Rôzne

Čo je Smetafix a...

janea - fotkajanea, 23. februára 2021

Ahojte,
nakolko nezijem uz dlho na SR, nemam prehlad o tychto surovinach. Co je prosim Smetafix, je to snad tuzidlo na slahacku, smotanu? Dalej by ma zaujimalo, v akom baleni sa predava smotana/slahacka na SR, teda kolko ml? Casto citam v receptoch len 1 smotana...:(
Chcela by som vyskusat Kokosove rezy s coko slahackou od Izabella929. V recepte pouziva slahacku v coko v prasku. Nepoznam, co mozem miesto toho pouzit, cokoladu?
Budem vdacna za vysvetlenie. ;)

@zareaguj


Diskusia k téme

janea
@janea

.....teda myslim namiesto coko slahacky - slahacku s cokoladou? :)
evanaaa
@janea - iste ti odpovedia aj iní, no zatiaľ len toľko - ano, Smetafix je tužidlo na šľahačku, ak ju chceš mať nielen tuhšiu, ale aby aj dlhšie vydržala, dáš do tekutej šľahačky a šľaháš. Čo sa týka obsahu balenia šľahačky, je rôzne, záleží aj od akého je výrobcu, je od 180 ml až do 250ml, možno aj viac, a aj percentá sú rôzne - smotana na šľahanie od 30% aj do 40% približne, presne neviem. A tá čokoládová šľahačka to je tuším ganáž, či ako sa to volá a môžeš ju kúpiť hotovú (u nás), alebo si ju spraviť, návody nájdeš aj tu, alebo - deň pred si povaríš šľahačku, ale tak, aby bola horúca, no nesmie vrieť, odstavíš a dáš do nej roztopiť čokoládu, necháš vychladnúť a do druhého dňa ju dáš schladiť do chladničky. Na druhý deň normálne vyšľaháš.....asi tak odo mňa, ale počkaj si aj na ďaľšie rady.
evanaaa
Pozn. Ten Smetafix sa dávať nemusí, najmä ak máš viacpercentnú šľahačku, dokonca je u nás aj tortová, hustá krémová......
2x haji a janea
janea
@evanaaa , dakujem pekne za vysvetlenie! Tusila som podla nazvu, ze ten Smetafix bude na stuzenie smotany ale chcela som byt ista.
Mozno je ta cokoladova slahacka dostat aj tu v DE, neviem ale urcite si ju vyrobim sama, som Ti velmi vdacna za ten navod.
haji
Pařížská šlehačka :
 varecha.pravda.sk/recepty/parizska-rolada/21784-recept.ht...
- s kakaem
 varecha.pravda.sk/recepty/parizska-torta/24088-recept.htm...
- s čokoládou ale čítaj komenty je tam upřesnění
 varecha.pravda.sk/recepty/parizska-torta-/37747-recept.ht...
- s čokoládou
 varecha.pravda.sk/recepty/parizska-torta/54603-recept.htm...
- s čokoládou
 varecha.pravda.sk/recepty/parizska-torta/78472-recept.htm...
- s čokoládou
 varecha.pravda.sk/diskusie/co-je-smetafix-a-/8405-forum.h...
- s čokoládou mix tmavá/bílá
Smetafix je ztužovač šlehačky, sypký prášek. Přidává se do šlehačky, když chceš zákusek uchovat déle, aby šlehačka držela.
Balení šlehačky je klasické 250 ml, používá se nejčastěji. U nás v ČR třeba vyrábí Olma 200 ml balení šlehačky v kelímku - bylo to po nějakém zdražení, tak aby uchovaly ?! /haha/ cenu, přešli na balení 200 ml, které do té doby na trhu nebylo. A tak to i zůstalo.
Ať se ti podaří dobře vybrat, můžeš vyzkoušet více variant pařížské šlehačky, určitě se na nějakém receptu ustálíš.
janea
@haji , dakujem mockrat za Tvoju namahu, pozrela som si vsetky linky, diky! V sobotu peciem.;)
1x haji