Varenie

Domáca pekáreň

evasik - fotkaevasik, 1. novembra 2010

Dostala som do daru domácu pekáreň na chlieb. Je to výhoda, upiecť si chlebík podľa svojho receptu. Žiaľ sa mi nedarí. Chlieb je buď hustý, tvrdý, alebo drvivý. Kupujem si hotové zmesi, postupujem podľa návodu, ale aj tak to nie je ono. Viete mi poradiť? Dobré skúsenosti sú na nezaplatenie.Pekárnička stojí nevyužitá, a to je mi ľúto.

@zareaguj


Diskusia k téme

samanka
@evasik niekde pri dávkovaní, alebo programe môžeš robiť chybu. Ja tiež niekedy pekávam chlebík aj z kupovanej zmesi, ale na ten vždy volím program "klasik". A do týchto zmesí ide len 350 ml vody, ale to asi vieš. Aj moja kamoška si práve pred týždňom kúpila pekáreň, tiež sa jej zopár krát chlieb nevydaril, ale nevzdala to a hneď referovala, aký fajn zemiakový upiekla. Veľa receptov nájdeš aj na nete. Mne sa asi dvakrát podarila upiecť "tehla", ale raz som dala o 100 g menej múky a druhýkrát veru neviem. Asi som nedala droždie. Keď budeš dávkovať suroviny, len dávaj dobrý pozor, určite sa Ti chlebík podarí. Keď budem piecť, pridám recept na Varechu. Nech sa Ti darí.
dorisa
Napríklad aj ked dáš najprv zmes a potom vodu, to može zmenit kvalitu chlebíka, treba vždy všetko dodržať. Keď budeš robiť aj chleba z múky a droždia, vždy tekuté suroviny dáš najprv a potom sypké. Potom su tam aj nastavenia na stupeň upečenia a na váhu chlebíka. To všetko dokladne preštuduj a neboj sa, každý má takúto skúsenosť podla mna s novou pekárničou.Aj maličkosť može zmeniť kvalitu upečeného chleba. Ja som mala tiež. Veľa zdaru.
tatarka58
Ja mam svoj receptik na chlebik, velmi nam chuti, este sa nastalo zeby sa nepodaril. A je to zdravy, celozrnny chlebik. Ak chces vyskusaj:
250 ml vlaznej vody, 2 male odmerky soli, namiesto cukru pouzivam melasu tej davaj tak 2 velke odmerky, 1 velku odmerku oleja, 1 velku odmerku octu, 100 g chlebovej muky, 170 g celozrnnej psenicnej muky, 65 g spaldovej muky a 65 g raznej muky, 2 male odmerky suseneho drozdia. Peciem na programe zakladny a po druhom premieseni vyberiem haky, chlebik si v pekarnicke upravim aby mal pekny tvar a necham vykysnut a upiect. Je skutocne vyborny.
kucharronald
Aj ja by som chcel niekedy teraz kúpiť pekáreň :) Len čakám na akcie (vianočné) :)) Budem rád, ak tu uvidím rady od ostatných :))
evasik
tatarka, ako vieš, kedy skončilo druhe premiesenie a máš vybrať háky? Zastavíš program? Môže sa program nachvíľu prerušiť?
evasik
Ďakujem všetkým varechárom za rady, budem skúšať a napíšem, či sa mi chlebík vydaril. Máte skúsenosti aj s upečením sladkého chlebíka- vianočky v pekárničke? Je postup náročný? Ďakujem za opovede.
evasik
Ďakujem redakcii, našla som si recept na vianočku od Zuzany. Budem skúšať.
egreska
ja mam skusenost taku, že chlieb pečený v pekarni mi vobec nechutil ,bol presne taky ako píšeš @evasik ..a vadila mi aj tá "plechová" chut chleba a hranatý tvar...kupované zmesy su nanič,treba ich pridavat len do hladkej muky a to len 150-200 g na 500 g chlieb a hned uvidíš ten rozdiel.Najviac sa mi osvedčil zemiakový,lebo vydrží mäkky aj na druhy den,kdežto bez zemiakov je na druhy den už tvrdý..radšej ho treba dat vychladeny hned zamrznut a nechat von len tolko ,čo sa zje..Pekarničku používam len na miesenie cesta a na kysnutie,chlieb a ostatne pečivo pečiem vždy v rure na 200 st,chrumkava vypečena korka,vlačna striedka :-)) tolko moj nazor ,nedala by som si ju za nič ,lebo je to super pomocník ,ale chlieb z nej mi nechutí :-((
mojack
Pečiem rôzny chlieb v pekaničke.Kupovane zmesy mi nechutia.Do cesta na chlieb nedávam ocot. Najviac sa mi osvetčil pivný chlieb.Je vyborny so slnečnicovými semienkami.
coldbery
Neviem ako pečiete ,ale práve dnes som piekla ražno - pšeničný...kúpený z Tesca a je krásny..mäkučký a voňavý...nikdy chlieb necítiť po plechu a že je hranatý??? hlavne že je chutný...len treba dávať prísady presne podľa návodu....:-)))
tatarka58
evasik pekarnicku mam uz dlho, takze uz to poznam, 25 min. trva miesenie, potom chlebik 40 min. kysne a ked pekarnicka cesto premiesi druhykrat, vyberiem haky, chlebik si upravim aby mal pekny tvar a necham tak. Este som zabudla napisat, ze tiez pridavam lanove semiacka, slnecnicove alebo dynove. Takze mame aj zdravy aj chutny chlebik.
aja1616
evasik, pozri túto stránku a tam je veľa dobrých receptov:
 domacipekarny.dama.cz/recepty.php...
a tu sa aj dozvieš ako treba robiť s pekárničkou. Aj ja som čerpala všetky vedomosti a recepty prevažne tam.
Tiež som mala zo začiatku problém upiecť dobrý chlebík, ale už mám pár osvedčených receptov. My doma nemáme radi tie rôzne semienkové chleby, ale klasiku. Dávam do chlebíka varený zemiak, trochu celozrnnej pšen. múky strednej alebo 2 PL pšen. otrúb a trochu žitnej tmavej chlebovej, prípadne ľan. Podstatnú časť tvorí múka hladká T650 prípadne špeciál 00. A keď chceš mať chlebík "pravej" chlebovej chuti, tak si urob kvások zo žitnej múky a stačí, keď ho pridáš medzi múky 3-4 polievkové lyžice. Je to fakt super, až vtedy to zavonia ako v pekárňach. S kváskom je chlebík naozaj chlebíkom. Vôbec nepoužívam hotovú zmes, veď tam je veľa zbytočnej chémie. Môj prvý vydarený chleba: 3,4 dcl cmaru, 1 PL octu, 1 PL oleja, 500 g hl. múky T650, 1 varený strúhaný zemiak - stredná veľkosť, 1,5 Čl soli, 1 Čl cukru, 1Čl drvenej rasce, 21 g čerstvého droždia. Program: základný, ale dobrý je aj rýchly. Ak Ti pekáreň nepredhrieva, treba si trochu ohriať cmar a tiež musíš sledovať, či je hustota cesta dobrá, lebo niekedy je cmar hustejší, inokedy redší. Neviem akú máš pekáreň. Či máš dva háky, alebo jeden. No cesto by vždy malo byť husté ( v nádobe s jedným hákom vytvorí guľu, s dvoma hákmi sa musí guľa pri miešaní trochu "naťahovať" na oba háky) a na dotyk musí byť vláčne. Vďaka zemiaku, cesto ešte počas kysnutia trochu zredne. Lopatky nie vždy vyberám, v chlebíku neostanú veľké diery. Keď pečiem v pekárničke sladký koláč, do ktorého ide viac cukru, tak nastavím svetlú kôrku, lebo vďaka množstvu cukru je kôrka vždy tmavšia, ako pri pečení chleba. Veľa zdaru. Nech Ťa neodradia prvé neúspechy. Pekárnička je bombová vec, len jej treba prísť na chuť. Keď by si v nej aj nepiekla, tak ju využiješ na miesenie kysnutého cesta. Ja si bez nej už neviem predstaviť deň.
evasik
Ajka, ďakujem. Viem, že na webe je veľa receptov. Mňa však zaujímajú tie varechármi odskúšané, vylepšené, ktorých výsledkom je spokojnosť po každej stránke.
aja1616
Sto ľudí, sto chutí. Vianočka: 2dcl mlieka, 3/4 dcl oleja, 2 PL rumu, 60 g kryš. cukru, 470 g múky (dávam cca pol na pol hladkú a polohrubú), 1/2 Čl soli, 17 g čers. droždia, hrozienka. P: sladký, cca 900g, svetlý. Štóla: 2 dcl mlieka, 60 g oleja, 0,5 dcl rumu, 500 g polohrubej múky, 1 vanilkový puding - prášok, 1 vanilkový cukor, 60 g cukru, 1-1,5 Čl soli, 21 g čers. droždia, 2 PL hrozienok - môžu byť namočené v tom rume, 1 hrsť mandľových lupienkov, prípadne sekané orechy. P: sladký. Hrozienka, mandle a orechy pridaj až po zapípaní pekárne, aby sa veľmi nerozdrvili. Po upečení ju môžeš potrieť roztopeným maslom a obaliť cukrom. Ja nerobím, zjeme rýchlo aj bez toho. Pivový chleba: 2,5 dcl piva, 0,5 dcl vody, 2 PL oleja, 500 g múky T650, 2,5 Čl kmínu, 2 Čl soli, 1 Čl suš. alebo 21 g čers. droždia. P: rýchly, alebo základný.
Vybrala som Ti aspoň tri recepty, s ktorými som ja spokojná po každej stránke. Ale ako som písala vyššie, musíš si aj tak dať pozor na hustotu, lebo tá závisí aj od múky, ktorá nie je vždy rovnaká, dokonca aj vlhkosť vzduchu má vplyv na kvalitu, aj odmerka nemusí byť vždy presná a aj váha. Niekedy musím pridať múku, alebo vodu, ale vždy len pomocou PL. Pridala by som do receptov, ale všetky som odniekadiaľ prevzala (už neviem od koho) a prípadne trošku upravila. Nerada by som dostala od niekoho "studenú sprchu" a za všetky recepty som vďačná.
niah
Ahojte kočky, ja veľmi často používam pekárničku na pečenie chleba ale aj na miesenie cesta. Skúšala som všeličo, ale u nás doma chutí iba čierny - tak si kúpim hotovú "múku" v Lidl - jeden sáčok na dvakrát. Do pekárničky dám 350 ml vody a polovičku (500) sáčku múky. Základný program, čiže 3 hodiny na gramáž 900. Myslím si, že na všetkých strojoch je takéto základné nastavenie, chlieb je vynikajúci. Teraz som v práci a nemám pri sebe ostatné recepty na kysnuté cesto ale napíšem.
marienka44
@aja1616 , to drozdie cerstve 21 g davas tak ako sa kupuje alebo pripravis kvasok s mliekom a cukrom?
Ja som vcera piekla chlieb z psenicno raznej muky /kupila som ju v Jednote/ a tam je dany postup:3 PL oleja, 200 ml mlieka, 1 PL cit.stavy,1 PL kyslej smotany, 1 PL medu,400 Mg zmesi múky, 1 PL rasce, 3/4 PL soli, 1 vareny zemiak a 15 g cerstvych kvasnic. Vsetko som dodrzala, urobila som vsak kvasok z viac ako 15 g drozdia a pridala som ho do tekutych casti na dno. Postup:zakladny. Chlieb sa v strede preliacil ako krater, ale cutove bol dobry. Kde som spravila chybu? Doteraz som piekla zo zmesi z Lidla, kde sa nachadzaju susene kvasnice.
marienka44
@tatarka58 razna a chlebova muka je to iste, myslim. Davas z nej raz 100 g a raz 65 g.:-) Rada by som vyskusala vyberanie haku pocas procesu. Ty vyberas po druhom mieseni, teda druhom zapípaní. To vyberies celu nadobu z pekarne a prerusis vytiahnutim snury zo siete?
evasik
To by som aj ja rada vedela. Kedy tie háky vyberať. Dúfam, že nám tatarka odpovie.
aja1616
@marienka44 čerstvé droždie dávam vždy ako posledné. Uprostred múky si spravím jamku a do nej dám 1- 2 Čl cukru a naň rozmrvím droždie, keď použijem odložený štart, tak cukor dám bokom a do stredu len droždie. Ja vždy vychádzam z toho, že 42 g čers. droždia je na 1 kg múky a úmerne si upravujem množstvo kvasníc k múke. To, že si mala chlebík prepadnutý je pravdepodobne tým, že si mala riedke cesto, musíš rátať s tým, že keď pridávať zemiak, tak cesto ešte mierne zredne, takže mala by si mať pri prvom miesení z cesta kompaktnú guľu. Môže sa to stať aj vtedy, keď použiješ veľa droždia. Aj keď pečieš podľa receptu, vždy sa môže stať, že musíš pridať alebo múku, alebo tekutinu, ale vždy len po troškách. Vyššie v príspevku som o tom písala. Všetky tekuté prísady idú na dno nádoby, prípadne aj postrúhaný varený zemiak ( pri odloženom štarte radšej medzi múku), na to múka, na ňu k jednému boku nádoby nasypem soľ(prípadne kmín) a k druhému dám cukor, uprostred spravím miernu jamku a do nej dám rozmrvené čers. droždie, alebo sušené - to nesmie prísť do styku so soľou, v tom prípade soľ trochu zakryjem múkou - pre istotu. Už zásadne nepoužívam recepty z priložených brožúrok k pekárňam a ani tie vytlačené na vrecúškach s múkou. Nikdy som podľa nich neupiekla pekný chlebík. Chlebová múka býva aj ražná aj pšeničná. A podľa receptu od tatarky, myslím, že budeš mať tiež dobrý tmavý chlebík. Môžeš použiť ražnú múku tmavú.
aja1616
@evasik každá pekáreň má svoj časový harmonogram. Niektoré sa zhodujú, iné nie. Tak všeobecne sa dá povedať, že po zapípaní, pekáreň mieša ešte asi 10 min. (potom začne posledné kysnutie). Keď skončí toto miešanie, tak môžeš vybrať lopatky (pekáreň, ale zvykne ešte aj počas kysnutia občas premiešať - vravia tomu uhladzovanie cesta, keď vyberieš lopatky, nesplnia tento účel). Pomúč si prsty. Ak nemáš na pekárni pauzu (ak áno tak ju použi), tak len otvor pekárničku, musíš postupovať rýchlo, aby Ti neušlo veľa tepla, mierne nadvihni cesto a vytiahni lopatky. Trošku uprav cesto, aby neostalo veľmi hrboľaté "po zásahu", ono sa kysnutím ešte napraví. A je hotovo. Lopatky sú vonku. Pozri sem  domacipekarny.dama.cz/pekarny.php...
možno tu nájdeš tú svoju pekáreň a dozvieš sa o nej niečo viacej, čo sa týka používania a skúseností.
marienka44
@aja1616 velmi pekne dakujem za cenne rady, potesila som sa. Ja som na hustotu cesta ani nepozrela do pekarne, lae asi bolo riedke. Vyskrabala som do cista kelimok s kyslou smotanou, nemerala som ju podla receptu. Aj zemiaky som dala 2 ks. :-) Dnes by som rada v pekarnicke len vymiesila cesto z muky Trencan a na doske urobila briozky s krizom uprostred a upiekla v el. rure. Neviem, ako to vyjde casovo. Mam nejake vybavovacky na urade.
redakcia
uf, toľko dobrých receptov a ani jeden nie je vložený v receptoch.. Po čase sa na túto diskusiu zabudne, treba ich jednoznačne všetky vložiť do receptov!!! :-)
tatarka58
marienka44@ kedze nezijem na slovensku, bude mozno trocha roziel v tych mukach, ja tu kupujem muku hladku, ktora je urcena na pecenie chlebika, je to obycajna hladka muka, potom davam celozrnnu, spadlovu a raznu, a tie haky vyberam tak, ako to popisala aja1616@ , pekarnicku si uz poznam, viem ze ked je na displey cas 2:10 pekarnicka druhy krat cesto premiesi (vlastne to aj pocujem), otvorim ju, cesto si troska nadvihnem, vyberiem haky, cesto si upravim, zavriem a necham dokysnut a upiect
marienka44
tatarka58 ,aj pouzijes tlacitko stop na vytiahnutie hakov?
aja1616 v tych receptoch si asi zabudla uviest vajicka, myslim vianocka a štóla. Prosim upresnit. :_)
viedra
NO marienka 44 ja som sa až dnes dostala na stranku DP a maš aj neake dobre recepty na kysnute cesto v dp?j
danusik333
No čítam tu rôzne recepty, ale dnes idem 1x skúsiť múku z lidla - na návrh kamošky ( ktorá mala ten chlebík taký chutný, že hneď ako ho spravila som o aj zjedla) :D ... držte palce aby mi vyšiel :)
babina28
ja som tiež dnes robila chlebík a nepači sa mi.Bola som naučena robiť chlebík v el.rure a taký klasika a tento v tejto pekarničke je taký iný,ale vyskúšam vaše recepty a potom napíšem zatiaľ vám dakujem