Zdravá výživa

Sugar free

kepke - bez fotkykepke, 25. januára 2017

Ahojte,

chcela som sa informovať, či sa niekto z vás stravuje sugar free. Potrebovala by som dostupné a jednoduché recepty/portál/všeobecné infošky - najlepšie z vlastnej skúsenosti ako to zvládate, či musíte moc behať po špecializovaných obchodoch a pod.

So snahou skončiť s cukrom by som rada začala pripravená, aby som nezlyhala hneď na začiatku, preto je každá rada alebo skúsenosť dobrá.

Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Jednoducho vynechaj cukor, ak sa dá, v hocijakom recepte, alebo ho nahraď nekalorickým sladidlom, alebo niečim iným (ovocím.....) Dá sa to väčšinou všade..... Ale ak si napríklad kúpiš nejakú ochutenú vodu, či maškrtu s týmto označením ( väčšinou v cudzine), rátaj s tým, že síce cukor tam nie je ale sú tam sladidlá. My sme chodievali do Rakúska nakupovať pitie, sme obaja diabetici, u nás výber nie je, ešte aj v Maďarsku možno, tam ale nechodíme. Ako diabetička aj ja som hľadala recepty bez cukru a ak som natrafila na nejaký ten recept alebo receptár, tak tam bolo len napísané - dať miesto cukru sladidlo, ale aké, to bolo málokde, veľa záleží aj od druhu ( rôzna sladivosť, použitie, ap.), ale že treba zmeniť aj múku ( bielu za celozrnnú) to tiež je málokde, aj keď už teraz sa začínajú viac používať aj rôzne iné múky a ich náhrady. Ale snáď dostaneš lepšie rady ako postupovať, aj ja by som chcela vedieť......
marika9
Ak nie si diabetička, tak to s vynechaním cukru nepreháňaj, aby si sa nedostala do depresie, prípadne iných zdravotných či psychických problémov. Predsa, telo je zvyknuté. Ja som diabetička a odvykačku som riešila čokoládou aspoň 70% a aj teraz si dám, glykémiou to ani nepohne a ja som spokojná. Horšie je to s chlebom a prílohami. Len časť sa dá nahradiť zeleninou. V ostatnom treba zmeniť múku a množstvá.
sovka62
Ak nemáš pre vynechaie cukru zdravotné dôvody, radím, aby si si to ešte premyslela. Možno by sa hodilo nájsť si pár článkov od odborníkov na výživu s lekárskym vzdelaním, nie samozvaných "výživových poradcov". A určite cukor nenahrádzaj umelými sladidlami, možno sa ozve nejaký chemik, ktorý objasní ako sa metabolizujú a čo pri tom vzniká.
kukulienka71
Chceš vynechávať biely cukor? Som za. Ale radím nahrádzať ho rozumne, aby si si viac neuškodila, ako pomohla, teda pohľadaj si čo najviac informácií o tom, aké sladidlá sú k dostaniu, aké majú výhody a nevýhody. Prílišné kolísanie glykémie nie je dobré, teda by som si zaobstarala potraviny s nízkym glykemickým indexom, hľadaj zložené sacharidy, nie jednoduché, aj tie pomôžu v strave pri udržaní hladiny glykémie v rovnomernosti. Nie som zástanca umelých sladidiel, skôr znižujem množstvo cukru pri pečení ako sa len dá, aby to zas bolo jedlé a chutné, ale dobre si pomôžeš prirodzene sladkými surovinami ako sú batáty, banány, ovocie všeobecne, hlavne sušené. Veľa umelých sladidiel má vedľajšie účinky, ktoré sú porovnateľné so škodlivosťou cukru ako takého, a nie všade sa dajú použiť tekuté sladidlá povedzme. Takže výber receptov je zúžený, ale aj tak je veľa možností. Prajem veľa úspechov.
2010
Hmm, takze prvy cukrovar sa otvoril na slovensku v roku nedavno...
 sk.wikipedia.org/wiki/Cukrovar...

do toho casu na slovensku bol cukor len pre bohatych ale za tych par rokov je tu vela narkomanov.
Podla poslednej statistiky by si mala jest maximalne 6 kociek cukru denne.
1 banan = 4 kocky cukru
1 jablko = 2 kocky
Takze vybrala si nevhodnu stranku kde narkomanky sa krmnia denne 50 kockami a cuduju sa preco su obezne. Hlavne ze sa koncentruju na rozlicne muky a sorry a nevyprazaju a nepouzivaju zaprazku atd... a nutia aby ich vnukovia boli tiez zavistlaci.
 www.tvnoviny.sk/my-zeny/1745848_cukor-je-utajeny-jed.-k...

katka78
Ahoj Kepke! Ak máš na mysli klasický biely cukor z repy, na trhu máš viacero "sladkých" alternatív - melasa, med, stévia, trstinový cukor, brezový, kokosový, agáve sirup, javorový sirup atď., záleží od teba, kvôli čomu biely cukor potrebuješ eliminovať, či kvôli energetickej hodnote (KJ/kcal), alebo jeho zloženiu.
Ak však potrebuješ znížiť príjem sacharidov celkovo (krátkodobo, napr. kvôli špecifickým zdravotným problémom), to už je úplne iná kategória. Napíš prípadne viac, aby ti ľudia vedeli lepšie poradiť.
Maj sa pekne :-)
kuchticka
Nic nesladim, nepotrebujem cukor,. iba madom a ovocim, ktoreho zjem denne vela, ale i to musim obmedzit.
Ziadny falosny cukor-teda UMELE CUKRY NEJEZ!!! SU HORSIE PRE NAS organizmus ako pravy cukor.
evanaaa
@Kuchticka , nemusí umelé, sú aj prírodné sladidlá, dokonca niektoré bezkalorické, med tiež nemôže každý.......
claudie
Kompoty bez cukru : na dno zav.pohara dat stipku soli,na to ovocie,zaliat vriacou vodou a sterilizovat.Sol vytiahne sladkost z ovocia do stavy.Mam vyskusane.
janka92
Ísť bez cukru je dobrý nápad. A dá sa to celkom jednoducho dodržať. V jedle môžu byť prílohy. Najťažšie asi je vynechať hotové výrobky s cukrom. To je problém. Kúpim tyčinku a v zložení je cukor. Dá sa ísť podľa rozpisu Jedálniček na chudnutie (M. Veselý), je to aj ako kniha. Prakticky sa nepoužíva žiaden cukor. Sladí sa stéviou.
kecupicek
Súhlasím s vašimi názormi, nemám jesť med a z ovocia len jedno,/jablko, marhuľu/ zmenšiť dávky jedla na polovicu. Stiahla som si Jedálny lístok pre diabetikov a podľa množstva sa mi nezdá, že sú počas dňa hladní.