no v nej nebola násada na strojčekové pečivo. Štyri hodiny som ich hľadala a nadávala. Môj sobášený, keď videl , aká som vytočená , lebo už v týždni som ich hľadala , ma ukľudňoval a išiel von. Ani nie za 5 minút sa vrátil aj s krabicou , ktorú som hľadala. Ale ja som veru už v podvečer nemala chuť piecť.
baculata
Piekla som linecké podla Tvojhp receptu, makušké, chutné, fajn. Díky.
madona
Presne tieto robí aj moja mama, ktorá má už 70 rokov a môžem povedať, že sú naozaj vynikajúce. Som rada, že si ho uverejnila a môžu si na tejto dobrote pochutiť aj iní labužníci.
kiksy
V bode č.6 píšeš, že si ich zlepila krémom, môžem vedieť akým a ako si ho urobila?
A ešte mám otázku piekla si ich v rúre z hora alebo dola a kde si mala plech v strede?
Idem piecť prvýkrát tak preto možno také hlúpe otázky :-D
babkamt
@kiksy plech dávam na strednú priečku. Mám síce teplovzdušnú rúru , no piekla som ich klasicky : zapnutý vrchný aj spodný ohrev. Mne tvoje otázky vôbec nepripadajú hlúpe.
kiksy
@Babkamt dakujem veľmi pekne, cez víkend idem na to :-D dúfam že sa mi podaria, budú to prvé koláče čo budem piecť na vianoce :-D
evita1b
Aj ja robím presne podľa tohto receptu. Ja ho mám z knihy ,MÚČNIKY od Márie Hájkovej"knihu mám od mojej mamy.
Ako obmenu robím to, že vykrojené vršky potriem vajíčkom a tou stranou ho položím do pomletých orechov a tak upečiem (len vršky).
Ďalšia obmena, priamo do cesta vmiešam pomleté orechy. Niektorá koláčiky nezliepam, osdobím ich len čokoládou alebo na bielo bielkovou polevou.
babkamt
@evita1b takže toto cesto poznáš, máš ho vyskúšané. Ďakujem za nové tipy na koláčiky. Mohli by sa po natretí vajíčkom dať aj sekané orechy. Spravím niečo s mletými a pár so sekanými orechmi. Tento rok budem piecť z menšej dávky. Žiaľ, mama z nich tento rok už neochutná.
barbs
Potrebujem radu: Vyskúšala som tento recept, no cesto som mala veľmi krehké. Akože upiekla som skoro zo všetkého, len ku koncu som už musela dávať veľký pozor. Chcem sa spýtať: Mohlo to byť tým, že som cesto nechala odstáť 24 h (použila som namiesto margarínu maslo)? Už pri jeho miesení som mala pocit, že by sa mu zišlo ešte jedno žĺtko (mala som dosť malé vajíčka). Mohlo to byť napríklad týmto? Pokiaľ mi viete poradiť, tak budem veľmi vďačná, pretože chuťovo sú úžasné a sú jemné a krehké, len tá práca s cestom bola dosť namáhavá. Ďakujem ;-)
babkamt
@barbs robila si z celej dávky? Ja zvyknem zarobené cesto zabaliť do igelitového vrecka, napíšem si na čo to je. Naraz si jeden deň zarobím všetky cestá. Niekedy pečiem nasledujúci deň, niekeky mám cesto v chladničke aj 2 - 3 dni. Kedže je to dosť veľká dávka, tak si z cesta vždy odkrojím len časť cesta. Zvyšok cesta vrátim znovu do chladničky.To na doske vyvaľkám, vykrojím rôzne tvary. Skrojky cesta spojím, z chladničky vyberiem cesto, kúsok si z neho odkrojím, spojím s cestom z predchádzajúceho vykrajovania. Takto postupujem, kým neminiem celé cesto. To, že si použila maslo je len plus. Je to možné, že si použila malé vajíčka. V budúcnosti, ak by si robila toto cesto a máš malé vajíčka, pridaj ešte jeden žľtok, alebo môžeš pridať aj 1 - 2 pl smotany. Ak si zvyšky cesta po vykrojení nezapracovávala do ďalšieho cesta, ale si z celého cesta naraz spojila zbytky, mohlo sa ti cesto drobiť, lebo už v ňom bolo mnoho múky z vaľkania. Dúfam, že som ti pomohla. Pekný večer ti prajem.
alena45
Ak sa môžem zapojiť : Tento rok som mala rovnaký problém ako @barbs. Predchádzajúce roky som robila linecké aj ostatné vianočné pečivo z Palmarinu a múky hladkej špeciál alebo polohrubej, ako ktoré. Ale tento rok som použila maslo a múku Castello z Lidlu a každé cesto sa mi nesmierne drobilo. Môj postup pri pečení je rovnaký vždy ako u @babkamt , takže skrojky spojím s kúskom nového cesta a už vtedy sa veľmi drobilo a aj po upečení bolo veľmi krehké. Tento rok už piecť nebudem, ale asi sa vrátim k slniečkovej múke a k Palmarinu, lebo toľké roky sa s nimi dobre pracovalo.
smejkad
aj ja poslednu dobu badam, ze muka sa nesprava podla receptov, zeby preto, ze bol suchy rok?
babkamt
@alena45 na kvalite múky veľa záleží. Ja som si na pečenie lineckého kúpila Babičkinu múku. Nechala som si ju v kuchynskej linke. V jeden deň som zarábala všetko cesto. No spomenula som si na ňu, až keď som mala cesto zarobené zo slniečkovej múky. Keby som ju mala v špajzi, tak mi padne do oka:-) Včera som upiekla všetko z lineckého. Ešte mi zostáva minúť bielka. @smejkad máš pravdu, tie múky nie sú také kvalitné ako bývali. Dievčatá, prajem vám krásne Vianoce a šťastný Nový rok 2016
ivan14
Jj, skvělé. Já to dělám tak, že kolečko z lineckého těsta lehce zapeču, jen aby zbělelo. Pak na něj dám věneček z těsta na vanilkové rohlíčky (těsto protlačené hvězdičkovým otvorem ve strojku je mnohem křehčí než hladký rohlíček), vrátím do trouby a dopeču do "akorát". Popráším vanilkovým cukrem a po vychladnutí dám doprostřed marmeládu - rybízovou nebo ostružinovou. Vždy peču v množství větším než velkém. :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia