Parížska torta

danja301 - fotkadanja301, 12. októbra 2014
Parížska torta
Foto: danja301

Parížska torta je klasika. Existuje mnoho variácií a tu je tá moja.Vyzdobila som ju podľa vlastnej fantázie a keďže je dosť sýta naplnila Zobraziť celý popisParížska torta je klasika. Existuje mnoho variácií a tu je tá moja.Vyzdobila som ju podľa vlastnej fantázie a keďže je dosť sýta naplnila som ju višňami v rume.....

120 minút
na 150-160 °C

Suroviny

8 ks
7 PL
8 PL
2 PL
200 g
200 g
250 g
200 g
1 bal.
2 lyžice




Postup

  1. 1

    Bielka vyšľaháme na klasický sneh ,pridáme 8 PL práškového cukru ,jemne primiešame žĺtka a nakoniec hladkú múku,ak pridávame kakao ,koľko lyžíc kakaa pridáme ,toľko lyžíc múky uberieme.Napr. ak pridáme 2 lyžice kakaa ,už dáme len 6 lyžíc múky. Pečieme v predhriatej rúre, v maslom vymastenej a múkou vysypanej forme - 23 cm,na 150-160 st. približne 50 min- 60 min.v závislosti od typu rúry. Po upečení prevrátime formu a necháme prevrátený korpus oddychovať do nasledujúceho dňa.

  2. 2

    Na miernom ohni zohrejeme šľahačkovú smotanu s polámanými kúskami čokolády. Pozor,nevaríme, len miešame a pomaličky roztápame čokoládu. Odstavíme z ohňa. Po vychladnutí dáme do chladničky a necháme odpočívať do nasledujúceho dňa.

  3. 3

    Na druhý deň vyšľaháme šľahačkovú zmes, zvlášť si vyšľaháme maslo s práškovým cukrom a zmesi opatrne spojíme. Tortu prekrojíme , naplníme višňovým džemom a višňami , ktoré si predtým namočíme v rume. Na džem a višne rozotrieme čokoládový krém. Prikryjeme vrchným korpusom.

  4. 4

    Spracujeme si fondant,rozvalkáme na požadovnú veľkosť. Potiahneme ním tortu. Kvet ,ktorý je v strede torty som si vytvorila asi 2 dni predtým... Tu sa fantázii medze nekladú....

  5. 5

    A tu je rez...

    Parížska torta - obrázok 5
  6. 6

    a tu je ešte jeden variant dekorácie tejto torty ,menej náročná..... Dobrú chuť:)

    Parížska torta - obrázok 6

Diskusia k receptu

marianne
Tuto mi naopak trosku toho fotopostupu chyba.Ale moze byt vyborna.Ozdobila by som ju,nejako prirodne,cokoladovo:-)
martamm
Prekrásna, hneď mi padla do oka, môžem sa spýtať, v akej forme si ju piekla? ja mám len klasické tortové formy, toto mi pripadá, ako v miske pečené :). A ešte, to ružové je jedlé, alebo ide o stužku? Ďakujem
danja301
@martamm ,piekla som ju v klasickej odopínacej forme,bohužiaľ mi nejaký člen rodiny nedopatrním niekde "odložil" žehličku na povrch fondantu ,má takýto tvar,vyzerá ako krtkova torta:),ale vznašla som sa...:),to ružové je stuha,chcela som ,aby bola taká romanticko-vzdušno nostalgická,preto aj to fondantové zdobenie a klasické prírodné@marianne :)
danja301
@marianne ,tak v predchádzajúcom komente som vysvetlila asi vsetko ,len tam mam preklep,vysvetlenie mojho zdobenia A NIE prírodného ,ktoŕé aj ja vacsinou uprednostnujem ,ale ako vidis v reye torty ,toho potahu je tam skutocne velmi tenulinka vrstva....:)
martamm
danja, ďakujem za vysvetlenie, určite sa budem inšpirovať, lebo dizajn Tvojej torty ma celkom očaril :)
jarunka
Wow, krasna torticka, ja som piekla minuly vikend a v prostriedku sa mi vydula, robila som trochu inak cesto, ale to sa mi este nestalo, tak vyskusam podla teba.
danja301
@jarunka ďakujem ,skús piecť korpus tak ako ja ,mne sa to týmto sposobom nikdy nestalo ,drž´m palce...:)
lenina
Robila som tortu podľa Vášho receptu, bola výborná, ale opravte si prosím ten recept, pretože má niekoľko nedostatkov - nehovorí nič o kakau v postupe a v nákupnom zozname ste taktiež pozabudli, že spomínané višne, rum, atd. si taktiež treba najskôr kúpiť ;)
danja301
@lenina ,ďakujem za upozornenie,chcela som to urobiť už dávno,bohužiaľ,už nie je možné "upraviť recept",neviem z akého dôvodu ,niekedy to šlo bez problémov....:( V každom prípade som rada,že napriek tomuto nedostatku ste sa odhodlali ju spraviť a tá moja modifikácia s višňami vám chutila....
johanulka
Práve som dopiekla korpus tejto peknej tortičky a čuduj sa svete je bledý, nedala som kakao, ktoré nie je uvedené v prvej časti receptu. Škoda ale je pekný
danja301
@johanulka ,povodne som recept robila v svetlej verzii,bez kakaa,potom som pridala fotku možnosti s kakaom ,ale ako uvádzam vo vyššie uvedenom komente,kakao sa mi do receptu dodatočne nedá pridať,nedá sa už recept upraviť ,je mi to ľúto a ospravedlnila som sa aspoň touto cestou....




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia