neznášam chuť kypriaceho prášku v zákuskoch.Vie mi niekto vysvetliť aký je rozdiel medzi kypriacim práškom škrobovým a kypriacim práškom s vínnym kameňom?Je ten druhý menej agresívnej chuti?Máte s tým skúsenosť?Ďakujem
@zareagujDiskusie
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 4 najnovší komentár 20. decembra 2024
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 3 najnovší komentár 19. decembra 2024
- Mamka4: Pštrosie vajce 1 najnovší komentár 13. decembra 2024
- Kvetinka72: Potrebujem pomoc s grilážkami 4 najnovší komentár 5. decembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 355 najnovší komentár dnes 15:15
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 355 najnovší komentár dnes 15:15
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 4 najnovší komentár 20. decembra 2024
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 3 najnovší komentár 19. decembra 2024
- Mamka4: Pštrosie vajce 1 najnovší komentár 13. decembra 2024
- Kitchenguru: Čo variť v čase predvianočného pôstu? 13 najnovší komentár 13. decembra 2024
- Haji: Co dnes vaříte, pečete, připravujete nejen na Vánoce? December 2024 250 najnovší komentár dnes 15:15
- Joranza: Čím nahradiť margarín Visa 4 najnovší komentár 20. decembra 2024
- Kacia: Aké potraviny jesť na zníženie cholesterolu? 3 najnovší komentár 19. decembra 2024
- Mamka4: Pštrosie vajce 1 najnovší komentár 13. decembra 2024
- Kitchenguru: Čo variť v čase predvianočného pôstu? 1 najnovší komentár 13. decembra 2024
Zážitky
- Kitchenguru: Stravovanie pre ženy 0 zatiaľ bez komentárov
- Movino: Jesenné snúbenie jedla s vínom priamo vo vinárstve 0 zatiaľ bez komentárov
- Kitchenguru: Čo si zabaliť na túru 0 zatiaľ bez komentárov
- Sonulienka: Čo je s @Haji? 4 najnovší komentár 10. októbra 2024
- Janger: Sledovať líšku v nore... 243 najnovší komentár 22. mája 2024
- Bylinka: Skúste a presvedčte sa . II.časť 36 najnovší komentár 2. decembra 2023
Najklikanejšie
recepty, videá a články
- Nepečené datľovo-čokoládové bonbóny VIDEO
- Chcete si urýchliť pečenie vanilkových rožkov? Super tip, ako ich urobiť raz-dva VIDEO
- Hľadáte perfektné cesto na vykrajované koláčiky? Skúste toto naše len zo 4 surovín! VIDEO
- Čokoládové kolieska s karamelom a so soľou VIDEO
- Jednoduchý trik, ako expresne ozdobiť drobné pečivo VIDEO
- Čokoládové kocky s kardamómom a pomarančom VIDEO
- Skvelá bielková citrónová poleva na všetky vianočné koláčiky VIDEO
- Odolná trinástka: Výborné recepty na trvanlivé vianočné koláče, ktoré vám vydržia až do Silvestra
- Toto sú stálice: 10 najlepších klasických koláčov a zákuskov na vianočné sviatky. Sú tu aj tie vaše?
- Linecké koláčiky: Prezradíme vám najlepší recept aj fintu, ako z jedného cesta urobiť 7 druhov vianočného pečiva
- Rokmi overené: 10 receptov na vianočné plnené oriešky, ktoré piekli už naše babky
- Orechové, karamelové aj čokoládové: Najchutnejšie plnené vianočné košíčky pre každý jazýček
- Pečie celé Slovensko: Zabudnutý dezert spod Tatier. Súťažiaci o ňom ani nepočuli a čo vy, poznáte Lohengrin?
- Máme ju radi: 10 receptov na sviatočné koláče a drobné pečivo s obľúbenou žĺtkovou polevou
ale pouzivam aj na pecenie..
PDP - prasok do peciva
alebo na par tyzdnov nabehni na stravovanie, kde budes mat na jedlo 30-50€ mesacne a garantujem ti, ze po takejto skusenosti PDP riesit nebudes :-)
Salajka, inak nazývaná aj "jelenia soľ", "amonium" alebo "cukrárske droždie" je hydrogenuhličitan amónny (NH4HCO3). Pri pečení sa pridáva do cesta a má podobnú funkciu ako kypriaci prášok alebo sóda bikarbóna (NaHCO3). (Používa sa najmä pri koláčoch, napr. perník).
Teplom sa rozkladá na oxid uhličitý, amoniak a vodu, čím vytvára bublinky v ceste.
Vinný kameň - kypriaci prášok do pečiva
Vinný kameň, tiež známy ako hydrogénvínan draselný, je vedľajším produktom pri spracovaní vína. Z chemického hľadiska ide o draselnú soľ kyseliny vínnej. Vínny kameň sa dá použiť ako kypriaci prášok do pečiva. Svojou prítomnosťou dokáže stabilizovať bielkoviny, zvyšovať objem cesta a tvoriť štruktúru hotového výrobku.
Návod na použitie: 20g prášku použiť na 0,5kg múky.
Zloženie: vínny kameň, kukuričný škrob, jedlá sóda.
salajku som si matne pamätala z detstva, mama ju používala pri pečení spomínaneho vianočného pečiva, videla som ju v predajniach, nebola som si však istá :-)
, až po rôzne bezlepkové verzie (s použitím škrobu) a bio verzie bez fosfátov - ich základom je sóda bikarbóna/hydrogénuhličitan sodný/jedlá sóda a vínny kameň + škrob. V podstate toto isté už napísala @tinca @evanaaa ....
To, či je cítiť chuť kypriaceho prostreidku v jedle závisí od toho, či sme použili ten správny. Nie je jedno, aký použijeme do cesta, ktoré obsahuje kyslú zložku.
www.recepty.cz/clanek/know-how/kyprici-prasek-nebo-jed...
womanonly.topzine.cz/jak-funguje-prasek-do-peciva-a-jak-jej-...
Vdaka za odpoved.
Obsahuje:kypriace látky (pyrofosforečnan sodný E450, hydrogénuhličitan sodný E500), pšeničná múka s obsahom gluténu.
Vynašiel ho nemecký chemik, doktor August Oetker, ktorý založil firmu Dr. Oetker. Prášok do pečiva funguje na princípe uvoľňovania oxidu uhličitého do cesta acidobázickou reakciou, čím vznikajú v ceste bublinky, a tak sa nakypruje. Používa sa namiesto droždia v prípadoch, keď nie je žiadúca príchuť fermentačných produktov kvasiniek.@kuchti čka vínny kameň sa dá kúpiť v obch.so zdravými potravinami, bio-predajne,ale myslím že som ho videla aj v Tescu. Je pod názvami Vínny kame-kypriaci prášok, alebo Kypriaci prášok z vínneho kameňa a.p.
varecha.pravda.sk/diskusie/vinny-kamen-/3570-forum.html...
kuchticka, 26. augusta 2012 o 05:54
@lucinkab , @nadia56 , obom vam dakujem. Skutocne som toto nevedela, ved cream of tartar mam stale doma a pouzivam iba ked slaham sneh z bielkov.