Rôzne

Perkelt alebo paprikáš?

rea1 - bez fotkyrea1, 26. apríla 2013

@babkamt sem dnes pridala fajn recept na „Perkelt s haluškami“ aj s krásnym fotopostupom. Lenže ja mám celý život v jednej veci zmätok a teraz je šanca ho vyriešiť. čo je perkelt a čo je paprikáš? no, smejte sa mi, no! :-))))) u nás sa hovorilo už od čias mojej "naďmamy" perkelt takému na kocky nakrájanému a na cibuli udusenému mäsu, keď sa urobilo so smotanovou omáčkou. a paprikáš takému, ako popisuje @babkamt v tom svojom recepte. Udusené na cibuli, šťava s červenou paprikou (bez paradajkového pretlaku) a ostatné kulinárske čáry-máry. len neviem, prečo mám dojem, že je to presne naopak ako to máme v rodine zaužívané, že perkelt je tento @babkin recept a paprikáš je so smotanou. takže mám vážny názvoslovný problém a vy, @babkamt i ostatné varešky, mi ho teraz môžete pomôcť rozmotať. len PROSÍM, dievčatá moje variace, naozaj prosím, bez zvád a vzájomného osočovania, ako je to v poslednom čase na vareche v móde. nejaké hádky - to by ma mrzelo, že som sa vôbec pýtala. a vopred ďakujem. :-))))) jana

@zareaguj


Diskusia k téme

irenaw
Jani, babka mi dala takúto pomôcku - paprikáš sa kúsok dlhšie volá aj kúsok dlhšie robí (na záver sa pridáva smotana) len vďaka tomu si to pamätám ;-). takže perkelt bez smotany. v oboch prípadoch málo silnej šťavy, nič vodové, narobila som si chute už len ako to píšem :-D
kika1212
@rea1 , ak odo mňa čakáš vysvetlenie, tak sa mýliš. Aj ja žijem v tejto nevedomosti a u nás je to tak isto. Smotana=perkelt. Cibuľa, paprika= paprikáš. Ale snáť to tu niekto rozluskne. Však tu sú mnohé veľmi šikovné baby, pred ktorými skutočne skláňam hlavu a hádam to nevyvolá vlnu nepokojov. A tak ako napísala @irenaw , pozdravujem, aj tak nám to rovnako dobre chutí. Nie?
Jani a ešte niečo mimo problému, kedy hodíš niečo do pľacu na odľahčenie, si super. Pozdravujem a prajem pekný deň.
misa1
:-) u nas je perkelt aj paprikas to iste. so smotanou. to maso co je len na paprike nevarim. a tak to pomenujem zrovna ako ma napadne, vzdy je to to iste. viem, ze to nie je spravne a asi som ani velmi nepomohla. som zvedava ako to s touto debatou nakoniec dopadne. ci sa dozviem co je co. :-))
frezia68
Paprikáš so smotanou,perkelt bez nej :-))) u nás doma odjakživa.
pusta
u nás vždy tak ako u @frezia :-)
a paprikáš i perkelt má mať viac šťavy ako madarský guláš.
turistka
Dievčatá, urobila som si to po svojom: Paprikáš bez smotany a perkelt so smotanou a mám to vyriešené :-) a perkelt zo zajaca=pochúťka.
rea1
ahaho, netušila som, že tu už takáto diskusia bola. takže ja by som spravila predčasný záver - hoci na všetky vaše príspevky som zvedavá. ten záver je: či perkelt, či paprikáš, či na paprike, či na smotane, hlavne, že všetkým chutí. no nie, dievčatá? :-))) vidím, že nie som sama, kto v tom má hokej, a to ma ukľudňuje.
@kika1212 - ďakujem. Tak hodím hneď fčul. :-)
shiculka
u nas doma to bol odjakziva perkelt (so smotanou), ( pochadzam z Bratislavy )
tak si vyberte :)) a ako napisala @rea1 , na nazve nezalezi, hlavne, ze chuti...
angast
ja som doteraz varil paprikáš bez smotany a nikto nezbadal, že je to perkelt. A zajtra to aj tak zabudnem , takže je to vlastne jedno ako
sa to volá, hlavne že chutí.
huck
varecha.pravda.sk/diskusie/perkelt-alebo-paprikas-/4785-forum.html
evanaaa
Ono sa to varí v podstate rovnako, hlavne, rovnaký základ, len sa to líši pridaním tej smotany. Základ - cibuľa je vlastne v každom (skoro) dusenom mäse, paprika, mletá aj struková, pretlak al. jedna paradajka a hotovo, ostatné je na dochutení. A smotana to dorieši......
sovka62
V rodičovskej domácnosti sme to tiež mali domýlené (teda podľa odborníkov). Paprikáš bol červený od papriky, preto paprikáš a perkelt bol so smotanou. Tak som si to zaužívala a tak to doma v Bratislave mali zaužívané aj u susedov a u spolužiačok. Takže sme to možno poplietli my, kompletne Bratislava. Podľa odborníkov sme dnes obedovali perkelt, my sme si pochutili na paprikáši, s domácou knedľou, no a čo, bol výborný, ostala ledva jedna porcia manželovi na večeru.
huck
@real1 - doteraz tu bolo už veľmi veľa diskusii na túto tému. Zadaj si preto hore v okienku "hľadaj" túto istú otázku "perkelt , alebo paprikáš" a otvoria sa ti všetky doterajšie diskusie na zadanú tému. Určite nájdeš odpoved.
pusta
len na vysvetlenie - oba pojmy perkelt i paprikáš pochádzajú z maďarčiny a sú u nás poslovenčené, píšu sa foneticky, ale podľa slovenskej gramatiky sú tieto tvary správne.
a teraz k významu oboch slov:


1. perkelt je odvodené od madarského slova "pörköllt, čo znamená osmahnúť, opiecť.
rozumie sa osmahnúť napr. papriku, opiecť akékoľvek mäso na paprikovo - cibuľovom základe, a odtiaľto vzniká omyl - teda mnohí si to prekladajú alebo vysvetľujú že paprikás /čítaj paprikáš/ = paprikový, teda bez smotany.
teda správne je náš perkelt je len paprikový, ale bez smotany.

2. paprikás /čítaj paprikáš/ sa maďarmi označuje perkelt, ale už aj s pridanou smotanou.

aj odborne u profesionálov sa rozumie:
1. perkelt je len s paprikou
2. paprikáš je aj s kyslou smotanou
evusik
tiež som si to nikdy nevedela zapamätať, aj keď mi to muž vždy vysvetľoval - paprikáš je so smotanou, perkelt bez.... aj keď nechápem prečo? veď logicky, už len podľa názvu, by mal byť paprikáš s paprikou, no nie?.... ale nie je to tak, prečo to celkom vyčerpávajúco vysvetlila @pusta , takže nie je čo dodať... aj tak to zabudnem :-/
pusta
@evusik , nič si z toho nerob :D
dalli si to vysvetliť opakovane aj moji priatelia, ktorí sú svojou profesiou kuchári a tiež zabudli a znovu sa ma pýtajú. :D
ty si to presne vystihla ,že ten omyl vzniká práve slovom paprikáš,čo sa najľahšie pomýli.
často sa pochopí nesprávne ako paprikový...čo je nesprávne :-)
arasidka
ajejda, stará - dobrá téma, a já stará gazdina som vždy pokladala perkelt ten, do ktorého sa dáva smotana - zvyknutá tak z domu. A paprikáš na paprike a ono - vidíte - je to naruby. No čo už na tomto svete neni naruby, že áno? A já radšej so smotanou, to len ako bodka za témou.
mariamka
a zas tu nieco graduje :) u nas perkelt manzel zboznuje, deti "nenavidia" ,, uz si fakt robim z nich srandu , ked nieco varim hoc aj krupicovu kasu, na otazku "co bude?" poviem "perkelt" a ich slak triafa:) samozrejme je to jedno vynikajuce neprekonane tradicne jedlo, ktore sa nikdy nepreje.. a ked so smotankou zahustene, samozrejme paprikas :)
fialka49
Ja tvrdím: je sa to, čo sa navarí, nie to, čo je v jedálnom lístku, aj keby tam bol kráľovský názov, hlavne, že chutí.
aretta
U nás je z toho ešte väčší chaos :-) Paprikáš sú zemiaky podusené s cibuľkou, sladkou paprikou a cesnakom. Maximálne do toho trochu klobásky (ale to neznášam tak nerobím). No a perkelt je s mäsom, niekedy so smotanou, niekedy nie.
pusta
napadla ma taká memotechnická pomôcka na zapamätanie:
paprikáš - končí slovo na "S", tak smotana - slovo začína na "S" so smotanou
a to druhé - perkelt
presne opačne - bez smotany :-)
kuchticka
@pusta , na tuto temu , alebo akukolvek v poslednej dobe bych sa bala odpovedat . Radsej mlcim a iba citam, lebo vzdy sa najde "rypak". Neznasam konflikty.
pusta
@kuchti čka, ja ti nerozumiem. a prečo? ved to tu každý vie, že som maďarka. nikto ma za to nenapadol.
moje vysvetlenie perkeltu a paprikášu prijali v pohode.
vid komentár napr. @evusik včera o 18,08
tiež s @angastom som o tom hovorila Perkelt s haluškami od @babkamt - vid komentár včera o 17,39
a aj inokedy. nikto mi nič zlého nepovedal, nemám konflikt s nikým. to tu je o varení, nie o nacionalistických vášňach...
prajem ti peknú sobotu :-)
pusta
@kuchticka moja zllatá, rypák sa nájde vždy a všde, tomu nezabrániš, keby si čo robila...nech si trhnú nohou, to je ich problém a nie môj :-)
marianne
Ked som bola mala,bol u nas len perkelt so smotanou a o paprikasi sme ani nechyrovali.
Jedno to nie je,ale ja to uz mam tak zafixovane,ze to tak asi ostane.Myslim,ze uz tu boli diskusie na tuto temu perkelt-paprikas a vzdy som sa to snazila vtlct do hlavy,co je co,aj som to doma vysvetlovala,ale neujalo sa,vzdy to popletiem aj ich som doplietla,ze uz sme nevedeli co jeme,tak sme ostali pri perkelte so smotanou... ja som na tom vyrastla,aj dcera..ale vzdy si na to spomeniem,ked to varim,a rozmyslam,ze co to vlasne varim:-)))...takze paprikas...
manya
moja starká ako mladé dievča slúžila v kaštieli asi preto perkelt a paprikáš od detstva pomenúvam ako píše pusta, mám KK od maďarskej autorky a tam je paprikáš so smotanou, hlavné je, že chutí, perkelt robievam často.
pusta
@manya , to ja som tak nepomenovala, tak sa to nazýva v odborných kruhoch.
ja sa len snažím správne pomenovať, nie vždy sa mi to však podarí, ale väčšinou áno :-)
a kedže ovládam slušne viac jazykov, viem kde je zádrheľ a práve preto viem pochopiť, že sa to môže pliesť a práve tu sa to ľahko popletie.
pusta
@marianne , ved to ani netreba :-)
stačí naša slovenská odbortná literatúra
nič viac.
mne osobne je úplne jedno, kto to ako robí. ja sa snažím správne. nie vždy mi to aj vyjde :D myslím inde - a to hovorím slušne 7 jazykov. každý nemusí byť linguista :-)
marianne
Tak ja som Tvoj slaby odvar,ja len styri,ktorymi sa plynule dohovorim, z toho dva su slovanske,lahucke,ale mam v plane este dva spanielsky a francuszky,tie si necham na stare kolena, ak sa dozijem,nech mi seda mozgova kora nezlenivie...inak je zaujmave,ze jazyky sa ucim rada a kazdy den,je to moje hobby,ale som absolutne technicky antitalent,a tiez si mi robi problem paprikas a perkelt:-)))...ale uz viem po nieviemkolkej diskusii,ze paprikas je so smotanou,ale u nas to bude perkelt na veky-vekov amen...
pusta
marianne, to nie. ty nie si môj slabý odvar. to je hlúposť. ja som dobrá v jazykoch a prírodných vdách, ale som vedľa napr v obyčajných počtoch /malá násobilkka, sčítanie, odčítanie/ ešte že je na svete kalkulačka :D pričom matematika mi žiaden problém nerobí.
a to som stará baba
ty vynikáš v inom, v čo sa ja nemôžem s tebou porovnávať...
každý sme dobrý v niečom inom a z paprikášu a perkeltu si vôbec nič nerob - to fakt nestojí za to :-)
pusta
@marianne , ešte čo sa môjho technického talentu týka, ja dokážem technický výkres prečítať, postupovať podľa neho, pochopiť, popísať, vysvvetliť...mám vynikajúcu vizuálnu pamäť.
ale prakticky vykonať, tak to by si sa ušúľlaa od smiechu, aká som neschopná a nemožná, ale viem presne povedať, čo od toho technika chcem, aby spravikl.
taký som ja majster :D bonzla som sa :-)
marianne
@pusta zakladna matamatika a rovnice to je jedine co mi ide:-) a sak to mi staci,dolezite je peniaze dobre spocitat, stranu ma dat a dal :-DDD prirodne vedy mozu byt,tiez ich mam rada,geografia historia moje oblubene, ale skus mi vysvetlit elektricky obvod, moj muz sa o to pokusa 13 rokov,este to nevzdal...:-)))
marianne
@pusta ja mam zase vybornu pamat na cisla,pamatam si vsetky mozne aj nemozne datumy,aj zo skolly,ale na tvare mam pamat ako krokodil...niekto ma pozdravi je mi nejaky povedomy,ale neviem si spomenut,kde som ho videla...niekedy komicke situacie,nepamatas si ?? ma nepoznas? oops,zistim to niekedy podla hlasu:-))
marianne
nebolo to nahodou o perkli a paprikasi?? koncim,lebo nas sfuknu..:-))
pusta
@marianne , o elektrine mi ani nehovor, pre ňu som vyletela zo skúšky. pritom fyziku milujem a z takých jej odborov ako molekulárka, kvantová fyzika, atomistika a jadrová fyzika som priam excelovala. preto mi na druhý krát dali dvojku, vedeli, že som sa elektrinu nabiflila, kým ostatnému absolútne rozumiem. ani ma ju vtedy neskúšalli, len keby som chcela jednotku. ich ponuku som rázne odmietla, smiali sa, dobre vedeli, prečo...
inak pozerám, že máme rovnaké záľuby. dobre sa mi s tebou rozprávalo. dakujem a pekný deň ti prajem.
kuchticka
@pusta , moja slabost je prave matematika, fysika a chemia. Vzdy som nola dobra a bavilo ma studovat literarne predmety.
Co sa tyka perketu, paprikasu mam z toho v hlave mis-mas. K tomu este gulas, tak uz je toho vela pre moje kucharske znalosti.
Robim kura na paprika so smotanou, alebo bez smotany, oznamim rodine.
pusta
@kuchticka , mne nerobila problémy ani vysoká matematika, ale iba obyčajné počty. to sa dnes volá v medicíne odborne "dyskalkulia", čo je diferencovaná mozgová porucha pre počítanie. logicky som dokázala odvodiť ťažké vzorce aj na niekoľko strán a bezchybne, ale ked som dosadila do vzorcov obyčajné čísla, určite som sa pomýlila v počtoch a spravila som obyčajnú výpočtovä chybu.
fyzika a chémia patrili medzi moje koníčky, v nich som excellovala. to sú logické predmety a s logikou som problémy nemala, ani na VŠ.
literatúra, historia a jazyky patria tiež medzi moje koníčky.
ešte raz memotechnická pomôcka pre teba:
1. paprikas má na konci slova "S", smotana má na začiatku slova "S", teda paprikás vždy so smotanou.
2. perkelt zas naopak - teda bez smotany.
tak a toto je bez logiky, len memotechnicky sa ľahko zapamätá. :-)
anina43
konečne milá @pusta vďaka tebe mám v hlave jasno čo varím, paprikáš končí na S-teda so smotanou a perkelt bez nej, nikdy som si to nevedela zapamätať a to moja starká varila pravé maďarské jedlá lebo slúžila v Pešti u bohatej rodiny. som ti povďačná, toto si určite zapamätám konečne v 69 rokoch veku xixi čo všetko sa človek na Vareche nedozvie ? obidve jedlá zbožňujeme a čoskoro budú na tanieri. baby ste úžasné a diskusia super
pusta
@anina43 , naozaj niet za čo dakovať. som veľmi rada, že táto jednoduchá memotechnická pomôcka pomohla ľahko si zapamätať, čo je paprikáš a čo je perkelt.
u nás doma patria paprikáš i perkelt medzi staré tradičné a obľúbené jedlá.:-)
radost
vdaka @pusta za návod pri pomenovaní-to =s= navždy guláš v mojej hlave mení!!!!perkelt a či paprikáš -je to hravé-navždy uložené v hlave...:-)
ja to viem-s radosťou ti želám pekný deň..!!
pusta
@radost , som rada, že aj tebe to pomohlo ľahko si zapamätať. teším sa s tebou.
pekný deň želám aj ja tebe.
pusta
@mata3636 , neviem ako si to teraz myslela? :-)
pre istotu - pomôcka na zapamätanie zložená z písmen alebo slabík sa nazýva "memotechnická pomôcka"
. tento názov je odvodený od memo, čo znamená pamäť a technická - ako si to technicky, teda zložením uľahčiť. :-)
mata3636
@pusta - myslela som to tak, že Ti zo slova "mnemotechnická" vypadlo "N", hned za prvým písmenom "m"
pusta
@mata3636 , prepáč
teraz mi to došlo :D asi som si sedela na kábli :-)
pekný deň ti prajem
pusta
@mata3636.
nie nevypadlo mi "N".
vysvetlila som v komentári o 08,46
aspoň som sa rozosmiala, lebo "mne memotechnická"
už som to pochopila
dakujem
pusta
@mata3636 , to čo si uviedla, pochádza z gréčtiny, to je zaužívanejšie
ja som vychádzala z latinčiny, kde memoria, memoriae f. - znamená pamäť, spomienka
z gréčtiny mnesis - znamená to isté
mata3636
@pusta - ok. Ja len že za svojich 40 rokov života som nepočula o memotechnike, len mnemo. Ale beriem, ok
pusta
@mata3636 , v pohode.
moje ročníky mali aj latinčinu a gréčtinu. nič sa nedeje.
pekný deň ti prajem a dakujem.
mijaita
Ja se taky vetru, protoze se tu nesmirn bavim :-) U nas doma se vzdycky varilo kure nebo slepice na paprice a samosebou se rozumelo, ze na konec se prida smetana. Nikdy se tomu nerikalo paprikas. Proto mi tu chvili trvalo nez jsem pochopila o cem jde rec! :-) Perkelt varival obcas tatinek, umel ruzne gulase a masa ale malokdy ho varil. At tak ci tak, nikdy me nenapadlo premyslet, jestli do perkeltu dat smetanu nebo ne. Tak to vyzkousejte, mnemo i memo technicka pomucka - kure na smetane (paprice) nebo slepice. A zabvite se paprikase :-)
pusta
@mijaita , to je zálludnosť prekladania pojmov, výrazov, významov, ale hlavne správnosti názvov z akéhokoľvek iného cudzieho jazyka :D