Foto: Shutterstock
Vyprážaná či dusená, bravčová, hovädzia či kuracia - príprava pečene vôbec nie je zložitá, no pri zlom kuchárskom postupe môže skončiť na tanieri ako horká, gumená a vysušená hmota. Čo robiť, aby sa to nestalo?
1. Kvalita je základ
Ako pri všetkých surovinách, je dôležité kúpiť čerstvú a kvalitnú pečeň. Kupujte takú, ktorá je na povrchu lesklá. Jej farba by mala byť sýta, jednotná, bez výrazných škvŕn. Sivej sa radšej vyhnite.2. Rýchle spracovanie
Keďže vnútornosti sa kazia rýchlejšie, pečeň je dobré spracovať najlepšie v rovnaký deň, ako ste ju kupovali, najneskôr do 24 hodín.Foto: Shutterstock
3. Nezabudnite ju očistiť
Pečeň pred prípravou opláchnite pod tečúcou vodou, ostrým nožom odstráňte blany a drobné žilky. Ak ju pred čistením namočíte do horúcej vody, blany odstránite z jej povrchu oveľa jednoduchšie. Pri kuracích pečienkach odstráňte biele stredové časti.
Vedeli ste, že pečeň má mnoho cenných látok pre zdravie? Je bohatá na bielkoviny, fosfor, horčík, meď, zinok, selén, vitamíny A, B a D.
4. Mlieko robí zázraky
Chcete, aby mala pečeň lahodnú a jemnú chuť? Namočte ju pred prípravou na 30 - 60 minút do mlieka. Tkanivo sa nasýti vlhkosťou a mlieko neutralizuje chuť krvi. Mlieko môžete nahradiť aj kefírom či bielym jogurtom.5. Nie zastudena
Pred tepelnou úpravou by mala mať pečeň izbovú teplotu. Pred vyprážaním ju opláchnite a dobre osušte papierovou utierkou. Ak obaľujete pečeň v hladkej múke, pridajte do nej lyžičku zemiakového škrobu.Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Diskusia k článku