Varenie

PORADíTE?

motamita - fotkamotamita, 9. decembra 2010

sme doma len dvaja dôchodcovia,mam chuť kúpiť pekáreň chleba.Poradí mi niekto či sa nám to oplatí a pridá svoje skúsenosti?

@zareaguj


Diskusia k téme

marianna76
Asi nie, tiež som chcela pekáreň určitú dobu, ale mám dobrý oválny pekáč , kde pečiem chlieb a rohlíky sa dajú aj na plechu upiecť. Ale... že vraj je to výborné na miesenie. Ako ste zvyknutý a koľko máte doma miesta. Ale myslím, že pekárnička robí len hranaté chleby. Dobrá je asi, že iba zapnete programy a nemusíte okolo toho chodiť tak ako u iného kysnutého chleba...
egreska
to záleží na tom ako často budete piect..treba ratat s tým že domace pečivo a chleby už na druhy den nie su moc dobre,najlepšie čerstve alebo dat potom hned po vychladnutí zamrazit..a zaleží ako často pečiete napr. kysnute kolače,knedlu,buchty atd. vyborný pomocník pri miesení a kysnutí..a moj osobny nazor , ak kupe neodolate, tak vam stačí aj najlacnejšia z Lidla alebo z Tesca ,netreba zbytočne preplacat za značku..
sandratamer
Súhlas s egreskou. Možno jedna vec, ak chceš napríklad v nej piecť aj vianočku prepletanú, vhodnejšia je taká pekárnička, čo má nádobu na ležato, nie "na stojáka".
motamita
Ďakujem za radu ja mám radšej keď si sama vymiesim mam aspoň čo robiť a prejde mi čas
babi
Ja som mala tiež túto dilemu, ale potom som si to rozmyslela, lebo som ochutnala chlieb pečený v pekárničke a musím povedať,že mi veľmi nechutil. Asi nebol čerstvý, tak ako píše @egre ška. Kysnuté cesto sa dá krásne vymiesiť buď ročným hnetačom, alebo v robote.
babi
oprava: ručným hnetečom
dorisa
My sme tiež dvaja, pekáreň mám už asi 4 roky, niekedy pečiem skoro každy deň, niekedy ostane nepovšimnutá. Ale odporúčam jej kúpu, možeš v nej miesiť cestá(bez špiny na doske a miskách), nechať kysnt a samozrejme aj piecť. Dnesdka nie sú až tak drahé tie pekárničky, tak podľa mňa sa jej kúpa oplatí. Ja som spokojná( a ešte,keď ostatní zhaňaju počas sviatkov chlieb v obchode, ja si kľudne napečiem doma, bez roboty a stresu svoj vlastný)
furdica1
ja som si kedysi kupila robot na miešanie a ine pridavne veci miesila som asi2-3 krat mlela mak asi 5-6krat som zo starej skoly, rada citim cesto v rukach. a upečiem si bochnik aj v trube. podla mna velmi zaleži na spotrebe energie ,kolko ti -zožerie- truba a kolko pekaren. to je asi najdoležitejšie v dnešnej dobe .ja si občas kupim muku v Lidli na ciabatu a z toho pečiem vynikajuce sedviče.len pridam olivovy olej do cesta v obyčajmnej trube. dost mojich znamych to po čase omrzelo-ta pekaren zavadzia to, vela čistenia a tak
danculka
Rada som cítila cesto na rukách,až dovtedy kým mi nezoperovali ruky ,pravú 3krát a ľavú zatial iba raz .Mám pekárničku,keď idem von a vidím pekné pečivo, alebo chlabík tak kúpim,ale keď je taká fujavica, ako bola niedávno,tak si chlebík upečiem v pekárničke,nám s manželom chutí,robím rôzne grahamové celozrnné a som spokojná,keď som bola v nemocnici manžel si aj sám upiekol v pekárničke a pritom okrem gulášu neovláda nič.Ja som spokojná spekárničkou.
evasik
správne bolo hnetač
motamita - Ak rada pečieš, tak sa Ti to určite oplatí. Záleží na recepte, odskúšanom recepte, a potom budete určite spokojní. Mne sa prvé chlebíky tiež nevydarili. Ale potom som piekla a piekla,rôzne chleby aj sladké, tzv vianočky.
zitar
Ja veľmi často vypekám rôzne pečivá a chlieb, podľa receptov z Varechy, ale aj tie svoje a pekárničku nepoužívam. Cesto mi vykysne v miske kyske / na ktorú nedám dopustiť/ a pečiem na rôznych pekáčikoch - mám ich už požehnane, v elektrickej rúre. Tiež som sa pohrávala s myšlienkou kúpiť pekáreň, ale keď sused na chate začal v nej piecť a ja som mu kontrovala v mojej rúre, tak som dospela k názoru, že pekárnička mi nie je treba. A to mám stravníkov viac, nie sme len dvaja. Ale nehovorím, že možno niekedy...........
tizian1cat
Napriek tomu, že si robím vlastný kvások a pečiem tzv.artisan breads, bez pekárničky si neviem predstaviť život, keď nie je čas, vymiesi a vykysne, urobí škvarky, najlepšiu marmeládu -z citrusových plodov - som jedla z mojej pekarničky za 49€ z Hoffera. Som rozhodne za pekárničku, aj keď elektrický hnetač nemám, lebo som veľká "stará škola"
katamama
Pekárnička mi je na pomoc. Zvykla som si na ňu a nemenila by som. Spočiatku som viac piekla,experimentovala,dnes ju využívam menej ale som rada že ju mám. Ľutujem len jedno, že som pri jej kúpe neobetovala viacej peňazí a že som si nekúpila celú z nerezu. Jej spodok totiž začína korodovať. Motamita. neváhaj,ak rada pečieš, nebudeš ľutovať.
evanaaa
Tak ste vlastne poradilli aj mne, ja som tiež chcela manžela pokúšať, ale teraz som si z vašich rád a názorov aj niečo vybrala - sme dvaja, veľa to ho nepojeme, chlieb dávam zmraziť, aj pečivo ( snažím sa kupovať celozrnné ), obaja máme cukrovku, musíme si strážiť sacharidy, miesto tiež nemám, takže sa mi to neoplatí len raz za čas niečo upiecť, stačia mi ruky, aj keď oceňujem užitočnosť pekárnáičky.
evanaaa
Danculka, prepáč, že s ato pýtam v tejto diskusii, ale zaujíma ma, akú operáciu ruky si mala, lebo už niekto spomínal tiež, tuším oper. ruky a zabudla som sa spýtať, nebol to kaprálny tunel?
lianka
Ja mám s pekárničkou dobré skúsenosti. Tiež sme dvaja, máme tú menšiu asi na 500 až 600 g múky. Múku si miešam sama a chlebík nám z nej chutí. Je to na nezaplatenie keď napr. vonku fujačí a my nemáme chlieb tak ju naštartujem a k večeri máme čerstvý chlebík. Alebo nám v stredu dochádza chlieb a ja chcem ísť do obchodu cez víkend, keď sú akcie, tak isto vypichnem pekárňou. Nám najviac chutí na druhý deň, keď je odstáty. Pokrájam na krájači a chlieb je ako z obchodu. Tak isto je výborná aj na miesenie cesta. Suroviny nadávkujem a ono mi to v nej aj nakysne, už len vytiahnuť dosku a vyrábať koláče podľa chuti.Energii až tak veľa nespotrebuje. Je to výborná vec.
sovka62
Tiež mám boľavé ruky a o karpálnom tuneli viem svoje, ale pekárničku som ešte na miesenie nevyužila. Čiastočne preto, že zväčša pečiem z kila múky, čo by asi nezvládla, ale hlavne preto, že s kysnutým cestom sa nenarobím. Keď pridám všetky suroviny, cesto nevypracovávam. Zamiešam ho len tak, aby mi na spodu neostala suchá múka. Vypracujem ho až po 15-20 minútach, keď už je rozkysnuté a spracováva sa bez námahy. To naozaj zvládnem aj tou chorou rukou. V pekárničke občas pekávam chlieb, ale @egreska má pravdu, nie je tak dobre vypečený ako z rúry, hlavne vrch má bledý a preto nevydrží, na tretí deň ho už radšej nejeme, hoci ten z rúry je chutný aj na štvrtý, piaty deň. Veď kedysi sa chlieb pekával raz do týždňa a vydržal.
stella1
Ja mám pekárničku skoro 7 rokov,a nikdy som neľutovala,že ju mám. To, že cesto výborne vymiesi,je obrovská výhoda.Miesim tam všetky kysnuté cestá. Chlieb po upečení nechám vychladnúť,nakrájam a jednotlivé porcie zvlášť zmrazujem v sáčku.Potom vždy večer vyberiem jeden sáčok a mám stále čerstvý chlieb.Nerobím kupované zmesi,neosvedčili sa mi,mám svoj základný recept,ktorý obnovujem. Takže vrelo doporučujem kúpu.
vini55
My máme pekáreň, ale je pravda, že v poslednej dobe ju ozaj používame len na miesenie cesta a v lete na varenie džemov. Chlieb sa pre dvoch veľmi nevyplatí. To je asi tak ako s každou novinkou, na začiatku je presne to čo nevyhnutne musíme mať a po čase zistíme, že sa zaobídeme. Ale na miesenie cesta je to paráda. Aj džemy sú z nej super.
pachola
ako mám pekáreň od lanských Vianoc tak sme nekúpili chlieb...pečiem skoro denne je chutný a keď sa minie urobím ďalší ,droždie kupujeme v pekárni polkilové balenie a múky používam aj trojaké,základ je 300 g hladká potom pridám špaldovú, grahamovú,ražnú,žitnú alebo inú a semienka slnečnice, ľanové a lúpanú pohánku,sem tam dám aj celé vajíčko a lyžicu olivového oleja a tá krásna vôňa upečeného chleba