3 kroky k úspechu:
Ako urobiť dokonalú parížsku šľahačku

Veronika Lucáková, 10. januára 2024     5 minút čítania

Krémová čokoládová šľahačka, to je luxusná záležitosť. Ako ju pripraviť čo najlepšie a na čo si dať pri tom pozor?



Foto: Shutterstock

1. Kvalitné suroviny

Internet i kuchárske knihy ponúkajú viacero receptov na parížsku šľahačku. Vždy je ich základom vysokopercentná smotana na šľahanie (obsah tuku minimálne 33 %). No a potom v závislosti od receptu si k nej treba pripraviť kvalitnú čokoládu s vyšším obsahom kakaa (40 – 50 %) alebo holandské kakao.

V niektorých návodoch nájdete okrem kakaa aj cukor, prípadne kombináciu všetkých troch surovín, teda kakaa, cukru aj čokolády. Bez ohľadu na použité ingrediencie sa postup prípravy v podstate líši len minimálne.

Príprava parížskej šľahačky s čokoládou

200-250 ml smotany na šľahanie nalejeme do hrnca a na miernom ohni zohrejeme, nesmie však celkom vrieť. Potom do nej pridáme 100 g nalámanej čokolády a za stáleho miešania necháme rozpustiť.
Odstavíme z ohňa, necháme vychladnúť, prikryjeme fóliou a odložíme na 12 hodín do chladničky. Potom vychladenú čokoládovú smotanu opatrne vyšľaháme.



Foto: Shutterstock

Príprava parížskej šľahačky s kakaom a cukrom

Z celkového množstva 250 ml smotany na šľahanie trocha odlejeme a v tomto malom množstve rozmiešame 25 g kryštálového cukru, 25 g kakaa a 1/2 balíčka vanilkového cukru. Prilejeme zvyšnú smotanu a za stáleho miešania privedieme k varu.
Odstavíme a po vychladnutí odložíme do chladničky na 12 hodín. Potom vychladenú čokoládovú smotanu opatrne vyšľaháme.


2. Dostatočné odležanie

Čo je pre prípravu parížskej šľahačky najzásadnejšie, je dostatočné odležanie a vychladenie vymiešanej čokoládovej (kakaovej) smotany, aby sa dala potom dobre vyšľahať. Najlepšie je základ na parížsku šľahačku pripraviť deň vopred a treba na to myslieť už pri plánovaní pečenia.

3. Hlavne neprešľahať

Vychladnutú čokoládovú smotanu treba šľahať opatrne, aby ste ju neprešľahali, to ostatne platí aj pri šľahaní čistej smotany. Prešľahaná šľahačka má na pohľad zrnitú štruktúru a po nanesení na dezert nebude pevne držať.

Správne vyšľahaná smotana je hladká, hebká a krémová. Odporúča sa šľahať na stredných obrátkach, proces viackrát zastaviť a skontrolovať, či má šľahačka už tú správnu konzistenciu.


Ak problém s prešľahaním predsa len nastane, skúsené gazdinky odporúčajú šľahačku nad parou za stáleho miešania jemne nahriať, aby bola opäť hladká. Potom ju treba nechať vychladnúť a vložiť do chladničky, aby bola celkom studená. A na druhý pokus by sa mala dať opäť vyšľahať.

Koľko vám parížska šľahačka vydrží?

Trvanlivosť parížskej šľahačky je po vyšľahaní asi tak dva dni. Najlepšie je skonzumovať ju čo najčerstvejšiu. Ak máte čokoládovú smotanu odloženú v chladničke bez vyšľahania, tak vám vydrží aj týždeň.

Vyšľahanú parížsku šľahačku môžete použiť ako vrchnú vrstvu na torty, na finálne dozdobenie tort a zákuskov. Je perfektná aj v kombinácií s ovocím v ovocných pohároch.

Pozrite si videonávod, ako pripraviť parížsku šľahačku







ANKETA: Chutí vám parížska šľahačka?

92,7%



7,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist