Aromatické a chutné:
Prečo je v zime lepšie mrazené bobuľové ovocie a ako ho pri pečení používať

Jarmila Horváthová, 2. januára 2024     3 minúty čítania

Čučoriedky, jahody či maliny majú v tomto období cukrári radšej mrazené, než to čerstvé. Aké na to majú dôvody?



Foto: Shutterstock

Mrazené ovocie, najmä to bobuľové, ako sú čučoriedky, jahody a maliny, je teraz v zime vítaným spestrením jedálnička aj zdrojom vitamínov. Profesionálni cukrári majú mrazené bobule v tomto období dokonca radšej, než to čerstvé. Prečo? Odpoveď je vcelku jednoduchá.

Čerstvé bubuľové ovocie sa k nám v zimných mesiacoch dováža z druhého konca sveta, čo nenahráva ich chuti, kvalite a ani životnému prostrediu. Podľa profíkov je zmrazené ovocie aromatickejšie a chuťovo výraznejšie, jeho používanie v sladkej kuchyni má však svoje pravidlá.

Aby z nich nebolo blato

Ak chcete bobuľové ovocie použiť v nepečených dezertoch, nerozmrazujte ho úplne, pretože namiesto pekných plodov, získate skôr akési nevzhľadné „blato“. Dajte ich tam ešte polozmrazené, ale nie úplne tvrdé.



V prípade, že chcete pripraviť ovocný krém, penu či pyré, treba bobule najprv rozmraziť a vtedy je potrebné použiť aj tekutinu, ktorú ovocie pri rozmrazovaní pustilo. Takto bude hmotnosť zodpovedať hmotnosti čerstvých bobúľ, ktorá je uvedená v recepte.

Do koláčov len zmrazené

Ak chcete ovocie pridať do koláča a v recepte je uvedená hmotnosť čerstvých plodov, ale vy máte len mrazené, môžete sa držať hmotnosti uvedenej v recepte. Teda mrazených dať toľko isto ako by ste dali čerstvých.

Dôležité je, aby boli bobule pri pridaní ešte zmrazené. Tým sa zabráni tomu, aby sa do cesta dostala ďalšia tekutina a jeho konzistencia nebola príliš riedka.



Foto: Shutterstock

Čo v prípade, ak je ovocie, ktoré chcete použiť, už rozmrazené? Vtedy pomôže poprášiť ho trochou múky, tá tekutinu vstrebe. Ak použijete sladené mrazené ovocie, nezabudnite pri príprave cesta či krému primerane znížiť množstvo cukru.

Pri pečení s mrazeným ovocím treba mať tiež na pamäti, že zmrazené bobule môžu mierne predĺžiť čas pečenia, v porovnaní s časom pečenia s čerstvým ovocím. Preto po uplynutí času pečenia odporúčaného v recepte urobte špajdľový test - ak sa na ňu cesto nelepí, koláč je hotový, v opačnom prípade ho ešte nechajte chvíľu v rúre.



ANKETA: Používate pri pečení mrazené ovocie?

93,3%



6,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist