Varenie

Kypriaci prášok

citroen - fotkacitroen, 21. februára 2015

neznášam chuť kypriaceho prášku v zákuskoch.Vie mi niekto vysvetliť aký je rozdiel medzi kypriacim práškom škrobovým a kypriacim práškom s vínnym kameňom?Je ten druhý menej agresívnej chuti?Máte s tým skúsenosť?Ďakujem

@zareaguj


Diskusia k téme

evanaaa
Rozdieľ je asi v chemickom zložení, už sa tu o tom písalo, snáď ti niekto presnejšie odpovie, bola by na to dobrá @sovka. Ale lepší je ten vínny kameň.
omama1
v DM drogerii sa da kupit PDP / Brot Gevurz..urceny je na chlebik..
ale pouzivam aj na pecenie..
PDP - prasok do peciva
smejkad
zhruba polovicu PDP mozes nahradit, kde ide mlieko, daj kysle mlieko alebo kyslu smotanu, kde ide voda, daj mineralku
alebo na par tyzdnov nabehni na stravovanie, kde budes mat na jedlo 30-50€ mesacne a garantujem ti, ze po takejto skusenosti PDP riesit nebudes :-)
tinca
Tu sú vysvetlivky od chemičky na kypriace prášky:
Salajka, inak nazývaná aj "jelenia soľ", "amonium" alebo "cukrárske droždie" je hydrogenuhličitan amónny (NH4HCO3). Pri pečení sa pridáva do cesta a má podobnú funkciu ako kypriaci prášok alebo sóda bikarbóna (NaHCO3). (Používa sa najmä pri koláčoch, napr. perník).
Teplom sa rozkladá na oxid uhličitý, amoniak a vodu, čím vytvára bublinky v ceste.
Vinný kameň - kypriaci prášok do pečiva
Vinný kameň, tiež známy ako hydrogénvínan draselný, je vedľajším produktom pri spracovaní vína. Z chemického hľadiska ide o draselnú soľ kyseliny vínnej. Vínny kameň sa dá použiť ako kypriaci prášok do pečiva. Svojou prítomnosťou dokáže stabilizovať bielkoviny, zvyšovať objem cesta a tvoriť štruktúru hotového výrobku.
Návod na použitie: 20g prášku použiť na 0,5kg múky.
Zloženie: vínny kameň, kukuričný škrob, jedlá sóda.
babav
@tinka , vdaka za pripomenutie chemickych vzorcov :-).Salajku som kedysi pouzivala iba do zakuskov "salajnikov",bez PDP a sody bikarbony sa pri peceni nezaobidem a vinny kamen pouzivam iba na vyslahanie bielkov. Ak sa v recepte dodrzi presna davka, chut kolaca tieto kypriace prasky neovplyvnia.

afataga
ja uz roky pouzivam len sodu bikarbonu, funguje v pohode a podla mna ziadnu pachut nema
1x tinca
evanaaa
@tinca , vďaka:).....a ešte by si mala charakterizovať aj PDP, teda klasický prášok do pečiva, nie ale vínny kameň, ani salajku, aj tam je rozdiel?
pusta1
@tinca , dakujem ti za ozrejmenie celého a rozdielov :-)
salajku som si matne pamätala z detstva, mama ju používala pri pečení spomínaneho vianočného pečiva, videla som ju v predajniach, nebola som si však istá :-)
tiginko
prášky do pečiva sú rôzne - od tých s obsahom nezdravých fosfátov a lepku - napr. takýto:  www.poziadavka.sk/ponuky/ponuka-33577/Kypriaci-prasok-do-...
, až po rôzne bezlepkové verzie (s použitím škrobu) a bio verzie bez fosfátov - ich základom je sóda bikarbóna/hydrogénuhličitan sodný/jedlá sóda a vínny kameň + škrob. V podstate toto isté už napísala @tinca @evanaaa ....
To, či je cítiť chuť kypriaceho prostreidku v jedle závisí od toho, či sme použili ten správny. Nie je jedno, aký použijeme do cesta, ktoré obsahuje kyslú zložku.
 www.recepty.cz/clanek/know-how/kyprici-prasek-nebo-jed...

 womanonly.topzine.cz/jak-funguje-prasek-do-peciva-a-jak-jej-...
1x tinca
smejkad
nedivila, @tiginko , nejaky cas takto zijem aj s mojou dcerou, preto viem, o com hovorim :-)
kuchticka
@babav pozdravujem a prosim o radu: kde a pod akym nazvom kupim vinny kamen? Uz som ho zhanala dlhy cas bez uspechu.
Vdaka za odpoved.
tinca
@evanaaa Kypriaci prášok do pečiva alebo kypriaci prášok alebo prášok do pečiva je suché chemické kypridlo používané na zväčšenie objemu a odľahčenie textúry pečiva, napríklad mafinov, koláčov alebo piškót.
Obsahuje:kypriace látky (pyrofosforečnan sodný E450, hydrogénuhličitan sodný E500), pšeničná múka s obsahom gluténu.
Vynašiel ho nemecký chemik, doktor August Oetker, ktorý založil firmu Dr. Oetker. Prášok do pečiva funguje na princípe uvoľňovania oxidu uhličitého do cesta acidobázickou reakciou, čím vznikajú v ceste bublinky, a tak sa nakypruje. Používa sa namiesto droždia v prípadoch, keď nie je žiadúca príchuť fermentačných produktov kvasiniek.@kuchti čka vínny kameň sa dá kúpiť v obch.so zdravými potravinami, bio-predajne,ale myslím že som ho videla aj v Tescu. Je pod názvami Vínny kame-kypriaci prášok, alebo Kypriaci prášok z vínneho kameňa a.p.
1x tinca
evanaaa
Ja mám vínny kameň z Kauflandu....... a @tinca , ďakujem za vysvetlenie. Inak, dobre píše aj @tiginko o tom ako treba tie prášky používať, vďaka.
hubata
A ako sa to neznášanie prášku do pečiva prejavuje? Možno ho neznášam ani ja a ani o tom neviem .......
citroen
@hubata mne vadí tá štipľavá chuť,páli ma jazyk a často sa mi z neho vygrgáva.Ostatným ďakujem za odpovede
jozka2
I ked neskoro,ale mozno to niekomu pomoze,pouzivam sodu bicarbonu casto,ale ju pohasim zopar kvapkami octu ci citronovej stavy a potom pridavam do cesta.Ak sa tam pridavaju kyslo-mliecne ,alebo neco kysle nie je potrebne sodu hasit.Hasi sa preto,ze soda uz strati svoju chut v kolaci a na kvalite to neuberie.