Varenie

Čo prichystať?!

megginr - fotkamegginr, 22. mája 2011

V piatok chcem oslavovať narodeniny, vonku. Chcem niečo napiecť, niečo sladké pripraviť. Pôvodne som chcela malú dobošovú tortu, ale v piatok má byť teplo a asi by nevyzerala veľmi esteticky. Potom mi napadlo, že by som urobila tiramisu. Tam však dávam surové žĺtka, a bojím sa, aby náhodou nejaká salmonelóza nechytila oslavujúcich. Viete mi niečo chutné, sladké poradiť?

@zareaguj


Diskusia k téme

arasidka
je teplo, tak priprav niečo nepečené - smotanovo-jahodovo-piškótovú tortu, môže byť 24 hodín v chladničke, osvieži a je veľmi chutná.
hubata
Ja by som navrhla aj nejaké suchšie slané (asi budete aj bumbať) ako napr. slané tyčinky, pagáčiky, alebo iné slané s bryndzou, tvarohom, slimáky so šunkou a syrom - trošku si poklikaj je tu neuveriteľný výber. Ale príde vám na chuť aj niečo sladké: napr. z lineckého cesta s ovocím, prípadne trené alebo kysnuté cesto použiť. Je dosť teplo, budeš mať chladničku asi plnú mäsa, nealko, ..........
trencanka
Je sezona majovej bryndze a tu je recept na fantasticke tycinky:
250g masla
250g bryndze
250g polohrubej muky
sol
Vsetko zmiesat, dat do chladnicky stuhnut, potom rozvalkat, potriet vajickom, posypat rascou a nakrajat tycinky.Upiect. Su vynikajuce.
megginr
a aby som nezabudla: dakujem za vsetky vase tipy! este budem aj tak rozmyslat :) a ako sa poznam tak nakoniec ani nic neupeciem...
evas13
Tá čokoládová torta je dobrá a nemáš tam múku, tak nebude suchá. Len takú oslavu človek pripravuje niečo čo veľmi pozná. Tu sú fakt vynikajúce recepty, len človek keď je v strese môže niečo pokaziť.
arasidka
je horko, a preto i ja na našu rubínovú svadbu som pripravila nepečenú smotanovo-piškótovú tortu , nepokazíš, vezmeš nádobu, ja som použila starú porcelánovú klasickú misu po babke, jemne som ju potrela olejom, ale jemnučko, len čo som ju trochu zamastila, a začala ukladať . Prezradím vám, že na spodok som miesto piškót použila po dobrej rade predavačiek z Bagety,nakrájaný srnčí chrbát bielo-kakaový. Pekne som ho nakrájala a každý kúsok ukladala tesne vedľa seba a na to som natrela kúpený tvaroh s kúskami ananásu , a na to piškóty, a pochúťkovú smotanu. Do nej som dala trochu vanilky, žiadny cukor, lebo piškóty sú dosť sladké, napijú sa smotanou a sú dosť sladké. A tak som to striedala do nemlátom, až obla misa plná. Navrch som poukladala piškóty, a znovu rozotrela pochúťkovú smotanu rozhabarkovanú vanilkou. Nechala som to od večera v chladnička. Na druhý deň som vzala porcelánový podnos, a misu som naň preklopila. A ešte som už taký stuhnutý koláč potrela vanilkovou smotanou a ozdobila čerstvými jahodami. Torta bola dobre stuhnutá, dala som nožom krásne krájať a ten kakaový srncí chrbát tam výrazne napravil chuť, takže som babám z Bagety vďačná za dobrý nápad. Takéto "pečenie" mám najradšej!
arasidka
p.s. A aby som nezabudla, kto chcel, tomu som na tanieriku kúsok torty vyzdobila šľahačkou. Bože, ja by som si zase dala, tuším niečo upečiem.
evas13
Týmto veru u nás nikdy nikto nič nepokazí. :)
arasidka
veď to... priznám sa vám, že radšej budem lokše robiť, zavináky všetkého druhu, len nie fajnové koláčiky, zákusky a lá neviem čo... zo mňa chýrna "pečiarka" nikdy nebude. I napriek tomu, že mlsanie je mojím dlhodobým koníčkom. A preto milujem z Varechy aj také recepty, kde je všetko jednoduché a nemusím sa báť, že buď mi to zgegne, alebo mi to nejako nevyjde. Ako moja mama hovorievala , buď to bude Francek vyskoč, alebo Francek sedni si / hovorievala to vždy, keď sme robili odpaľované cesto na venečky:))/
jatanika
@megginr , mne sa torta nezdá suchá, je to iné cesto ako bežne na torty, jemnejšie a vláčnejšie... ja zvyknem piecť "narýchlo" aj brownies v tortovej forme ... a podávam takéto veci najmä s domácim čučoriedkovým kompótom (dám do misky, pridá si kto chce), aj trošku podusené "lesné ovocie" by bolo fajn + šľahačka až na tanierik.... myslím, že by šlo dať navrch ochutenú šlahačku (neskúšala som zatiaľ) a posypať čokoládou alebo mandľovými lupienkami...maslový krém iste nie... ten by bol k tomuto cestu veľmi ťažký... ale ako vraví @evas13 , ak čakáš viac hostí, je najlepšie sa držať vyskúšaných receptov :-))
evanaaa
No, aj tá obyčajná trasená torta by mohla mať úspech, upiecť klasický korpus piškótový aspoň deň dopredu a na druhý deň len natriasť krém - dpbrý by bol s jahodami - a navrch šľahačku+ozdobu, napr. nastrúhať čokoládu, alebo niečo podobné.
letisia
@evanaaa ja robieval trasenú tak ako ty píšeš, je veľmi lahodná aj v horúčavách. Ale u nás chutí iba mandarínková, jahodová sa neujala.
evas13
Babi nerobte chute, zakázala som si teraz piecť, som zvedavá do kedy to vydržím.
megginr
dámy, prosím vás, aká je to tá trasená torta? :/ piškótový základ upiecť viem, ale ten krém sa robí ako? "Natriasť krém" mi tiež nie je dosť jasné :)
evanaaa
No, ja dávam dve šľahačky, dva pudingy, zistila som, že jedno je málo, najmä ak chceme potrieť aj boky. A trochu šťavy z kompótu si odložím na pokropenie korpusu. A aj dva kompóty, tak som kedysi dostala ten recept, čiže 2-2-2. Dnes je už dostať misky-kysky z vrchnákom, v nich sa to najlepšie utrasie. Megginr, to by si mala skúsiť a máš aj dobrý aj pekný dezertík.