Varenie

Recept na pobavenie

klement - bez fotkyklement, 28. februára 2014

Ahojte,mám tu jeden skvelý recept! Mne veľmi chutí,preto sa oň s vami rád podelím. Kľudne komentujte,čo si myslíte:

Špecialita šéfkuchára: Zajačie na smotane

Suroviny potrebné na prípravu: králičie surové mäso, tanier, pochúťková kyslosladká smotana polotučná(pre ozajstných gurmánov odporúčam aj sladkokyslú), voda v hrnci, hrniec

Náradie: príbor, vidlička,

recept: Kúpime surové mrazené mäso u mäsiara,nie zo supermarketu,pretože u mäsiara je kvalitnejšie a lepšie tepelne spracované.Kúpime aj pochúťkovú kyslosladkú polotučnú smotanu. Mäso pred varením rozbalíme. Obal sa strihá nožnicami,aby sa neotupil nožík. Rozbalené mäso rozporcujeme na stehná, hlavu, nohy, paprčky a krídla. Ja preferujem na porcovanie škrabku na cviklu. Potom z mäsa odstránime srsť a kožu. Takto upravené mäso vhodíme do hrnca s vopred predpripravenou vriacou vodou. Varíme 5-10 minút pokým nezmäkne. (voda). Z hrnca mäso vyberieme vidličkou a položíme na tanier. Vedľa mäsa vykydneme smotanu a položíme na ňu mäsko.

Servírujeme s kyslou uhorkou alebo s bobkovým listom na veľkom tanieri a esteticky dozdobíme. Pokrm chutí najlepšie ohriaty.


@zareaguj


Diskusia k téme

klement
Dobrý tip, mimochodom pozdravujem slovenčinárku :)
rea1
zbohom, zdravý rozum. pán už skončil základnú školu?
megdesign
@klement :

Oboje je možné, sú to dve odlišné slova, záleží na kontextu použitia. Typovať je od slova typ, druh, čiže to znamená napr. určovať druh, vytypovať.

Tipovať je do slova tip, hádanie, čiže to znamená napr. typovať výsledok.

V akom kontexte som to pouzil ja? :P
mata3636
@megdesin - tipovať výsledok. ty si klementovi "typoval" 4,8 roka. malo byť "tipujem ti tak 4,8 roka"
megdesign
@mata3636 nie.
Netipoval som mu 4,8 roka - netipoval som jeho vek.
Vytypoval som mu 4,8 roka - priradil vek k jeho vyjadreniu.
megdesign
Ach jaj.. Zasa niekto, kto nechape pisanemu textu...

Na zaklade jeho vyjadrenia som mu vytypoval/vyspecifikoval/ priradil vek.

Este stale nechapeme?
mata3636
@megdesi - nebudem sa s tebou naťahovať. možno sa na vareche nájde slovenčinárka a vysvetlí nám to. ja si jednoznačne myslím, že keďže si mu odhadol vek , tak si tipoval. TYP - druh, forma, vzor, model. a sem, podľa mňa, vek nepatrí
mata3636
@klement - presne tak. napríklad stretnem človeka s charakteristickými južanskými črtami, tak ho odhadnem na Taliana. čiže si tipnem, hádam a aj keď je to typický južanský TYP, ja si to tipnem.ale o veku sa to nedá povedať. vek sa dá buď presne určiť alebo odhadnúť, čiže zasa tipovať
jozefj
Prečo toľko uražlivych slov?Varecha je aj o vareni...
megdesign
@all tipol by som si , ze @klement je typ cloveka, ktory nieje prave typovo zhodny s kucharom. :D A tipujem mu menej ako 4.8 roka, ktore som mu omylom vytypoval vyssie v prispevku. :P

@mata3636 presne tak, nenatahuj sa :P
"vek sa dá buď presne určiť" - cize vytypovat. Urcit velkost topanok, veku, oblecenia...vytypovat. A ja som ho /jeho vek/ vytypoval na 4.8 roka, co som dementoval nasledne vetou, ze asi som ho /ten vek/ otypoval zle a prepiskol :P
eviana
@mariamka , no šak toto, si predsa poznám svoje jedlo... ale @klementovi dosť dlho trvalo zareagovať, asi si chcel recept naštudovať, aby jeho odpovede boli dostatočne fundované :)
mariamka
tak to je arogancia najhrubsieho zrna, ukradnut fotku z varechy a kludom aglicana si ju na vareche vycapit, tomu vravim "prototyp" aby som bola v teme :D a tejto diskusii nedavam dlhu zivotnost ..
mata3636
@megdesin - daj si do googlu - typy na veľkosť oblečenia, čo ti ukáže. hneď ťa opraví na TIPY. nedalo mi :-P
renulienka
@mata3636 ,odpovede niektorych varechacov sa tu zacinaju neskutocne podobat, aj ked v jednom pripade ide o muza a v druhom o zenu;-)))))))-zaujimave
renulienka
@mata3636 , to nieeeeee ;-)))))), len neustale obhajovanie hoci aj ,,totalnej blbosti,, je tu uz bezne, myslela som jednu pani p. a pana m.;-))))))))))))
sisok
Tento recept snáď nie je myslený vážne, ze nie? Toto je snáď vtip. Vraj recept šéfkuchára, ach jaj. Sefkuchar asi študoval v jaskyni, veď ten zajac bude chutiť ako mŕtveho telo ;)
@megdesign - veď je jedno ci je to typ alebo tip... Co si sa však pomýlil: hovorí sa CHÁPAŤ PÍSANÝ TEXT a ROZUMIEŤ PÍSANÉMU TEXTU, ci? To ja iba tak TIPUJEM ;) a vTIPKUJEM ;)
megdesign
@sisok :DDDDDD dalsia.... No tak ok...
1. Chápeš tomu? Že čomu? No tomu textu? :DDDDD Akému? No písanému. :DDDD
2. Chápeš to? Že čo? No ten text? :DDDDD Aký? No písaný. :DDDD

Podla mna je 1. spravne ;)
katka78
Správne je: Chápeš TO? Rozumieš TOMU?
Ľudia prznia slovenčinu všelijak, iste aj ja.. napríklad rada používam slovo "trebalo", hoci viem, že správne je "bolo by treba". Jednoducho to mám tak rada ;-) Človek si zvykne aj na to, že ľudia idú "pri jazero", v kine boli "z ňou" a podobné spojenia. Asi zo všetkého najviac však počúvam "potencionálny", namiesto "potenciálny" a "napadlo ma" namiesto "napadlo mi". Kolega na to zvykol hovoriť: napadnúť ťa môže medveď, nie myšlienka :-)
megdesign
Rybar ide napr. pri jazero, chytat ryby...
Ak sa ides kupat, ides sa kupat na jazero a aj to je zle.
Malo by byt do jazera ;)

Doma sa ides kupat do vane, nie na vanu ;)
sisok
@megdesign - katka78 ma pravdu... Hovorí sa chápeš to a rozumieš tomu.... Prosím ta, nikto nie je dokonalý a nemusíš mat vždy posledné slovo.... Tak si to zápis do dennicka a zapamätaj ;)
megdesign
@sisok ale sak ja som jej to v poslednom mojom prispevku vyssie nevyvratil :D Ci? Dennicek nemam :/
altyn
Rozoberáte slovenčinu a nik z Vás si nevšimol názov diskusného príspevku: "Recept na pobavenie"... Mám dojem že všetci všetko len preletia, nepremýšľajú nad tým čo čítali a zbrklo komentujú hlúposti. Preto sa potom len hádajú o hlúpostiach a malichernosiach. Skúste si to prečítať znovu a všimnite si určité body: napr.: smotana kyslosladká, no lepšia je sladkokyslá, surové mäso je u mäsiara lepšie tepelne spracované než v supermaketoch, zajacovi odstránime krídla, použijeme škrabku na cviklu, voda má zmäknúť, a na koniec - pokrm chutí najlepšie ohriaty, hoc je varený.... Pre toto sem už nič nepridávam a snažím sa nekomentovať. Ale táto diskusia mi nedala a musel som si "ulaviť"
rulik
ďakujem Vám za lingvistické oknienko, recepty si nájdem na stránke Slovenského jazyka
altyn
@megdesign prd si čítal, a ešte väčší prd si to pochopil! Inak by si nenapísal hneď na začiatku takú stupiditu ktorá rozpútala debatu " o ničom" ! Ak by si to pochopil, tak by si si nemyslel že je to recept naozajstný, lebo tak si naň reagoval. Tvárite sa akoby ste pojedli všetku múdrosť sveta a nik na Vás nemá. A je to tu ako v hniezde hadov, len čakáte do koho zahryznúť. Zmysel pre humor okolo teba a mnohých nešiel ani na päť kilometrov a tak si myslím že ak v nadpise je napísané " ... na pobavenie" tak to ani neotváraj! To isté platí pre @rulik a ostatných ktorý nepochopili o čo šlo autorovi tejto diskusie. Chcel nás pobaviť, no zdá sa že to je už úplne "nemoderné". Dnes je "IN" len rýpať a osočovať a ponižovať a zosmiešňovať a pod... Kde sú tie pekné časy na Vareche, keď niekto vhodil vtip a behom dňa tam bolo ďalších 30. Alebo keď niekto napísal že niečo pobabral a nik sa mu nesmial ale sa všetci s ním bavili a poúčali sa navzájom. Bože, keď toto píšem, cítim sa ako 80-ročný... A najviac ľutujem že odišla @sandratamer !!! Bola ten správny človek na správnom mieste a vedela vždy všetko ako diplomat s nadhľadom vyriešiť. Dnes si tu píše kto chce čo chce a ako chce a niet nikoho kto by to zbrzdil... :-(((
tiginko
vieš @altyn , ono je veľmi ľahké sa na niekom mrzuto voziť, ako to práve robíš ... veď nadhoď nejaký ten tebou spomínaný "vtip" a možno sa chytíme. Ja som za všetkými desiatimi, veru aj ja pamätám na krásne časy keď tu fúkal príjemný vietor od @angasta , to tu bolo veselo.... @sandramater som už zažila v jej "koncoch", ale tiež si myslím, že to tu viedla trochu lepšie. Možno by tu nešarapatili duchovia zo záhrobia...
sisok
@altyn - to mas pravdu, ale aj tak :) aj ked recept mal byt mysleny ako vtip, nic smiesne na nom nenachadzam....asi mame iny styl humoru.....ale lepsi aspon nejaky plytky ako ziadny :)
@megdesign- a zase :) plne mu chapeme :) Ty to naozaj robis naschval :) a ako to, ze este nemas dennicek? Vies, ako taky dennicek ulavi ludskej dusi :) ?