Radí Petra Tóthová:
Ako neprešľahať šľahačku? Šľahačkový manuál od porotkyne šou Pečie celé Slovensko

Jana Klimanová, 19. novembra 2023     6 minút čítania

Šľahačka je prešľahaná! Vypočuli si nejeden raz neúprosný verdikt súťažiaci v televíznej pekárskej šou. Ako teda správne vyšľahať šľahačku? Opýtali sme sa jednej z porotkýň súťaže Pečie celé Slovensko, uznávanej cukrárky Petry Tóthovej.



Foto: Shutterstock

Šľahanie smotany veru potrápilo účastníkov televíznej súťaže Pečie celé Slovensko, ktorí ňou naposledy ozdobovali gaštanové jazýčky. Porotkyne Petra Tóthová a Jozefína Zaukolcová sú pri hodnotení niektorých dezertov naozaj nekompromisné a podľa toho, ako často pripomienka - šľahačka je prešľahaná! - zaznieva, to vyzerá, že vyšľahať šľahačku tak akurát je doslova umenie. Alebo nie? Opýtali sme sa jednej z porotkýň súťaže Pečie celé Slovensko, uznávanej cukrárky Petry Tóthovej.



Foto: archív RTVS

Ako teda podľa Petry Tóthovej vyzerá prešľahaná šľahačka? "Ak ňou ozdobujete dezerty, na pohľad je taká zúbkovaná, zrnitá. Je to preto, lebo sa v nej nachádzajú zrazené zhluky tuku. Správne vyšľahaná smotana je hladká, hebká a krémová,“ odpovedá úspešná cukrárka a pridáva aj svoje tipy, ako postupovať, aby vaša šľahačka bola dokonalá.



Takto nejako vyzerá prešľahaná šľahačka. Okraje sú zúbkované, rozstrapkané a šľahačka nedrží svoj tvar, rýchlo "padá".
Foto: Shutterstock


1. Výber smotany

Ak chcete mať smotanu vyšľahanú do tuha, ktorá pekne ozdobí dezert a bude na ňom držať, Petra odporúča siahnuť po takej, ktorá má vysoký obsah tuku. "Minimálny obsah tuku, aký by mala smotana na šľahanie mať, je 33 %. Čím bude percento tuku vyššie, tým bude šľahačka stabilnejšia. Ja osobne používam najradšej 40 % šľahačku. Pretože práve ten správne vyšľahaný tuk šľahačku drží," vysvetľuje.

2. Rovno z chladničky

"Smotanu šľahajte studenú, z chladničky ju vytiahnite tesne pred šľahaním," odporúča skúsená cukrárka. A extrémne vychladená musí byť nielen smotana. "Tiež misa, v ktorej ju budete šľahať a aj metličky - pokojne ich môžete dať pred šľahaním do mrazničky. Studená smotana najlepšie prijme vzduch, ktorý do nej zašľahávate. A studený tuk, samozrejme, šľahačku drží lepšie," tvrdí.

3. Radšej ručný mixér než robot

Petra dáva prednosť ručnému šľahaču. "Ak pracujete s robotom, máte tendenciu od neho odchádzať. Stalo sa mi, že keď som dala smotanu do robota, zabudla som na ňu a prešľahala sa. Navyše, mám extrémne výkonný robot a je veľmi ťažké odhadnúť ten správny moment. Pri ručnom šľahaní musím stáť, musím sa na šľahačku pozerať a vidím, v akom štádiu je. Pri šľahaní smotany nepotrebujete ochutnávať, ten správny moment zachytíte vizuálne," hovorí.



Foto: Shutterstock

4. Tajný tip: Šľahať len na 90 %

Známa porotkyňa prezrádza aj svoj ďalší tip: "Šľahačka, ktorú dáte do cukrárskeho vrecka na zdobenie, stále pracuje. Nie je preto dobre pri šľahaní smotany ísť na maximum. Ak s ňou ďalej pracujeme vo vrecku na zdobenie, môže sa zraziť. Šľahačku preto vyšľahajte tak na 90 %. Spočiatku šľahajte smotanu na nižších otáčkach, keď začne hustnúť, otáčky postupne zvyšujte. Až na konci ju šľahajte tesne pod maximom."



Foto: Shutterstock

5. Šľahačka cukor nepotrebuje

Cukor sa pridáva do smotany na šľahanie potom, keď trochu zhustne. Nie však úplne na záver šľahania, aby sa stihol rozpustiť. Známa porotkyňa však cukor do šľahačky nedáva vôbec: "Ak má šľahačka vysoký obsah tuku, je chutná sama osebe. Nepotrebujem ju ochutiť cukrom, ktorý je už aj tak v dezerte."

6. Stužovaču sa vyhnite

Na spevnenie šľahačky môžete použiť aj stužovač. Petra Tóthová sa mu však vyhýba, pretože ovplyvňuje výslednú chuť šľahačky. "Lepšou možnosťou je želatína, ktorá je bez chuti a šľahačku “podrží". Treba si ju však pripraviť vopred, pretože sa musí najprv zohriať. Ak máte len 33 % smotanu a chcete si ju “poistiť”, môžete do nej pred šľahaním pridať aj sušené mlieko v pomere 1:9, teda 1 diel sušeného mlieka na 9 dielov smotany," prezrádza cukrárka.

Šľahačka so želatínou
Na 250 ml smotany na šľahanie: ½ ČL želatíny pridáme do 1 PL studenej vody a necháme v malej žiaruvzdornej miske 5 minút odpočívať. Potom zohrievame 5 až 10 sekúnd v mikrovlnnej rúre, kým sa želatína neroztopí na číru tekutinu. Želatínu necháme vychladnúť. Želatínu pridáme do mierne vyšľahanej smotany a potom vyšľaháme do tuha.

Pozrite si aj náš super trik, ako sa pri šľahaní nezaprskať



7. Šľahačka v spreji? Super záchrana

Petra dáva, samozrejme, prednosť čerstvo vyšľahanej šľahačke, ale čo ak sme poslednú prešľahali a v špajzi ostala len šľahačka v spreji? "Ak ju ponúknete ľuďom, ktorí vás majú radi a neofrflú ju, pokojne do nej choďte. Ak by som nemala inú možnosť, je to super záchrana. Pri kúpe treba však siahnuť po šľahačke kvalitnej, nesladenej,” upozorňuje.

Prešľahaná na maslo
A hoci cukrárky zvyknú zachraňovať prešľahanú šľahačku zohriatím nad parou, Petra Tóthová by zvolila inú možnosť: "Ak sa vám podarilo šľahačku prešľahať, šľahajte ďalej a budete mať aspoň výborné domáce maslo,” dodáva s úsmevom na záver.






ANKETA: Používate doma niekedy aj šľahačku v spreji?

37,5%



62,5%







Diskusia k článku

sovka62
Nechcem byt múdrejšia ako profesional, ale v zaujme dobreho vysledku pri pouziti zelatiny sa ozyvam. NIKDY nepridavajte zelatinu do vyslahanej smotany. Cast smotany vam stuhne prilis a zvysok bude riedky. A nijako to nerozmiesate.
Radsej to skuste naopak. Pripravenu želatínu premiestnite do vacsej misy. Pridajte 1-2 PL vyslahanej smotany dobre premiesajte. Pridajte dasie dve lyzice atd. až kym neminiete cca 1/2 slahacky. Zvysok mozete pridat naraz.






 



TOPlist