Niekde na nete som čítala, že v čase "pionierov a zväzákov" sa predával bežne v obchode šípkový pretlak? Neviete o tom niečo?
@zareagujDiskusie
- Kjuraj: Kypriaci prášok 0 zatiaľ bez komentárov
- Lukash: Ako na dobrý šošovicový prívarok? 1 najnovší komentár dnes 06:05
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 106 najnovší komentár dnes 18:34
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025 367 najnovší komentár 1. apríla 2025
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 6 najnovší komentár včera 19:25
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 106 najnovší komentár dnes 18:34
- Lukash: Ako na dobrý šošovicový prívarok? 1 najnovší komentár dnes 06:05
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 6 najnovší komentár včera 19:25
- Ivanko162: sekla sa nam plnka maslo s pudingom 13 najnovší komentár 4. apríla 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025 367 najnovší komentár 1. apríla 2025
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Apríl 2025 106 najnovší komentár dnes 18:34
- Redakcia: Čo dnes varíte alebo pečiete? Marec 2025 42 najnovší komentár 1. apríla 2025
- Lukash: Ako na dobrý šošovicový prívarok? 1 najnovší komentár dnes 06:05
- Yanco: Ako upiecť jaternicu 1 najnovší komentár včera 19:25
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
-
Vyhadzujete túto drobnú zátku z fľaše oleja? Nerobte to, má svoje využitie! VIDEO
-
Bez kysnutia a namiešaný za pár minút. Upečte si výborný syrový chlieb s bylinkami VIDEO
-
Salámová roláda s olivami VIDEO
-
Lístkové tyčinky s pestom VIDEO
-
Zapekaná bravčová panenka v slaninke VIDEO
-
Fazuľová nátierka so syrom, s cesnakom a orechmi VIDEO
-
Zábavný spôsob, ako farbiť vajíčka. Skúste túto metódu s kypriacim práškom a octom VIDEO
-
Tradičný zákusok: Kvetka Horváthová pečie na sviatky klasiku. Vyskúšajte jej rodinný recept na Opitého Izidora
-
13 zákuskov z odpaľovaného cesta: Natrénujte si venčeky, veterníky či netradičný krémeš, aby to na Veľkú noc bolo dokonalé!
-
TOP rebríčky: Tri dobroty z jedného cesta, šťavnatý granadír aj bravčové výpečky. Nenechajte si ujsť najlepšie marcové recepty
-
Voňavá dobrota: 12x ražniči, perfektný obed z rúry. Stačí len ponapichovať a upiecť
-
Najlepšie aprílové videá: Karfiolové placky bez predvárania, rýchly syrový chlebík aj salámová roláda na Veľkú noc
-
Zužitkujte všetko: 11 fajnových koláčikov z odrezkov. Tieto recepty sa vám zídu počas celého veľkonočného pečenia
-
Chutné inšpirácie: Polievky, mäso aj cestovinové rýchlovky. Vyberajte z našej ponuky, čo variť tento týždeň
Áno ako pionieri sme zbierali šípky, odovzdávali do výkupní Jednoty a dostali sme peniažky. Zbierali sme ale aj žalude na zimu pre zver aby netrpela hladom.
Zberači sú už v strehu, čakajú na povel, kedy majú začať. Len nech zdravie slúži a kríže nebolia :)))
Keď varím lekvár, tak na liter drene dávam cca 4O - 5O Dkg cukru, pri kvalitnej hustej dreni sa lekvár uvarí veľmi rýchlo. Určité množstvo drene zamrazujem a pár fliaš zavarím len tak , najviac jej pije môj manžel, bez cukru, len prepasírovanú.
A dám vám recept: Šípkovú mdreň pekne naliať do foriem na ľad, nechať zamraziť. V zime uvariť čajík, červené ľadové kocky nasypať do misky a keď príde návšteva - ponúknuť, tým, že si do čaju vhodia dve-tri kocky - čaj sa ochladí a dostane výbornú chuť od šťavičky a máte tam aj zachovaný prísun C vitamínu a Fe detto. Naopak, v lete si môžete ľadové kocky pridať do minerálky - ochladí ju a tiež dostane dobrú chuť.
Tvoj recept je ale zaujímavý. Nuž my nemáme problém, denne pasírujeme priemerne cca 2O-3O litrov šípkovej drene , niekedy i viac, ak pasrujeme dvaja naraz , alebo sa striedame . Doprajeme si každý deň za hrnček červeného "rozolíšu", trošku si ho pricukrujeme a hotovo. Ak ideme na zber neskorý, šípky sú už dostatočne sladké - plné lekváru - vtedy sladiť nie je ani treba, dokonca ani toho cukru netreba toľkp na varenie lekváru. A šípková dreň je tiež vhodná pri príprave jedál z divočiny.
S tým mrazením,varením a sterilizovaním - to máš tak so všetkým, čo chceme uchovať na dlhšie, či je to už ovocie, či zelenina.Aj ten šnicel neni živé prasátko!
Ozaj, vždy som zberala šípky, ktoré pichali jak ďas a minule som sa na svoje miesto nedostala a zastavila autom pri peknom kri plnom krásnych šípok, lenže nepichal, tak som to nechala tak. Asi to neboli pravé šípky.