Varenie

Ďalšie dobré rady do kuchyne

kucharka100 - fotkakucharka100, 30. júla 2011

ŠEPKÁR PRE GAZDINKY

 Zvädnutá petržlenová vňať bude opäť svieža, ak ju poukladáte na tanier, pokropíte studenou vodou a necháte prikrytú tanierom niekoľko hodín.

 Viete, že: ... energiu vám dodá nápoj z rozmixovaným banánov, jahôd a medu ? .... zdravou pochúťkou je sušené ovocie ? Ukojí chuť na sladké a nezníži hladinu cukru v krvi.
... bylinkové čaje sú výborné na povzbudenie látkovej výmeny ?

 Aby ovocie pri pečení ovocného koláča nekleslo na spodok cesta, obaľte ho v hladkej múke, potom uložte na cesto.

 Pri pečení koláčov môžete mleté orechy nahradiť strúhankou osmaženou na masle.

 Pri varení lekváru alebo pretlaku sa nebude vytvárať pena, ak vnútro hrnca vytriete glycerínom.

 Ak vám drevné uhlie zhasína, posypte ho hŕstkou soli.

 Aby sa mäso počas dňa v prírode nepokazilo, zabaľte ho do žihľavy a odložte do tieňa.

 Mäso z hydiny bude šťavnatejšie, ako ho pred pečením pokvapkáte citrónovou šťavou.

 Skôr než začnete mäso krájať, vždy si všimnite, ako smerujú vlákna. Krájajte ich naprieč, čím narušíte dlhé vlákna a mäso sa bude lepšie jesť.

 Chcete postrúhať mäkký syr ? Vložte ho na pol hodiny do mrazničky a strúhadlo jemne potrite olivovým olejom. Takto sa vyhnete problému s upchanými dierkami.

 Syr vraj pri vyprážaní nevytečie, ak ho vopred vložíte na chvíľu do chladničky.

 Ak nechcete aby vám syr vysychal, vložte ho do plastovej nádoby a pridajte dve kocky cukru.

 Ak pri zaváraní prepichnete uhorky niekoľkokrát špáradlom alebo hrubou ihlou nezostanú vo vnútri duté.

 Ak chcete aby mala káva lahodnejšiu chuť, pridajte do nej trochu vanilkového cukru.

 Múku na zahustenie pokrmov trochu prisoľte, nebudú sa vytvárať hrudky.

 Ak chcete, aby zostal špenát zelený, musíte ho variť neprikrytý a tesne pre podávaním.

 Bryndzové halušky budú pekné biele, ak postrúhané zemiaky zalejete horúcou vodou.

 Aby sa zemiaky v šupe nerozvarili, pridáme do vody 1ČL soli.

 Aby sa sypké zemiaky nerozvarili pridajte k ním počas varenia trochu octu.

 >Nové zemiaky sa ľahko čistia, keď ich najprv namočíme do slanej vody.

 Zabudli ste si doma klasický štetec na potieranie mäsa marmeládou ? Stačí ak zoberiete z byliniek a zviažete ich spolu s petržlenovou a zelerovou vňaťou do kytičky.

 Na pudingu nezostane po uvarení hrubá koža, ak ešte na horúci nasypete práškový cukor. pri chladnutí zostane povrch mäkký a krémový.

 Ak varíte cestoviny, potrite hranu pokrievky dookola maslom. Voda zaručene nevykypí.

 Do chladničky citróny rozhodne nedávajte, pretože v nej strácajú vôňu a vysýchajú. prospeje im chladnejšie a dobré vetrané miesto.

 Ak chcete z citróna ľahko vytlačiť šťavu, pogúľajte ho najskôr po stole.

 Ak chcete, aby šampiňóny zostali biele, pokvapkajte ich citrónom.

 Rozrezaný citrón uchováme tak, že ho reznou plochou položíme na tanierik a dáme do chladničky.

 Aby sa medzi potravinami nenasťahovali mravce, vložte medzi ne pokrájaný citrón.

 Chuť polievky zjemníte, ak do nej pred servírovaním pridáte kúsok masla a petržlenovej vňate.

 Ak potrebujete rýchlo očistiť veľké množstvo cesnaku, namočte ho pred ošúpaním na chvíľu do horúcej vody.

 Ak chcete, aby malo mäso cibuľovú príchuť, stačí cibuľu pokrájať na malé kúsky a pretlačiť v lise na cesnak. Cibuľa pustí veľa šťavy a pokrm bude chutný a aromatický.

 Ak vám zelenina zvädla, namočte ju do studenej vody a pridajte niekoľko kvapiek octu. Zelenú petržlenovú vňať si zasa uchovajte tak, že ju nadrobno posekáte, vložíte do pohára a premiešate so soľou v pomere 1:4

 Ak potrebujete naliať horúcu tekutinu do pohárov, položte ich na mokrú utierku.

 Mäso ochránime pred muchami, keď ho obložíme vrstvou cibule.

 Tvrdé mäso rýchlejšie zmäkne, ak k nemu pridáme trochu octu.

 Ak dáme párky na 15 až 20 minút do horúcej vody a necháme ich odstáť, zatiaľ ich nevaríme tak nám neprasknú.

 Červené víno uskladňujte vo fľašiach ležato pri teplote 10 až 15 ºC v pivnici alebo v špajzy, ak je pivnica veľmi studená.

 Arašidy (búrske oriešky) dlho neuskladňujeme. Obsahujú tuk, ktorý dlhším uskladňovaním žltne a oriešky majú nepríjemnú chuť.

 Broskyňový kompót dostane jemnú korenistú chuť, ak do každého pohára pridáme 1 až 2 broskyňové kôstky.

 Čučoriedkové farbivo nepríjemne znečistí zuby. Farbivo odstránime citrónovou šťavou, ktorou zuby natrieme.

 Figy v domácnosti dlho neuskladňujeme. Na kratšie obdobie ich zavesíme v suchej chladnejšej miestnosti.

 Grapefruit nikdy nelúpeme. Rozpolíme ho a každú polovicu vložíme do hlbšieho tanierika. Zahnutým nožíkom alebo menším nožom obrežeme vo vnútri kôru, dužinu v nej však ponecháme a lyžičkou vyberáme.

 Hrozienka pridávame do cesta slabo obalené v múke. Tak nespadnú v bublaninách a v koláčoch na dno formy, ale udržia sa na povrchu.

 Jahody vyvolávajú niekedy, hlavne u detí, žihľavku. Preto jahody deťom pocukríme alebo podávame so šľahačkou či mliekom.

 Keď orechy cez noc necháme v studenom mlieku, budú sa ľahšie lúpať. Nebudú sklovité, ako sa to stáva pri sparení, ale ostanú pekné biele.

 Soľ v soľničke nevlhne, keď do nej pridáme niekoľko zrniek ryže alebo hrachu, ktoré nasajú vlhkosť.

 Vajcia pri varení neprasknú, keď ich na tupom konci prepichneme tenkou ihlou.

 Ak sa chcete zbaviť rybieho zápachu pridajte k rybe pre pečením polovicu jabĺčka. Pach pohltí a dodá jemnú chuť.

 Ak si chcete na zimu uskladniť strukoviny, tak ku kilu suchej strukoviny vložte asi 5 až 6 bobkových listov, aby odradili škodce.

 Banány neznášajú nízku teplotu, preto ich neukladáme do chladničky, ale vešiame v komore špičkou dolu.

 Nakrájané banány nesčernejú ak ich pokvapkáte citrónovou alebo ananásovou šťavou.

 Ak robíte zemiakové placky, postrúhajte k zemiakom aj jabĺčko budú chutnejšie.

 Ak chcete, aby boli pagáče chutnejšie, použite namiesto múky 100 g ovsených vločiek.

 Ak odstraňujete šupky z rajčín neodhadzujte ich, ale odložte. Zídu sa vám napr. pri varení hovädzej polievky, ktorej dodajú peknú farbu.

 Ak varíte vajíčka, pridajte do vody trochu octu. Ak na niektorom vajíčku škrupina praskne jeho obsah nevytečie.

 Ak si cesto na palacinky prelejete do džbánu, môžete ho priamo nalievať na panvicu.

 Aby sa cesto nelepilo, potrite panvicu pred pečením palaciniek rozkrojeným surovým zemiakom.

 Ak zmiešate med, mlieko a jogurt dostanete vynikajúci a osviežujúci nápoj.

 Ak chcete aby bola polievka hustá a mala kyslú chuť, urobte zátrepku z vajíčka, hladkej múky a trošku bieleho jogurt.

 Mlieko pri varení nevykypí, ak okraj hrnca potriete tukom.

 Mlieko uchováme v lete dlhšie, keď pri varení pridáme doň sódu bikarbónu.

 Mlieko neskysne a ostane sladké aj niekoľko dní ak doň vložíte list z chrenu.

 Olej vraj pri vyprážaní nestmavne, ak do panvice vložíte tri – štyri špáradlá.

 Ak chcete pri varení použiť suché huby, najskôr ich namočte na 20 až 30 minút do vody, aby zmäkli. Zo 100g sušených húb dostanete približne 500g.

 Ak sa pri varení popálite, ihneď si popálene miesto potrite horčicou a nechajte ju zaschnúť. Nevytvoria sa pľuzgiere a rana nie je červená.

 Biela kapusta pri dusení bude mäkšia a zároveň aj chutnejšia, ak k nej pridáte väčší surový zemiak.

 Ak ste pripálili ryžu, hrniec odstavte z ohňa a ryžu prikryte krajcom chleba. Asi po piatich minútach chlieb odložte, ale ryžu pre istotu ovoňajte.

 Ak pripravujete praženicu, soľte ju až nakoniec, pretože soľ spôsobuje to, že je tuhá.

 Kakao, ktoré pridávate do múčnikov bude tmavšie ak ho zalejete horúcim mliekom.

 Aby sa cesto pri vaľkaní nelepilo posypte cesto aj valček múkou, alebo položte na cesto mikroténové vrecko, alebo fóliu.

 Keď sa varí ryža, pridajte do nej trochu citrónovej šťavy. Zostane biela a nadýchaná. Neprevarí sa, keď pridáte trochu mäso.

 Keď si pri varení popálite jazyk, rýchlo ho potrite kúskom masla. Bolesť sa rýchlo stratí.

 Ak nechcete, aby bolo tmavé cesto na mramorovú bábovku suché, pridajte do neho namiesto kakaa orieškovú nátierku, napríklad Nutelu.

 Slanina (cesnak, párok) ľahko vnikne do mäso, ak budete mäso špikovať v smere vlákien. Pri krájaní naprieč vláknami zostanú v mäse biele štvorčeky slaniny.

 Ak vám prinesú na podnose olivy, použite vidličku, pomocou, ktorej ich preložíte na tanier. Na konzumáciu vám postačia ruky.

@zareaguj


Diskusia k téme

hubata
@doriska - aj mne pošuškaj, ja som na techniku nemehlo. Uvarím, upečiem, zavarím, ušijem, uštrikujem ..... ale mlynček na mäso nezložím.
kata50
No riešenie by bolo ! V svojom PC vytvor súbor napr. DOBRÉ RADY Z VARECHY a potom už iba označený text skopíruj. Ctrl C a Ctrl V . Ale toto vy už viete. Ja iba , aby reč nestála... :-))
vierik
Moja milá @katka50 ,ja som asi celá @hubata urobím si to tak,ale by ma to nenapadlo.Už aby bol ten TAG-poznámky,ja som to tam chcela dať.Mlynček pre zmenu zložím ...:-))))))
vierik
No moje zlaté,aj @hubata , nakoniec sa mi to podarilo podľa @marienka44 ,aj keď s komentármi,ale predsa.Ešte to budem pokúšať aj podľa @katka50 ,aby som na to neprišla :-)
sylvinka
Mne by sa predsa len viac páčilo,keby rubrika "dobré rady" bola priamo na Vareche...
vierik
Aj ja som to včera uložila,ale teraz za svet neviem kde...už dobrú hodinu to neviem nájsť :-)))))))))
aroooo
a ja idem hľadať nejakú literatúru na kopírovanie a ukladanie...no nejde mi to....
tothka
@aroooo možno si nepostrehla, ale kata50 asi zabudla napísať, že text, ktorý chceš kopírovať si najskôr musíš vysvietiť stlačením ľavého tlačítka myši a rolovať ňou až na koniec želaného textu, potom príde ctrl c a v súbore do ktorého ukladáš už stačí to ctrl v
letisia
Ja som text vyznačila tak ako píše @tothka potom som do toho klikla pravým tlačidlom myši, klikla v tabuľke na kopírovať, otvorila som si word, pravým tlačidlom klikla, vybrala prilepiť, text sa zobrazil a už som len dala uložiť. Vyzerá to asi zložito, ale je to veľmi jednoduché.