Adriana Poláková:
Varím, lebo musím, pečiem, lebo to milujem

Nora Krchňáková, TV Varecha, 18. júla 2021     5 minút čítania

Adriana Poláková ešte donedávna moderovala obľúbenú rannú šou, známou sa však stala aj ako zručná cukrárka. Dnes má svoju vysnívanú cukráreň i bistro. Čo pečie najradšej a ako je možné, že je stále krásne štíhla?



Adriana Poláková nám v TV Varecha upiekla chutný a rýchly bezlepkový jablkový koláč.

Foto: Nora Krchňáková, TV Varecha


Adriana Poláková vyštudovala odbor francúzsky jazyk a literatúra na Univerzite Komenského. Od roku 2005 bola moderátorkou Telerána v televízii Markíza, kde po dlhých rokoch nedávno skončila. Popri moderovaniu sa venuje pečeniu, zdokonaľovala sa na kurzoch v Paríži a v Prahe. Stala sa z nej vychýrená cukrárka. Vydala niekoľko kuchárskych kníh, má vlastné bistro aj cukráreň.

Ako a kedy ste sa naučili piecť?

Piecť som začala už ako 13-ročná, veľmi ma to bavilo. Stále som rada zháňala nové recepty a skúšala všetky možné koláče. Pýtala som si recepty všade, kam som prišla a kde mi chutilo. Takto som sa dostala k výnimočným receptom napríklad z Chorvátska.

Prezentujete sa najmä pečením sladkého i slaného, ako je to s varením?

Stále tvrdím – varím, lebo musím, pečiem, lebo to milujem. Ale zatiaľ sa nikto nesťažoval, že by mu nechutila hovädzia polievka alebo sviečkovica.

Časom ste sa vypracovali na vychytenú cukrárku a vlastníte bistro a cukráreň. Ako sa vám to podarilo?

Na začiatku to bol sen, mať cukráreň, kde sa budem môcť realizovať a kde budem môcť ukázať svoje zručnosti, ktoré som sa naučila na kurzoch v Paríži a v Prahe. Mám svoje obľúbené raňajky, už skoro ráno milujem hemendex či krupicovú kašu. Tak som si povedala, že mať jedno bistro, by bolo tiež super. A môj ďalší sen sa premenil na skutočnosť.

Ktoré koláče pečiete najradšej?

Držím sa hesla, že menej je viac. Stále najradšej pečiem tzv. šup–šup koláče, všetko do jednej misky, zamiešať, vyliať na plech a upiecť. Môj najobľúbenejší je z kysnutého cesta, s ovocím a posýpkou, toho sa neviem dojesť.

Dá sa skĺbiť kariéra moderátorky a pekárky?

Dá, ale ide to na úkor času v súkromí. Keď nemoderujem, tak pečiem, a potom mi zostáva iba malo času na seba a moju rodinu.

Aj tento rok ste vyhrali cenu Social Media Awards, píšu vám vaši fanúšikovia a reagujú na recepty?

Fanúšikovia píšu stále, hlavne keď zverejním nejaký recept a chcú si byť stopercentne istí, či to dobre pochopili. To je potom nekonečné odpisovanie. Ale vždy ma poteší, keď pošlú aj fotku, ako sa im to podarilo.

Pečiete, a teda aj ochutnávate sladkosti. Ako si udržiavate štíhlu postavu, akú na to máte fintu?

Ochutnávať koláče neznamená zjesť vždy celý koláč či plech. Takže z ochutnávania ešte nikto nepribral. Dôležité je veľa sa hýbať. Nielen po výrobni pri práci, ale keď sa dá, aj športovať. Preto som rada, že občas si nájdem čas na beh.

Aké sú vaše ďalšie pekárske aj iné plány?

Viete, ako sa hovorí, keď chcete rozosmiať Boha, povedzte mu o svojich plánoch. Nerada o nich hovorím, radšej konám a keď to vyjde, porozprávam, ako sa to stalo. Ako som už raz povedala, nerada o živote a plánoch filozofujem, život žijem a ten je každý deň iný.



Pozrite si videorecept, ktorý Adriana Poláková nakrútila v štúdiu TV Varecha:




Textovú verziu videoreceptu nájdete TU:










Diskusia k článku







 



TOPlist