Zdravá výživa

Vaše skúsenosti so stéviou

malina - bez fotkymalina, 4. januára 2019

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jestli máte někdo zkušenosti se stévií? Poněvadž dost často peču, chtěla bych zkusit upéct trochu zdravěji a napadla mne stévie. Také by mne zajímalo, jestli na pečení je lepší v sypkém stavu nebo v tekutém. Děkuji.

@zareaguj


Diskusia k téme

aszabka
Ahoj, neodporúčam pri pečení použiť stéviu samotnú, dáva trpkú príchuť a mnohým ľuďom jej chuť vadí. Zvyknem ju kombinovať s eritritom, podľa mňa ňou časť cukru môžeš nahradiť, ale opatrne, bo má naozaj vysokú sladivosť. Zo začiatku by si mala ochutnávať surové cesto, mne dlho trvalo, kým som si prispôsobila jej dávkovanie. Používam sypkú, tekutú som požívala tiež, no len do tekutín, či pudingov. Na nete je množstvo receptov s jej využitím, skús začať najprv tam. Do pečenia :D
evanaaa
Niekde by tu mala byť diskusia na túto tému, ak nie viac.....ja som si stéviu aj pestovala, ale veľmi sa mi nedarilo, pár lístkov ešte niekde mám, mala som aj sypkú aj v tabletkách, nejak mi ale nechutila, pripomínala mi sacharín, ani do kávy sa mi nepáčila, tak som ju prestala používať, s pečením skúsenosť nemám, ako by ju v ceste bolo cítiť. Mne sa viac páčili iné sladidlá - Xylit (Xylitol), Sukrin (ten má niekoľko variácií, dokonca aj karamelový, práškový, kryštálový, ap.) a tekuté v takej špicatej fľaštičke. A ak ju chceš používať, tak miešať s iným sladidlom, ako radí aj @Aszabka.
1x siisa
viera1
@Aszabka (4.1.2019 15:39)

Trpká príchuť sa stratí,ak stéviu skombinuješ s cukrami typu sacharóza, glukóza, fruktóza , maltóza , sorbitol alebo so štipkou soli,prípadne s kyselinou citrónovou.
1x malina
komunista
Pozor na podhríb žlčový, býva strašne horký, ak si ho spletiete a dáte do kapustnice namiesto dubákov a podobne, tak vám to pokazí celú kapustnicu a potom vám už žiadna stévia ani iné sladilo nepomôže, môžete ju vyliať. Preto je lepšie pridať do kapustnice hlivu, tú si so žlčákom nepomýlite. Ja si hlivu pestujem sám. Nedôverujem ani obchodníkom v supermarketoch či trhovníkom - tí sú tiež schopní v honbe za ziskom občas predať aj nakrájanú mačku vo vreci a vyhlásiť, že sú to dubáky.

V regáloch sa dá nájsť hromada plesnivých vecí. Napríklad taká niva či camembert alebo rokfort. Jedli ste už niekto ravioli plnené špenátom s rokfortovou omáčkou? Sypalo sa to strúhaným parmezánom. Ja som to raz robil, kedysi to dávali v telke, nejaký fúzatý ujo to varil, ale vôbec mi to nechutilo. A to som tam nedal ani stéviu, ani podhríb žlčový.
mirop
@Evanaaa (6.1.2019 17:48)

je to len nejaky primitiv co chce rozostvat diskusie, podobne pripevky ma i v inych diskusiach
antalik
Ja som so steviou zacinala tiez ale nebolo to ono, ak chcem zdravsiu vec tak dam menej cukru ako pise recept a aspon takto mi to staci :)
paces
Ja steviu pestujem vo velkom kontajneri na balkone a nepozorujem, ze by mala nejake pachute. Davam ju do vsetkeho, kam sa dava cukor. Teda aj do kavy, caju a pod.
Pravidelne odstrihavam byle dlhsie ako 5cm. Listy zvlast, stopky nastriham na cca 5mm kusky, aby rychlejsie preschli, a aby sa s nimi lahsie potom pracovalo v uschnutom stave.
Po ususeni listy podrvim v dlaniach a dam do mlynceka na kavu (ja mam na to 60 rocny mixer ETA s bielym bakelitovym nadstavcom na kavu) a pomeliem na prach. Preosejem, uplny prach dam do skleneneho uzatvaratelneho pohara, vacsie ciastocky do ineho. Prach pouzivam ako sladidlo do napojov, ostatne do varenia a pecenia. 1 davka prachovej stevie = 10 davok cukru.
Zamienat steviol za chemicke sladidla (napr. xilytol, sorbitol, sacharin) je sice ucelovo jednoduchsie, ale na neprebadanom uzemi chranenych chemickych patentov sa tazko orientuje a duplom sa tazko hladaju studie a testy, aby sme vedeli o com to je.
Na zaver - je rozdiel v domacom a priemyselnom pestovani (a priemyselnom spracovani) stevie, co sa odraza na chuti a pachuti. Na moju steviu nedam dopustit, avsak... vela zalezi aj na substrate a zalievke, na mieste, kde je kvetinac umiestneny, na type kvetinaca (plastovy, kovovy, keramicky), na mnozstve zalievky, hnojivo...
martamm
Skusala som raz, prvy, aj posledny, hned letela do kosa, nieco odporne.