Varenie

Želírovací cukor alebo kryštálový? Ktorý je lepší pridať do lekvárov?

snezienka11 - fotkasnezienka11, 21. júla 2012

Čo je podľa vás lepšie? Želírovací cukor, ktorý je rýchlo hotový, pretože obsahuje konzervanty, alebo je chutnejší ten, do ktorého pridávame iba obyčajný kryštálový?

@zareaguj


Diskusia k téme

klaura
ja uprednostňujem vatiantu bez konzervantov a urýchľovačov ... teda prírodný, kryštálový cukor ... ešte nikdy sa mi žiadny džem ani lekvár nepokazil ... treba zachovať čistotu nástrojov a použiť kvalitné suroviny ... aj keď viem, že pri použití želírovacieho cukru sa množstvo potrbného cukru znižuje až o polovicu, ostávam verná mojim receptom ... :)
micca
aj ja som toho nazoru uz ns dost nakrmili chemiov tak po staromlen cukor
torticka
súhlasím s @klaurou , naši rodičia používali obyčajný kryštálový cukor a nič sa s tým nepokazilo. Aj keď som tohto roku robila jahodový lekvár, tak som použila klasický kryštálový cukor.
tinca
nehovoriac o cene želírovacieho cukru no a tiež chémia. V našej fi sa varili džemy len z kryštál.cukru a nemali chybu, ja som tiež varievala doma len klasiku:)
broni
ja používam cukor trstinový alebo klasický. Trošku dlhšie sa síce robí, ale mne to absolútne nevadí :o) v pivničke mám jahodový, ríbezľový červený a čierny, malinový, marhuľový, broskyňový, egrešový a černicový :o) keď dozrejú rajčiny, spravím tento rok aj rajčinový :o) Potom chodím po návštevách s "bio" džemíkom, je to lepší darček ako bomboniera ;o)
arasidka
Varím iba s kryštálovým cukrom.Želírovací cukor urýchľuje varenie, ale keď lekvár používaš pri tepelnom spracovaní - do buchiet a podobne, teplom zredne a je to na nič. Nikdy som nepoužívala ani inú chémiu.
eevapa
Určite klasika,kryštálový a tento rok som dochutila marhuľový pár kvapkami citrónovej šťavy,,