Rôzne

Zdravé jogurty

sovka62 - fotkasovka62, 15. marca 2011

Toto som dnes dostala mailom od dcéry. Tak vám dávam na posúdenie a podotýkam, že Veľká Británia už dávnejšie zakázala reklamu na Actimel ako prostriedok pre zvýšenie imunity, pretože výskum neukázal žiadne podobné účinky. U nás reklama beží pokojne ďalej.

Moderní "jogurty" oblbují už několik generací
20. 10. 2010


Evropské středisko pro potravinovou bezpečnost provedlo rozsáhlou
výzkumnou studii na téměř 1,000 vzorcích jogurtů vyráběných různými
mlékárenskými společnostmi, aby zjistilo, jestli jsou tolik oblíbené
jogurty zdravé, jak tvrdí reklama. Výsledky výzkumu se ukázaly být
zklamáním: jogurty nemají na lidské tělo zázračný terapeutický efekt,
ani nezlepšují imunitní systém.

Podle výzkumu nemají jogurty žádná pozitivní vliv na chemické procesy
v lidském zažívacím systému. Vlastně jsou jogurtové nápoje zcela
neprospěšné - tělo nerevitalizují, jak tvrdí reklamní slogany jejich
výrobců, uvedl Medpulse.

Mnoho společností vyrábějících jogurty stále působí na potenciální
zákazníky starými slogany, tvrdícími, že jejich produkty mají vysoce
pozitivní vliv na zažívací systém a tělo jako celek.

Zkrátka jogurt není nic jiného, než atrapa. Navíc některé jogurty,
stejně jako další typy mlékárenských produktů, mohou být pro lidské
zdraví nebezpečné. Mnoho jogurtů dostupných dnes ve všech obchodech a
světě nemá s produktem vymyšleným před několika tisíci let na území
moderního Bulharska nic společného.

Stále věříte mýtům o probiotických bakteriích, které zlepšují imunitní
systém a zažívací trakt? Pokud ano, jste oblbováni.

V Moskvě došlo k mnoha případům, kdy lidé vedoucí zdravý způsob života
byli nakonec hospitalizováni. Mnozí z těchto pacientů byli
diagnostikováni s pankreatolýzou. Po dotazu na jejich jídelníček
řekli, že konzumovali jogurtové nápoje Danone, jako Actimel a další.
Pankreatolýza je velmi nebezpečná nemoc, které ničí slinivku.

Na tomto faktu není nic překvapivého. Actimel, jako mnoho dalších
produktů Danone, obsahuje E1442 - geneticky modifikovaný kukuřičný
škrob, zahušťovadlo . Geneticky modifikované typy škrobů mají velké
molekuly. Chemici, kteří takové látky vyrábí, říkají, že je nemožné
předpovědět, jak se budou tato molekulární monstra chovat v lidském
těle.

Nebezpečné škroby jsou obsaženy nejen v kultivovaných mléčných
výrobcích, ale také v kečupech a majonézách. Vědci stále neví, jestli
se tyto škroby během trávícího procesu rozkládají, a jak. Faktem je,
že moderní medicína nyní musí pouze umožnit předpokládat, že takové
škroby útočí na slinivku lidské bytosti. Lidské tělo očividně neví,
jaký druh enzymů má vyrábět, aby rozštěpilo tak monstrózně velké
molekuly.

Co se týká zázračných probiotických bakterií v moderních jogurtech,
bylo zjištěno, že takové bakterie mohou v lidském žaludku vydržet
pouze několik minut. Protože nemohou mít na zažívací trakt léčebný
vliv. Člověk by měl mít také na paměti fakt, že kultivované mléčné
produkty, které byly uskladněny měsíce nebo déle, nemohou přinést
vůbec nic dobrého. Když takové jogurty kupujete, jen vyhazujete své
peníze (a ničíte si své zdraví - p.p.).

--
Ing. Milan Pilat
University Library of Zilina University
Tel. 041 5131451

@zareaguj


Diskusia k téme

julica
O bifidus active si myslím aj ja svoje, o pozitívnych účinkoch jogurtov so stabilizátormi a farbivami (pre @tatranku ) sa hádam ani nedá hovoriť. Treba sa pozrieť na zloženie, väčšina jogurtov je v poriadku, no najmä spomínané jogurty od danone majú priveľmi komplikované zloženie... S jogurtami to nepreháňam, no z času na čas si ich moje telo akoby vypýtalo - asi pre vitamín B. Zásadne biele
maarianna
robila som 25 rokov v mliekarni a tak viem že čím dlhšia trvanlivosť tým je jogurt mrtvejší lebo jogurtové bakterie vydržie maximálne 7 dní a potom už nemajú žiadny účinok tak ja hľadám vždy jogurty hneď po výrobe ani nekupujem do zásoby lebo je to zbytočné a ani žiadne nízkotučné
maarianna
robila som 25 rokov v mliekarni a tak viem že čím dlhšia trvanlivosť tým je jogurt mrtvejší lebo jogurtové bakterie vydržie maximálne 7 dní a potom už nemajú žiadny účinok tak ja hľadám vždy jogurty hneď po výrobe ani nekupujem do zásoby lebo je to zbytočné a ani žiadne nízkotučné
frezia68
Tiež som to dostala,ale som ich aj tak nekupovala,ešte tak naše s krátkodobou trvanlivosťou...
alex2003
Uplny suhlas, ked potraviny - a teda aj jogurty - tak si treba precitat vzdy co obsahuju - ja kupujem len smotanove a podla moznosti z vyroby na Slovensku - co sa u nas vyroby by malo byt najcerstvejsie od podojenia kravy az po produkciu jogurtu:-)
tornadolue
Ja jogurty nejem...ale nemám rada takéto čudné správy šíriace sa internetom...je to hoax a tu je stanovisko odborníka
Komentář SVS

Dobrý den


Tak snad by se dalo k podivnému článku uvést toto:

Možná by chtělo uvést na pravou míru již probatické bakterie, protože nejde o probatické, ale probiotické. (probace – zkoušení × probiotikum – látka podporující biologické pochody). Ale může jít o překlep.

Nesmyslnou věcí je je geneticky modifikovaný škrob. Škroby se modifikují buďto fyzikálně – tj. teplem, tlakem atd., nebo chemicky. Uváděný příklad E1442, to je Hydroxypropyldiškrobový difosforečnan, patří mezi chemicky modifikované škroby, jejichž použití je v neochucených mléčných výrobcích zakázáno (vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin, §4, odst. 3., písm. f). Do výrobku by se mohly tyto látky dostat legálně pouze spolu s ochucující složkou.

Určitě lze pochybovat o pravdivosti článku v tvrzení o neprospěšnosti jogurtů, protože existují desítky studií, potvrzujících opak. Každý student medicíny ať humánní, tak veterinární se během studia dozvídá o úloze laktobacilů a streptokoků z jogurtové kultury při antibiotické léčbě pacientů. Proč by najednou jedna studie a jeden senzační článek měl obrátit dlouholeté zkušenosti na hlavu?
Je pravdou, že jogurtové bakterie přežívají jen velmi málo průchod žaludkem. Proto jsou a mohou být kysané výrobky obohaceny tzv. probiotickou kulturou, tedy mikroorganismy, které kyselé prostředí žaludku přežijí, následně osidlují střevní trakt a zamezují množení nežádoucích, nebo dokonce choroboplodných zárodků.

Vůbec nejasné je, co myslí autor článku tvrzením o kultivovaných mléčných produktech. Kultivované snad může být lidské chování, ale u mléčných výrobků se hovoří o kysání.

V každém případě jogurt byl a je jogurtem pouze tehdy, když obsahuje ŽIVÉ jogurtové bakterie (Streptococcus salivarius subsp. thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) ve vyvážením poměru a v množství nejméně 10 milionů v jednom gramu.

A těm, kdo mají jogurty rádi, a chtějí opravdu „jogurt“, ať si přečtou etiketu, zda jde opravdu o čistý jogurt živý bez škrobu, nějaké vlákniny exotického jména apod. Na trhu u nás takové jsou, snad lze jmenovat bílého Maxe, Hollandii selský, nebo Farmářský, a jiné….


Josef Duben
tisk. mluvčí SVS ČR


Stanovisko Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D. z Centra výživy FTNsP

Na internetu se opět šíří „zaručené informace“ o škodlivosti jogurtů a jogurtových nápojů. Pod hlavičkou „Evropské středisko pro potravinovou bezpečnost“ a Medpulse šíří zprávy, které nemají s pravdou nic společného.

Jogurt vzniká kvašením mléka pomocí bakterie Lactobacillus bulgaricus, přítomnost těchto bakterií udržuje rovnováhu v lidském střevě, imunitní systém střeva je nucen tyto bakterie rozpoznávat, a tím se udržuje v činnosti. Některé jogurty navíc obsahují další kultury nazývané jako probiotické (nikoliv zázračné probatické (pokusné ?) – jak zapracoval automatický korektor chyb), to znamená takové, které organismu přinášejí další pozitivní efekty. Tvrzení, že po průchodu žaludkem nezůstane žádná bakterie živá, opět svědčí o neznalosti autora z oboru fyziologie nebo neochotu se jakoukoliv lékařskou vědou rozptylovat. Moderní jsou přece poplašné zprávy. Počet bakterií po průchodu žaludkem klesá, sníží se o 2-3 řády, pokud je konzumován kvalitní výrobek, zůstane ještě dostatek bakterií, které jsou účinné.

Perlou celého článku je obava autora o to, jak bude tělo rozkládat škroby (jednoduše amylázou ze slin či slinivky břišní) a jak jejich přítomnost způsobí pankreatolýzu. Překlad slova pankreatolýza je rozklad pankreatu, tato nemoc neexistuje, nebyla popsána. Akutní zánět břišní slinivky bude způsobem spíše konzumací destilátů než mléčných výrobků.

Článek řadím do své sbírky nesmyslů a věřím, že mu rozumně uvažující veřejnost dá stejnou známku jako já, tedy nedostatečnou.

Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.
Vedoucí gastroenterologické a metabolické jednotky
intenzivní péče II. interní kliniky a Centra výživy, FTNsP
Člen Fóra zdravé výživy
mata3636
a teraz, babo, raď. včera boli jogurty zdravé a dnes už nie. a tak je to v poslednej dobe s veľa potravinami. takže ja sa budem radiť svojim sedliackym rozumom a jesť to, čo mi chutí, ale s mierou. inak, zahraničné jogurty mi vôbec nechutia, pripadajú mi také priesvitné, bledé, riedke, s tými našimi sa nedajú porovnať. keď si dám Sabi jogurt, polotučný, kávový, mňam, to je niečo iné ako všetky tie zott, danone, muller... môžu byť aj v akcii za pár centov, nekúpim. a to je na tom najhoršie, že tie zahraničné sú lacnejšie ako naše a potom, že kupujte slovenské výrobky / bio výrobky, ovocie, zeleninu, zdravo sa stravujte, .../ je to všetko postavené na hlavu u nás, je mi z toho smutno. ale to je už do inej debaty :))
sovka62
Prečítala som si vyjadrenie odborníkov, ale nemôžem súhlasiť bez výhrady, tak ako mám výhrady aj k pôvodnému článku. Isté je, že nie každý výrobok označený ako jogurt je v skutočnosti jogurtom. Neverím ani tým na ktorých sú uvádzané názvy ako bifidus activ a pod., ak tam nie je uvedené koľko vlastne tých baktérií obsahujú. A že sa na zahusťovanie jogurtov používa škrob, či už taký alebo onaký je fakt, veď niektorí výrobcovia to rovno uvádzajú na obale. Podozrivá je aj dlhá, napríklad mesačná doba spotreby. Keď už mám za jogurt zaplatiť, vyberám si jogurt v skle z firmy Agro-la, Holandia, Zvolenský smotanový, prípadne iný smotanový. Ten prvý mi najviac pripomína jogurt, aký som jedávala ako dieťa a najviac pripomína jogurty, ktoré som jedávala v Bulharsku. Jogurty robievam aj doma, z kúpenej jogurtovej kultúry (v prášku) a vždy ho robím z čerstvej kultúry, na nový jogurt nepoužívam ten, čo som doma vyrobila. A určite neverím reklame, že ak si dám denne jeden Actimel, bude moja imunita v poriadku.
tornadolue
@sovka62 ale veď takej reklame som neverila ani ja, keď som ešte jogurty jedávala. Actimel som si nekúpila ani raz, lebo mi stačilo prečítať si zloženie a mala som dosť. Ja len hovorím, že takéto správy niektorých ľudí zbytočne zavádzajú a keď sa šíria mailom, môžu narobiť veľa škody, hlavne spameri sa dostanú k stovkám emailových adries, ku ktorým by sa možno inak nedostali. Človek, ktorý trochu rozmýšľa, predsa chápe, že čím viac prísad je v potravine, tým to bude horšie. A tí, ktorí si chcú ničiť telo vyumelkovanými potravinami, to budú robiť ďalej. Len nech ľudia nešíria hoaxy mailom ani inak. Keď mne príde takýto mail, skontrolujem si ho v databáze hoaxov a dotyčného požiadam, aby ho nešíril ďalej.
tizian1cat
asi tolko k tejto diskusii: dlhe roky som trpela na pálenie záhy, zápchu a nadúvanie. Z úplne iných dovodov ako zdravotných som zacala doma piect vlastný chlieb, postupne k tomu prisli iné vlastné produkty - so zvedavosti a snahy dokázat si, ze ja to predsa zvládnem. A cuduj sa svete...zrazu nejak sa stratila tá páliaca záha, o zápche uz rok neviem, ze existuje a zrazu som zistila, ze vlastne milujem biely jogurt...ale len ten, ktorý si sama urobím, lebo ten z obchodu ma vyslovene napína. Kedysi som milovala tvaroh, potom som ho nemohla ani cítit a odkedy si ho robím sama, chutí zase ako kedysi. Ja viem, ze vsade sa vyskytujú tie nestastné E-cka, ale ako zdravotník sa pridávam k tej skupine, ktorá tvrdí: co najmenej trvanlivých produktov!!!
viera1
Podstatné je,tak ako napísala @sovka62 ,že reklama na actimel bola vo V. Británii zakázaná ako klamlivá a naše orgány spia.po skúsenosti so silnými antibiotikami a rade zubára,pravidelne pijem kyslé mlieko,získané z mliekomatu.Mne to pomohlo,takže verím,že tam probiotiká sú.
matja
Ja jedávam jogurty denne a viem, že mi neubližujú a tiež si myslím, že pravé jogurty majú pozitívny vplyv na trávenie. Vždy si podrobne čítam čo, ktorý výrobok obsahuje (a to nie len pri jogurtoch) a tie presýtené Éčkami zásadne nekupujem. Danému článku uberá na dôveryhodnosti a odbornosti, že v ňom "hádžu" jogurty,jogurtové nápoje a nápoje typu actimel do jedného vreca, no tieto 3 produkty sú odlišné. Tak ako vždy aj tu je kúsok pravdy a kúsok zas nie ... @sovka62 ja tiež z jogurtov preferujem najmä Hollandiu a Zvolenské - ale tieto len neochutené a Agro-la nepoznám, skúsim sa po nich poobzerať :)
matja
Ešte som zabudla na 1 vec: pri kúpe jogurtov si netreba v ich zložení všímať len Éčka, ale tiež či je to skutočne jogurt, alebo len zmes mlieka, sušeného mlieka a pridaných jogurtových kultúr! Pre ľudí trpiacich intoleranciou laktózy (medzi ktorých patrím aj ja) je to veľmi dôležité!
honestka
tu ak si kupime pravy yogurt, ktory dostat je 6 nasobne drahsi ako tie, na ktore sa robia uzasne reklamy. Ja si tiez obcas urobim biely jogurt doma a chuti tak, ako si pamatam vzdy chutil, pokial neprisli velke tlaky z reklam. Tak isto si robim kefir a mozem povedat, ze obidva produkty maju dobry vplyv na organizmus. Teraz aj moje priatelky doma sa prestavaju cudovat, ze preco, ked sme sem prisli do krajiny "blahobytu" som sa pustila do domaceho vyrabania, ci pecenia.
hubata
My starší si pamätáme mliečne výrobky, ktoré sa z mliekární vozili denne: plnotučné mlieko, živý jogurt, kyslá, sladká smotana, miláčiky. Každé ráno pred 5.30 hod. sa skladali tieto výrobky, ktoré sa v noci robili v mliekárňach z čerstvo nadojeného mlieka. Tak isto to bolo s chlebom, pečivom, koláčmi: každý deň sa piekli. Malo to tú nevýhodu že všetci sme nakupovali keď sme sa vracali z roboty a teda už okolo 17.30 hod. nebolo mlieka, chleba, jogurtov. Teda boli bez éčiek, zdravé, čerstvé. Dnes všetko je chladené, homogenizované, vákuovo balené, plné éčiek, kyselín, farbív. Ak to deti od malička jedia, tak už ako 6-10 ročné majú problémy s imunitou, so žalúdkom, aké choroby budú mať o 10-15 rokov ?
vcelka
Sabi - toť moja jogurtová víla (alebo vilko)...
julica
@hubata , ja som rástla na jogurtoch minulého režimu a alergiu mám ako šľak. čo teraz? :))
milan2
@hubata máš pravdu, najlepší jogurt je ten v sklenenej fľaštičke zatvorený hliníkovým víčkom, len už sa tuším nepredáva.
Samozrejme súhlasím aj so @stefanm
vcelka
@julica ; ktorý režim máš na mysli? Lebo veď na konci "tamtoho" režimu si mala 3-4 roky...
milan2
Moja bývalá frajerka máva problémy s trávením (teda s vyprázdňovaním). Pravidelne jej kupujem Bielu Activiu a ona si každý deň dáva jednu na raňajky. Zvyknem jej kúpiť tak 8 alebo 12 jogurtov, takže to má zhruba na 1 - 2 týždne. Vtedy má všetko v poriadku. A potom, keď sa jogurt minie až dovtedy, kým jej nekúpim ďalšie (čo býva zase asi o 2 týždne) má zase problémy.
drobcek19
Mne activia pomaha a fakt super o actimele neviem ani nekupujem. Ja pozeravam annglicke programy a niesom si ista cu tam tieto reklamy nechodia. Ja sa tiez orientujem na doma vyrobene potraviny a ziadne polotovary.
julica
Veď imunita človeka sa vytvára najmä v prvých rokoch života, no nie? a že deti majú slabú imunitu z trvanlivých jogurtov, to netvrdím ja, ale večne sentimentálna hubatá :)
babav
Ja som mala nedavno navstevu zo Slovenska a veru mi
americke jogurty pohanili.Vase slovenske su vraj lepsie ,hustejsie.
Tak som sa poobzerala a nasla dva druhy greckych jogurtov.
Su biele ,huste ,chutne.Nekupujem ziadne prifarbene.
Jogurt jedavam na ranajky s medom ,alebo si urobim
jogurtovy syr ,polejem ho panenskym olivovym olejom,okorenim,pripadne primiesam bylinky ,obcas olivy.
S cerstvym chlebom je to zdrava pochutka ;-)
morenajea
actimel nekupujem, 2-3 krát do týždňa si dávam activiu, prípadne na zmenu chuti Acidko. určite má na zdravie lepší vplyv než 0%-né jogurty v ktorých je iba sušené mlieko s vodou.
marikafil
mám pripomienku k "hubata" - moja mamina v tých staráých zlatých časoch robila v mliekárni a musela prestať - videla na vlastné oči, ako do toho super čerstvého čerstvo nadojeného mlieka naliali za kýbeľ sódy (rozumej lúhu) aby sa im celá cisterna mlieka v letnej horúčave nezrazila - mama protestovala, že veď to budú piť hlavne deti a majster že to ho nezaujíma, lebo čo spraví s celou cisternou pokazeného mlieka - no a tak odtiaľ radšej odišla. A keď už tu toľko spievame o starých dobrých časoch - kto z Vás niekedy brigádoval v mliekárňach, pekárňach alebo vo Figare v Bratislave - a ako dlho ste tie produkty potom nemohli ani jesť ani cítiť? Takže áno, treba si prečítať, čo výrobok obsahuje a potom sa rozhnodnúť, či ho chcem alebo nie - a čo sa dá, treba radšej uvariť, prichystať doma.
samanka
actimel som si nikdy nekúpila, na môj vkus je pridrahý a navyše, neverím niečomu, čo je priveľmi propagované. Z tej ceny je 70% cena reklamy. Activia mi nikdy nepomohla, hoci som ju jedávala, navyše mi bolo od nej zle. Aj na smotanové jogurty si už dávam pozor, nie je smotana, ako smotana. Asi som v podvedomí lokálpatriot, lebo kupujem len nitrianske jogurty. Tie ma ešte nikdy nesklamali. Ak chcem "acidko", mám živú kultúru doma, vyrobím si a pre mňa je to "liek" na žalúdok. Jednoducho mi vyrovná kyselinu, čo sa pri kúpenských nestáva.
@julica alergiu mi zistili pred 15-timi rokmi, mala som ekzémy, kašeľ, dýchavičnosť, stále som bola chorá. Jedlo na tom nič nezmenilo. Teraz už 3 roky neužívam žiadne lieky, po alergiii ani stopa. Zmenila som však myslenie.
vcelka
@marikafil ; ja som brigádovala v bratislavských mliekarňach. Jediné, čo bolo absolútne čisťulinké, bolo maslo. Inak jogurty možno živšie ako teraz, ale naozaj sa s nimi diali hnusné veci...
jozefj
Tak ako je to vlastne s tými jogurtmi? Komu vlastne veriť, výrobcom alebo varechačom? Veď aj naša najmúdrejšia ma s jogurtu alergiu.
sovka62
Asi sa nás väčšina zhodla, že bez ohľadu na pseudovedecké, či vedecké názory a bez ohľadu na reklamu si naďalej budeme vyberať jogurty podľa kvality a podľa svojej chuti, prípadne si ich vyrobíme doma budeme mať istotu čo jeme.
marianne69
....raz som bola u ludoveho liecitela,asi pred 3 rokami(ja viem znie to nedoveryhodne) ,poslali ho domov zomriet,vyliecil sa sam z rakoviny a uz 20rokov si uziva zivot v zdravi,povedal mi,ze vraj jogurty su maras,nech to nejem...no neposluchla som,lebo mam ich rada,ale kupujem aspon BIO len biele...sama neviem comu verit...ale sem-tam si doprajem...zdrave-nezdrave....
vcelka
Nesmeli by sme jesť ničového ničoho...takže všetko je liek a všetko je jed. Alebo iné úslovie - najčastejšia samovražda je samovražda vidličkou a nožom.
marianne69
....presne tak,jeden krat citam v novinach,ze na ranajky su zdrave cerealie s jogurtom,v dalsich novinach uz to nie je pravda...a naposledy som sa chechlila na cele hrdlo,ze vraj vedci prisli na to,ze najzdravsie su anglicke ranajky,slanina,volske oko, fazula s hriankou a pecena paradajka,no kocurkovo a ja im furt vysvetlujem co za rubbish(odpad) to jedia:-)))
palokuchki
S tymi "najposlednejsimi" objavmi je to naozaj vzdy zaujimave. @marianne ako pises, vychvalia nieco, co pred par rokmi uplne zavrhovali. Vyzera, ze to slovicko rubish je velmi chytlave. Davame si pozor aby sme doma nemiesali anglictinu so slovencinou, no toto slovko sa tiez u nas udomacnilo. Ja si myslim, ze prirodne jogurty su dobre. No tie rozne upravovane a prichutovane...tym sa vyhybam. Hlavne vsetkemu co obsahuje geneticky modifovane zlozky. @vcelka , mas humor...
julica
pan @jozefj , skuste sa radesj vyjadrovat k teme, nie k mojej osobe. alebo na skratenie dlhej chvile si este raz vsetko precitajte, mozno v niektorych slovach zbadate nadlahcenie a ironiu... (pomocka k rieseniu: alergiu na jogurt nemam)
marianne69
@palokuchki :-mne je v podstate jedno co oni jedia,ale ked sedime na prestavke,stale si ma doberaju,co mam zase zdrave na jedlo,ked si upeciem chlebik,zeleninka,ovocie a pod..tak sa branim,nech si cumia do vlastneho taniera:-))))....v praci mame jedalen,kde je 365dni v roku stale to iste:slanina ,fritovane vajcia sa kupu v oleji,fazula,hrianky..a oni to fakt dokazu jest 365 dni v roku...aj ja si 2x do roka dam,ale nie kazdy den...potom placu,ze sa nemozu dostat pod 100kg...ale inak sa mame radi:-))))
samanka
@julica návod na zmenu myslenia neexistuje, k tomu jednoducho treba dospieť-sebapoznávaním a empatiou
julica
@samanka , skus o tom napisat viac.... celkom ma to zaujima, aj ked mam obavy, ze nam, co sme alergici od najutlejsieho detstva, take nieco tazko pomoze. pocula som nieco o tom, ako sa da astma porazit totalnou zmenou v stravovani, ale to je vsetko, co viem :(
julica
Dakujem ti, Vierka, za ochotu, ja som však už naozaj veľmi skeptická: vyrástla som na dedine, behala po lúkach, máčala sa v potoku, bola som v úzkom kontakte s rôznymi zvieratami, spala v perových perinách... Nespĺňam takmer žiadne rizikové faktory okrem toho, že som nebola dojčená, a predsa. Nepáči sa mi napchávať liekmi, snažím sa nevšímať si to, veď všetko sa dá vydržať, aj dusenie, jediné, čo ma veľmi trápi, je to, akú "výbavu" dám do života svojim deťom, keďže ešte aj môj priateľ je alergik.
viera1
@julica ,tú výbavu odovzdáš,lekári to majú presne % vypočítané.U nás nikto nebol alergik,kým moja dcéra nedostala v 17-tich rokoch transfúziu krvi (život ohrozujúci stav) a potom sa zistilo,že darca je alergik.Bolo to ťažké,no najdôležitejšie je nedopustiť prechod na astmu.Napísala si,že med môžeš. Ja si myslím,že nie,pretože jahody,oriešky a med patria medzi tzv.spúšťače,nemusíš byť na to alergická,ale spustia reakciu.
Moja dcéra sa s tým nevedela vyrovnať a svoj stav tým len zhoršovala.Napokon sa naučila nezaoberať sa vecami,ktoré nemôže zmeniť a myslím,že sa to stabilizovalo na slušnej úrovni.
viera1
 www.kushiinstitute.org

Toto dávali na Spektre alebo na Discovery a napr.bola tam študentka,ktorá mala tak zrútený imunitný systém,že už nevstala z postele od bolesti.
marianne69
@julica ja len tak okrajovo,netvrdim,ze to tak musi byt:velmi dobre je alergia popisana aj v knihe od Valerija Sinelnikova:Dohoda s nemoci,myslim,ze uz je aj v slovencine,alebo u Vicanovej psychtronicka poradne pre dospelych alebo aj u L.Hayovej:Miluj svoj zivot...mozno tie knizky nedaju presny navod,ale vselico sa moze ujasnit,ale nie kazdy je tomu nachylny uverit,nevnucujem,len ma to napadlo....kazda choroba by mala mat podla nich nejaku duchovnu pricinu...
sovka62
Keď už sme sa prebojovali k alergiám, aj ja som alergik, astmatik, stredne ťažký stupeň. Každé ráno sa nadýchnem prášku, zhltnem tabletku, podľa potreby kvapnem do očí a tým pre mňa v ten deň astma končí. Žijem presne tak ako všetci ostatní a okrem občasného kašľa (na ten som si už zvykla) nič mimoriadne ma netrápi. Je pravda, že na chorobu nemyslím, spravím čo mám prikázané a hotovo. Možno práve preto sa cítim dobre.
julica
Ja neviem... že choroby majú svoju psychickú príčinu, na tom niečo môže byť. O tejto téze však začnem pochybovať, hneď ako vidím malé bábätká choré na leukémiu či iné vážne diagnózy. @sovka , prepáč, že som ti pokazila tému, keď sa to však takto zvrtlo, dúfam, že sa nehneváš. Ja som si na alergiu celkom dobre zvykla, ako sa však začala túto jeseň vyvíjať astma, navyše mám z inhalátorov všemožné nežiaduce účinky... značne ma to vykoľajilo a vyľakalo. snažím sa na to nemyslieť, športovať, koľko sa len dá... občas však zúfam a potom tu takto vypisujem, lebo sa nechcem sťažovať mojim milovaným, aby som im nerobila ešte väčšie starosti.
sovka62
@julica moja, skoro všetky diskusie trochu vybočia z koľají a myslím, že to nie je chyba. K tvojej chorobe: myslím, že sa ti uľaví, keď sa s ňou vyrovnáš. Pre mňa to bolo tiež šok, mala som na krku štyridsiatku, keď mi diagnostikovali alergiu a rovno astmu. Tiež som sa tým trápila, ale keďže som neumierala, zistila som, že aj s tou astmou môžem žiť a naozaj mi je dobre. Veď to poznáš, NAS NEDOGOŇJAT.......
marianne69
...@julica ber to s tej lepsej stranky,kazdy mame nejaky krizicek,ktory si nesieme a ako napisala @sovka pekne,ked sa na to neumiera,treba sa naucit s tym zit a mozno sa to upravi,vela ludi by s tebou mozno menilo...aj ked nechcem alergiu v ziadnom pripade zlahcovat,nie som alergik,neviem co prezivas,pocula som ,ze da riadne zabrat...ale zase so mnou mavaju ine neduhy:-)
samanka
@julica v profile mám kontakt, ak chceš, ozvi sa mi a napíšem Ti, ako som moje alergie riešila.
julica
O bifidus active si myslím aj ja svoje, o pozitívnych účinkoch jogurtov so stabilizátormi a farbivami (pre @tatranku ) sa hádam ani nedá hovoriť. Treba sa pozrieť na zloženie, väčšina jogurtov je v poriadku, no najmä spomínané jogurty od danone majú priveľmi komplikované zloženie... S jogurtami to nepreháňam, no z času na čas si ich moje telo akoby vypýtalo - asi pre vitamín B. Zásadne biele
maarianna
robila som 25 rokov v mliekarni a tak viem že čím dlhšia trvanlivosť tým je jogurt mrtvejší lebo jogurtové bakterie vydržie maximálne 7 dní a potom už nemajú žiadny účinok tak ja hľadám vždy jogurty hneď po výrobe ani nekupujem do zásoby lebo je to zbytočné a ani žiadne nízkotučné
maarianna
robila som 25 rokov v mliekarni a tak viem že čím dlhšia trvanlivosť tým je jogurt mrtvejší lebo jogurtové bakterie vydržie maximálne 7 dní a potom už nemajú žiadny účinok tak ja hľadám vždy jogurty hneď po výrobe ani nekupujem do zásoby lebo je to zbytočné a ani žiadne nízkotučné
frezia68
Tiež som to dostala,ale som ich aj tak nekupovala,ešte tak naše s krátkodobou trvanlivosťou...
alex2003
Uplny suhlas, ked potraviny - a teda aj jogurty - tak si treba precitat vzdy co obsahuju - ja kupujem len smotanove a podla moznosti z vyroby na Slovensku - co sa u nas vyroby by malo byt najcerstvejsie od podojenia kravy az po produkciu jogurtu:-)
tornadolue
Ja jogurty nejem...ale nemám rada takéto čudné správy šíriace sa internetom...je to hoax a tu je stanovisko odborníka
Komentář SVS

Dobrý den


Tak snad by se dalo k podivnému článku uvést toto:

Možná by chtělo uvést na pravou míru již probatické bakterie, protože nejde o probatické, ale probiotické. (probace – zkoušení × probiotikum – látka podporující biologické pochody). Ale může jít o překlep.

Nesmyslnou věcí je je geneticky modifikovaný škrob. Škroby se modifikují buďto fyzikálně – tj. teplem, tlakem atd., nebo chemicky. Uváděný příklad E1442, to je Hydroxypropyldiškrobový difosforečnan, patří mezi chemicky modifikované škroby, jejichž použití je v neochucených mléčných výrobcích zakázáno (vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 4/2008 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných látek a extrakčních rozpouštědel při výrobě potravin, §4, odst. 3., písm. f). Do výrobku by se mohly tyto látky dostat legálně pouze spolu s ochucující složkou.

Určitě lze pochybovat o pravdivosti článku v tvrzení o neprospěšnosti jogurtů, protože existují desítky studií, potvrzujících opak. Každý student medicíny ať humánní, tak veterinární se během studia dozvídá o úloze laktobacilů a streptokoků z jogurtové kultury při antibiotické léčbě pacientů. Proč by najednou jedna studie a jeden senzační článek měl obrátit dlouholeté zkušenosti na hlavu?
Je pravdou, že jogurtové bakterie přežívají jen velmi málo průchod žaludkem. Proto jsou a mohou být kysané výrobky obohaceny tzv. probiotickou kulturou, tedy mikroorganismy, které kyselé prostředí žaludku přežijí, následně osidlují střevní trakt a zamezují množení nežádoucích, nebo dokonce choroboplodných zárodků.

Vůbec nejasné je, co myslí autor článku tvrzením o kultivovaných mléčných produktech. Kultivované snad může být lidské chování, ale u mléčných výrobků se hovoří o kysání.

V každém případě jogurt byl a je jogurtem pouze tehdy, když obsahuje ŽIVÉ jogurtové bakterie (Streptococcus salivarius subsp. thermophilus a Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus) ve vyvážením poměru a v množství nejméně 10 milionů v jednom gramu.

A těm, kdo mají jogurty rádi, a chtějí opravdu „jogurt“, ať si přečtou etiketu, zda jde opravdu o čistý jogurt živý bez škrobu, nějaké vlákniny exotického jména apod. Na trhu u nás takové jsou, snad lze jmenovat bílého Maxe, Hollandii selský, nebo Farmářský, a jiné….


Josef Duben
tisk. mluvčí SVS ČR


Stanovisko Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D. z Centra výživy FTNsP

Na internetu se opět šíří „zaručené informace“ o škodlivosti jogurtů a jogurtových nápojů. Pod hlavičkou „Evropské středisko pro potravinovou bezpečnost“ a Medpulse šíří zprávy, které nemají s pravdou nic společného.

Jogurt vzniká kvašením mléka pomocí bakterie Lactobacillus bulgaricus, přítomnost těchto bakterií udržuje rovnováhu v lidském střevě, imunitní systém střeva je nucen tyto bakterie rozpoznávat, a tím se udržuje v činnosti. Některé jogurty navíc obsahují další kultury nazývané jako probiotické (nikoliv zázračné probatické (pokusné ?) – jak zapracoval automatický korektor chyb), to znamená takové, které organismu přinášejí další pozitivní efekty. Tvrzení, že po průchodu žaludkem nezůstane žádná bakterie živá, opět svědčí o neznalosti autora z oboru fyziologie nebo neochotu se jakoukoliv lékařskou vědou rozptylovat. Moderní jsou přece poplašné zprávy. Počet bakterií po průchodu žaludkem klesá, sníží se o 2-3 řády, pokud je konzumován kvalitní výrobek, zůstane ještě dostatek bakterií, které jsou účinné.

Perlou celého článku je obava autora o to, jak bude tělo rozkládat škroby (jednoduše amylázou ze slin či slinivky břišní) a jak jejich přítomnost způsobí pankreatolýzu. Překlad slova pankreatolýza je rozklad pankreatu, tato nemoc neexistuje, nebyla popsána. Akutní zánět břišní slinivky bude způsobem spíše konzumací destilátů než mléčných výrobků.

Článek řadím do své sbírky nesmyslů a věřím, že mu rozumně uvažující veřejnost dá stejnou známku jako já, tedy nedostatečnou.

Doc. MUDr. Pavel Kohout, Ph.D.
Vedoucí gastroenterologické a metabolické jednotky
intenzivní péče II. interní kliniky a Centra výživy, FTNsP
Člen Fóra zdravé výživy
mata3636
a teraz, babo, raď. včera boli jogurty zdravé a dnes už nie. a tak je to v poslednej dobe s veľa potravinami. takže ja sa budem radiť svojim sedliackym rozumom a jesť to, čo mi chutí, ale s mierou. inak, zahraničné jogurty mi vôbec nechutia, pripadajú mi také priesvitné, bledé, riedke, s tými našimi sa nedajú porovnať. keď si dám Sabi jogurt, polotučný, kávový, mňam, to je niečo iné ako všetky tie zott, danone, muller... môžu byť aj v akcii za pár centov, nekúpim. a to je na tom najhoršie, že tie zahraničné sú lacnejšie ako naše a potom, že kupujte slovenské výrobky / bio výrobky, ovocie, zeleninu, zdravo sa stravujte, .../ je to všetko postavené na hlavu u nás, je mi z toho smutno. ale to je už do inej debaty :))
sovka62
Prečítala som si vyjadrenie odborníkov, ale nemôžem súhlasiť bez výhrady, tak ako mám výhrady aj k pôvodnému článku. Isté je, že nie každý výrobok označený ako jogurt je v skutočnosti jogurtom. Neverím ani tým na ktorých sú uvádzané názvy ako bifidus activ a pod., ak tam nie je uvedené koľko vlastne tých baktérií obsahujú. A že sa na zahusťovanie jogurtov používa škrob, či už taký alebo onaký je fakt, veď niektorí výrobcovia to rovno uvádzajú na obale. Podozrivá je aj dlhá, napríklad mesačná doba spotreby. Keď už mám za jogurt zaplatiť, vyberám si jogurt v skle z firmy Agro-la, Holandia, Zvolenský smotanový, prípadne iný smotanový. Ten prvý mi najviac pripomína jogurt, aký som jedávala ako dieťa a najviac pripomína jogurty, ktoré som jedávala v Bulharsku. Jogurty robievam aj doma, z kúpenej jogurtovej kultúry (v prášku) a vždy ho robím z čerstvej kultúry, na nový jogurt nepoužívam ten, čo som doma vyrobila. A určite neverím reklame, že ak si dám denne jeden Actimel, bude moja imunita v poriadku.
tornadolue
@sovka62 ale veď takej reklame som neverila ani ja, keď som ešte jogurty jedávala. Actimel som si nekúpila ani raz, lebo mi stačilo prečítať si zloženie a mala som dosť. Ja len hovorím, že takéto správy niektorých ľudí zbytočne zavádzajú a keď sa šíria mailom, môžu narobiť veľa škody, hlavne spameri sa dostanú k stovkám emailových adries, ku ktorým by sa možno inak nedostali. Človek, ktorý trochu rozmýšľa, predsa chápe, že čím viac prísad je v potravine, tým to bude horšie. A tí, ktorí si chcú ničiť telo vyumelkovanými potravinami, to budú robiť ďalej. Len nech ľudia nešíria hoaxy mailom ani inak. Keď mne príde takýto mail, skontrolujem si ho v databáze hoaxov a dotyčného požiadam, aby ho nešíril ďalej.
tizian1cat
asi tolko k tejto diskusii: dlhe roky som trpela na pálenie záhy, zápchu a nadúvanie. Z úplne iných dovodov ako zdravotných som zacala doma piect vlastný chlieb, postupne k tomu prisli iné vlastné produkty - so zvedavosti a snahy dokázat si, ze ja to predsa zvládnem. A cuduj sa svete...zrazu nejak sa stratila tá páliaca záha, o zápche uz rok neviem, ze existuje a zrazu som zistila, ze vlastne milujem biely jogurt...ale len ten, ktorý si sama urobím, lebo ten z obchodu ma vyslovene napína. Kedysi som milovala tvaroh, potom som ho nemohla ani cítit a odkedy si ho robím sama, chutí zase ako kedysi. Ja viem, ze vsade sa vyskytujú tie nestastné E-cka, ale ako zdravotník sa pridávam k tej skupine, ktorá tvrdí: co najmenej trvanlivých produktov!!!
viera1
Podstatné je,tak ako napísala @sovka62 ,že reklama na actimel bola vo V. Británii zakázaná ako klamlivá a naše orgány spia.po skúsenosti so silnými antibiotikami a rade zubára,pravidelne pijem kyslé mlieko,získané z mliekomatu.Mne to pomohlo,takže verím,že tam probiotiká sú.
matja
Ja jedávam jogurty denne a viem, že mi neubližujú a tiež si myslím, že pravé jogurty majú pozitívny vplyv na trávenie. Vždy si podrobne čítam čo, ktorý výrobok obsahuje (a to nie len pri jogurtoch) a tie presýtené Éčkami zásadne nekupujem. Danému článku uberá na dôveryhodnosti a odbornosti, že v ňom "hádžu" jogurty,jogurtové nápoje a nápoje typu actimel do jedného vreca, no tieto 3 produkty sú odlišné. Tak ako vždy aj tu je kúsok pravdy a kúsok zas nie ... @sovka62 ja tiež z jogurtov preferujem najmä Hollandiu a Zvolenské - ale tieto len neochutené a Agro-la nepoznám, skúsim sa po nich poobzerať :)
matja
Ešte som zabudla na 1 vec: pri kúpe jogurtov si netreba v ich zložení všímať len Éčka, ale tiež či je to skutočne jogurt, alebo len zmes mlieka, sušeného mlieka a pridaných jogurtových kultúr! Pre ľudí trpiacich intoleranciou laktózy (medzi ktorých patrím aj ja) je to veľmi dôležité!
honestka
tu ak si kupime pravy yogurt, ktory dostat je 6 nasobne drahsi ako tie, na ktore sa robia uzasne reklamy. Ja si tiez obcas urobim biely jogurt doma a chuti tak, ako si pamatam vzdy chutil, pokial neprisli velke tlaky z reklam. Tak isto si robim kefir a mozem povedat, ze obidva produkty maju dobry vplyv na organizmus. Teraz aj moje priatelky doma sa prestavaju cudovat, ze preco, ked sme sem prisli do krajiny "blahobytu" som sa pustila do domaceho vyrabania, ci pecenia.
hubata
My starší si pamätáme mliečne výrobky, ktoré sa z mliekární vozili denne: plnotučné mlieko, živý jogurt, kyslá, sladká smotana, miláčiky. Každé ráno pred 5.30 hod. sa skladali tieto výrobky, ktoré sa v noci robili v mliekárňach z čerstvo nadojeného mlieka. Tak isto to bolo s chlebom, pečivom, koláčmi: každý deň sa piekli. Malo to tú nevýhodu že všetci sme nakupovali keď sme sa vracali z roboty a teda už okolo 17.30 hod. nebolo mlieka, chleba, jogurtov. Teda boli bez éčiek, zdravé, čerstvé. Dnes všetko je chladené, homogenizované, vákuovo balené, plné éčiek, kyselín, farbív. Ak to deti od malička jedia, tak už ako 6-10 ročné majú problémy s imunitou, so žalúdkom, aké choroby budú mať o 10-15 rokov ?
vcelka
Sabi - toť moja jogurtová víla (alebo vilko)...
julica
@hubata , ja som rástla na jogurtoch minulého režimu a alergiu mám ako šľak. čo teraz? :))
milan2
@hubata máš pravdu, najlepší jogurt je ten v sklenenej fľaštičke zatvorený hliníkovým víčkom, len už sa tuším nepredáva.
Samozrejme súhlasím aj so @stefanm
vcelka
@julica ; ktorý režim máš na mysli? Lebo veď na konci "tamtoho" režimu si mala 3-4 roky...
milan2
Moja bývalá frajerka máva problémy s trávením (teda s vyprázdňovaním). Pravidelne jej kupujem Bielu Activiu a ona si každý deň dáva jednu na raňajky. Zvyknem jej kúpiť tak 8 alebo 12 jogurtov, takže to má zhruba na 1 - 2 týždne. Vtedy má všetko v poriadku. A potom, keď sa jogurt minie až dovtedy, kým jej nekúpim ďalšie (čo býva zase asi o 2 týždne) má zase problémy.
drobcek19
Mne activia pomaha a fakt super o actimele neviem ani nekupujem. Ja pozeravam annglicke programy a niesom si ista cu tam tieto reklamy nechodia. Ja sa tiez orientujem na doma vyrobene potraviny a ziadne polotovary.
julica
Veď imunita človeka sa vytvára najmä v prvých rokoch života, no nie? a že deti majú slabú imunitu z trvanlivých jogurtov, to netvrdím ja, ale večne sentimentálna hubatá :)
babav
Ja som mala nedavno navstevu zo Slovenska a veru mi
americke jogurty pohanili.Vase slovenske su vraj lepsie ,hustejsie.
Tak som sa poobzerala a nasla dva druhy greckych jogurtov.
Su biele ,huste ,chutne.Nekupujem ziadne prifarbene.
Jogurt jedavam na ranajky s medom ,alebo si urobim
jogurtovy syr ,polejem ho panenskym olivovym olejom,okorenim,pripadne primiesam bylinky ,obcas olivy.
S cerstvym chlebom je to zdrava pochutka ;-)
morenajea
actimel nekupujem, 2-3 krát do týždňa si dávam activiu, prípadne na zmenu chuti Acidko. určite má na zdravie lepší vplyv než 0%-né jogurty v ktorých je iba sušené mlieko s vodou.
marikafil
mám pripomienku k "hubata" - moja mamina v tých staráých zlatých časoch robila v mliekárni a musela prestať - videla na vlastné oči, ako do toho super čerstvého čerstvo nadojeného mlieka naliali za kýbeľ sódy (rozumej lúhu) aby sa im celá cisterna mlieka v letnej horúčave nezrazila - mama protestovala, že veď to budú piť hlavne deti a majster že to ho nezaujíma, lebo čo spraví s celou cisternou pokazeného mlieka - no a tak odtiaľ radšej odišla. A keď už tu toľko spievame o starých dobrých časoch - kto z Vás niekedy brigádoval v mliekárňach, pekárňach alebo vo Figare v Bratislave - a ako dlho ste tie produkty potom nemohli ani jesť ani cítiť? Takže áno, treba si prečítať, čo výrobok obsahuje a potom sa rozhnodnúť, či ho chcem alebo nie - a čo sa dá, treba radšej uvariť, prichystať doma.
samanka
actimel som si nikdy nekúpila, na môj vkus je pridrahý a navyše, neverím niečomu, čo je priveľmi propagované. Z tej ceny je 70% cena reklamy. Activia mi nikdy nepomohla, hoci som ju jedávala, navyše mi bolo od nej zle. Aj na smotanové jogurty si už dávam pozor, nie je smotana, ako smotana. Asi som v podvedomí lokálpatriot, lebo kupujem len nitrianske jogurty. Tie ma ešte nikdy nesklamali. Ak chcem "acidko", mám živú kultúru doma, vyrobím si a pre mňa je to "liek" na žalúdok. Jednoducho mi vyrovná kyselinu, čo sa pri kúpenských nestáva.
@julica alergiu mi zistili pred 15-timi rokmi, mala som ekzémy, kašeľ, dýchavičnosť, stále som bola chorá. Jedlo na tom nič nezmenilo. Teraz už 3 roky neužívam žiadne lieky, po alergiii ani stopa. Zmenila som však myslenie.
vcelka
@marikafil ; ja som brigádovala v bratislavských mliekarňach. Jediné, čo bolo absolútne čisťulinké, bolo maslo. Inak jogurty možno živšie ako teraz, ale naozaj sa s nimi diali hnusné veci...
jozefj
Tak ako je to vlastne s tými jogurtmi? Komu vlastne veriť, výrobcom alebo varechačom? Veď aj naša najmúdrejšia ma s jogurtu alergiu.
sovka62
Asi sa nás väčšina zhodla, že bez ohľadu na pseudovedecké, či vedecké názory a bez ohľadu na reklamu si naďalej budeme vyberať jogurty podľa kvality a podľa svojej chuti, prípadne si ich vyrobíme doma budeme mať istotu čo jeme.
marianne69
....raz som bola u ludoveho liecitela,asi pred 3 rokami(ja viem znie to nedoveryhodne) ,poslali ho domov zomriet,vyliecil sa sam z rakoviny a uz 20rokov si uziva zivot v zdravi,povedal mi,ze vraj jogurty su maras,nech to nejem...no neposluchla som,lebo mam ich rada,ale kupujem aspon BIO len biele...sama neviem comu verit...ale sem-tam si doprajem...zdrave-nezdrave....
vcelka
Nesmeli by sme jesť ničového ničoho...takže všetko je liek a všetko je jed. Alebo iné úslovie - najčastejšia samovražda je samovražda vidličkou a nožom.
marianne69
....presne tak,jeden krat citam v novinach,ze na ranajky su zdrave cerealie s jogurtom,v dalsich novinach uz to nie je pravda...a naposledy som sa chechlila na cele hrdlo,ze vraj vedci prisli na to,ze najzdravsie su anglicke ranajky,slanina,volske oko, fazula s hriankou a pecena paradajka,no kocurkovo a ja im furt vysvetlujem co za rubbish(odpad) to jedia:-)))
palokuchki
S tymi "najposlednejsimi" objavmi je to naozaj vzdy zaujimave. @marianne ako pises, vychvalia nieco, co pred par rokmi uplne zavrhovali. Vyzera, ze to slovicko rubish je velmi chytlave. Davame si pozor aby sme doma nemiesali anglictinu so slovencinou, no toto slovko sa tiez u nas udomacnilo. Ja si myslim, ze prirodne jogurty su dobre. No tie rozne upravovane a prichutovane...tym sa vyhybam. Hlavne vsetkemu co obsahuje geneticky modifovane zlozky. @vcelka , mas humor...
julica
pan @jozefj , skuste sa radesj vyjadrovat k teme, nie k mojej osobe. alebo na skratenie dlhej chvile si este raz vsetko precitajte, mozno v niektorych slovach zbadate nadlahcenie a ironiu... (pomocka k rieseniu: alergiu na jogurt nemam)
marianne69
@palokuchki :-mne je v podstate jedno co oni jedia,ale ked sedime na prestavke,stale si ma doberaju,co mam zase zdrave na jedlo,ked si upeciem chlebik,zeleninka,ovocie a pod..tak sa branim,nech si cumia do vlastneho taniera:-))))....v praci mame jedalen,kde je 365dni v roku stale to iste:slanina ,fritovane vajcia sa kupu v oleji,fazula,hrianky..a oni to fakt dokazu jest 365 dni v roku...aj ja si 2x do roka dam,ale nie kazdy den...potom placu,ze sa nemozu dostat pod 100kg...ale inak sa mame radi:-))))
samanka
@julica návod na zmenu myslenia neexistuje, k tomu jednoducho treba dospieť-sebapoznávaním a empatiou
julica
@samanka , skus o tom napisat viac.... celkom ma to zaujima, aj ked mam obavy, ze nam, co sme alergici od najutlejsieho detstva, take nieco tazko pomoze. pocula som nieco o tom, ako sa da astma porazit totalnou zmenou v stravovani, ale to je vsetko, co viem :(
julica
Dakujem ti, Vierka, za ochotu, ja som však už naozaj veľmi skeptická: vyrástla som na dedine, behala po lúkach, máčala sa v potoku, bola som v úzkom kontakte s rôznymi zvieratami, spala v perových perinách... Nespĺňam takmer žiadne rizikové faktory okrem toho, že som nebola dojčená, a predsa. Nepáči sa mi napchávať liekmi, snažím sa nevšímať si to, veď všetko sa dá vydržať, aj dusenie, jediné, čo ma veľmi trápi, je to, akú "výbavu" dám do života svojim deťom, keďže ešte aj môj priateľ je alergik.
viera1
@julica ,tú výbavu odovzdáš,lekári to majú presne % vypočítané.U nás nikto nebol alergik,kým moja dcéra nedostala v 17-tich rokoch transfúziu krvi (život ohrozujúci stav) a potom sa zistilo,že darca je alergik.Bolo to ťažké,no najdôležitejšie je nedopustiť prechod na astmu.Napísala si,že med môžeš. Ja si myslím,že nie,pretože jahody,oriešky a med patria medzi tzv.spúšťače,nemusíš byť na to alergická,ale spustia reakciu.
Moja dcéra sa s tým nevedela vyrovnať a svoj stav tým len zhoršovala.Napokon sa naučila nezaoberať sa vecami,ktoré nemôže zmeniť a myslím,že sa to stabilizovalo na slušnej úrovni.
viera1
 www.kushiinstitute.org

Toto dávali na Spektre alebo na Discovery a napr.bola tam študentka,ktorá mala tak zrútený imunitný systém,že už nevstala z postele od bolesti.
marianne69
@julica ja len tak okrajovo,netvrdim,ze to tak musi byt:velmi dobre je alergia popisana aj v knihe od Valerija Sinelnikova:Dohoda s nemoci,myslim,ze uz je aj v slovencine,alebo u Vicanovej psychtronicka poradne pre dospelych alebo aj u L.Hayovej:Miluj svoj zivot...mozno tie knizky nedaju presny navod,ale vselico sa moze ujasnit,ale nie kazdy je tomu nachylny uverit,nevnucujem,len ma to napadlo....kazda choroba by mala mat podla nich nejaku duchovnu pricinu...
sovka62
Keď už sme sa prebojovali k alergiám, aj ja som alergik, astmatik, stredne ťažký stupeň. Každé ráno sa nadýchnem prášku, zhltnem tabletku, podľa potreby kvapnem do očí a tým pre mňa v ten deň astma končí. Žijem presne tak ako všetci ostatní a okrem občasného kašľa (na ten som si už zvykla) nič mimoriadne ma netrápi. Je pravda, že na chorobu nemyslím, spravím čo mám prikázané a hotovo. Možno práve preto sa cítim dobre.
julica
Ja neviem... že choroby majú svoju psychickú príčinu, na tom niečo môže byť. O tejto téze však začnem pochybovať, hneď ako vidím malé bábätká choré na leukémiu či iné vážne diagnózy. @sovka , prepáč, že som ti pokazila tému, keď sa to však takto zvrtlo, dúfam, že sa nehneváš. Ja som si na alergiu celkom dobre zvykla, ako sa však začala túto jeseň vyvíjať astma, navyše mám z inhalátorov všemožné nežiaduce účinky... značne ma to vykoľajilo a vyľakalo. snažím sa na to nemyslieť, športovať, koľko sa len dá... občas však zúfam a potom tu takto vypisujem, lebo sa nechcem sťažovať mojim milovaným, aby som im nerobila ešte väčšie starosti.
sovka62
@julica moja, skoro všetky diskusie trochu vybočia z koľají a myslím, že to nie je chyba. K tvojej chorobe: myslím, že sa ti uľaví, keď sa s ňou vyrovnáš. Pre mňa to bolo tiež šok, mala som na krku štyridsiatku, keď mi diagnostikovali alergiu a rovno astmu. Tiež som sa tým trápila, ale keďže som neumierala, zistila som, že aj s tou astmou môžem žiť a naozaj mi je dobre. Veď to poznáš, NAS NEDOGOŇJAT.......
marianne69
...@julica ber to s tej lepsej stranky,kazdy mame nejaky krizicek,ktory si nesieme a ako napisala @sovka pekne,ked sa na to neumiera,treba sa naucit s tym zit a mozno sa to upravi,vela ludi by s tebou mozno menilo...aj ked nechcem alergiu v ziadnom pripade zlahcovat,nie som alergik,neviem co prezivas,pocula som ,ze da riadne zabrat...ale zase so mnou mavaju ine neduhy:-)
samanka
@julica v profile mám kontakt, ak chceš, ozvi sa mi a napíšem Ti, ako som moje alergie riešila.