Niekde na nete som čítala, že v čase "pionierov a zväzákov" sa predával bežne v obchode šípkový pretlak? Neviete o tom niečo?
@zareagujDiskusie
- Kitchenguru: Kedy piecť vianočné slané pečivo? 0 zatiaľ bez komentárov
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 9 najnovší komentár včera 12:49
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 170 najnovší komentár dnes 16:51
- Zuzanna17: Vianočné oblátky 6 najnovší komentár 11. októbra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, zavařujete? Október 2024 445 najnovší komentár 1. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 170 najnovší komentár dnes 16:51
- Mamka4: Kuchynské váhy 7 najnovší komentár včera 19:53
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 9 najnovší komentár včera 12:49
- Helca103: lenivá štítna žľaza 43 najnovší komentár 19. novembra 2024
- Elalea: Jazvečia masť 29 najnovší komentár 10. novembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete a uskladňujete? November 2024 120 najnovší komentár dnes 16:51
- Natascha1: Umývačka riadu mimo kuchyne 9 najnovší komentár včera 12:49
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Orechový koláč s citronovo-žĺtkovou polevou
- Vajíčková nátierka so šunkou ideálna na sendviče +video
- Mrkvovo-cviklový šalát +fotopostup
- Indické Aloo gobi - karfiolovo-zemiakové karí s basmati ryžou
- Plnené žemle podľa Maroša Molnára
- Tvarohová žemľovka s opitými jablkami
- Jablkovo-hruškový crumble po brniansky +fotopostup
- Obrátené hovädzie rezne so syrom VIDEO
- Sýte jedlo za pár minút? Stavte na klobáskový guláš s fazuľou VIDEO
- Falošná držková z hlivy, polievka pre všetkých, ktorí sa hovädzím držkám vyhýbajú VIDEO
- Efektné kvetinky: Cesnakové hrianky, ako ste ich ešte nerobili VIDEO
- Banánový chlebík s brusnicami a bielou čokoládou VIDEO
- Nadýchané pivné cestíčko na vyprážanie rezňov, rýb, zeleniny aj húb VIDEO
- Pistáciová baklava rýchlo a jednoducho VIDEO
- Boli aj budú: 12 nesmrteľných retro zákuskov ako z cukrárne za minulého režimu
- TOP rebríčky: Najlepšie októbrové recepty, to je prehliadka koláčov. A tento vyhral na celej čiare
- Pečenie pre každého: 10 koláčov z kyslej smotany. Jednoduché rýchlovky z hrnčeka, aj kráľovské pre hostí
- Chutné spomienky: Lahôdky z bufetov a stánkov spred Nežnej revolúcie. Na tieto sme chodili pravidelne!
- Sacherka 8x inak: Upečte si slávny čokoládový dezert ako bábovku, muffiny, minitortičky alebo rezy
- Zahrajte sa na Pečie celé Slovensko: České koláče, pražské gule, slané torty. Upečte si ich aj vy, máme recepty, s ktorými všetko vyjde
- Prázdne regály: Aj vo vašom obchode chýbajú vajíčka? 10 koláčov, na ktoré žiadne nepotrebujete
Áno ako pionieri sme zbierali šípky, odovzdávali do výkupní Jednoty a dostali sme peniažky. Zbierali sme ale aj žalude na zimu pre zver aby netrpela hladom.
Zberači sú už v strehu, čakajú na povel, kedy majú začať. Len nech zdravie slúži a kríže nebolia :)))
Keď varím lekvár, tak na liter drene dávam cca 4O - 5O Dkg cukru, pri kvalitnej hustej dreni sa lekvár uvarí veľmi rýchlo. Určité množstvo drene zamrazujem a pár fliaš zavarím len tak , najviac jej pije môj manžel, bez cukru, len prepasírovanú.
A dám vám recept: Šípkovú mdreň pekne naliať do foriem na ľad, nechať zamraziť. V zime uvariť čajík, červené ľadové kocky nasypať do misky a keď príde návšteva - ponúknuť, tým, že si do čaju vhodia dve-tri kocky - čaj sa ochladí a dostane výbornú chuť od šťavičky a máte tam aj zachovaný prísun C vitamínu a Fe detto. Naopak, v lete si môžete ľadové kocky pridať do minerálky - ochladí ju a tiež dostane dobrú chuť.
Tvoj recept je ale zaujímavý. Nuž my nemáme problém, denne pasírujeme priemerne cca 2O-3O litrov šípkovej drene , niekedy i viac, ak pasrujeme dvaja naraz , alebo sa striedame . Doprajeme si každý deň za hrnček červeného "rozolíšu", trošku si ho pricukrujeme a hotovo. Ak ideme na zber neskorý, šípky sú už dostatočne sladké - plné lekváru - vtedy sladiť nie je ani treba, dokonca ani toho cukru netreba toľkp na varenie lekváru. A šípková dreň je tiež vhodná pri príprave jedál z divočiny.
S tým mrazením,varením a sterilizovaním - to máš tak so všetkým, čo chceme uchovať na dlhšie, či je to už ovocie, či zelenina.Aj ten šnicel neni živé prasátko!
Ozaj, vždy som zberala šípky, ktoré pichali jak ďas a minule som sa na svoje miesto nedostala a zastavila autom pri peknom kri plnom krásnych šípok, lenže nepichal, tak som to nechala tak. Asi to neboli pravé šípky.