neznášam chuť kypriaceho prášku v zákuskoch.Vie mi niekto vysvetliť aký je rozdiel medzi kypriacim práškom škrobovým a kypriacim práškom s vínnym kameňom?Je ten druhý menej agresívnej chuti?Máte s tým skúsenosť?Ďakujem
@zareagujneznášam chuť kypriaceho prášku v zákuskoch.Vie mi niekto vysvetliť aký je rozdiel medzi kypriacim práškom škrobovým a kypriacim práškom s vínnym kameňom?Je ten druhý menej agresívnej chuti?Máte s tým skúsenosť?Ďakujem
@zareaguj
ale pouzivam aj na pecenie..
PDP - prasok do peciva
alebo na par tyzdnov nabehni na stravovanie, kde budes mat na jedlo 30-50€ mesacne a garantujem ti, ze po takejto skusenosti PDP riesit nebudes :-)
Salajka, inak nazývaná aj "jelenia soľ", "amonium" alebo "cukrárske droždie" je hydrogenuhličitan amónny (NH4HCO3). Pri pečení sa pridáva do cesta a má podobnú funkciu ako kypriaci prášok alebo sóda bikarbóna (NaHCO3). (Používa sa najmä pri koláčoch, napr. perník).
Teplom sa rozkladá na oxid uhličitý, amoniak a vodu, čím vytvára bublinky v ceste.
Vinný kameň - kypriaci prášok do pečiva
Vinný kameň, tiež známy ako hydrogénvínan draselný, je vedľajším produktom pri spracovaní vína. Z chemického hľadiska ide o draselnú soľ kyseliny vínnej. Vínny kameň sa dá použiť ako kypriaci prášok do pečiva. Svojou prítomnosťou dokáže stabilizovať bielkoviny, zvyšovať objem cesta a tvoriť štruktúru hotového výrobku.
Návod na použitie: 20g prášku použiť na 0,5kg múky.
Zloženie: vínny kameň, kukuričný škrob, jedlá sóda.
salajku som si matne pamätala z detstva, mama ju používala pri pečení spomínaneho vianočného pečiva, videla som ju v predajniach, nebola som si však istá :-)
, až po rôzne bezlepkové verzie (s použitím škrobu) a bio verzie bez fosfátov - ich základom je sóda bikarbóna/hydrogénuhličitan sodný/jedlá sóda a vínny kameň + škrob. V podstate toto isté už napísala @tinca @evanaaa ....
To, či je cítiť chuť kypriaceho prostreidku v jedle závisí od toho, či sme použili ten správny. Nie je jedno, aký použijeme do cesta, ktoré obsahuje kyslú zložku.
www.recepty.cz/clanek/know-how/kyprici-prasek-nebo-jed...
womanonly.topzine.cz/jak-funguje-prasek-do-peciva-a-jak-jej-...
Vdaka za odpoved.
Obsahuje:kypriace látky (pyrofosforečnan sodný E450, hydrogénuhličitan sodný E500), pšeničná múka s obsahom gluténu.
Vynašiel ho nemecký chemik, doktor August Oetker, ktorý založil firmu Dr. Oetker. Prášok do pečiva funguje na princípe uvoľňovania oxidu uhličitého do cesta acidobázickou reakciou, čím vznikajú v ceste bublinky, a tak sa nakypruje. Používa sa namiesto droždia v prípadoch, keď nie je žiadúca príchuť fermentačných produktov kvasiniek.@kuchti čka vínny kameň sa dá kúpiť v obch.so zdravými potravinami, bio-predajne,ale myslím že som ho videla aj v Tescu. Je pod názvami Vínny kame-kypriaci prášok, alebo Kypriaci prášok z vínneho kameňa a.p.
varecha.pravda.sk/diskusie/vinny-kamen-/3570-forum.html...
kuchticka, 26. augusta 2012 o 05:54
@lucinkab , @nadia56 , obom vam dakujem. Skutocne som toto nevedela, ved cream of tartar mam stale doma a pouzivam iba ked slaham sneh z bielkov.