Ahojte varecháčky, poraďte, prosím, ako mám urobiť krém do krémešov. Pečiem už dosť rokov, ale stalo sa mi, že keď uvarím žĺtkový krém v mlieku a potom do horúceho krému pridám vyšľahané bielky, tak sa mi to zrazilo. Odvtedy radšej bielky nepridávam - ale rada by som, lebo krém je potom ľahší a objemnejší. pridávať do horúceho hneď keď odstavím zo šporáka alebo mám počkať, kým trochu nevychladne. Mám pridávať po troške a rýchlo miešať, alebo pridať naraz ...
@zareaguj
Z troch bielkov a 100g cukru pripravím tuhý sneh.
V časti mlieka rozmiešam Zlatý klas a žĺtky, zvyšok dám variť so 100 g cukru. Keď zovrie, pridám mlieko so Zlatým klasom a žĺtkami. Miešam kým nezhustne, odstavím, okamžite vmiešam sneh (preto ho musím spraviť ako prvý, aby som stíhala), riadne rozmiešam, objem sa zvýši dvojnásobne.
Horúci krém rovno nalejem na upečený spodný plát cesta, rozotriem. Lievam do stredu, potom rozotriem do rohov a na boky. Krém je hustý, nesteká. Na vychladnutý krém natriem šľahačku so stužovačom a navrch poukladám kocky cesta, ktoré som vopred poliala čokoládou a pokrájala na štvorčeky.
Takto ho robím cca 45 rokov, nikdy sa nezrazil a krém je výborný, taký aký býval kedysi v krémešoch v cukrárni (kdeže tie časy sú?).
a/ do krémešov: v mlieku uvarený zlatý klas (aj maizena môže byť) musí byť hustý a to čo ty vravíš, že sa ti zrazil sneh to asi nebude pravda, lebo ten sneh ušľahaný bez cukru práve nadvihne tento puding a po stuhnutí bude pekne stáť. Uvarený krém odstavíš z ohňa a sneh pridáš naraz do horúceho pudingového základu a dobre ale rýchlo zamiešaš a vyleješ na upečené lístkové cesto. Ak ich chceš bez šľahačky tak na horúci základ priťapíš vrchné lístkové cesto. Ak budeš dávať šľahačku tak samozrejme musíš počkať až to dobre vychladne a stuhne a len tak dáš šľahačku. Ak chceš ešte aj poliať čokoládou, znovu dáš šľahačku (ale nie v spreji, musí byť do tuha vyšľahaná 33 %-ná) schladiť aby sa ti netopila pod teplou čokoládovou polevou.
b/ do krému na venčeky sa nedávajú vyšľahané bielky, len sa dobre vymiešané maslo s práškovým cukrom nadstavuje vanilkovým pudingom a ochutí sa rumom.
Samozrejme že sa líšia diametrálne od seba aj cestá: krémeše sa robia na lístkovom ceste a venčeky na odpaľovanom ceste.
Presný rozpis surovín nájdeš tu na vareche ak si klikneš na recepty pod správnymi názvami "venčeky z odpaľovaného cesta" a "krémeše" buď s čokoládou a šľahačkou, alebo krémeše lacnejšie kde sa krém robí len so zlatým klasom a múkou. Môžeš si vybrať podľa toho na aké máš chuť