Pravá babičkina ťahaná štrúdľa fotorecept

egreska - fotkaegreska, 2. februára 2011
Pravá babičkina ťahaná štrúdľa (fotorecept)
Foto: egreska

..sľúbila som receptík ,tak tu je ...

Suroviny

Cesto:
200 g
400 g
1 PL
1
 štipka
400 ml,teplá




Postup

  1. 1

    Pozor ! ja som robila z polovičnej dávky ! Takže najprv si dáme do teplej vody roztopit masť.

    Pravá babičkina ťahaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Vodu vlejeme do pekarničky,pridame vajíčko a polohrubu muku.Potom hladku a sol.Všetko zmiesime na nelepivé cesto .

    Pravá babičkina ťahaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto preložíme do naolejovanej misky a necháme 2 hodinky odpočívať.

    Pravá babičkina ťahaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na stôl si prestrieme čistý obrus alebo plachtu,posypeme jemne hl.mukou.Cesto položíme do stredu a naolejovanými rukami (prstene dole ak si nechcete cesto potrhat ),chrbtom rúk cesto pekne vyťahujeme do všetkých strán.

    Pravá babičkina ťahaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nie som žiadna preborníčka vo vyťahovaní cesta ale vidíte, že nemám žiadnu dieročku.Cesto je výborné,dobre sa sním hrá :-)

    Pravá babičkina ťahaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Hrubé kraje odstrihnite alebo odrežte .

    Pravá babičkina ťahaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Cesto natrieme rozpusteným maslom ,posypeme trochu strúhanky a navrstvíme plnku,len na jednu stranu,nie na celé cesto.Zrolujeme pomocou plachty,konce zlepíme a odrežeme hrubú časť.

    Pravá babičkina ťahaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ja som mala málo plnky,ale vy si urobte peknú tučnučkú ako sa patrí.Ja mám také plnené črevo :-)) Upečieme vo vyhriatej rure na 200 st asi 20 minút. Upečenú potrieme maslom a vychladnutu posypeme pr.cukrom.

    Pravá babičkina ťahaná štrúdľa (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

tatranka
Tá štrúdla je nádherná.Cesto sa ti krásne ťahalo.To máš taký obrovský plech?
danculka
Akurát chcem povedať ja ,že dávam plnku na polovicu cesta,ano a je tučnejšia,ale máš ju super...
evusik
moja mama robievala ťahanú štrúdlu a ja som jej pomáhala ťahať cesto, lebo najlepšie sa ťahá dvom keď stoja oproti sebe.... ale moja mama dávala strúhané, vyžmýkané jablká a mak, hrozienka na celú štrúdlu a až potom zavinula cesto.... ty dávaš plnku len na jeden koniec a aj na internete som videla len takto robiť štrúdľu.... ale máš ju krásnu, dala by som si :-)
1x lycan
mamatata2
Spomenula som si na mamku, takto robila štrúdlu tiež. Si veľmi veľmi šikovná.
klaura
presane aj u nás to bolo tak, ako píše @evusik ... maka ťahala, ja som pomáhala, niekedy tak, že ma radšej odohnala od stola ... :) a plnku sme dávali na polovicu cesta ... ja ťahanú nerobím, iba vaľkanú ... toto je pre mňa vysoká škola štrúdlovania ... :) máš moju pochvalu ...
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
Ako vraví @klaura - je to vysoká škola štrúdlovania. Neviem takto vytiahnúť cesto. Už som to niekoľko ráz skúšala, ale nejde to. Si šikulka.
malinka711
aj ja robím ťahanú štrúdľu takto .... len náplne dávam viac a s višňami je maková štrúdľa úplne dokonalá ...... :D:D
orchidea
Aj u nás štrúdľu robievala len mama, bojím sa robiť takúto ťahanú, ale keď to vidím ako sa ti to krásne podarilo... no, hádam to aj risknem podľa tohto receptu.
julica
mňáám, ešte som si na ňu netrúfla...
sovka62
Mama dávala plnku na celú štrúdľu, ale nemala ju vopred zamiešanú. Len po ceste rozsýpala mak, naň cukor, dobre pokvapkala maslom a jablká, ktoré sme jej načistili (k inému nás pri tom čarovaní nepustila) strúhala priamo na makovú plnku, lebo vopred nastrúhané pustia šťavu a jemné cesto premočia.
egreska
dievčata dakujem za komentare ,nemám teraz vela času vypisovat ale máte moje čestné pionierske ,že sa vám toto cesto nepotrhá ...len smelo do toho !!!
evusik
@sovka presne ako píšeš aj naša mama nerobila plnku ale sypala priamo na cesto, posypala cukrom, pokvapkala rozpusteným maslom a jablká čo dávala volala štrúdlovky, pamätám si že hovorila, že nie každé jablko je vhodné na štrúdlu, ale aká to bola sorta veru neviem.... asi to boli nejaké také čo moc šťavy nepustia, aby nepremočili cesto, ale mama aj tak nastúhané jablká pred použitím "vyžmýkala". Ale asi ako každá kuchárka aj ona mala svoje vlastné finty na štrúdľu a veru piekla ju fantastickú :-)
hubata
Mňam, takáto čierna od maku je najlepšia. Máš ju perfiš !
bobarka
Egreška, klobúk dolu. Takúto krásne vytiahnutú si pamätám ešte od mojej mamy a to je pár desiatok rokov dozadu. Si šikulka!
alexdidi
Ja zasa jablká strúham na plátky, ale najradšej máme makovo - višňovú..... ktoré som už aj dala na Varechu...
samanka
fííííha @egreska tá sa Ti teda vydarila. Voľakedy aj moja mama ťahala štrúdľu. U nás v potravinách teraz dostať aj špeciálnu štrúdľovú múku, už ma prsty svrbeli, že ju kúpim, len nemám čas hrať sa s tým. Možno v lete vyskúšam
tonicka53
@sovka a @evusik aj moja mamina robila ťahané štrúdle presne tak ako vaše. Ja som sa ešte neodhodlala ťahať cesto na štrúdle, ja pečiem len z lístkového cesta, ale aj tak sú dobré :D
honestka
ak - tak tahame na velke sviatky! tiez sypem vsetko do 3/4 cesta, +postruhane maslo, ale robim len z hladkej muky. cesto dobre oplieskam a tiez sa mi podari tahat fajn, ale vzdy som si myslela ze je to kvoli octu a kvality muky. Nuz Do toho tvojho hadata by som sa hned zahryzla!
frona
Musí byť super..taká poctivá maková. Len moja svokra ju robievala akúsi väčšiu. To asi preto, že plnky bolo na 2/3 cesta. Ale veru dala by som si už z takej hotovej, ktorú by mi niekto ponúkol :)))))))
andrea77
áno je to osvedčený recept naších starých mám je výborný a ničím sa nedá nahradiť
sonijamt
tak to je nááádhera:-) to ja nikdy nedokážem, ja len také klasické, vyvaľkať, naplniť... klobúk dolu, už len zahryznúťsa do nej, štrúdle strááášne zbožňujem
jahalno
vyzerá úžasne. Určite vyskúšam. Včera som ju ukladala na mmb.
evanaaa
Ozaj je krásne vytiahnutá - ako obrus. Ale prečo sa potom musel dávať ocot do cesta, keď sa takto krásne vytiahne aj bez neho? Aby bolo cesto hladké? Na konečnom výrobku to ani nezaváži.
lyali
Tak tomuto sa vraví ozaj umenie! A do jeho tajov si nám umožnila nahliadnuť. Len teraz si treba popriať odvahu k pečeniu...
egreska
všetkým vám dakujem a ešte raz opakujem pre tie, ktoré nemajú odvahu sa do toho pustit ,nech skúsia podla tohto receptu a uvidíte ,že sa vám podarí krásna a bez trhancov ..:-))
tinca
my sme spolu s maminou robili tak ako @sovka a @evusik , ale @egreska máš ju vydarenú, ťahaná štrúdľa je umenie. Musím sa do nej pustiť
tinca
P.S. ak sa dá plnka na celú štrúdľu viac vynikne tenkosť a chrumkavosť cesta.
ywett4
waau, su veci na ktoré si netrúfam toto je jedno z nich, musím nabrať odvahu a ked budem doma sama skusim lebo keby sa mi tam plietli všetci a by mi to nešlo ešte by som ju určite potrhala. len si neviem predstaviť to ťahanie že ako do toho ??? ale ty si šikulka :-)))
marienka44
Aj ja viem vytiahnut strudlu na tenko, ze sa dajú citať noviny cez cesto. Ale pridavam asi 1 PL octu alebo cit. stavu. Aj pani Burda mala recept v svojom caspise a bola tam cit. stava a olej.
marienka44
@Egreska ,Pozor, ako si rozdelila 1 vajce, ked si robila z polovicnej davky? Ja davam len zľtko, nie cele vajce,na 300 g muky hladkej. V Jednote som kupila strudlovu muku /vysokokvalitna, specialna/, ale este som z nej nerobila. Miesto masti davam olej.
sladkacokolada
egreska, dnes som robila tuto tvoju štrudlu, prvý krát som tahala cesto a mala si pravdu, ide to:-) . Mala som síce aj pár trhliniek, no myslím, že na buduce to bude bez trhliniek. Vyborná štrudla, spravila som ju presne ako ty, len som ju troška dlhšie piekla a to som nemala. Tak dakujem za recept, už nikdy z lístkového cesta.
egreska
tak to som rada ,že sa ti podarila ,ani pár dier nevadí,ved ked sa skruti tak sa to schová :-)) dlhšie ju netreba piect ,to cesto je tenke ako papier a potom zbytočne vyschne...ale na buduce už bude eňo -ňuňo ...
narciska
perfektné výborné ja neviem či by som to dokázala, aby to bolo takéto pekné.
hanach
môj najstarší syn túži takúto štrudlu. ja som to nikdy nerobila iba kysnutú ale snáď podľa tohto receptíku mu urobím radosť. Dakujem
jansam
Viem,že moja maminka dávala do cesta trocha octu,Ty nedávaš?
monica51
vaaau!!!! si fakt sikulka.nie iba koli strudlicke ,ale jak tak kukam,vsetky receptiky mas super :-) .klobuk dolu a prave takato strudlA mi chodila po rozume uz asi tyzden,len som nemala receptik .velkyyy DIIIK :-))) .si sikovna
jerica
@egreska tak to mi padlo veru ako spomienka na mladosť,robievala som často keď som bola na materskej , potom ešte zopár krát, ale keď začali v sobotu predávať na trhu už hotové cesto z Nových Zámkov rovno z avie,skoro ráno som si privstala , hybaj na trh,lebo do desiatej hodiny po štrúdlovom ceste a obchodníkoch nebolo ani chýru. Cesto bolo tenučké , boli šikovného rozmeru,len nadložiť, pomaslovať , posypať na čo si mala chuť,zvinúť a štrúdla bola na nerozoznanie od ťahanej.Už len spomienka na tých trhovníkov mi ostala.
aajka
Narobili ste mi chute tak v najblišších dňoch bude aj u nás teším sa
martula
Ťahanú štrúdľu robila tiež moja mamina a ja som jej pomáhala. Ona tiež cesto "plieskala" o dosku a nechávala odstáť pod rozohriatym hrncom a ťahala sa výborne. Ja robím z gúľaného cesta, dá sa mi tiež vygúľať na tenučko. Ale toto je výzva, na ktorú asi v lete skočím. Veď - čo som ja nešikovnejšia!? - potom dám vedieť, ako to dopadlo. Zatiaľ ukladám.
adojko
Ukladám receptík , už dlhšie sa chystám na ťahanú štrúdľu, hádam sa už odhodlám
lycan
No vyzerá úžasne musím skúsiť snáď sa podarí :P keď som zvládol venčeky z odpalovaného cesta toto by malo isť samo teda aspoň si to myslím super ukladám do KK
yufka
Egreška, chcem sa opýtať ako dlho miesiš cesto, miesiš ho mixerom alebo ručne? Dávaš do cesta aj ocot? ja robievam:
70g hl.múky, 70g pol.múky, 70g vody, 2-3g soli, 20-30g oleja.
Miesim 10min., cesto vložím do naolejovaného sáčku, kde odpočíva 5hod.
Tak toto cesto vytiahne aj moja malá 4 ročná Olinka.
Len ak chcem experimentovať s vajcom a octom, tak cesto sa mi trhá. Vopred ďakujem pekne za odpoveď.
egreska
@yufka cesto robim presne tak ako je v popise..nemiesim ho rucne ale v pekarnicke tak dlho dokym sa nelepi..mne sa s nim robilo vyborne ak chces tak vyskusaj a daj vediet..