Rôzne

Lenivá štítna žľaza

helca103 - fotkahelca103, 15. júna 2012

Dobrý deň želám.
Viac hláv viac vie a preto by som sa chcela opýtať, či niekto nevie poradiť ako ,,naštartovať" moju nepracujúcu štítnu žľazu.
Nikdy som s tým nemala problém a ani v rodine si nepamätám niečo podobné.
Jednoducho moja štítna žľaza si povedala,že bude lenivá a nebude pracovať ako má. Uvítam každú radu či recept ako zníženú činnosť tohoto orgánu nejako donútiť ,,pracovať"
Samozrejme že som využila aj pomoc ,,uja google" ale viac ocením rady tu na vareche.
Ďakujem za všetky rady a nápady.

@zareaguj


Diskusia k téme

havino
@helca103 a u lekára si bola? ja mám tiež zníženú funkciu štítnej, mám chronický autoimunitný zápal. nepoznám nič, čo by to vedelo vyliečiť, alebo liečiť, okrem umelých hormónov. Pomáham si tekvicovým olejom, ale to je len doplnok stravy, nič viac. Sama rada počkám na dalšie rady od varecháčov.
1x bodana
sjuz
odporúčam si preštudovať všetko na tejto stránke, aj pozrieť si videá prof. Turianicu
 www.fortunavitae.sk/?page=3&PHPSESSID=db69a5adfc4c14eab...


potom
 zdraviemms.mypage.cz



dalej:

 rng.nazory.eu/stitna-zlaza...


Poruchy štítnej žľazy sú autoimunitného charakteru, a treba si o tom veľa preštudovať, lebo lekári nie sú bohovia a nevedia všetky súvislosti, spoliehajú sa na to, čo sa naučili v škole...

olgal
Ahojte všetci. Dlho som tu nebola,ale chcela by som sa Vás opýtať ,či máte nikto skúsenosť s haluškárom z Tupperware? A kde by som si ho mohla objednať?: Ďakujem
evanaaa
@olgal , zle si sa napasovala, na to si sa mala inde - zvlášť spýtať, nie v tejto diskusii, my o voze, ty o koze - prepáč, možno ti niekto bude vedieť poradiť.
evanaaa
Aj ja mám tú istú diagnózu, asi na ňu trrpí veľa ľudí, bohvie z čoho je to, mne to zistili len v rámci vyšetrení ( poslala ma tam diabetička) a užívam L Thyroxín, pravdepodobne doživotne. A správne sa ťa pýtajú, či si bola u lekára, na to nie je samoliečba, ako si to potom zistila, že to máš?
medulienka122
evanaaa, ja detto, nemyslím že sa to dá liečiť nejako ináč, bacha na štítnu žľazu, ona sa potvora môže pri veľmi intenzívnej "samoliečbe" aj prehupnúť na hyper funkciu, ja to nechám radšej na odborníkov! aj vy ste chronicky "vyhorené" ?? ja áno
matja
ja sa tiez borim s autoimunitnym ochorenim stitnej zlazy od 14 rokov a sposobovalo mi to velke problemy, teraz je to uz lepsie ked uzivam l-thyroxin a napriek tomu ze som sa snazila o tom vela zistit a nastudovat neprisla som na ziadny prirodny recpet ktory by to vedel vyliecit ... dokonca aj nazory na prijimanie zvyseneho mnozstva jodu v strave (morske ryby,riasy ...) sa roznia - citala som ze je to vhodne ale aj vyslovene nevhdone .... ja vseobecne na lepsiu funkciu imunity uzivam vytazok z hlivy ustricovej
matja
aj by som zabudla dakujem @sjuz za tie linky, za kazdu dalsiu novu informaciu som vzdy vdacna :)
helca103
@havino áno bola som u lekára lebo mi začali veľmi padať vlasy, lámu sa mi nechty, bezdôvodne som začala priberať aj napriek tomu že sa už dlhšiu dobu zdravo stravujem, v jednom kuse som unavená, nevládzem nič robiť ako pred tým. Opúchajú mi nohy aj prsty na rukách proste dosť mi to znepríjemňuje život.
Ked sa to začalo stupňovať navštívila som lekára. Lekárka mi povedala že to už mám na stálo a mám sa s tým zmieriť.
Mám lieky ale nezdá sa mi žeby zaberali, preto som sa obrátila na našu ,,poradňu na vareche".
Našla som toho dosť na internete ale stále verím,že na niečo natrafím a.....
@sjuz preštudujem si to, @evanaaa , @medulienka , ďakujem vám za názory @matja tú hlivu som začala aj ja teraz skúšať .
havino
@helca103 , takto ti poviem, dnes som našla jeden paradny článok na nete, na základe tvojho prríspevku, chcela som ti to tu aj skopírovať,ale akosi som nestíhala,ale bolo to v tomto znení, presne v tom istom čo mi povedal, jeden pán primár v Ľubochni, tam chodím na vyšetrenia, to všetko čo sa ti deje je, že ti chýba hormon, ja som tak isto prišla o pol vlasov na hlave, začali mi padať vlasy a na základe toho sa aj prišlo,že mám štitnu, zníženu funkciu, ak nemáš dostatok hormonu, ktorý ti chýba, nezabrániš tomu nijako, žiadnou prírodou, aj ked rada by som tomu verila, musíš užívať hormon, ak užívaš dostatok hormonu, nebudeš ani priberať,aj vlasy prestanu padať, bohužial hormony v prirodnej forme tohto druhu nepoznam, ja užívam euthyrox
havino
nechcelo mi to odolsať a nakoniec dva krat, tak čítaj
elisticka
zaujimavy clanok ... aj diskusia.. ja tiez uzivam euthyrox no uz viac rokov a vlasy mi nepadali ani jked to zacalo.. len posledny rok... ale ma to vobec nenapadlo ze zo stitnej zlazy... ved poctivo beriem lieky kazdy den....
slavnicanka
Tiež mám problémy so štítnou žľazou,mňa na endokrinologiu poslala krčiarka lebo stále som akosi hmkala-odkašliavala,a tam mi zistili toto ochorenie.Začínala som euthyroxom 25,a skončila som pri LThyroxine125,a až teraz je to dobré a tú malú bielu potvorku budem uzívať do smrti.No čo už narobíme,len nech nám pomáhajú.Veď tento problém má aj Lucia Bíla,Martina Moravcová,a aké sú úspešné.:))))
evanaaa
@slavnicanka , ja tiež odhmkávam, akoby som mala zahlienené pľúca, alebo čo, ale teraz sa mi to nedávno začalo, neviem prečo, veď lieky beriem dávnejšie.
helca103
dievčatá @havino , @elisticka , @slavnicanka @evanaaa veľmi pekne vám ďakujem za príspevky ani netušíte čo to pre mňa znamená keď sa so mnou podelíte o svoje skúsenosti. Užívam poctivo euthyrox a verím že aspoň vlasy mi prestanú padať.
Ešte raz vám všetkým veľmi pekne ďakujem za rady - teší ma,že okrem varenia si vieme poradiť aj takto.Prajem vám krásny deň. :-)
ebaka
Tento problém mám aj ja už niekoľko rokov,užívam Euthyrox ale výsledky sú stále rovnaké.Som tu dnes prvý raz a som rada,že práspevky od Vás mi trocha rozšírili obzor.Pekný deň.
ebaka
príspevky.....chybička se vloudila
sjuz
pridávam nový článok o hypotyreóze.
Výskyt zníženej funkcie štítnej žľazy, respektíve hypotyreózy je oveľa častejší, než sa kedysi predpokladalo. Podľa posledných odhadov ňou trpí až 20 miliónov Američanov (teda každý 15-ty Američan), no skutočné čísla sú pravdepodobne vyššie. Niektorí odborníci tvrdia, že dokonca 10 až 40 percent Američanov majú suboptimálnu funkciu štítnej žľazy. Hormóny štítnej žľazy sú používané každou bunkou v tele na regulovanie metabolizmu a telesnej hmotnosti tým, že riadia spaľovanie tukov na energiu a teplo. Hormóny štítnej žľazy sú taktiež potrebné pre zdravý rast a vývoj detí.
Jód je kľúčový pre zdravú štítnu žľazu
Kľúčom k zdravej štítnej žľaze a efektívnemu metabolizmu je jód, ktorý predstavuje veľkú časť samotných molekúl hormónov štítnej žľazy. Dokonca aj mená rôznych foriem hormónov štítnej žľazy odrážajú počet pripojených molekúl jódu – napríklad T4 má štyri molekuly jódu, T3 (biologicky aktívna forma hormónu) má tri – ukazujúc na fakt, že jód hrá dôležitou úlohu v biochémii štítnej žľazy.
Nízka hladina jódu patrí k jednému z troch najčastejších nedostatkov výživy, spolu s horčíkom a vitamínom D. Vzhľadom k tomu, že jód je tak dôležitý pre funkciu štítnej žľazy, dalo by sa teda s jeho nedostatkom očakávať aj nárast hypotyreózy? Áno, je to presne to, čoho sme svedkami. Z toho teda vyplýva, že problém so štítnou žľazou by vlastne v skutočnosti mohol znamenať nedostatok jódu.
Ak sa cítite pomalý a unavený, máte ťažkosti schudnúť, trápi vás suchá koža, vypadávanie vlasov, zápcha alebo precitlivenosť na chlad, to všetko by mohlo súvisieť s hypotyreózou.
Pred viac ako 100 rokmi sa zistilo, že jód dokáže zabrániť strume (opuchu štítnej žľazy) a tiež napraviť zníženú funkciu štítnej žľazy. Dnes už ale vieme, že jód a jeho účinky sú ešte oveľa rozsiahlejšie.
Jód má v tele štyri dôležité funkcie:
• Stabilizácia metabolizmu a telesnej hmotnosti
• Vývoj mozgu u detí
• Plodnosť
• Optimalizácia imunitného systému (jód, je účinný proti baktériám, parazitom, vírusom a rakovine)
Kým u jódu za posledné desaťročia dochádzalo k poklesu jeho úrovne v tele, súčasne sa začala zvyšovať miera ochorení na štítnu žľazu, rakovinu prsníka a fibrocystické ochorenia prsníka, prostaty a obezity u dospelých. Taktiež bol zaznamenaný nárast mentálnej retardácie a vývojových oneskorení u detí.
Prečo klesajú úrovne jódu v tele?
Nedostatok jódu je na vzostupe v celom západnom svete. Jeho jednoduché nahradzovanie nemusí byť odpoveďou na uvedený problém, pretože je nutné sa zamerať aj na zopár ďalších faktorov.
Z údajov nedávnych prieskumov vyplýva, že viac ako 11 percent z celkovej americkej populácie, viac ako 7 percent tehotných žien a takmer 17 percent všetkých žien v reprodukčného veku trpí nedostatkom jódu.
Ďalšia štúdia vykonaná FDA uvádza príjem jódu 621 mikrogramov u 2 ročných detí v rokoch 1974 a 1982, v porovnaní s 373 mikrogramov medzi rokmi 1982 a 1991. V rovnakom období pekársky priemysel nahradil pôvodné prídavné látky na pečenie na báze jódu za látky na báze brómu.
Okrem vymiznutia jódu z našich potravín sa výrazne zvýšila expozícia toxickým konkurenčným halogénom (bróm, fluór, chlór a chloristan).Tieto halogény sú absorbované prostredníctvom jedla, vody, liekov a tiež zo životného prostredia, pričom sa viažu na receptory jódu, čo ešte viac prehlbuje jeho deficit.
Fluorizácia vody, okrem toho, že je veľmi škodlivá pre vaše zdravie v mnohých iných ohľadoch, je ďalšou hlavnou príčinou nedostatku jódu. (Poznámka prekladateľa: na Slovensku na našťastie fluorizácia vody neuskutočňuje, no sú tu ďalšie zdroje fluóru, prevažne fluoridované zubné pasty).
Ďalšie faktory prispievajúce k poklesu úrovní jódu:
• Diéty s nízkym obsahom rýb, kôrovcov a morských rias
• Vegetariánstvo a vegetariánska strava
• Znížené využitie jodidovanej soli
• Nižšia spotreba jodidu v potravinárskom priemysle a poľnohospodárstve
• Použitie rádioaktívneho jódu v mnohých liečebných procedúrach, ktoré súperia s prírodným jódom
Zavýjanie vlkov
Hlavným dôvodom, prečo jód upadol do nemilosti, je tzv. "Wolff-Chaikoff efekt", čo znamenalo katastrofu pre verejné zdravie. Jednalo sa o experiment, ktorého nesprávne interpretovaný výsledok tvrdil, že hypotyreóza môže byť spôsobená nadmerným príjmom jódu. Avšak v danom experimente bol pokusnej osobe podaný rádioaktívny jód, ktorý je jedovatý. Nemalo to nič spoločné s jedlom alebo doplnkovým príjmom jódu, keďže tieto sú dve úplne odlišné veci. Napriek tomu príbehy uvedeného experimentu sa rýchlo rozšírili a vytvorili strach z jódu, čo spôsobilo aj to, že za posledné tri desaťročia bol jód odstránený z veľkej časti potravín.
Nedostatok jódu v USA sa vyskytuje predovšetkým na Stredozápade a pri Veľkých jazerách, pretože jód sa zvyčajne nachádza iba v pôde v blízkosti oceánov, zatiaľ čo pôdy vo vnútrozemských oblastiach sa vyznačujú nedostatkom jódu. Tomuto vnútrozemskému územiu sa kedysi hovorilo "pás strumy". Keďže Slovensko je vnútrozemskou krajinou, tento problém sa týka aj nás.
Toxické halogenidy – najväčší konkurenti jódu
Jód je členom skupiny prvkov nazývaných "halogény", ktorá obsahuje bróm, fluór a chlór. Keď chemicky zreagujú, stanú sa "halogenidmi": jodidy, bromidy, fluoridy a chloridy. To sú formy s ktorými sa najčastejšie stretnete v potravinách, liekoch a prostredí.
Jodidy a chloridy sú prospešné v malých množstvách, ale bromid a fluorid sú toxické. Tie sa zachytia na receptoroch jódu a následne blokujú činnosť jodidu a hormónov štítnej žľazy, čo vedie, alebo aspoň prispieva k celej rade závažných ochorení. Jedným z hlavných problémov je, že toxické halogenidy sa vo vašom tele hromadia. Neexistuje žiadny známy spôsob ich detoxifikácie. Skrátka - brómu a fluóru sa vaše telo nevie zbaviť. Takto sa v tkanivách časom hromadia a pre vaše zdravie spôsobujú katastrofu.
Bromidy
Bromidy vyskytujúce sa všade okolo vás sú pre váš endokrinný systém veľkou hrozbou. Aj napriek zákazu používania bromičitanu draselného v múke zo strany Svetovej zdravotníckej organizácie, je bromidy možné ešte stále nájsť v niektorých voľno predajných liekoch, potravinách a produktoch osobnej hygieny. Použitie bromičitanu draselného ako prísady do chleba a pečiva výraznou mierou prispelo k predávkovaniu bromidom v západných krajinách.
Bromičitan sodný možno nájsť v produktoch, ako sú napríklad trvalé vlny, farby na vlasy a textilné farbivá. Benzylkonium sa používa ako konzervačný prostriedok v niektorých kozmetických prípravkoch. Dokonca aj stopové množstvá brómu môžu vyvolať ťažké akné u citlivých jedincov. A kto potrebuje produkty starostlivosti o pleť, ktoré spôsobujú akné?
Bróm je tiež obsiahnutý v spomaľovačoch horenia používaných v kobercoch, matracoch, čalúneniach, nábytku a niektorých zdravotníckych prístrojoch. Na základe výskumu na zvieratách, bola zistená spojitosť bromidov so zmenami v správaní a poruchami neurologického vývoja, vrátane porúch nedostatku pozornosti u detí.
Spojené štáty sú značne pozadu s ukončením praxe pridávania bromidov do jedla a ďalších spotrebných tovarov, zatiaľ čo niektoré iné krajiny v tomto trende napredovali:
• V roku 1990, Veľká Británia zakázala bromičitany v chlebe
• V roku 1994, Kanada urobila to isté
• Brazília nedávno zakázala bromid v múčnych výrobkoch
• Európska únia zakázala niektoré zlúčeniny PBDE (polybrómované difenylétery)
V čom je teda problém?
Opäť platí, že keď dôjde na to, čo je najlepšie pre verejnosť, tak firemné zisky sú vždy prednejšie než zdravie.
Výborné zdroje pre získanie viac informácií
Autor a aktivista za práva pacientov Mary Shomonová je jedným z popredných pedagógov na zdravie štítnej žľazy v USA. Viedla najpopulárnejšie spotrebiteľské fórum o štítnej žľazy na stránke About.com. Mary varuje pacientov majúcich problém so štítnou žľazou, nebežať hneď do obchodu so zdravou výživou a zásobiť sa jódom alebo doplnkami bohatých na jód, ako sú rôzne morské riasy.
Podľa Márie, u niekoho, kto nemá nedostatok jódu, môže jeho nadmerná suplementácia v skutočnosti zhoršiť existujúcu predispozíciu štítnej žľazy, alebo spustiť ďalšie zhoršovanie jej stavu. Kľúčom k úspechu je správne množstvo jódu - nie moc, nie príliš málo.
Spôsob, ako zistiť úroveň vstrebávania jódu je test na zistenie jeho vylučovania v moči.
Protokol všeobecne vyžaduje, aby ste užili dávku jódu, následne zobrali vzorku moču po 24 hodinách a následne poslať vzorku do laboratória, kde sa vypočíta úroveň jódu založená na tom, koľko jódu sa vylúčilo do moču.
Zvýšenie úrovne jódu
Ak trpíte nedostatkom jódu, odporúčam pridať morskú zeleninu do svojho jedálnička.
Najlepším zdrojom organicky viazaného jódu o ktorom viem sú nekomerčne zberané riasy. Dávka je asi 5g denne. Je vždy lepšie získať živiny z prirodzenej stravy než z umelých doplnkov alebo likeov, preto tie užívajte až ako poslednú možnosť.
Niektorí pacienti tiež uvádzajú, že lepšie reagujú na potraviny obsahujúce jód ako na lieky. Ak sa však chystáte použiť doplnok, potom dôrazne odporúčame používať supersaturovaný jód (SSKI), ktorý je k dispozícii ako lacný liek na predpis. Obvykle 1-3 kvapky denne je všetko čo potrebujete.
Prosím, nepoužívajte Lugolov jódový roztok ak je to možné, pretože ten môže stav štítnej žľazy dokonca zhoršovať.
Skutočnosť, že vaša štítna zužitkováva jód len v jeho ionizovanej forme (t.z. jodid), je uvedená ako základný fakt v každej medicínskej učebnici. Vaša štítna žľaza spracováva jodidu (I-) do jódu (I2) pre použitie v tvorbe tyreoglobulínu. Vaše telo potom nevyužíva I2 jód priamo. Ten sa musí najprv rozdeliť do dvoch I-ióny, čo je oxidačná reakcia, ktorá spôsobuje oxidačný stres.
Prenášače jodidu sa nachádzajú aj v iných oblastiach tela okrem štítnej žľazy, vrátane vašich pŕs a v hrubom čreve. Jedna zo skupín transportérov jodidu sa nazýva sodno-jodidový symporter a druhá sa nazýva pendren. Dr David Brownstein pojednáva o sodno-jodidovom symporteri, ale nezmieňuje pendren. Avšak rovnako ako všetky ostatné iónové prenášače, aj oni vyžadujú elektrický náboj pre pohyb molekúl cez membránu, čo znamená, že jód musí byť vo svojej ionizovanej forme.
Je možné, že pre určité ochorenia niektorí pacienti dosahujú dobré výsledky pomocou Lugolovho roztoku, ale podľa skúseností Catherine Tamarovej, odborníčky na autizmus, je zrejmé, že deti s autizmom a ich matky, sú na tom dobre s jodidom, ale nie nevyhnutne s jódom.
Udržiavať optimálnu hladinu jódu je obzvlášť dôležité, ak ste žena, ktorá plánuje tehotenstvo, alebo ste už tehotná. Uistite sa, že užívate morské riasy alebo tehotenské vitamíny sa správnym množstvom a formou jodidu, nie jódu. Tým výrazne pomôžete chrániť svoje dieťa.
Tipy pre optimalizáciu funkcie štítnej žľazy
David Brownstein, lekár, napísal niekoľko kníh o štítnej žľaze a jóde, ktoré sú cenným zdrojom informácií pre tých z vás, ktorí chcú vedieť viac.
Doktor Hyman pripravil pre vás zopár dobrých odporúčaní v prípade, ak trpíte zníženou činnosťou štítnej žľazy:
• identifikovať a liečiť príčiny (napr. nedostatok jódu, hormonálna nerovnováha, ekotoxicita, zápal)
• prispôsobiť jedálniček a pochopiť úlohu výživy (nedostatok jódu, rovnako ako tyrozín, selén, vitamíny A a D, zinok, vitamíny B a omega-3 mastné kyseliny), potravinové alergie, neznášanlivosť lepku a potraviny, ktoré obsahujú goitrogény, ako napríklad sója, ktorá narúša v tele využitie jódu
• dostatok pohybu
• zníženie stresu
• vychutnajte si sauny a horúce kúpele pre detoxikáciu
• používajte doplnky, ak je to nutné pre ich nutričnú hodnotu
Ak užívate hormóny štítnej žľazy počas doby kratšej ako päť rokov, väčšina ľudí zistí, že oveľa lepšie reaguje na prírodné doplnky hormónov štítnej žľazy obsahujúce všetky zložky T1, T2, T3 a T4, nielen T4 Synthroid. Lekárnici vedia pripraviť aj prírodné recepty hormónov štítnej žľazy, spýtajte sa ich na to.
Čím viac sa dokážete zbaviť toxických halogenidov, tým viac jódu vaše telo bude schopné absorbovať a tým lepšie bude fungovať aj vaša štítna žľaza.
Na zvýšenie vylučovania fluóru a brómu z tela Laura Power, MS, Ph.D., LDN, ponúka tieto návrhy:
• vysoké dávky jódu
• vysoké dávky vitamínu C
• morská soľ nerafinovaná
• kúpele v epsom soli
• potenie v infračervenej saune
Budúcnosť prírodných liekov na štítnu žľazu
Nespravodlivosť, ktorá sa v súčasnosti v Spojených štátoch deje je prekvapivá a šokujúca. Americká FDA vydala zákazy na doplnky stravy pre liečbu štítnej žľazy vyrábané prírodným spôsobom týkajúce sa troch popredných firiem a starý storočný prírodný liek teraz nazýva "nepovolená droga."
Jedným zo spôsobov, ako obvykle môžete rozlíšiť prírodného lekára od konvenčného, je podľa typu náhradnej hormonálnej terapie štítnej žľazy, ktorú predpisuje. Prírodné lekári budú takmer výhradne predpisovať vysušené produkty obsahujúce hormóny štítnej žľazy. Podľa skúsenosti väčšine pacientov sa darilo oveľa lepšie s prírodnými prípravkami ako s tými na predpis.
Jedinou výnimkou sú ľudia užívajúci syntetické lieky dlhšie ako 10 rokov. Zdá sa, že pre ich telo je dosť namáhavé vrátiť sa späť k prirodzenej forme. Stiahnutie vysušených doplnkov obsahujúcich hormóny štítnej žľazy z trhu bude mať za následok nebezpečenstvo a škody na státisícoch pacientoch.
Dvaja ďalší významní výrobcovia a distribútori majú teraz dlhý zoznam objednávok pre svoje bio-identické hormonálne prípravky. Celková neistota ohľadom budúcnosti prírodných liekov na štítnu žľazu znepokojuje veľké množstvo pacientov. V súčasnosti preto aj vznikla tzv. Koalícia pre záchranu prírodných liečiv štítnej žľazy.
Zdroj

damisa
ahojte, tiež užívam euthyrox už roky, tvorili sa mi aj cysty na štítnej a nakoniec som musela ísť na operáciu, kde mi polovicu odoperovali. Pravidelne chodím na kontrolu každý polrok a podľa výsledkov krvi mi upraví lekárka branie liekov. Nuž je to choroba doživotná a musíme sa s tým vyrovnať.
delavega
Tie rôzne jodove prípravky su drahe a vela krat neúčinné, lebo jod sa musi brat v biologicky aktívnej forme, tak pozor na to. Spolu s jodom sa musia brať aj iné látky, selen, bór, zinok a železo aby bol učinok čo najlepší.
medovnicek
mne auto imunitné ochorenie štítnej žľazy zistili len pred nedávnom pri preventívnej prehliadke, tiež už užívam liek a zrejme doživotne, lekárka nechcela veriť, že týmto ochorením netrpela aj moja mamka, ak ti môžem odporučiť pozri sa na výrobky Joalis  www.joalis.sk
od MUDr. Jonáša, mám s ich výrobkami len tú najlepšiu skúsenosť
cupila
keďže som tu prvý krát,svoj komentár som zaradila pod" Zdravú výživu",tiež pod názvom "Lenivá štítna žľaza".Nechtiac.Nemám tu s týmto žiadnu skúsenosť,ale chcela som reagovať na príspevok Helca103.
Tak ak chceš,pozri si to tam.
mesiar50
@helca103 moja má tiež predpísany Euthyrox
Popri tom užíva aj Magnesium B6
Je to vyživovy doplnok-Laktát horečnaty dihydrát-organická forma Mg2+
Je to určené na zmenšovanie únavy a vyčerpanostii
Balenie obsahuje 60 tab.
jedno balenie stojí 4,70 e.
zvoncek
od už viac ako 15 rokov užívam L.thyroxin.- , z potravín pri užívaní tohto hormónu nie je dobre jesť výrobky s obsahom sóje a jesť grepy., -ovplyvňujú (zabraňujú) vstrebávanie hormónu z čreva
helca103
@mesiar50 ja som vybrala 10 injekcií kde bolo aj magnézium ale mám ešte viacero diagnóz a trochu sa miešajú jedny lieky sa nemôžu s druhým, druhé s tretím a už mám lekárov plné zuby.
Snažím sa jesť veľa ovocia a zeleniny vyberám si všetko kde je jod a ked sa dá a tak aj prechádzky. Doporučili mi jesť ľanové semienka,cesnak,cibuľu, bazalku, morské ryby, citróny, maliny, paradajky a červenú jarabinu.
Verím,že tento rok mi prinesie aj dobré správy a pár diagnóz sa mi ,,stratí" :-)
@zvoncek Ty máš tiež zníženú činnosť / HYPOTYREÓZA/ ?
bambuch
helca103 patrím tiež do skupiny ľudí,ktorí majú ,,lenivú štítnu žľazu,,už minimálne 9 rokov úžívam Euthyrox od júna do októbra 50 mg a od októbra do júna 75 mg,mojej lekárke som vravela,že môj nárast váhy odkedy beriem lieky vzrástol,snažila sa mi ponúknuť lieky na chudnutie ,za ktoré som dala ešte dávnejšie 1500Sk,trošku mi to pomohlo,potom som si nasadila 90-dňovú dietu opäťsom trošku schudla no jojo efekt bol.A k tomu už 12 rokov nemám ženské veci,čiže so mnou sa tie hormóny veľmi dobre zahrávajú.A nevidím žiadny ústup odkedy beriem lieky na štítnu žľazu.Nič iné mi neostáva,len každé ráno tabletka + voda....a váha ide raz hore raz dolu,no našťastie mi vlasy nepadajú ,tých zmien je dosť únava,nervozita,plač...musíme to nejako zvládnuť.Veľa síl všetkým,ktorí bojujú s touto maličkou potvorkou v krku,ktorá je sviňucha tak dôležitá pre organizmus,metabolizmus atď.
helca103
@bambuch tiež som vyskúšala všeličo a lieky mi nezaberajú tak ako by mali,navyše to nekontrolovatelné priberanie ma tiež potrápilo. Teraz som na tom tak,že vlasy prestali padať ale pijem gél Aloe Vera, žihľavový čaj a kúpila som si zinok. Zinok sa nachádza aj v semenách tekvice a slnečnice, ako aj v nelúpaných semenách obilovín. Bohatým zdrojom zinku je hovädzie mäso, pečeň, ryby a treba si vraj dopriať aj zinok z kvasníc, mlieka a syrov. Takže som podstatne zmenila jedálniček a sama som zvedavá ako to dopadne. Dobre si to napísala,že musíme bojovať s tou potvorou. Ale sme predsa silné a sebavedomé ženy a nedáme sa len tak ľahko :-)
helca103
@nadia56 , teraz som si nasadila Aloe Vera ale prečítala som si aj tvoj tip - zaujímavé čítanie. Ďakujem, si veľmi milá cením si každú radu.
katarina2511
Nerada pisem komenty lebo vzdy zoznem kritiku, ale teraz robim vynimku. Mala som rovnaky problem, rovnaka diagnoza potvrdena lekarom. Vlasy mi padali, opuchali prsty a vsetko, to co tu podobne postihnuti napisali. Nasla som na internete jeden dzus, ktory mal zmiernit okrem ineho aj podobne problemy ako som mala. Dzus mal vsak astronomicku cenu a denne ho pit bolo nad moje financne moznosti v tom case. Kupila som jednu flasku a precitala som si co obsahuje. Bol to dzus z kaktusovych hrusiek a bolo tam aj ine ovocie ako jablka a tiez mrkva, cvikla a stopkovy celler. Kupila som si vsetko v obchode a rozmixovala som to a pijem to uz dlho na ranajky a tiez vecer. Stoji ma to zlomok ceny a ucinky su neuveritelne. Moje vlasy su v poriadku, ruky tiez aj vaha. Skuste, mozno to aj Vam pomoze. Ten zazrak su tie kaktusove hrusky. Da sa pozriet na Google - staci napisat kaktusove hrusky a mate obrazky ako to vyzera. Myslim, ze by to malo byt aj na Slovensku dostat.
helca103
@katarina2511 nenašla som v obchode také ovocie, u nás sa to podľa všetkého vola OPUNCIA. Ďakujem Ti za informáciu určite sa budem obzerať po tom ovocí aj inde.
ivka321
Uz dlho sa liečim na stitnu zlazu som aj operovana uživam Euthyrox 25,
mavam casto navaly tepla do tváre . poradite ?
rwoj
tekvicový olej fortuna vitae je zbytočne predražený, skôr odporúčam tento, má tie isté účinky:
 www.nutraceutica.sk/sk/produkty/omega_3_rybi_olej/rybi_olej...

stačí jedna polievková lyžica denne-ráno, ale hormóny treba vysadiť, takže v tomto prípade je dobrá konzultácia s lekárom, ale pochybujem, že nájdeš lekára ktorý ťa v tomto podporí, je ich veľmi málo, viac sa im oplatí ľuďom predpisovať lieky ako ich liečiť a vyliečiť...
Ešte odporúčam počas užívania oleja aj toto  www.czmms.info/index.php/detailni-navody...
amata
mala som tiez znizenu funkciu, ale sa mi to upravilo- samo. Tym chcem povedat,ze endokrynologia je tak komplikovana, je viac faktorov co to moze ovplyvnit, a neexistuje len hypo alebo hyper. Najlepsie je byt pod lekarskym dohladom, uz len kvoli krvnym vysetreniam,lebo len tak viete ako stoji na tom stitna zlaza...Mne dr. povedal ,ze je to na cely zivot , ale som jasnym prikladom ,ze sa mylil. Treba najst dr. ktory je nakloneny aj k alternativnej medicine.
michaela333
Krasny predsviatocny vecer vsetkym! :-)

Aj ja som pacient endokrinologie. Mam 29 rokov a rada by som sa s vami podelila o svoje skusenosti s liecbou chorej stitnej zlazy (s.z.) - mam strumu, t.j. zvacsenie s.z.

Pred 2 rokmi ma na endo poslal gynekolog. Vysetrila ma pani doktorka, zistila diagnozu. Struma sa lieci 2-3 roky. Mne bol v prvej faze nasadeny euthyrox 25. Mala som 27 rokov a vahu cca 65 kil, stale som priberala. Do 4 mes. som sa dostala na 87 kil...viete si predstavit to zufalstvo, behom pol roka + 27 kg...Zufale snahy o zlepsenie stravy, posilka...nehybalo sa to. Po druhom vysetreni, cca 3/4 roku som mala cca -5 kg, t.j. 82-81. Po druhom vysetreni mi skonstatovala zlepsenie a zmensenie s.z. :-). A teraz k veci...uz asi 4 mes beriem euthyrox 50 a... posilka bola len sem-tam, sedave zamestnanie, stresu menej ako pocas statnic, aj slaninka vecer sem tam bola...;-). Vysledok? Od maja som schudla celych 13 kil. Uz dva mesiace sa citim ako znovu zrodena pojasena energicka 20ka :-D. Liecbu som za posledny mesiac posilnila: probiotika, vit. D, biosil pripravok aaaaa, najdolezitejsie: pivovarske kvasnice: jodamin pangamin, su lacne a ja proste chudnem aj ked normalne jem. Priklad dnes:
ranajky: euthyrox na lacno...hodina pauza nic a az potom papat, toto treba podla pribal. letaku dodrzat, potom som dala banan

obed: chilli con carne (bio hovadzie kaufland stalo rovnako ako nebio), cibula, dve plech cervena fazula, trikolora papriky, jedna pasatta rajciny, 1 Pl kokosovy olej (7e bio panensky v dm, 300ml). K tomu chleba. Za 7 eur navarene na 4-5 dni.

Vecera: dva krajce chleba s vajcovkou (pomazanka: vacia na tvrdo na drobno+domaca alebo hellmans majon, stipka soli) rajciny.

A pocas dna surova zelenina...brokolica, karfiol, kalerab, mrkva + vsakovake ovocie, acidko s vlockami a pod...lacnejsie a zdravsie...

Tak toto je moja skusenost. Biosil mi spevnil nechty a pokozku upravil.
Na vlasy a rast:
Kokosovy olej roztopim vo flasticke v pohari s teplou vodou, namocim si vlasy do vody- len aby boli mokre a do injekcnej striek. dam olej, vstrekujem ku pokozke hlavy a vycesavam a nanasam az po konceky na vlasoch. Mam ich po 2,5 roku, kedy som bola na kratucke mikado teraz uz pod lopatky. :-). Kokosak min. 2 hod na vlasoch, potom 2x vymyt samponom a takto aspon 2x v tyzdni. Ja nechavam aj cez noc...

Cmuk a snad som troska pomohla :-)

Miska