Foto: Shutterstock
Akými pozitívami pre naše zdravie i kuchyňu sa teda môže repkový olej pochváliť? Opýtali sme sa MUDr. Kataríny Babinskej, PhD. z Lekárskej fakulty UK, ktorá sa špecializuje na problémy výživy.
Foto: Peter Brichta
1.
Repkový olej má ideálny pomer omega-6 a omega-3 kyselín, ktoré si naše telo neprodukuje a musíme ich prijímať stravou. Príjem týchto vzácnych mastných kyselín je však nielen u nás stále príliš nízky. A ak už k tomu príde, tak ich konzumujeme v zlom pomere – jeme príliš veľa kyselín omega-6 a málo kyselín omega-3. Odporúčaný pomer je však 2:1 a práve týmto pomerom sa vyznačuje repkový olej. V prípade slnečnicového oleja je tento pomer 136:1, u oleja olivového 9:1.
2.
Repkový olej obsahuje dvakrát menej nezdravých nasýtených mastných kyselín ako olivový a slnečnicový olej.
3.
Je univerzálny, skvelý na použite za studena do šalátov či smoothies, ale aj na varenie a vyprážanie. Jeho rafinovaná verzia je bez chuti a zápachu a tak je ideálny na prípravu rôznych nátierok, marinád, ale aj na pečenie cesta. Takže doma nemusíte skladovať viacero druhov olejov.
4.
Vyznačuje sa vysokou odolnosťou voči teplotným zmenám v priebehu vyprážania a v porovnaní s ostatnými tukmi majú jedlá na ňom pripravené o 5 – 10 % nižšiu energetickú hodnotu v dôsledku ľahkého odtečenia oleja z vyprážaných potravín.
5.
Repka je považovaná za olivu severu, lebo obsahuje vysoké množstvo zdraviu prospešnej kyseliny olejovej podobne ako olivy.
Tak čo, milé gazdinky, nie je čas na zmenu?
To ze je zdrava, to viem, to sme sa ucili na skole, ale...mna vazne zaujima ten postrek. Lebo, ked to zdrave zabuiju postrekom a ma byt z toho horsie...tak kaslem na pomer kyselin a vsetkeho. Aj tak je naj olivovy olej a bravcova mast :)
...presne tak, máte pravdu s včelami, ostatným hmyzom a aj malými cicavcami a vtákmi, pričom každý máme v prírode svoju úlohu.
Ak chceš naďalej používať repkový olej, radšej nezisťuj koľko a akých postrekov sa do repky používa. (Zverejnenie možného zoznamu postrekov v jednom roku, by na tejto stránke urobili veľkú antireklamu repkovému oleju.) Bez postrekov sa repka pestovať nedá. Pozor, ani ostatné plodiny sa nepestujú bez postrekov. To sa dá tak v malej súkromnej záhradke, kde si z tých niekoľkých zemiakov pásavku pozberáš a ak príde pleseň na paradajky, tak čo už, kúpiš v markete... :-) A ešte pre zástancov olivového oleja - olivové plantáže sa tiež chemicky ošetrujú proti hmyzu, chorobám a pod. Jesť treba všetko s mierou....
buď sa telo prispôsobí..alebo-čosi ratuje zdravotníctvo..ostatné /zarába pohrebníctvo../
tak sa človek posúva..kam..??
Herbicídy sa teda používajú krátko pred zberom. Výsledkom je, že časť nich ostáva v dopestovaných produktoch a dostane sa aj do potravinárskych výrobkov.
Nezarazilo vás koľko je okolo nás zrazu celiakie? Kedysi to bola zriedkavá porucha, dnes sa stáva masovou.
Zlatý klinec na koniec:
Vedci zistili, že celiatikom (iste nie úplne všetkých, ale zrejme väčšine z nich) nespôsobuje problémy lepok, ale zvyšky vyššie menovaných herbicídov, ktoré boli na rastliny použité.
Týmito herbicídmi je naša krajina už úplne zamorená, ľudia ich majú v moči, krvi a ktovie, kde ešte. Nestačí, že nám ničia výrobcovia potravín. Snobi a lenivci sa nevzdajú, trávnik musí byť bez buriny a tá sa najlepšie odstráni herbicídom. Kto by sa s ňou namáhal ručne?! A propagovať napr. rozkvitnutú lúku, ktorá by prospela aj včelám a inému hmyzu? Pohľady olovených jasne vyjadrujú ich názor: stará a sprostá, kto by ju počúval a, nedajbože, poslúchal.
Pekny koment, ale desikacia je "len ceresnicka na torte". Diskusia o chemii pri vyrobe potravin by potrebovala samostatne forum... a aj tak by sa nic nevyriesilo. Vsetci chceme jest a podla moznosti lacno.