Trendy:
5 dôvodov, prečo používať repkový olej

Redakcia Varecha.sk, 9. augusta 2018     2 minúty čítania

Najobľúbenejším olejom slovenských gazdiniek je podľa prieskumov slnečnicový olej. Odborníci na výživu však považujú za optimálny rastlinný olej olej repkový, ktorý má oproti favoritovi hneď niekoľko benefitov.



Foto: Shutterstock

Akými pozitívami pre naše zdravie i kuchyňu sa teda môže repkový olej pochváliť? Opýtali sme sa MUDr. Kataríny Babinskej, PhD. z Lekárskej fakulty UK, ktorá sa špecializuje na problémy výživy.



Foto: Peter Brichta

1.
Repkový olej má ideálny pomer omega-6 a omega-3 kyselín, ktoré si naše telo neprodukuje a musíme ich prijímať stravou. Príjem týchto vzácnych mastných kyselín je však nielen u nás stále príliš nízky. A ak už k tomu príde, tak ich konzumujeme v zlom pomere – jeme príliš veľa kyselín omega-6 a málo kyselín omega-3. Odporúčaný pomer je však 2:1 a práve týmto pomerom sa vyznačuje repkový olej. V prípade slnečnicového oleja je tento pomer 136:1, u oleja olivového 9:1.

2.
Repkový olej obsahuje dvakrát menej nezdravých nasýtených mastných kyselín ako olivový a slnečnicový olej.

3.
Je univerzálny, skvelý na použite za studena do šalátov či smoothies, ale aj na varenie a vyprážanie. Jeho rafinovaná verzia je bez chuti a zápachu a tak je ideálny na prípravu rôznych nátierok, marinád, ale aj na pečenie cesta. Takže doma nemusíte skladovať viacero druhov olejov.

4.
Vyznačuje sa vysokou odolnosťou voči teplotným zmenám v priebehu vyprážania a v porovnaní s ostatnými tukmi majú jedlá na ňom pripravené o 5 – 10 % nižšiu energetickú hodnotu v dôsledku ľahkého odtečenia oleja z vyprážaných potravín.

5.
Repka je považovaná za olivu severu, lebo obsahuje vysoké množstvo zdraviu prospešnej kyseliny olejovej podobne ako olivy.


Tak čo, milé gazdinky, nie je čas na zmenu?



ANKETA: Používate v kuchyni viac repkový olej než slnečnicový?

71,5%



28,5%







Diskusia k článku

ivankaalenka
Prosim Vas, ako je to s postrekom repky? Lebo vcielky, ktore opeluju repku viac umieraju, prave kvoli postreku. Je to pre ludi zdrave? Dakujem za odpoved.
haji
Rozumím tomu, že zisk je zisk a zdravý rozum zaostává. Všude žluto kam se podíváš. Řepka a zase řepka, kam oko dohlédne. Trpí krajina, rostlinná i živočišná říše. O tom víme, ale nic s tím neuděláme. Sloužíme zlatému teleti peněz. Nic víc a nic míň. Odpověď nečekám.
happybunny
ja sa pri olejoch riadim heslom "príroda nerobí zlé oleje, továrne áno" a keď sa dá siaham vždy po kokosovom, sezamovom alebo avokádovom (alebo maslo, ghee) :) ako ľudia nemôžeme existovať bez ubližovaniu planéty, ale v konečnom dôsledku to ako sa k nej správame sa nám vráti a treba sa snažiť páchať menšie zlo.. tým nechcem povedať, že sú tieto body zlé (okrem oleja v smoothie - ???), ale neuškodilo by viac otvoriť myseľ a uvažovať v iných hladinách ako "ja, ja, ja". na druhej strane chápem, že pre väčšinu je cena kľúčová, ale to je proste výsledok tak veľkého dopytu :/
ivankaalenka
tak tej repky sa pestuje aj preto vela, ze je to vlastne biomasa...palivo, cele Francuzsko je zlte...
To ze je zdrava, to viem, to sme sa ucili na skole, ale...mna vazne zaujima ten postrek. Lebo, ked to zdrave zabuiju postrekom a ma byt z toho horsie...tak kaslem na pomer kyselin a vsetkeho. Aj tak je naj olivovy olej a bravcova mast :)
mitzy
@Ivankaalenka (9.8.2018 09:52)
...presne tak, máte pravdu s včelami, ostatným hmyzom a aj malými cicavcami a vtákmi, pričom každý máme v prírode svoju úlohu.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Vždy sa reklamuje a propaguje produkt, ktorý TREBA konzumovať, lebo je to zdravé. Pravda je vždy ale niekde inde - je toho moc, je to lacná výroba a iné dôvody, ľudia tomu uveria lebo o tom hovoria "odborníci". Za nejakých x rokov sa ale zistí, že to až také zdravé nie je, zdravé je úplne niečo iné. Pamätáme si už veľa takýchto propagánd a repkový olej nie je posledný produkt, bude ich ešte viac "zdravších".
safflower
@Ivankaalenka (9.8.2018 12:21)
Ak chceš naďalej používať repkový olej, radšej nezisťuj koľko a akých postrekov sa do repky používa. (Zverejnenie možného zoznamu postrekov v jednom roku, by na tejto stránke urobili veľkú antireklamu repkovému oleju.) Bez postrekov sa repka pestovať nedá. Pozor, ani ostatné plodiny sa nepestujú bez postrekov. To sa dá tak v malej súkromnej záhradke, kde si z tých niekoľkých zemiakov pásavku pozberáš a ak príde pleseň na paradajky, tak čo už, kúpiš v markete... :-) A ešte pre zástancov olivového oleja - olivové plantáže sa tiež chemicky ošetrujú proti hmyzu, chorobám a pod. Jesť treba všetko s mierou....
radost
...z pohľadu bio-teda bez zásahu chemo-už nie je nič..aj bravčová masť-však tá svinka je očkovaná..krmená antibiotikami..hormonami..
buď sa telo prispôsobí..alebo-čosi ratuje zdravotníctvo..ostatné /zarába pohrebníctvo../
tak sa človek posúva..kam..??
sovka62
Glyphogan, glyphosát. Účinné látky v herbicídoch, ktoré sa používajú na desikáciu repky, ale žiaľ aj obilnín, vrátane pšenice. Desikácia znamená vysušenie a na kultúrne rastliny sa používajú kvôli tomu, aby vysušili zelenú časť, tým sa zamedzí prístup vody do rastliny a asimilácia a výsledkom je, že všetky semená sú rovnako such naraz. Môžu sa teda uskladniť hneď, bez toho, aby museli prejsť sušičkou, alebo sa sušiť na vzduchu. Starší z nás, korí žili na dedine si pamätajú, že zrno sa po žatve vysýpalo na cesty, narobili sa kopy a za pomoci transportných pásov sa prevzdušňovali a sušili. Kto b to dnes robil a , hlavne, zaplatil?
Herbicídy sa teda používajú krátko pred zberom. Výsledkom je, že časť nich ostáva v dopestovaných produktoch a dostane sa aj do potravinárskych výrobkov.
Nezarazilo vás koľko je okolo nás zrazu celiakie? Kedysi to bola zriedkavá porucha, dnes sa stáva masovou.
Zlatý klinec na koniec:
Vedci zistili, že celiatikom (iste nie úplne všetkých, ale zrejme väčšine z nich) nespôsobuje problémy lepok, ale zvyšky vyššie menovaných herbicídov, ktoré boli na rastliny použité.
Týmito herbicídmi je naša krajina už úplne zamorená, ľudia ich majú v moči, krvi a ktovie, kde ešte. Nestačí, že nám ničia výrobcovia potravín. Snobi a lenivci sa nevzdajú, trávnik musí byť bez buriny a tá sa najlepšie odstráni herbicídom. Kto by sa s ňou namáhal ručne?! A propagovať napr. rozkvitnutú lúku, ktorá by prospela aj včelám a inému hmyzu? Pohľady olovených jasne vyjadrujú ich názor: stará a sprostá, kto by ju počúval a, nedajbože, poslúchal.
safflower
@Sovka62 (9.8.2018 15:47)

Pekny koment, ale desikacia je "len ceresnicka na torte". Diskusia o chemii pri vyrobe potravin by potrebovala samostatne forum... a aj tak by sa nic nevyriesilo. Vsetci chceme jest a podla moznosti lacno.
bubaya
Nepoužívam žiaden olej, len olivový, arganový a tekvicový do šalátov. Varím na masti, alebo buteršmalci.






 



TOPlist